اصول ارگونومیک در موس
اصول ارگونومیک در موس
اصول ارگونومیک در موس
اصول کار با ماوس و طرح های نوین آن
موس یکی از کاربردی ترین ابزارهای وروی رایانه می باشد و امروز کمتر کسی است که در کار با رایانه از آن استفاده نکند . با وجود این که این دستگاه وارد کردن داده ها را بسیار ساده کرده است ولی متاسفانه به علت ایجاد پوسچرهای تکراری و طولانی مدت امکان ایجاد صدمات ناشی از حرکات تکراری را فراهم می کند .
این صدمات اغلب منجر به درد ، سوزش ، ورم ، ضعف عضلات ، بی حسی ، کرختی و کاهش مهارت در اندامهای مرتبط می شود .
یکی از راه های بسیار مؤثر در جلوگیری از این آسیب ، استفاده از « ماوس پدهای ارگونومی» است . این موس پدها با داشتن بالشتك باعث جلوگیری از انحراف مچ دست شده و در نتیجه فشار كمی به”عصب مدیان” وارد خواهد شد.
از آنجا که نمی توان انتظار داشت کاربر تمامی موارد فوق را رعایت کند ، مهندسین موسسه Torbay Holding که بنام Quill نیز معروف هستند با بکار گیری اصول بیومکانیک برای به به حداقل رساندن صدمات ناشی از حرکات تکراری طراحی یک موس ارگونومیک پرداخته است . این موس اجازه می دهد تا کاربر بدون در دست گرفتن موس آن را حرکت دهد و به همین علت آن را Gripless mouse نامیده اند .
هنگام کار با موس های معمولی کاربر باید موس را در دست بگیرد و برای کلیک کردن روی دکمه های موس نیز به آنها میزان معینی فشار وارد آورد . با وجود این که استرس و فشار وارد آمده برای کلیک کردن بسیار کم به نظر می رسد ولی در طولانی مدت برای بافتهای نرم و اعصاب سوزش آور خواهد بود .
این موسسه با در نظر گرفتن نحوه حرکت دست هنگام کار با موس توانسته است برای دست یک استراحتگاه قایقی شکل طراحی کند که علاوه بر افزایش زیبایی ظاهری موس ، امکان انجام عملیات با موس را بدون در دست گرفتن آن فراهم می آورد .
- این موس از سایر موسها بزرگتر و سبکتر است و اساس نوری دارد .
- غیر از تمیز کردن سطح آن نیازی به هیچ گونه نگهداری دیگری ندارد
- این موس اجازه می دهد انجام عملیات کاری با موس به گوانه ای انجام گیرد که مچ دست موقعیت خنثی را حفظ کند و چرخش و خمش نداشته باشد .
- هنگام استفاده از این موس دست کاربر در استراحتگاه طراحی قرار گرفته و بدین ترتیب انگشت وسط او روی دکمه پایین موس قرار می گیرد و انگشت اشاره روی دکمه بالایی قرار می گیرد و چرخ Scroll نیز در وسط دو دکمه یاد شده قرار گرفته و توسط هر دو انگشت قابل کنترل است .
- اکثر حرکات با این موس با آرنج و شانه انجام می گیرد استفاده از آن بسیار راحت تر است ولی تا قبل از عادت کردن کاربر به آن ممکن است به نظر برسد که دقت کمتری دارد .
- با استفاده از این موس دست در هنگام انجام عملیات با موس نیز در حالت استراحت قرار می گیرد .
اصول کار با ماوس :
- اندازه ماوس: به حدی که کاملاً در دست جای گيرد .
- در هنگاه استفاده از ماوس ، مچ دست و ساعد در یک امتدا باشند يعني خم شدن مچ به سمت چپ يا راست يا بالا و پايين صحيح نيست .
- محل استقرار آن براي كاربران چپ دست ، سمت چپ و براي كاربران راست دست ، سمت راست و در ناحيه اول است.
- بسياري از كاربران، ماوس و موس پد را در ناحيه دوم ميز قرار مي دهند و اين باعث مي شود كه زاويه بين بازو و ساعد بيش از نود درجه شود.
- تا جايي که ممکن است موس را نزديک صفحهکليد قرار دهيد. موس بايد بهسادگي در دسترس باشد و براي گرفتن آن دست نبايد کشيده شود. بازوها بايد افتاده و آرنج نيز با زاويهي کمي باز قرار گرفته باشد. مخصوصا وقتي صفحهکليد شما روي سطوح ديگر قرار گرفته، بايد بسيار بيشتر به اين نکته توجه کنيد.
- ماوس بايد در سمت راست ( برای افراد راستدست ) و در ارتفاعی هم اندازة ارتفاع کیبورد و بدون فاصله از آن قرار گيرد تا کاربر بدون دراز کردن دست به آن دسترسی داشته باشند.
- بهتر است از ابزارهايی استفاده شود که قابليت کار با هر دو دستِ چپ و راست را دارا هستند .
- کابل اتصال ماوس بايد آن قدر بلند باشد که ماوس به راحتی در کنار کیبورد قرار گيرد .
- بهتر است تا حد امکان استفاده از ماوس را به حداقل رساند
بطور کلی در کار با موس رایانه باید به نکات زیر توجه شود تا امکان ایجاد صدمات تکراری به حداقل ممکن برسد :
- در دست گرفتن موس: موس را به آرامی در دست بگیرید و آن را درمحدوده مورد نظر حرکت دهید . محکم گرفتن موس تنش زیادی را به دست وارد می کند .
- حرکت موس با آرنج : برای حرکت دادن موس مفصل آرنج را محور قرار دهید تا بدون خم شدن مچ دست امکان حرکت فراهم شود .
- برای یافتن بهترین محل قرار گیری موس روی صندلی خود تکیه دهید بازوها را در موقعیت راحت آویزان قرار دهید ساعد خود را از مفصل آرنج خم کنید سطح زیر آرنج شما ارتفاع قرارگیری موس را تعیین می کند و حرکت ساعد درهمین موقعیت ، محدوده حرکت موس را نشان می دهد .
به یاد داشته باشید که اگر موس خارج از این محدوده قرار گیرد یا به هر علتی مثل شلوغی میز و … دور از صفحه کلید قرار گیرد ، دست کاربر برای دسترسی به موس در حالت کشش قرار می گیرد که برای رفع این مشکل یک جایگاه برای موس در نظر گرفته می شود ( معمولا بصورت کشویی زیر میز ) - از تکیه دادن مچ به لبه میز جلوگیری کنید : بسیاری از سیاهرگ های ناحیه مچ سطحی هستند و هر فشاری به این ناحیه می تواند جریان خون را مختل کند و این اختلال خطر ایجاد صدمات را افزایش می دهد .
- وضعیت مچ را در موقعیت خنثی حفظ کنید : وجود استراحتگاهی نرم با سطح گرد شده و یا دسته صندلی برای استراحت آرنج موجب می شود که حرکت موس با خم شدن و چرخش مچ دست صورت گیرد که نتیجه آن افزایش فشار داخلی تونل کارپ است .
6– شکل موس : موسی را انتخاب کنید که ساختار قرینه داشته باشد ، زیرا کف دست انسان خمیدگی آناتومیکی خاصی دارد که از برخورد کف دست با سطوح مختلف جلوگیری می کند . اندازه موس باید با دست کاربر متناسب باشد .
7 – از پوسچرهای طولانی مدت جلوگیری کنید : در هر ساعت 4 یا 5 بار شانه ها را بچرخانید و دست و انگشتان خود را به آرامی تکان دهید .
مطالب فوق را در قالب فایل پاورپوینت در زیر دانلود کنید.
حتما بخوانید:
⇐ ارگونومی در کار با کامپیوتر و اصول کار با موس و طرحهای نوين آن
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)