راهنمای بهداشت شغلی (ویژه پیشگیری از بیماری کووید 19 در محیط کار)
راهنمای بهداشت شغلی (ویژه پیشگیری از بیماری کووید 19 در محیط کار)
راهنمای بهداشت شغلی (ویژه پیشگیری از بیماری کووید 19 در محیط کار)
Occupational Health Guideline for Prevention of Covid-19 Disease in the workplace
گردآوری و تدوین: دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هیئت علمی
گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دانشگاه علوم پزشکی شیراز
ناظر علمی و هماهنگ کننده: دکتر مهدی جهانگیری
مدیر گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دانشگاه علوم پزشکی شیراز
ناشر: انتشارات حَک (عضو هلدینگ طرفه)
ویرایش دوم
فرمت: PDF تعداد صفحات: 384
فهرست:
فصل اول: مدیریت پیشگیرانۀ کووید- ۱۹ در محیط کار
- مقدمه
- رویکرد فعالانه یا منفعلانه
- رویکرد فعالانه و مدیریت چرخۀ زیستی
- اصل خودمراقبتی
- اصل دگرمراقبتی
- اصل خودقرنطینگی
- مهمترین روش های اجرایی پیشگیرانۀ مرتبط با اصول مدیریت چرخۀ زیستی
- مدیریت چرخۀ زیستی در مشاغل خاص
- کارکنان مراکز خدمات بهداشتی درمانی
- کارکنان مراکز خدمات مسافربری و حمل و نقل
- کارکنان خدمات حراستی، نظامی و انتظامی
- اصول ایمنی و بهداشت شغلی در مدیریت چرخۀ زیستی
فصل دوم: شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک کووید- ۱۹ در محیط کار
- شناسایی خطر کووید- ۱۹
- ارزیابی ریسک ابتلا به کووید- ۱۹ در محیط های کاری
- دسته بندی کارکنان بر اساس نحوۀ مواجهه
- راهنمای ارزیابی و مدیریت ریسک، برای مواجهه کارکنان خدمات درمانی با بیماران مبتلا به کووید- ۱۹
فصل سوم: حفاظت تنفسی و پیشگیری از ویروس کرونا در محیط کار
- مقدمه
- پرسش های پرتکرار در خصوص استفاده از ماسک های تنفسی برای حفاظت برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید- 19 (کرونا ویروس)
- شرایط و محدودیت های استفادۀ طولانی مدت و استفادۀ مجدد از ماسک های N95
- مقدمه
- فرایند بررسی استفادۀ طولانی مدت یا محدودیت استفاده از ماسک
- الزامات استفادۀ طولانی مدت از ماسک
- الزامات استفادۀ مجدد از ماسک
- ریسک های استفاده طولانی مدت و استفادۀ مجدد از ماسک های تنفسی
- راهنمای سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای استفاده از ماسک در جامعه، حین مراقبت خانگی یا در مراکز بهداشتی درمانی
- مقدمه
- ملاحظات عمومی ماسک ها
- استفاده از ماسک در جامعه (عموم مردم)
- استفاده از ماسک در مراقبت از بیماران در خانه
- استفاده از ماسک در مراکز بهداشتی درمانی
- مدیریت استفاده از ماسک
فصل چهارم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار ویژۀ مدیران و مسئولان صنایع
- مقدمه
- شناسایی و جداسازی موارد مشکوک
- پاک سازی و ضدعفونی کردن محیط
- آموزش کارگران
- برنامه ریزی کارفرمایان برای پیشگیری از شیوع و واکنش به کووید- ۱۹
- ملاحظات کلی برنامه ریزی
- ملاحظات ایجاد برنامۀ شرایط اضطراری و شیوع بیماری های عفونی
- جداسازی کارکنان مشکوک و بیمار
- ملاحظات سفرها و مأموریت های شغلی
فصل پنجم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان صنایع
- مقدمه
- بهداشت دست و صورت
- بهداشت تنفسی
- بهداشت در برقراری ارتباطات و ترددها
- بهداشت تجهیزات و ابزار کار
- بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- بهداشت جسم و روان
فصل ششم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ فعالیت های بهداشتی و درمانی
- مقدمه
- اصول بهداشت شغلی در کادر بالینی مستقر در بیمارستان ها و مراکز درمانی
- نظافت و ضدعفونی کردن تجهیزات
- اصل کاهش سطح مواجهه
- کنترل های مهندسی
- کنترل های مدیریتی
- اقدامات ایمنی
- خدمات فوریت های پزشکی (EMS) و حمل و نقل پزشکی
- پرستاران خانگی
- وسایل حفاظت فردی
- جدول های تجهیزات حفاظت فردی امور بهداشتی
- اصول بهداشت شغلی برای پرستاران خانگی
- مقدمه
- ملاحظات ویژۀ مراکز بهداشتی و درمانی منطقه
- ملاحظات انتخاب و به کارگیری پرستار خانگی
- بهداشت در برقراری ارتباط با بیمار
- بهداشت دست و صورت
- بهداشت تنفسی
- بهداشت سطوح، تجهیزات و البسه
- بهداشت و ایمنی مواد غذایی
- بهداشت جسم و روان
فصل هفتم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان اداری و آموزشی
- مقدمه
- بهداشت فردی
- بهداشت ساختمان
- بهداشت وسایل ایاب و ذهاب
- بهداشت سالن غذاخوری و مواد غذایی
- بهداشت سطوح و تجهیزات
- اصول ضدعفونی
فصل هشتم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارگران خدمات شهری، تصفیه خانه های فاضلاب و جمع آوری زباله
- مقدمه
- کارگران شاغل در جمع آوری پسماندهای شهری
- کارگران شاغل در جمع آوری پسماندهای پزشکی
- کارگران شاغل در بخش بازیافت
- کارگران شاغل در تصفیۀ پساب
فصل نهم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان انتظامی، حراستی، امنیتی، نظامی و حفاظتی
- مقدمه
- پایش و غربالگری سلامت کارکنان
- بهداشت در برقراری ارتباطات، ترددها و خودرو
- بهداشت سطوح، تجهیزات و ابزار کار
- تجهیزات حفاظت فردی
- بهداشت دست و صورت
فصل دهم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان خدمات مسافربری
- مقدمه
- رانندگان و مهمانداران وسایل حمل و نقل عمومی: اتوبوس، مینی بوس و تاکسی
- کارکنان فرودگاه، ایستگاه قطار، مترو، پایانه های مسافربریِ اتوبوس، مینی بوس و تاکسی
- مسافران وسایل حمل و نقل: هواپیما، اتوبوس، مینی بوس، تاکسی، مترو و قطار
- کارکنان و مسافران فرودگاه و کادر پرواز
- حراست و بازرسی فرودگاه
- مسئولان بار و توشه
- مهمانداران و کادر پرواز
- کارکنان خدماتی
فصل یازدهم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان آزمایشگاه های طبی و تحقیقاتی
- مقدمه
- اصول کلی بهداشت کار در آزمایشگاه
- اصول بهداشتی کار با کابینت های ایمنی بیولوژیکی BSC
- اصول بهداشتی سانتریفیوژ کردن نمونه ها
- اصول بهداشتی کار با اشیای تیز و برنده
- اصول بهداشتی ذخیره و حمل و نقل مواد و تجهیزات
- تجهیزات حفاظت فردی
- ضدعفونی کردن سطوح و تجهیزات
فصل دوازدهم: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ ویژۀ کارکنان پزشکی قانونی، سردخانه ها و آرامستان ها
- مقدمه
- بهداشت فردی
- بهداشت ابزار و تجهیزات
- بهداشت ساختمان
- تجهیزات حفاظت فردی
- گندزدایی سطوح
پیوست ها:
پیوست 1: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ دستورالعمل ساخت محلول ضدعفونی کننده با پایۀ الکل
پیوست 2: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ سؤالات پرتکرار دربارۀ دستکش های پزشکی در مقابله با ویروس کرونا
پیوست 3: اصول پیشگیری و کنترل ویروس کرونا در محیط کار؛ پوسترهای آموزشی
پیوست 4: گندزدایی سطوح و راهنمای ساخت محلول و مصرف هیپوکلریت سدیم
پیوست 5: پرسش های متداول در خصوص نکات بهداشتی برای پیشگیریا ز بیماری کووید- 19 در محیط کار
پیوست 6: پرسش های پرتکرار دربارۀ تشخیص اتانول از متانول
پیوست 7: پاسخ به پرسش های پرتکرار دربارۀ استفاده از گان و لباس های حفاظتی مورد استفادۀ کادر درمان در زمان معاینه و مراقبت از بیماران کووید- 19 (کرونا ویروس)
پیوست 8: فهرست بازبینی اجرایی برای پیشگیری و کاهش اثرات کووید- 19 در محل کار
پیش گفتار
بیماری های عفونی نوپدید، به تدریج تبدیل به حقایقی می شوند که انتظار داریم در فواصل زمانی کوتاه تر در جوامع انسانی بروز کنند. بی توجهی و تجاوز ما به محیط زیست به تغییرات آب و هوایی، آلودگی های محیطی و کوچک شدن حریم حیات وحش انجامیده است. شرایطی که با نزدیکتر کردن هر روزۀ انسان و حیات وحش، ما را مجبور به همزیستی با این گروه بزرگ از جانداران می کند. این پدیده از یکسو و افزایش تراکم جمعیت انسانی از سوی دیگر، شرایط را برای بروز عوامل عفونی بیماریزایی که پیشتر مختص حیات وحش بود، فراهم کرده است.
تجربۀ سال های اخیر (2003 – MERS 2012-2013, SARS 2002) و پاندمی اخیر (COVID-19, 2019-2020) که همگی از حیوانات وحشی منشأ گرفته اند و نیز، چالش اقتصاد، سلامت و ساختارهای بهداشتی، همگی ثابت کرد که بشر باید همواره آمادۀ شرایط اضطراریِ ناشی از عفونت های نوپدید باشد.
کتاب حاضر، حاصل زحمات بی وقفۀ همکاران ما در گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی محیط کار است. تلاشی که از همان روز ورود ویروس بیماری کووید- ۱۹ به کشور آغاز شد و اکنون (کمتر از یک ماه از ورود ویروس به کشور) به ثمر نشسته است.
به همکارانم برای جمع آوری جدیدترین یافته های علمی و خلق این اثر ارزشمند و جامع خداقوت و تبریک می گویم؛ آنهم زمانی که جامعۀ جهانی هنوز درگیر گسترش پاندمی تقریبا در تمامی کشورها و شناخت عامل آن است و در حالی که شناخت ما از بیماری و رفتار آن در حال تکمیل است. این اثر گامی بسیار بزرگ و به موقع، در انجام وظیفه ای است که برعهدۀ ما متولیان سلامت جامعه گذاشته شده است.
ضمن سپاس از همکاران عزیزم در تهیۀ این اثر جامع و ارزشمند و ابراز اطمینان از بهره مندی خوانندگان گرامی از محتوای این اثر در جهت پیشگیری از انتقال این بیماری واگیردار در محیط کار، آرزوی بهبود شرایط محیط کار و ارتقای سامت کارگران و کارمندان عزیز کشورمان را دارم.
کتاب را به صورت مستقیم از لینک زیر دانلود کنید.
دانلود با لینک مستقیم
حتما بخوانید:
⇐ چک لیست مبارزه با کووید 19 (کرونا ویروس)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)