ساختار کلی یک طرح پیشنهادی برای واکنش در شرایط اضطراری
ساختار کلی یک طرح پیشنهادی برای واکنش در شرایط اضطراری
ساختار کلی یک طرح پیشنهادی برای واکنش در شرایط اضطراری
-مقدمه (Introduction)
در این بخش از مدرک، شرحی از واحد یا کارخانه مورد نظر به صورت مختصر و مفید ارائه می شود. همچنین در این بخش در صورتیکه این مدرک در راستای عمل به الزامات مدرکی چونOHSAS 18001 تهیه شده است این مورد باید ذکر شود.
نمونه:
شرکت صنعتی ……. که در زمینه تولید…… فعالیت دارد، دارای دو سایت صنعتی، یک بخش اداری و 300 نفر پرسنل است. مدرک حاضر طرح واکنش در شرایط اضطراری این شرکت است که منطبق بر الزامات استاندارد OHSAS 18001 و به طور خاص بند 7.4.4 این استاندارد تهیه شده است.
- دامنه شمول (Scope)
در صورتیکه طرح تهیه شده فقط مربوط به یک واحد یا سایت خاصی است باید ذکر شود. در صورتیکه این طرح برای بخش های ستادی و عملیاتی، هر دو قابل کاربرد است باید ذکر شود. همچنین اینکه آیا طرح ارائه شده برای پیمانکاران نیز لازم الاجراست یا که خیر باید ذکر شود.
نمونه:
دامنه شمول اين طرح کلیه واحدها، فعالیت ها، خدمات و محصولات شرکت ………….. است. شرایط اضطراری در یک طرح دربرگیرنده تمام وقایع غیرمنتظره طبیعی و مصنوع بشر است. همچنین اطلاع و عملکرد منطبق بر این طرح برای تمامی پیمانکاران این شرکت نیز الزامی است.
- اهداف(Objectives)
همانطور که ذکر شد، اهداف و اولویت ها باید توسط سازمان تعیین شده باشد و مدیر بحران در زمان عملیات مقابله در پی صیانت از این اهداف باشد. در این بخش از مدرک طرح واکنش اضطراری، این اهداف و اولویت ها باید به صورت روشن و نه کلی و با رعایت تقدم و تاخر ذکر شود.
نمونه:
هدف از تدوين اين طرح، شناسائي احتمال وقوع و مقابله با حوادث و وضعيت هاي اضطراري و کاهش خسارات ناشي از اين وقايع اعم از مالي و جاني(بيماري ها و جراحات) و نیز کاهش پيامدهاي زيست محيطي که ممکن است با اين شرايط مرتبط باشند است.
تعاریف (Definition)
با وجود یکسان بودن بسیاری از واژگان رایج در مدیریت بحران و شرایط اضطراری، هر سازمان ممکن است از واژگان و ادبیات ویژه ای استفاده کند. برای تشریح این واژگان و جلوگیری از رخداد ابهام و یا درک نادرست، لازم است که در ابتدای این مدرک این واژگان کلیدی بازتعریف شوند. برخی از واژگانی که در اکثر طرح ها کاربرد دارند به شرح زیر هستند:
شرایط اضطراری : به وقايعي اطلاق مي شود که در اثر رخدادها و عملکرد هاي طبيعي و انساني به طور ناگهاني ايجاد شده و منجر به شرايطي مي گردد که برطرف کردن آن نياز به اقدامات فوري و فوق العاده دارد.
واکنش در شرایط اضطراری : برنامه ریزی ها و ایجاد هماهنگی لازم برای مقابله با یک رویداد شامل خطراتی که سیستم را تهدید می کند و تاکتیکهای مقابله با آنها .
بحران : واقعه پيش بيني نشده اي است که به دلايلي حادث مي شود و اثرات آن در صورت عدم آمادگي به حدي است که باعث اختلال در روند و به عبارتي منجر به لطمات و خسارات غير قابل جبران در روند توليد و آثار سوء مالي ، انساني و يا زيست محيطي در محل يا محيط پيرامون گردد.
کميته بحران: کميته اي متشکل از افراد مستقر در مجموعه که توانايي لازم براي تصميم گيري و واکنش هاي سريع را داشته باشند.
Incident Commander فرمانده ارشد عملیات واکنش در شرایط اضطراری و مسئول کمیته بحران سازمان.
On-scene Commander : فرمانده اجرائی عملیات واکنش در شرایط اضطرای که در محل حادثه مستقر بوده و اطلاعات لازم را به کمیته بحران ارسال و دستورات مربوطه را از فرمانده ارشد دریافت و اجرا می نماید.
Muster Point یا محل تجمع: محلي است که در شرايط اضطراري از محدوده حادثه و خطر فاصله داشته و جهت گردآوري پرسنل داراي امنيت مي باشد.
مراکز امداد و نجات بيروني: نزديکترين ايستگاه آتش نشاني، مرکز فوريت هاي پزشکي، حوزه نيروي انتظامي و ديگر ارگانهاي دولتي و غير دولتي مربوطه.
و سایر تعاریف چون حادثه، فاجعه، امداد و نجات، رزمایش، گروه عملیات، گروه پشتیبانی و …..
قابل توجه است که این چند نمونه الزاماً در بخش تعاریف هر طرحی وجود ندارد. تدوین کنندگان این طرح باید واژگان رایج در فرهنگ سازمان خود را در این بخش بکار گیرند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید
حتما بخوانید:
⇐ چک لیست واکنش در شرایط اضطراری
⇐ برنامه بهداشت و درمان در شرایط اضطراری (EOP)
⇐ پیاده سازی طرح مدیریت اضطراری
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)