علائم ایمنی راه خروج اضطراری (راه ایمن)
علائم ایمنی راه خروج اضطراری (راه ایمن)
علائم ایمنی راه خروج اضطراری (راه ایمن)
فرمت: PDF تعداد صفحات: 63
فهرست:
- مقدمه
- هدف و دامنه کاربرد
- مراجع الزامی
- اصطلاحات و تعاریف
- طرح ریزی SWGS
- اصول پایه طراحی SWGS
- الزامات خاص برای اجزای الکتریکی
- الزامات ویژه برای اجزا فسفرسان
- پیوست الف (اطلاعاتی)- مثال هایی از طراحی SWGS
- پیوست ب (الزامی)- اندازه گیری درخشندگی فتوپیک اجزا فسفرسان در آزمایشگاه
- پیوست پ (الزامی)- اندازه گیری در محل عملکرد درخشندگی اجزای فسفرسان یک SWGS
مقدمه
رشد مداوم مسافرت و تحرک نیروی کار موجب نیاز به استاندارد سازی سیستم های راهنمای راه ایمن (SWGS) شده است تا این سیستم ها بتوانند اطلاعات لازم را انتقال داده و تخلیه مؤثر مردم را از محل های تجمع میسر کنند و در صورت نیاز در آتش سوزی یا موارد اضطراری دیگر آنها را در محل های ایمن تعیین شده، گردهم آورد.
با هماهنگی و کاربرد یکسان اصول طراحی SWGS رایج، مردم در همه کشورها با توانایی بیشتر، اطلاعات راهنمایی را که این سیستم ها ارائه می کنند شناخته و از آن پیروی کنند تا به تخلیه ایمن کمک شود.
برای انتقال مؤثر اطلاعات راهنمای راه ایمن از ورای موانع زبانی، در سیستم های تعریف در این استاندارد و در انطباق با استانداردهای ISO، کاربرد نمادهای ترسیمی و علائمی مانند پیکان، گنجانده شده است.
روشنایی مسیر های فرار بخشی از SWGS نیست و از این رو در دامنه ی کاربرد این استاندارد قرار نمی گیرد. قصد بر این نیست که SWGS جایگزین روشنایی راه فرار اضطراری شود. موقعیت های مشخصی وجود دارد که نیازی به روشنایی راه فرار اضطراری نیست برای مثال در جایی که دود وجود داشته باشد که در اینجا روشنایی فرار اضطراری اثر خود را از دست می دهد و SWGS در کمک به تخلیه اضطراری مؤثرتر است. اما به طور کلی توصیه می شود از SWGS به همراه روشنایی مسیر فرار برای بهتر شدن کل سیستم استفاده شود.
اصول مطرح شده در این استاندارد، صرف نظر از اجزا که مورد استفاده قرار گرفته، برای ارائه عناصر هماهنگ جهت طراحی است. کاربرد هماهنگ عناصر هماهنگ، آگاهی عمومی را از سیستم ها بهبود بخشید و به شناخت سریع و اثر بخش در موارد اضطراری کمک می کند.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد توصیف اصول حاکم بر طراحی و کاربرد اجزاي گرافیکی بکار رفته جهت تولید سیستم راهنماي راه ایمن SWGS است.
این استاندارد اصول کلی معتبر را هم براي اجزا برقی و هم اجزا فسفرسان شامل می شود. اطلاعات مخصوص که وابسته به نوع اجزا است جهت کمک در تعریف محیط استفاده، انتخاب ماده، جانمایی، نصب و نگهداري SWGS داده شده است.
این استاندارد ارزیابی ریسک را در برنمی گیرد. به طور معمول کاربردها با ریسک هاي متفاوت براي سکنه جانمایی های متفاوت و انواع SWGS را نیازمند می باشد. کاربرد خاص و طراحی نهایی دقیق SWGS به آن اشخاصی که در این امر مسئول هستند واگذار می شود.
این استاندارد ملی همچنین ملاحظات ویژه ي اجزا سمعی و لمسی ممکن SWGS را شامل نمی شود و الزامات درباره ي روشنایی مسیرهاي فرار در مواقع اضطراري، بویژه طراحی وکاربرد نورپردازي مسیرهاي فرار در مواقع اضطراري، را مگر روشنایی به کار رفته جهت مشخص کردن تجهیزات ایمنی یا مشخصه ویژه مسیر فرار، مثل درب هاي خروج یا پله هاي اضطراري باشد، شامل نمی شود.
این استاندارد بر آن است که، با همکاري و هماهنگی، با کلیه ي کمیته هاي فنی مرتبط با استانداردهاي SWGS براي الزامات خاص آنها به کار رود. این استاندارد نباید براي کشتی ها تحت مقررات ها سازمان دریایی بین المللی (IMO) استفاده شود.
اصطلاحات و تعاریف
محل اجتماع assembly area: ناحیه امن اختصاص داده شده در خارج از ناحیه اشغال شده، مکانی که از ساکنین انتظار میرود در آنجا جمع شوند.
راهروي بن بست dead end corridor: راهرو یا قسمتی از یک راهرو که در آنجا تنها یک مسیر فرار وجود دارد.
نورپردازی فرار اضطراری emergency escape lighting: آن قسمت از نورپردازی اضطراری که روشنایی را جهت ایمنی مردم در حال ترک محل یا در تلاش برای به پایان رساندن فرایند خطر بالقوه قبل از بالفعل شدن، فراهم می کند.
نورپردازی اضطراری emergency lighting: نورپردازی تهیه شده جهت استفاده در هنگام قطع برق عادی.
ضریب مسافت factor of distance: رابطه میان ارتفاع علامت (h)، با فاصله مشاهده (l) که جهت تعیین فاصله های رویت علائم استفاده می شود.
z=I/h
خط راهنما guidance line: نشانگرهای خطی کاملاً قابل رویت، تشکیل دهنده قسمتی از سیستم راهنمای راه ایمن که جهت مشخص کردن آشکار مسیر فرار یا معین کردن مسیر فرار به ناحیه باز تهیه شده اند.
موضع بلند high location: موضع نصب نشانه های ایمنی و اجزا دیگر راهنمای راه ایمن برروی سقف، حداقل 1/8 متر بالاتر از سطح کف باشد.
موضع میانی intermediate location: موضع نصب در بین موضع پایین و موضع بلند و مخصوصاً هم سطح چشم برای نشانه های ایمنی و سایر اجزا راهنمای راه ایمن دیگر.
موضع پایین: موضع نصب در سطح زمین یا در فاصله کمی بالا تر از سطح زمین برای نشانه های ایمنی و سایر اجزا راهنمای راه ایمن
علامت گذاری marking: روشی جهت پررنگ و مشخص نمودن اجزا ویژه ساختمان یا تجهیزات، بوسیله ماده منتشر کننده نور نصب شده بر روی اجزا ساختمان یا روشنایی تهیه شده بوسیله منابع نوری مجزا است.
فاصله مشاهده observation distance: بیشترین فاصله ای که علامت واضح و خوانا می باشد.
مدت زمان استفاده period of use: مدت زمان که از سیستم راهنمای راه ایمن انتظار میرود قابل بهره برداری باشد.
فسفرسانس phosphorescence:درخشندگی نوری متاخر بوسیله ذخیره ی انرژی در یک سطح انرژی میانی.
علامت ایمنی safety sign: علامتی که یک پیام ایمنی عمومی را می دهد و بوسیله ی ترکیب رنگ و شکل هندسی فراهم شده و با تکمیل نماد گرافیکی، پیام ایمنی مخصوصی را می دهد.
سیستم راهنمای راه ایمن safety way guidance system: سیستمی که اطلاعات آشکار و بدون ابهام و اشارات گرافیکی کافی که مردم را برای تخلیه از ناحیه اشغال شده در وضعیت اضطراری در طول مسیر فرار معین و با استفاده از ترتیب جامع اجزا دیداری، علامت ها و نشانه ها قادر می سازد، فراهم می کند.
علامت های تکمیلی supplementary sign: علامتی که پشتیبان علامت های دیگر است و هدف اصلی آن فراهم آوردن وضوح بیشتر است.
طرح ریزی SWGS
کلیات: از آن جا که SWGS پیچیده است و می تواند شامل اجزا مختلفی باشد، در مرحله طرح ریزی باید گام هایی جهت تعیین طراحی های مناسب، برداشته شوند. SWGS در باید عوامل زیر را به حساب آورده شوند:
تعداد قابل انتظار مردم که از مسیر فرار استفاده خواهند کرد.
- ویژگی های جمعیت شناختی مردم ساکن در ساختمان.
- نوع فعالیت هایی که در محل اشغال شده، انجام می شود.
- زمان تاخیرمورد انتظار برای آغاز تخلیه.
- نوع، اندازه، کاربری و محل ساختمان.
- پیچیدگی مسیر های فرار و امکان سردرگمی در تغییرات جهت و سطح زمین.
- خطرات ویژه محتمل برای مواجه شدن.
- وضعیت های ریسک خاص که در آن استفاده از مسیر های فرار لازم خواهند بود.
- وجود هر وضع اضطراری در مشخصه مسیر فرار، مثل نقشه های کف.
- ترکیب های مختلف از اجزا در SWGS کمک به تخلیه در وضعیت های ریسک خاص مانند دود منتشر شده، زمین لرزه و وقوع مانع یا وضعیت ازدحام خاص.
یادآوری: اگر شدت درخشندگی یا درخشندگی 1 بیشتر باشد، عناصر گرافیکی در دود و در مسافت های مشاهده طولانی تر قابل رویت خواهند بود. روشنایی زمینه در دود جلوی خیلی از اجزا را می گیرد و موجب ضعف دید میشود عناصر انتقال دهنده ی نور که نور را از سطح پخش می کنند به این دلایل بیشتر قابل دید هستند.
ادامه مطلب را با دنلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ علايم و تابلوهای ايمنی خروج اضطراری
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)