ملاحظات ارگونومی در محیط های اداری
ملاحظات ارگونومی در محیط های اداری
ملاحظات ارگونومی در محیط های اداری
فرمت: PDF تعداد صفحات: 24
فهرست مطالب:
- هدف
- دامنه شمول
- مسئولیت های تصویب و اجرا
- مسئولیت تصویب
- مسئولیت اجرا
- واحد HSE
- واحد تدارکات و خرید
- مسئولیت اجرا
- چک لیست ها
- مراحل اجرایی
- کلیات و الزامات محیط های اداری
- الزامات فضای کار برای کارهای اداری
- میزهای اداری
- صندلی های اداری
- بازرسی محیط کار
- نگهداری سوابق
- کلیات و الزامات محیط های اداری
- منابع
- پیوست شماره ۱ مشخصات انتخاب صندلی
- پیوست شماره ۲ چگونگی تنظیم صندلی بر اساس قد
- پیوست شماره ۳ ملاحظات ارگونومیک در کار با کامپیوتر
- پیوست شماره ۴ چک لیست بررسی محیط های اداری با دیدگاه ارگونومی
- پیوست شماره ۵ چک لیست بررسی ایستگاه های کار اداری با دیدگاه ارگونومی
هدف:
هدف از تدوین این راهنما در نظر گرفتن ملاحظات ارگونومیکی در محیط های اداری شرکت ملی نفت ایران جهت پیشگیری و کنترل اختلالات اسکلتی عضلانی می باشد.
۲. دامنه شمول
دامنه کاربرد این راهنما کلیه شرکت های فرعی و تابعه شرکت ملی نفت ایران میباشد.
مسئولیت های تصویب و اجرا
۱-۳ مسئولیت تصویب: مسئولیت تصویب و به روز رسانی این راهنما بر عهده مدیریت HSE شرکت ملی نفت ایران میباشد.
واحد HSE
- تدوین الزامات جهت رعایت اصول ارگونومی در پیشگیری از آسیب های اسکلتی-عضلانی در پرسنل. بررسی محیط ها و ایستگاه های کاری با استفاده از چک لیست های استاندارد (چک لیست های ارائه شده در پیوست ۴ و ۵ نیز می توانند به عنوان نمونه راهنما به کار برده شوند.)
- ارائه راه کارهای کنترلی و اصلاحی در برطرف نمودن عوامل بیماری زای ارگونومیک نظارت بر اجرای صحیح و دقیق راهکارهای کنترلی و اصلاحی
- نظارت بر تناسب تجهیزات اداری از دیدگاه موضوعات ارگونومیک و صدور تائیدیه جهت خرید این اقلام توسط واحد تدارکات و خرید
واحد تدارکات و خرید
- تهیه و خرید تجهیزات اداری مطابق الزامات این راهنما
- اخذ تائیدیه واحد HSE قبل از خرید کالا
سند حاضر با هدف استقرار و توسعه فرآیندهای سیستم مدیریت HSE تهیه گردیده و کلیه حقوق مادی و معنوی آن محفوظ و متعلق به مدیریت HSE شرکت ملی نفت ایران میباشد.
چک لیست ها: استفاده از چک لیست های استاندارد در بررسی محیط های کار ایستگاه های کار ابزار آلات و تجهیزات با دیدگاه ارگونومی (مانند پیوست شماره ۴ و پیوست شماره ۵)
مراحل اجرایی
فضای کار
هنگام طراحی فضای لازم برای کار باید همه ابزارها تجهیزات و اثاثیه لازم برای انجام آن کار در نظر گرفته شود. مشاغل اداری شامل انواع زیادی از فعالیت های فیزیکی و ذهنی می باشند. فعالیت های اصلی یک شغل اداری روی میز یا ایستگاه کاری انجام می شود. علاوه بر ابعاد فیزیکی فضای کار، خصوصیات دیگری نیز باید در طراحی، سازماندهی مجدد یا جابجایی در نظر گرفته شود که اهم آنها عبارتند از:
- فضای کار حریم اختصاصی شنوایی را برای افراد ایجاد کند مثلاً افراد باید بتوانند در خلوت (به طور خصوصی) براساس سطح قابل اعتماد لازم با هم صحبت کنند.
- صداها و گفتگوها تمرکز افراد را بهم نزند
- صداها و گفتگوها در شنیدن یا فهم کلمات هنگام استفاده از تلفن مشکل ایجاد نکند.
- فضای کاری حریم اختصاصی بینایی را فراهم کند.
- یک فرد بتواند فضای کاری خود را فقط به خودش اختصاص دهد.
- به روشنایی طبیعی و مصنوعی دسترسی وجود داشته باشد.
- جانمایی محل کار برای تسهیل تماس های بین افراد طراحی شده باشد.
میزان فضای مورد نیاز:
برای تعیین میزان فضای مورد نیاز باید جنبه های زیر در نظر گرفته شود
الف – ماهیت کار: اگر بیشتر روز کاری به صورت ماموریت جلسات بازرسی از سایت و مشاوره صرف می شود، فضای اداری کوچکتر کاملاً مناسب است. اگرچه برای کارکنان اداری که بیشتر اوقات، کارشان را در ایستگاه کاری خود انجام میدهند یک فضای کوچک ممکن است باعث ناراحتی به علت ایجاد احساس زندانی بودن شود برای برخی مشاغل که شامل جلسات مکرر در فضای اداری خود میباشند، یا نیازمند استفاده از منابع متعدد اسنادی برای مشاهده ،تحقیق نوشتن و…. هستند ممکن است فضای کاری بیشتر در نظر گرفته شود.
ب – جنبه های فرهنگی بر درک ما از فضای کافی اثر می گذارد.
ج- درک فردی مقدار فضای در دسترس می تواند مفهوم روانشناسی داشته باشد طبیعی است که افراد تلاش می کنند تا فضای بیشتری را اشغال کنند. در محیط کار مقدار فضا اغلب با وضعیت سازمانی فرد ارتباط دارد.
د- آنتروپومتری (ابعاد بدن)
نیازهای واقعی فضای اداری به سایز و شکل بدن افراد بستگی دارد زیرا دفتر کار باید با افراد مطابقت داشته باشد و آنها را قادر سازد تا به طور ایمن حرکت کنند مانع ایجاد نکنند و نیز به آنها اجازه انجام کار را بدهد. ادارات بزرگ همیشه اجازه حرکت آسان را به افراد میدهد. فضای کاری باید با تعداد ملاقات کنندگان و میزان فضای لازم جهت نگهداری ملزومات مختلف مطابقت داشته باشد.
راهنماهای موجود از میزان فضای مورد نیاز هر فرد:
به طور کلی تعیین میزان فضای کاری مناسب برای ادارات و محیط کار، بسیار پیچیده است، به این علت استانداردها و راهنماهای موجود که براساس ابعاد متوسط بدنی هستند به عنوان نیازهای حداقل در نظر گرفته شده اند. به عنوان مثال بر اساس آئین نامه های بهداشت کار میزان فضای مورد نیاز هر فرد حداقل ۱۲ متر مکعب در نظر گرفته شده است به شرطی که ارتفاع آن حداقل ۳ متر باشد.
میزهای اداری:
در انتخاب میز باید استانداردهای لازم در نظر گرفته شود به این منظور به استاندارهای شماره ۱- ۹۶۹۸ و ۲- ۹۶۹۸ از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و همچنین کتاب مجموعه قوانین و مقررات بهداشت حرفه ای در شرکت ملی نفت ایران فصل سوم ماده ۴۰ تا ۵۴ مراجعه شود.
صندلی های اداری:
ایستگاه های کاری مناسب: ایستگاه کاری اداری باید به فرد اجازه دهد که در حالت راحت بنشیند و وظایفش را انجام دهد. همچنین به او اجازه اعمال تغییرات اختیاری را در وضعیت کاری خود بدهد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بهداشت حرفه ای و ارگونومی در دفاتر اداری
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)