بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیکی
بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیکی
بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیکی
بعضی از مشاغل تحت تاثیر عوامل زیست شناختی بوده و باعث عوارض در این زمینه برای شاغلین می گردند. این اختلالات با توجه به نوع عامل بوجود آورنده آن این گونه تقسیم می شوند:
بیماری هایی که عوامل ویروسی دارند، مانند هاری، هپاتیت ویروسی B، ایدز و پسی تاکوز
بیماری های ناشی از باکتری ها مانند سیاه زخم، لپتوسپیروز، سل، تولارمی، طاعون، مشمشه تب مالت و کزاز.
بیماری های ناشی از ریکتزیاها مانند تب کیو
عوارضی که از قارچ ها ناشی می شود: درماتوفیتوز، آسپرژیلوس، هیستوپلاسموزوکروموبلاستومیکوز
دسته انگل ها که بیماری های شغلی کرم قلابدار، جرب، شیستوزومیاز، به وجود می آورند.
هاری: ناشی از گزش حیوان ها است از جمله علایم آن تهوع، بی اشتهایی، سردرد و گلو درد، استفراغ، میدریاز( گشاد شده مردمک چشم)، اشکال در بلع، بی خوابی و انقباضات شدید ماهیچه ای می باشد. فرد مبتلا به هاری محکوم به مرگ است. این بیماری افرادی مانند دامپزشکان، جنگلبانان و پروش دهندگان سگ را تهدید می کند.
هپاتیت ویروسی B : یک بیماری عفونی با علایم عمومی و گوارشی است که دارای بیشترین آسیب به کبد می باشد. از حمله علایم ای بیماری که معمولااز راه پوست انتقال می یابد می توان به بزرگ و درد ناک شدن کبد، یرقان، خارش و دردی پوست، کم رنگ شدن ادارار و مدفوع، استفراغ و درد شکم اشاره نمود. کارکنان واحد دیالیز، انتقال خون دیگر کارکنان درمانی در معرض خطر این بیماری هستند. این بیماریتوسط واکن هپاتیت B قابل پیشگیری است.
ایدز(HIV): بیماری است که توسط نوعی رتروویروس انسانی تولید شده که باعث آسیب و تخریب سیستم ایمنی بده می شود. این ویروس به دما حساس بوده اما در مقابل پرتوهای یونساز و UV مقاوم می باشد. مسیرهای انتقال این بیماری عبارتند از: سرایت از راه خون، تماس جنسی و از ماادر به کودک.
5 عوامل اصلی برای انتقال این بیماری عبارتند از: منبع عفونت، ناقل، آمادگی میزبان برای پذیرش ویروس، راه مناسب خروج عوامل بیماری از منبع و راه مناسب ورود به میزبان آماده.
دوره کمون این بیماری از شش ماه تا 5 سال متغیر می باشد. درمان خاصی برای این بیماری ذکر نشده است.
پسی تاکوز : یک عنونت اختصاصی برای پرندگان است که عامل مولد آن کلامیدیاپسی تاسی است. راه معمول انتقال این بیماری استنشاق فضولات خشک پرندگان می باشد. تب ولرز، تهوع، استفراغ، یرقان و سیانوز از علایم آن می باشد. پیشگیری از طریق واکسن و درمان با تتراسایکلین و انتی بیوتیک ها انجام می شود.
سیاه زخم: یا شاربن، آنتراکس، بیماری پشم جورکن ها و فرش بافان یک بیماری حاد باکتریایی است که به طور معمول بر پوست اثر کرده ولی به شکلهای تنفسی و گوارشی نیز دیده می شود. باسیلوس آنتراسیس عامل مولد این بیماری است. این بیماری کارگران صنایعی مثل پوست، مو، استخوان، پشم و کارگران دامی و کشاورزی را تهدید می نماید.
درمان این بیماری از طریق آنتی بیوتیکهایی مثل پنی سیلین و تترا سایکلین انجام می شود.
لپتوسپیروز: یا بیماری ویل، تب کانی کولا و بیماری خوک دارن از گونه بیماری های ناشی از باکتری می باشد که ظهور علایم آن با تب و لز، سردرد، استفراغ درد ماهیچه، ورم ملتحمه چشم، التهاب عنبیه، یرقان، نارسایی کلیه و کم خونی همولیتیک همراه است. عامل این بیماری لپتوسپیرها از راسته اسپروکت ها می باشد.
راه ورود این بیماری به بدن پوست زخمی شده می باشد.
سل: یک عفونت نکروز دهنده می باشد که شش ها شایعترین محل ابتلا در انسان می باشد. مایکو باکتریوم توبرکلوزیس عامل سل انسانی و مایکو باکتریوم بوویس سل گاوی می باشد. خستگی، تب، بی اشتهایی، لاغری، کم خونی و تعریق به خصوص هنگام شب از علایم این بیماری هستند.
طاعون:توسط باسیل یرسن یا پاستورلاپستیس بوجود می آید. این بیماری بیشتر در مردها شایع بوده و مسیر سرایت از طریق کک بدن صورت می گیرد. اشکال ین بیماری شامل خیارکی، ریوی و سپتی سمی است.
مشمشه: بیماری عفونی خطرناک که اصولا دام ها بویژه اسب، قاطر و الاغ را مبتلا می نماید. باسیل مالئی عامل این بیماری است.
بروسلوز: یا تب مالت، تب مواج، تب مدیترانه ای و بیماری بنگ بوسیله میکروبهای جنسی بروسلا بوجود می آید.
منبع انتقال این بیماری به انسان گاو، گوسفند، بز، اسب و خوک می باشد. این بیماری کارگران کشتارگاه ها، قصاب ها، باغ ها و افرادی که با نحوی با پوست کار میکنند را تهدید میکند.
کزاز: بیماری باکتریایی عفونتی که بوسیله باسیل کلستریدیومتتانی ایجاد می گردد. علایم این بیماری به صورت درد بروز می نماید. در مرحله اول علایم شامل درد ماهیچه های جونده و گردن و سپس انقباضات ماهیچه های شکم می باشد.
تب کیو: بیماری تب دار حاد ریکتزیایی استکه توسط عامل ریکتز یا بورنتی یا کوکسیلابورنتی بوجود می آید.
کشاورزان، قصابان، کشتار کنندگان، دامپزشکان و آنهایی که در صنایع شیر و لبنیات اشتغال دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا می باشند. انتقال از طریق مسیر تنفسی و همچنین تماس مستقیم ایجاد می شود.
درماتوفیتوز: یک عفونت قارچی مزمن، پوست، مو و ناخن است که از طریق آلودگی مستقیم یا غیر مستقیم بروز می نماید. این بیماری از طریق قارچ های عامل کچلی بوجود می آید.
آسپرژیلوس: بیشتر از طریق استنشاقی انتقال میابد. این بیماری بیشتر در کشاورزان، کارگران سیلوها و پرنده فروشان تهدید می نماید. مخزن این بیماری توده های مواد گیاهی که در حال تخمیر و پوسیدگی هستند می باشد.
هیستوپلاسموز: یک بیماری عفونی است که توسط قارچ هیستو پلاسما کپسولاتوم ایجاد می شود. انتقال از طریق استنشاق هوای آلوده به اسپور قارچ بوده، حساسیت به این قارچ دارای عمومیت می باش و اینکه کارگران دام داری، کشاورزان، مرغداری ها در خطر بیشتری هستند.
کروموبلاستومیکوز: بیماری قارچی مختص به پوست و زیر پوست می باشد. مخزن بیماری چوب و پشم است که راه ورود بیماری از طریق خارشهای موجود در پوست می باشد.
کرم قلابدار: شامل دو نوع کرم انکیلوستومادوئودنال که عامل بیماری آنکیلوستومیاز می باشد و نکاتور امریکانوس عامل بیماری نکاتوریاز می باشد. تمام کسانی که در محیط کار از پوشیدن کفش خودداری میکنند مانند کارگران کشتزارها، ساختمان سازی، معدن و کوره پز ها در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
جرب یا گال: توسط انگل سارکوپتس اسکابیه یی تولید می شود. یک بیماری همه گیر است که از طریق پوست و به صورت مستقیم و غیر مستقیم انتقال می یابد. سربازان، مسافران، کارکنان، بیمارستان ها و محل هایی که افراد به طور دسته جمعی می باشند را تهدید می نماید.
بیلارزیوز یا شیستوزومیاز: توسط انگل شیستوزوما در بدن انسان به وجود می آید. نوع هماتوبیوم ین بیماری در ایران و خصوص در خوزستان شایع است. مخزن این بیماری انسان می باشد.
علاوه بر مطالب بالا پاورپوینت بیماری های ناشی از عوامل بیولوژیک را در زیر دانلود کنید:
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.