ارزیابی ریسک به روش FMEA در شرکت داروسازی
ارزیابی ریسک به روش FMEA در شرکت داروسازی
ارزیابی ریسک به روش FMEA در شرکت داروسازی
مقدمه:
بر طبق گزارش سازمان بین المللی کار (ILO) روزانه 5000 نفر در جهان به علت حوادث و بیماریهای ناشی از کار جان خود را از دست می دهند و سالانه چهارصد درصد تولید ناخالص داخلی در جهان معادل 1.251.353 میلیون دلار آمریکا صرف هزینه های مستقیم و غیر مستقیم بیماریهای و حوادث ناشی از کار می شود. مبلغ فوق 20 برابر بیشتر از کل کمک های رسمی بین المللی برای توسعه کشورهای جهان سوم است.
بنابراین حوادث ناشی از یک زبان ملی به حساب می آیند. (حتی اگر کلیه زیانهای وارده نیز از طرف شرکت های بیمه پرداخت شود). لذا پیشگیری از حوادث ناشی از کار از نظر اجتماعی و اقتصادی دارای اهمیت خاصی است. کارشناسان ایمنی معتقدند که بیش از 80 درصد حوادص و بیماریهای ناشی از کار با روشهای ساده و کم هزینه قابل پیشگیری هستند.
روش بررسی
روشهای زیادی برای ارزیابی ریسک وجود دارد اما یک روش سودمند ارزیابی ریسک علاوه بر ساده بودن باید متناسب با ماهیت فعالیتها، فرایندها، فرهنگ و سایر ویژگیهای سازمان مورد نظر باشد. از جمله روشهای ارزیابی ریسک موجود، روش تجزیه و تحلیل حالات شکست (عوامل شکست ) و آثار ان (FMEA) می باشد.
این تکنیک اساسا یک تجزیه و تحلیل کیفی و یک ابزار نظام یافته بر پایه کار تیمی است که در تعریف، شناسایی، ارزیابی، پیشگیری، حذف، و یا کنترل حالات، علل، و اثرات خطاهای بالقوه در یک سیستم، فرایند، طرح ، یا خدمت به کارگرفته می شود. به بیان دیگر FMEA یک روش تحلیلی ارزیابی ریسک است که می کوشد تا حد ممکن خطرات بالقوه موجود در محدوده ای که در آن ارزیابی ریسک انجام می شود و همچنین علل و اثرات مرتبط با ان را شناسایی و امتیاز دهی کند, انگاه اولویت اقدامات اصلاحی را برای کاهش ریسک های موجود مشخص کند.
اطلاعات حاصل از ارزیابی ریسک انجام شده به روش FMEA، سه کاربرد اساسی دارد:
- تعیین نقاطی که نیازمند بهینه سازی از نظر ایمنی و بهداشت حرفه ای هستند تا ریسک ها به حد قابل تحمل کاهش یابد .
- اولویت بندی درجه اهمیت خظرات جهت اختصاصی منابع محدود مالی، فنی و انسانی در برطرف سازی نقایصی و بهبود شرایط .
- تعیین محتوای اموزشهای کلاسیک و ضمن کار در زمینه ایمنی و بهداشت حرفه ای.
این روش برای اولین بار در ارتش امریکا مورد استفاده قرار گرفته است و تحت عنوان استاندارد نظامی 1629-MIL-STD منتشرشده است. در سری استاندارد QS9000:1998 TSO 9000:2000 و 9.2002+ 169 TSO/TS حصراحتا بر FMEA به عنوان یک روش اجرایی مرجعی جهت بهبود مستمر جلوگیری از بروز عیب و کاهش ضایعات و ارزیابی ریسک یاد شده است.
در 18001 OSHA نیز FMEA یک تکنیک انتخابی جهت ارزیابی ریسک در اکثر صنایع می باشد. به صراحت می توان گفت که این تکنیک یکی از کاربردیترین و عام ترین ابزارهای ارزیابی ریسک در بخش های مختلف می باشد. تا انجا که در بخش خدمات پزشکی و درمان نیز جهت شناسایی و جلوگیری از بروز انها تکنیک FMEA کاربرد روز افزونی پیدا کرده است.
یافته
مطالعه حاضر، یک مورد پژوهشی – توصیفی است که بر پایه روش تحقیقی کیفی در یک کارخانه داروسازی انجام شده است. فرایند تولید دارو در حصنعت مورد مطالعه به دو بخش جامدات و مایعات تقسیم می گردد. بخش جامدات شامل فرایندهای تولید کپسول، قرص و داروهای پودری و بخش مایعات شامل فرایندهای تولید شربت، ویال (نوعی داروی تزریقی به دام) و ژل می باشد . این فرایندها به ترتیب طی عملیات توزین، ساخت و بسته بندی انجام می شوند. فرایند تولید و بسته بندی دارو، عموما بوسیله دستگاه های تمام اتوماتیک صورت گرفته و می گردد.
در این تحقیق سعی بر ارزیابی ریسک های موجود در قسمت تولید به روش FMEA گردیده است. فرمی که در این مجموعه استفاده شده است، در سطح جهانی مورد قبول قرار گرفته است. نمونه ای از این فرم مشاهده می شود ( فرم شماره ۱). این فرم در پی تلاش انجام شده جهت یکسان کردن فرم توسط گروه عملیاتی اتومبیل AIAG امریکا تهیه شده که تا حدی مقبولیت داشته و در ماه جولای سال ۱۹۹۳ چاپ و منتشر گردیده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ تارزیابی ریسک به روش FMEA در پروژه های عمرانی
⇐ شناسایی خطرات در بیمارستان و ارزیابی ریسک به روش FMEA
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)