بیماری های چشمی ناشی از کار
بیماری های چشمی ناشی از کار
بیماری های چشمی ناشی از کار
حوادث چشمی ناشی از کار
الف)تروما: تقریباً 75 درصد تمام صدمات چشمی ناشی از کاررا ، آسیبهای سطحی قرنیه و اجسام خارجی تشکیل می دهند . بیشتر آسیبهای سطحی سریعاً ترمیم می شوند . جهت بررسی جسم خارجی قرنیه می توان از رنگدانه فلوروسئین استفاده کرد و سپس توسط اسلیت لامپ ، جسم خارجی یا بقایای آن را مشخص نمود . درمان جسم خارجی سطحی قرنیه شامل خارج کردن جسم خارجی ، تجویز پماد آنتی بیوتیک ، بستن چشم ودر صورت وجود درد تجویز قطره های کوتاه اثرسیکلوپلژیک است .بدترین عارضه ترومای سطحی چشم، عفونت مي باشد.
شایع ترین اجسامی که به چشم نفوذ می کنند قطعات فلزی ، شیشه و میخ است. هربیمار مشکوک به پارگی چشم را باید بلافاصله پس از انجام اقدامات اولیه لازم ، جهت بررسی کامل به بخش اورژانس چشم ارجاع داد.
ب)مواد شیمیایی: درصد کمی از آسیبهای چشمی موجود در صنایع ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی است. ولی میزان بروز آسیبهای شدید ناشی از این مواد قابل توجه
است .مهمترین مواد شیمیایی اسیدها و بازهای قوی هستند که شایع ترین راه آسیب ، پاشیدن تصادفی این مواد به چشم است . اپیتلیوم طبیعی و سالم قرنیه نسبت به تغییرات PH در محدوده 4تا10 مقاوم است. ولی خارج از این محدوده اپیتلیوم سریعاً تخریب شده و مواد به نسوج زیرین راه می یابند.
اسیدها: درسوختگی ناشی ازاسیدها ، پروتئین های سلولی منعقد شده و مانند سد محافظ عمل میکنند . در نتیجه اسید نمی تواند به لایه های عمقی نفوذ کند .البته در مورد سوختگی ناشی از اسیدهای قوی نظیر اسید سولفوریک تغلیظ شده و اسیدفلوریدریک استثناء وجود دارد این اسیدها به سرعت داخل چشم نفوذ کرده و باعث نکروز عمقی می شوند.
قلیاها: مواد قلیایی با صابونی کردن اسیدهای چرب جدار سلول ، موجب از بین رفتن سلول شده و در نتیجه ماده شیمیایی به عمق بافت نفوذ می کند.
صدمات ناشي ازمواد قليايي شديدتر از مواد اسيدي است.
الف) در محیط کار:
شستشوی چشم با مقادیر بسیار زیاد آب تا زمانی که فرد مصدوم به اتاق ویژه اورژانس انتقال می یابد .
ب) در اتاق ویژه اورژانس :
- شستشوی هر چشم با حداقل یک لیتر نرمال سالین یا محلول ایزوتونیک دیگر (حداقل به مدت نیم ساعت.
- در صورت نیاز استفاده از بی حس کننده موضعی .
- برداشتن ذرات ریز توسط اپلیکاتورهای پنبه ای
بیماریها و حوادث چشمی ناشی از کار
- آزمون به میزان حنثی برسد PH سطح ملتحمه و استمرار شستشو تا وقتی که PH
- برداشتن اپیتلیوم آسیب دیده سطح قرنیه و ملتحمه
- گشاد کردن مردمک توسط سیکلوپنتولات یا اسکوپولامین
- تجویز قطره های آنتی بیوتیک موضعی ، بستن چشمها و
- ارجاع بیمار به یک چشم پزشک .
مواد شيميايی ديگر
مانند آرسنيك (مورد مصرف در صنايع وكشاورزي)،دي سولفيد كربن ،سرب،اسميوم(مورد مصرف درصنايع الكترونيك)، جيوه ،متيل الكل ونقره، سموم استیل کولین استراز(حشره کشها)، موجب صدمات چشمي مي گردند.
ج) تشعشع : اشعه ها دردوگروهبزرگ یونیزان و غیریونیزان قرار می گیرند . نور مرئی حدود 40 درصد تشعشعات خورشید را شامل می شود. طول موج آن بین 400 تا 750 نانومتر است.
اشعه ماوراء بنفش
اشعه UV ، 5 درصد نور خورشید را تشکیل می دهد طول موج آن بین 100 تا 400 نانومتر است و دارای سه باند A،B،C می باشد. طول موج باندهای A و B بلندتر است و مسبب اکثر آثار بیولوژیک می باشد.
طول موج کمتر از 200 نانومتر از لحاظ بیولوژیک غیرفعال است و بطور کلی UVC از جو زمین عبور نمی کند طول موج باند C بین 100 تا 290 ، باند B بین 290 تا 320 و باند A بین 320 تا 400 نانومتر است.
طول موج بین 200 تا 290 نانومتر توسط قرنیه جذب می شود و می تواند سبب آسیب اپیتلیوم قرنیه شود. این حالت بیشتر در ارتفاعات بالا صورت مي گيرد.
معمولا اين نوع سوختگي باطول موج اشعه UVكمتر از 350 نانومتر بويژه طول موج 270 نانومتردرجوشكاراني كه از وسايل حفاظت فردي استفاده نمي كنند،ايجاد مي شود.
طول موج بيشتر از 300 نانومتر درطيف UVB ازقرنيه عبوركرده و 80% آن توسط عدسي جذب مي شود و كاتاراكت ايجاد می شود که بعلت اثرات حرارتي و فتوشيميايي مي باشد و بیشتر در کشاورزان ،رانندگان کامیون و کارگران راه و ساختمان ایجاد می شود.
در جوشكاران سوختگي قرنيه با اشعه ماورا بنفش فتوگراتوكنژنكتيويت موسوم است
اشعه مادون قرمز:
اين اشعه حدود 55% نور خورشيدراتشكيل مي دهد .طول اشـعه IR از اجسام گرم ساطع مي گردد. مواجهه زياد و ناگهاني با طول موجهای كمـتر از 200 نانــومتر باعث آسيب قـرنيه، عنـبيه و عـدسي مي شود.
كارگراني كه در كارگاههاي شيشه گري مشغول به كار هستند و در كوره كران باعث بيماريي به نام (كاتاراكت شيشه گران ) مي شود .
لیزر:
از امواج الكترومغناطيسي UV ،VL ،IR تشكيل مي شود .كه تقريبا موازي بوده و در يك جهت حركت مي كند. به علت اينكه امواج ليزر زاويه واگرايي كمي دارد ممكن است در يك پرتو باريك ،تراكم انرژي زيادي وجود داشته باشد. به دليل توانايي قرنيه و لنز در متمركز كردن پرتوهاي موازي ليزر ناحيه كوچكي از شبكيه ،چشم نسبت به بقيه اعضاء آسيب پذيرتر است ومكانيسم صدمات احتمالي وارده به قرنيه و شبكيه ،ناشي از آسيب حرارتي ليزر است.
- کنژنکتیویت آلرژیک و بلفاریت که باعث ادم پلکها ونسوج اطراف می شود. آلرژنها مانند (موادشیمیایی صنعتی ، داروها، بسیاری از گرد و غبارهای گیاهی و جانوری)
- عفونت: که ناشی از فعالیتهای کشاورزی بوده و ساپروفیتهای خاک ،پاتوژن های چشم بوده و باعث ادم واضح پلکها می شوند.
- زخم قرنیه: بعنوان یک بیماری شغلی در اثر ضربه، عفونت قارچی یا آبله گاوی ایجاد می شود.
- آبله گاوی: بصورت ضایعه ای در پلکها واسکار شدیدی ایجاد می کند. درمان موضعی با عوامل ضدویروسی است.
- پنوموآنسفالیت پرندگان (عفونت ویروسی درمرغ ) کارگران مرغداری درمعرض ابتلامی باشند و علائم تب، ضعف اندامها و سردرد، تحریک و قرمزی ملتحمه و درمان بیماری شستشوی چشم زخم خفیف قرنیه می باشد. و تجویز مسکن است
- لپتوسپیروز (تب مزرعه): کشاورزان و زراعین را دچار می کند. چشم را درگیر می کند.
- توکسوپلاسموز: بیماری انگلی که باعث ضایعات چشمی شده درحیوانات وجوامع انسانی شیوع دارد. این بیماری ابتدا در پرندگان گزارش شده ولی بعدا در جوندگان، خرگوش ها و سایر جانوران مشاهده شده است.
حتما بخوانید:
⇐ بیماریها و عوارض ناشی از کار در اعضای مختلف بدن
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)