ضوابط و مقررات شهرسازی در بحران
ضوابط و مقررات شهرسازی در بحران
ضوابط و مقررات شهرسازی در بحران
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 10
فهرست:
- مقدمه
- شبکه حمل و نقل اضطراری
- مراکز جستجو و نجات
- ایستگاه های آتش نشانی و خدمات ایمنی
- پایگاه های هلال احمر
- مراکز امداد و فوریت های پزشکی
- عرضه و تقاضای خدمات درمانی در زمان بحران
- جانمایی مراکز درمانی و بهداشتی
- افزایش توانایی مراکز درمانی
- پایگاه های اسکان و تخلیه
- تأمین آب و آذوقه اضطراری
مقدمه
یکی از مهمترین جنبه های طراحی و برنامه ریزی شهری منطقه ای ایجاد و توزیع مناسب زیر ساختهای مدیریت بحران (شامل راه های اضطراری مراکز جستجو و نجات، مراکز امداد و پزشکی اضطراری، فضاهای تخلیه و اسکان و نیز تأمین آب و آذوقه اضطراری) می باشد. عملکرد نامناسب هر یک از این اجزا واکنش اضطراری در برابر بحران را با مشکل مواجه کند و منجر به افزایش تلفات و خسارات آن می شود. از این رو لازم است در برنامه های توسعه شهری منطقه ای و نیز برنامه ریزی کاربری زمین به این عناصر توجه ویژه ای شود.
شبکه حمل و نقل اضطراری
معمولاً بعد از وقوع حوادث بزرگ، شبکه حمل و نقل در اثر تخریب پلها و دیگر مستحدثات جاده ها، ریزش ساختمان های مجاور، راه ها، گسلش، زمین لغزش روان گرایی، فرونشست زمین، یا هجوم یا رها شدن خودروها دچار اختلال می شود و مشکلاتی در دسترسی سریع و … نیروهای امداد و نجات به مناطق آسیب دیده ایجاد می شود از دیدگاه مدیریت بحران راه های اضطراری را می توان به دو گروه راه های اضطراری اولیه و ثانویه تقسیم کرد.
راه های اضطراری اولیه مسیر بین مراکز مدیریت بحران (در سطوح ملی تا ناحیه ای) با مبادی ورودی شهر نظیر خطوط حمل و نقل جاده ای یا فرودگاهی می باشند. راه های اضطراری ثانویه مسیرهای ارتباطی بین مراکز واکنش اضطراری، مراکز امدادی، آتش نشانی، امنیتی و درمانی می باشند.
در انتخاب راه های تشکیل دهنده شبکه اضطراری موارد زیر را باید مورد توجه قرار داد:
- امکان اتصال فوری این راه ها به شبکه حمل و نقل برون شهری، فرودگاه یا ایستگاه راه آهن بوده و فضاهای کافی و مناسب جهت انبار نمودن کمک های ارسالی در کنار آنها وجود داشته باشد.
- این راه ها نباید در اثر وقوع بحران مسدود گردند و از عرض کافی (حداقل ۱۴ تا ۱۵ متر) جهت تخلیه اضطراری پناه جویان تردد وسایل نقلیه امدادرسانی و … برخوردار باشند (شکل ۱).
شکل ۱- حداقل پهنای راه های تخلیه
- حتی المقدور خطرات ژئوتکنیکی نظیر گسلش، سطحی زمین لغزش و سنگ ریزش، روانگرایی و فرونشست زمین نباید در محدوده این راه ها وجود داشته باشد.
- راه های اضطراری حتی المقدور نباید بیش از ۸ درصد شیب داشته باشند تا امکان تردد خودروهای سبک و سنگین امداد و پشتیبانی در آنها میسر باشد. شعاع گردش قوس ها در طول راه برای گردش وسایل نقلیه آتش نشانی و امدادی کافی باشد.
- هرچند موارد فوق در انتخاب مسیرهای واقع در شبکه اضطراری حمل و نقل ضروری هستند ولی در صورتی که قسمتی از مسیر، قادر به ارضای الزامات فوق نبود باید به منظور نزدیک کردن وضعیت آن به حدود مورد نیاز اقداماتی نظیر اصلاح و مقاوم سازی مسیر و یا در نظر گرفتن مسیر انحرافی جایگزین در دستور کار قرار گیرد. انجام چنین اقداماتی گاه نیاز به زمان و هزینه قابل ملاحظه ای دارد و لذا قبل از آن باید بخش های مختلف شبکه اضطراری اولویت بندی شوند و سپس اقدامات مورد نیاز در آنها طراحی و اجرا گردد. همچنین در مسیرهای تشکیل دهنده شبکه اضطراری حمل و نقل رعایت موارد زیر ضروری است.
- از ساخت ساختمان های بلند مرتبه تأسیسات خطرناک و آتش زا نظیر پمپ بنزین انبارهای ذخیره سازی مواد سوختی یا شیمیایی نصب تابلوهای تبلیغاتی بزرگ و موارد مشابه در مجاورت این مسیرها حتی المقدور به کلی جلوگیری شود و در صورت عدم امکان جلوگیری ضوابط ایمنی لرزه ای سخت گیرانه ای در طرح و اجرای آنها اعمال شود. در صورتی که موارد فوق از قبل موجود باشند باید مقاومت لرزه ای آنها بررسی شده و در صورت لزوم مقاوم سازی گردند.
- المقدور سعی شود کابل های فشار قوی در این مسیرها به صورت زیرزمینی اجرا شود تا خطر سقوط دکل بر روی راه در هنگام زلزله منتفی گردد. همچنین چراغ ها و تیرهای چراغ برق پلهای پیاده تابلوها و دیگر تأسیسات واقع در سطح این مسیر باید مقاومت لرزه ای مناسب داشته باشند.
- در این مسیرها باید مکان هایی برای نشست و برخاست بالگردهای امدادی به منظور انتقال سریع مصدومین پیش بینی گردد.
- موارد لازم جهت مدیریت ترافیک در زمان اضطراری از قبیل نصب دوربین های شهری، انجام خط کشی، نصب تابلوها و علائم راهنمایی های ویژه، ایجاد امکانات محدود یا مسدود کردن دسترسی ها و خارج کردن اتومبیل های مزاحم و ایجاد مسیرهای انحرافی لازم حتی المقدور از قبل پیش بینی گردد.
- با انجام مانورهای دوره ای کارایی مسیرها و تدابیر به کار رفته جهت مدیریت ترافیک زمان بحران آنها ارزیابی گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)