ایمنی جوشکاری و برشکاری
ایمنی جوشکاری و برشکاری
ایمنی جوشکاری و برشکاری
امروزه توجه به ایمنی و بهداشت شغلی یکی از مهمترین مسائل تولید به شمار می رود. یک مدیر اگر بخواهد در بازار کار و تجارت باقی بماند لازمست به تمامی مواردی که می تواند او را به سمت تولیدی با کیفیت برتر و قیمت تمام شده پائین تر ببرد توجه نماید. از مهمترین دلایلی که اهمیت ایمنی را نشان می دهد می توان به سه دلیل ذیل اشاره نمود:
الف) هیچ فردی نمی تواند بپذیرد که جان خود و هم نوع خود در خطر می باشد و از کنار آن بی تفاوت عبور نماید.
ب) جامعه انتظار دارد که هر کاری بصورت ایمن صورت پذیرد و در صورت عدم آن با افراد خاطی بصورت قانونی برخورد می نماید.
ج) ایمن بودن یعنی سود و تولید بهتر و بهره وری بالاتر یا به عبارتی ایمن بودن یعنی استفاده بهینه از امکانات و نیروی انسانی.
ثابت شده است که یک ارتباط مستقیمی بین مدیریت ایمنی و مدیریت تجارت وجود دارد، یعنی اینکه تمامی مواردی که مدیریت برای بدست آوردن ایمنی انجام می دهد دقیقا همان هایی است که برای کسب سود بیشتر و تجارت انجام می دهد ابزارهایی که در این دو نوع مديريت استفاده می شود دقیقا یکی است.
اینها شامل تعیین اهداف ، نظارت بر جریان کار، تصمیم گیری تحقیقی ، رسیدگی به مسائل مبهم و استماع به کارمندان در همه سطوح می باشد. از طرفی دیگر با اهمیت دادن به مسائل ایمنی و بهداشتی پرسنل به این باور می رسند که ایمنی در راس همه امور قرار دارد و تولید بدون ایمنی از دید مدیریت فاقد ارزش بوده (چون بر این باور رسیده که تولید بدون ایمنی یعنی تولید با قیمت تمام شده بالا و غیر قابل رقابت در بازار تجارت) و همچنین به این باور می رساند که برای مدیریت, پرسنل از ارزش بالایی برخوردار بوده و به نیروی انسانی به عنوان یک سرمایه نگاه می نمایند و در نگهداری آن تمامی امکانات استفاده می کنند.
یکی از مهمترین ابزارهای رسیدن به این هدف آموزش است که در راس تمامی امور قرار دارد. شاید بتوان چنین ابراز نمود که ایمنی به هیچکدام از اهداف خود نمی رسد مگر در سایه آموزش مناسب, با آموزش صحیح می توان با بالا بردن سطح اطلاعاتی فرد در او نگرش را تغییر داده و با تغییر نگرش عملکرد فرد را اصلاح کرد که در نهایت سبب بهبود و اصلاح رفتار در فرد می شود. در اصل می توان چنین ابراز نمود که آموزش مناسب که دارای اثر بخشی بالا باشد سبب ارتقاء سطح رفتاری در افراد می شود. با توجه به اینکه ایمنی یک فرهنگ بوده که باید در یک جامعه شکار بگیرد نقش آموزش، بسیار پر رنگ می باشد.
یک فیلم بسیار عالی در زمینه ایمنی جوشکاری و برشکاری با دوبله فارسی
اگر بخواهیم ایمنی را یک تعریف ساده کاربردی کنیم می توان گفت :
ایمنی یعنی درست کار کردن
درست کار کردن یعنی :
- ابزار مناسب انتخاب کردن
- فرد مناسب انتخاب نمودن<
- مواد اولیه مناسب استفاده نمودن
- شرایط محیطی مناسب ایجاد نمودن لذا برای اینکه ایمنی سیستم را افزایش دهیم لازم است به پرسنل درست کار کردن را بیاموزیم یا به عبارتی توانمند سازی سیستم در خصوص یک وظیفه را افزایش دهیم.
جوشکاری برق یکی از متداول ترین روش های جوشکاری می باشد که اساس آن بر مبناء حرارت قوس الکتریکی گذارده شده است. در جوشکاری با برق هر دو نوع دستی و اتوماتیک آن ، بی اندازه قابل تغییر بوده، بطوری که می توان آنرا برای هر کاری و به هر میزانی استفاده نمود.
در این نوع جوشکاری معمولا یک قطب قوس را قطعه ای که بایستی جوش داده شود تشکیل می دهد و قطب دیگر الکترود مخصوص جوشکاری خواهد بود. در نوعی از این جوشکاری الکترود از نوع کربن است که لازم است جهت پر کردن درز از یک سیم جوش که همان الکترود مصرفی است استفاده گردد.
یک نوع جوشکاری جدیدی نیز وجود دارد که به آن اصطلاحا Electro Slag Welding می گویند. این طریقه جدید برای جوشکاری صفحات ضخیم استفاده می شود. در این روش حرارت مورد نیاز جوشکاری بوسیله عبور دادن جریان الکتریسیته از راه سیم جوش به قطعه کار از وسط توده فلز مذاب ایجاد می شود.
لوازم حفاظت سر و چشم
در موقع برقراری قوس و پس از آن دو نوع اشعه غير مرئی بوجود می آید که اگر از آنها جلوگیری نشود به پوست و چشم آسیب می رساند. این اشعه عبارتند از اشعه ماورا بنفش و اشعه مادون قرمز اثر این اشعه در روی چشم تا 12 متر و روی پوست تا 5 متر کاملا محسوس است علاوه بر این ذرات فلز مذاب نیز می تواند به جوشکار صدمه بزند و این مساله مخصوصا در مورد جوش سر بالا باید مورد توجه قرار گیرد.
برای جلوگیری از اثر اشعه بر روی چشم و پوست و صورت باید از نقاب دستی و یا نقاب هایی که روی سر قرار داده می شود استفاده کرد از نقاب های دستی فقط برای کوچک می توان استفاده نمود و برای جوشکاری طولانی و مخصوصا جوشکاری در روی کار در کارگاه ها باید از نقاب های یکه به وسیله یک حلقه قابل تنظیم بر روی سر قرار گرفته و تثبیت میشوند استفاده کرد چه نقابهای دستی و چه نقابهای روی سر باید دارای یک قسمت رو باز مجهز به شیشه ایمنی باشند که اجازه بدهد جوشکار در ضمن کار با دقت کافی قوس را دیده و آنرا مطابق میل خود تنظیم نماید حداقل ابعاد این قسمت باید 12×5 سانتی متر باشد.
شیشه های مورد استفاده باید بتواند حداقل 99.5 درصد از اشعه مادون قرمز و 99.75 درصد اشعه ماورا بنفش را جذب نماید استفاده از شیشه های نامناسب به سلامتی جوشکار صدمه جدی وارد می نماید شیشه های ایمنی را باید از سمت خارج با شیشه ساده حفاظت نمود این شیشه باید به محض کثیف شدن و دود گرفتن تعویض گردد جوشکاری با شیشه سوراخ بسیار مضر بوده و باعث صدمه دیدن چشم می گردد .
وقتی که چند جوشکار در کنار هم کار می کنند برای حفاظت چشم باید از عینک های مخصوص استفاده نمود این عینک ها رنگی بوده و از طرفین نیز با قطعات مناسبی بسته می شود که از دخول ذرات فلز و غیره به چشم جلوگیری شود استفاده از این عینک ها در موقع تمیز کردن روباره جوش و بازدید جوش هایی که تازه تمام شده است اجباری سرپرست ها و کمک جوشکاران و تمام کسانی که در منطقه جوشکاری و با جوشکار کار می کنند باید از عینک های ایمنی استفاده نمایند. عینک ها باید سبک و راحت بوده و طوری تهویه شود که اطراف چشم عرق نکرده و باعث ناراحتی نشود .
لوازم حفاظتی دست ها و بدن
در موقع جوشکاری ذرات ریز فلز مذاب در اطراف قوس الکتریکی پراکنده می شود که اگر در تماس مستقیم با پوست بدن قرار گیرد باعث سوختگی شدید و ایجاد ناراحتی می شود برای جلوگیری از این مساله با توجه به موقعیت و نوع کار باید از دستکش معمولی یا آستین دار ،از نیم تنه و یا پیش بند و بالاخره از لباس کار مخصوص استفاده نمود این وسایل معمولا از چرم نرم و یا مواد مقاوم در برابر آتش ساخته می شود شلوار و لباس کار نباید برگردان داشته باشد.
استفاده از وسایل زیر برای جوشکار سربالا و بالای سر اجباری است.
سایر لوازم
علاوه بر لوازمی که بطور مستقیم مورد استفاده جوشکار قرار می گیرد باید لوازم دیگری نیز در کارگاه موجود باشد مهمترین این وسایل عبارتند از:
تجیر (باراوان): وقتی که جوشکاری در کارگاه ثابتی انجام می شود که کارگران دیگر مشغول انجام کار دیگر هستند باید به وسیله تجيرهای مخصوصی کارگران را در مقابل اشعه جوشکاری و قوس الکتریکی حفاظت نمود اگر کارگاه دائمی باشد می توان غرفه مخصوصی برای این منظور در نظر گرفت که دیواره های آن از ورقه های فلزی و یا ورقه های نی فشرده تشکیل یافته و با رنگ مخصوصی که اشعه ماوراء بنفش را جذب می نماید رنگ کرد این غرفه ها باید مجهز به دودکش و هواکش باشند.
اگر در محل جوشکاری متغیر است باید از تجیرای قابل حمل و نقل استفاده نمود که از مصالح نسوز تهیه و با رنگ مخصوص اندود شده باشد وقتی که جوشکاری در روی زمین انجام می شود ارتفاع تجیرها باید از 1.5 متر باشد و در صورت بلندتر بودن قطعات بایستی از تجیرهای با ارتفاع بیشتر استفاده نمود.
هواکش: اگر جوشکاری در داخل مخزن یا فضای بسته انجام می شود احتمال انباشته شدن دود و گازهای مضر وجود داشته باشد باید از هواکش مناسبی برای تخلیه دود و تهویه محل جوشکاری استفاده نمود.
از دیگر انواع جوش کاری با برق با قوس الکتریکی می توان به انواع و اقسام زیر اشاره نمود:
- جوشکاری قوس الکتریکی با فلز پوشش دار (ShieldedMetal Arc Weldin)
- فلز با گاز خنثی (MIG) (Metal Inert Gas)
- تنگستن با گاز خنثی (TIG) (Tungsten Inert Gas)
- جوشکاری قوس الکتریکی میدانی (PAW) (Plaza Arc Welding)
- جوشکاری قوس الکتریکی زیر آب (SAW) (Submerged Arc Welding)
- و حدود بیش از ۸۰ نوع جوشکاری دیگر که از حوصله این جزوه خارج می باشد.
جوش فشاری
جوش فشاری خود به انواع مختلفی تقسیم می گردد که عبارتند از:
- جوش مقاومتی
- جوش با فشار گاز
- جوش اصطکاکی
جوش مقاومتی یک طریقه اصلی در جوش فشاری است. در این نوع جوشکاری حرارت ذوب در اثر مقاومت با یک جریان الکتریسیته که مستقیما از خود قطعه کار عبور می نماید ایجاد می گردد. این حرارت فلز را به حالت پلاستیک رسانیده و در اثر فشار، قطعات با هم تداخل نموده و جوش را تکمیل می کنند. جوش مقاومتی شامل اکثر جوش ها مانند جوش لب به لب جرش نقطه ای و جوش فشاری می باشد.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل دیگری از ایمنی جوشکاری در 21 صفحه با موضوعات زیر پیوست شد.
در بروزرسانی دوم فایل جامع ایمنی جوشکاری به همراه سوالات تستی و پاسخ تشریحی در 25 صفحه پیوست شد.
- نکات مربوط به ایمنی جوشکاری
- شرایط ایمنی ماشین های جوشکاری
- شرایط ایمنی کابل ها
- ایمنی الكترود جوشکاری
- حفاظت در برابر برق گرفتگی
- حفاظت در برابر اشعه قوس
- ایمنی مربوط به جوشکاری
- ایمنی برای جلوگیری از حریق ناشی از جوشکاری
- ایمنی در برش با شعله
- ایمنی مشعل (سرپک)
- ایمنی شیلنگ ها
- ایمنی کپسول های گاز
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
سلام وقت بخیر
ببخشید فایل بروزرسانی دوم، از چه کتابیه؟
برای بقیه ی مباحث خیلی به این کتاب نیاز دارم، ممنون میشم اسم کتاب رو بگید
سلام. کتاب سوالات تستی ایمنی صنعتی مهندس گودرزی
ممنون🙏