خطرات مکانیکی و حفاظ گذاری
خطرات مکانیکی و حفاظ گذاری
خطرات مکانیکی و حفاظ گذاری
ایمنی ماشین آلات و خطرات مکانیکی :
تعريف ماشين :
ماشين، مجموعه اي از قطعات متحرك و ثابت مي باشد كه اين مجموعه بر روي فريم (قاب) قرار است. از بعد ايمني، ماشينهاي ناقص به ماشين هايي گفته مي شود كه داراي يك يا مجموعه اي از خصوصيات زير باشند.
1- ماشين تاقص (ناايمن) به ماشيني گفته مي شود كه منطقه عملياتي آن فاقد يكي سيستم ايمني يا حفاظ باشد.
تعريف منطقه عملياتي : در ماشين ، منطقه عملياتي منطقه اي است كه ماده اي به يك فرم وارد و به فرم ديگر خارج مي شود . بعنوان مثال در ماشين خم كن ورقه اي فلزي با ضخامت هاي مختلف از يك طرف بصورت يك پارچه وارد شده و پس از خم دار شدن خارج مي شوند ، يا در ماشينهاي برش ورق ( آهنبر) ورق آهن وارد مي شود و پس از تكه تكه شدن به فرم هاي مختلف خارج مي شود و يا در ماشين تراش قطعه يا ميلگردي به صورت استوانه بسته ميشود و پس از مخروطي شدن و يا دندانه دار شدن خارج ميگردد و يا در پرس ها ، ورق فاقد شكل در زير سمبه يا در قالب كه در زير سمبه قرار مي گيرد، و به فرمي از فرمها درمي آيد.
2- ماشين ناقص (ناايمن) ماشيني است كه سيستم انتقال نيرو در اين ماشين در معرض تماس باشند. (انواع چرخ ها، تسمه ها، پولي ها، شفت هاي در حال چرخش، و نظاير آن)
3- ماشيني ناايمن است كه سيستم ترمز اضطراري در مواقع لزوم نداشته باشد. ( سيستم ترمز اضطراري سيستمي است كه مي تواند در هنگامي كه اپراتور بخواهد با فشار دادن سوئيچ ها يا اهرم هاي پدالي شكل توسط دست يا پا قسمت متحرك ماشين را در كسري از ثانيه متوقف نمايد .)
4- ماشيني ناايمن است كه داراي لبه هاي تيز و برنده باشد.
5- ماشيني ناقص است كه سيستم روغن رساني آن بجاي يك مخزن چند مخزن باشد.
6- ماشين ناايمني است كه يكي آلودگي هاي شيميايي يا فيزيكي را دارد يا خطرات ديگري را توليد مي كند مانند گرماي بسيار زياد, دود, صداي زياد
7- ماشين ناايمن است كه نسبت به ماشين هاي مشابه خود از شكل نامنظم هندسي و خيلي بزرگ باشد. وسيله Compact باشد. هر چه از نظر ايمني فضاي كمتر وسيله اشغال كند فضاي بيشتري براي كارگر بوجود مي آيد و مانور دستگاه بيشتر مي شود.
8- ماشيني ناقص است كه نور را منعكس مي كند و سطوح صاف و صيقلي درخشان نداشته باشد. چون باعث كوري لحظه اي شده و همين لحظه كافيست تا حادثه بوجود بيايد.
9- ماشيني ناقص كه از سكوهاي مخصوص جهت بالا رفتن از ماشين و انجام عمليات بار دهي برخوردار نباشد.
خطرات مکانیکی :
خطرات مكانيكي ، از انواع خطرات هستند كه بخاطر حركت و نيرو متمايز شده اند. خطرات مكانيكي به انواع زير تقسيم شده اند .
- خطر مكانيكي سقوط
- خطر مكانيكي پرتاب
- خطر مكانيكي گيرايش
- خطر مكانيكي له شدگي
- خطر مكانيكي سطوح داغ و سرد
- خطر مكانيكي
- خطر مكانيكي برش
خطر مكانیکی سقوط :
در خطر سقوط ، اجسام تحت تاثير نيروي جاذبه زمين با انرژي كافي از طبقات بالاتر به پايين سقوط مي كنند و مسلما پس از برخورد به ديگر اجسام يا اشخاص سبب آسيب خواهند شد. امروزه بسياري از عمليات در صنايع وجود دارد كه خطر مكانيكي سقوط ، مشكلي حل نشدني براي آنها شده است بعنوان مثال در صنايع ساختماني ( ساخت ساختمان هاي بلند، سدسازي، تونل سازي، پل سازي و معادن ) و همچنين در سيستم حمل و نقل ( حمل و نقل توسط ليفتراك برقي و يا بنزيني، حمل و نقل دستي ، حمل و نقل توسط جرثقيل هاي سقفي ) خطر سقوط بيشتر مشاهده مي شود .
راه حل :
استفاده از انواع كلاه هاي حفاظتي، انواع نرده كشي ها، محصور كردن، استفاده از تابلو و علايم هشدار دهنده، انواع كمربندهاي ايمني و آموزش به پرسنل
خطر مكانيكي پرتاب :
در اين خطر ، اجسام ريز و درشت و يا قطعات درشت كوچك با انرژي زيادي به اطراف پراكنده مي شوند و در مسير خود مي توانند پس از برخورد با اشخاص و يا ديگر اجسام ، آسيب و خسارت برساند. عملياتي كه اين خطر بيشتر ديده مي شود عبارتند از: سنگ زني و سنگ كاري، عمليات جوشكاري، برشكاري، تراشكاري، پوليش كاري، سوهان كاري، برش فلزات توسط گاز استيلن
راه حل : ايزولاسيون
خطر مكانیکی گیرایش :
اين خطر مكانيكي وقتي بوجود مي آيد كه يك جسم در حال حركت و ديگري ثابت ، يا هر دو متحرك داراي لبه هاي تيز و سطوح خشن كه قابليت گرفتن پوست دست و يا لباس و يا چنانچه اپراتور داراي دستبند يا ساعت و يا انگشتر داشته باشد مي تواند اين خطر را براي اپراتور بوجود آورد. خطر مكانيكي گيرايش ممكن است خود به تنهايي چندان خطرناك نباشد اما اين امكان را دارد كه شخص را به ديگر خطرات سوق دهد . مثالهايي كه در رابطه با خطر مكانيكي گيرايش ميتوان نام برد عبارتند از :
- شفت در حال گردش : يا محورهاي در حال چرخش در حالي كه داراي لبه هاي تيز و يا سطوح خشن باشد اين توانايي گرفتن هاي ناگهاني را دارد از اين نظر توصيه مي شود كه اپراتور در هنگام كار ماشين هايي كه داراي قسمت هاي گردان است از پوشيدن لباس هاي آستين بلند خودداري كند و يا از كشهاي مخصوص جهت بستن آستين استفاده نمايد يا آستين خود را بالا بزند و از پوشيدن پيراهن يا روپوش گشاد و يا احتمالا شال گردن و يا كراوات يا دستمال گردن ، مو و ريش بلند خودداري شود.
- خار داخل يك شفت در حال گردش
- نوار نقاله يا تسمه در حال گردش
- كوپلينگ هاي در حال گردش
عملياتي كه در صنعت داراي خطر مكانيكي گيرايش مي باشند متنوع و زياد مي باشد ليكن بعضي از آنها را بصورت زير نام مي بريم :
- عمليات سوراخكاري توسط ماشين هاي دريل
- تراشكاري در ماشين تراش ( منطقه سه نظام و قطعه بسته شده به سه نظام )
- عمليات فرزكاري
خطر مكانیکی له شدگی :
اين خطر توسط دو جسم متحرك بوجود مي آيد كه يكي از اجسام ممكن است ثابت و ديگري متحرك يا هر دو متحرك باشند به نحوي كه جسم متحرك تا فاصله 2 تا 12 اينچي به جسم ثابت نزديك شود يا دو جسم تا فاصله 2 الي 12 اينچي به يكديگر نزديك مي شوند ليكن دو جسم به نقطه تماس نميرسند. حال چنانچه بازو و يا ساق پا و يا ديگر اعضاي بدن در فاصله بين اين دو جسم قرار گيرد ، امكان له شدگي وجود دارد . له شدگي در ماشين هايي مشاهده مي شود كه آن ماشين داراي ميز متحرك افقي مي باشد يا بعبارت ديگر داراي حركت رفت و برگشتي مي باشد . مثل ماشين صفحه تراش . حال چنانچه فاصله بين انتهاي كورس حركت برگشتي ميز با ديوار مجاور و يا با ماشين مجاور در نظر گرفته نشده باشد امكان له شدگي بين ميز و ديوار چنانچه شخصي در اين فاصله باشد، وجود دارد .
خطر مكانيكي سطوح داغ و سرد :
اين خطر مكانيكي را عامل شوك نيز مي نامند يعني فرد بطور ناگهاني دچار شوك مي شود و ممكن است آسيب ببيند . سطوح داغ يا سرد ممكن است خود به تنهايي چندان خطرناك نباشد اما شخص را به ديگر خطرات سوق مي دهد سطوح داغ مثل : صفحات ناشي از عمليات جوشكاري ، لحيم كاري، دريل كاري ، فلز كاري ، سنگ زني ، تراشكاري ، پوليش كاري و سطوح داغ ناشي از عمليات ريخته گري ، انواع المنت ها و سطوح سرد در لوله هاي عبور گازهاي سرمازا . راه حل در اين نوع خطرات عمدتا در صورت امكان استفاده از افزايش فاصله و يا عمل عايق كردن و يا ساخت يكنوع حصار محصور كننده به دور خطر مكانيكي مربوطه مي باشد.
خطر مكانیکی NIP (به داخل کشيدن)
اين خطر وقتي بوجود مي آيد كه دو جسم متحرك يكي يا هر دو داراي حركت دوراني نيز باشند و به يكديگر نزديك شوند تا اينكه به حد نقطه تماس ميرسند و در نتيجه امكان دارد كه دست انسان يا عضوي از بدن به داخل دستگاه كشيده و خرد شود مانند دو چرخدنده درگير با هم يا چرخ و زنجير يا غلطكهاي دوار . غلطك هاي دوار در صنايع كاغذ سازي، نساجي، لاستيك و پلاستيك سازي داراي خطر مكانيكي NIP مي باشند .
خطر مكانيكي برش (SHEAR)
اين خطر مكانيكي وقتي بوجو مي آيد كه يك جسم با لبه هاي تيز ثابت و جسم ديگر با لبه هاي تيز و بران متحرك يا هر دو لبه متحرك با فاصله بسيار كمي از كنار يكديگر مي گذرند حال چنانچه عضوي ما بين دو لبه قرار گيرد احتمال قطع شدن آن وجود دارد .اكثر كساني كه با ماشينهاي برش برقي ورق بر كار مي كنند نوك انگشتان دست يا برخي از انگشتان دست خود را از دست داده اند يعني اپراتور در ماشين هاي برشي كه سيستم ايمني نداشته، جهت تنظيم قطعه، دست خود را در نزديكي هاي منطقه عملياتي برده كه ناگهان بنابر دلايلي ماشين به حركت درآمده و شخص دچار آسيب شده است. البته بعضي اوقات ماشين داراي سيستم ايمني مي باشد ولي بنابر دلايلي اپراتور، سيستم ايمني را از ماشين جدا نموده و آن را كنار گذاشته است كه مديران ايمني و سرپرستان بخش ميبايست از انجام چنين كاري ممانعت به عمل بياورند .
ايمني برق و جلوگيري از برق گرفتگي :
بارزترين خطري كه استفاده از انرژي الكتريكي ايجاد مي كند عبارتند از :
- خطرات ناشي از توليد حرارت نامطلوب
- برق گرفتگي
مقاومت بدن انسان در مقابل برق :
بدن انسان داراي ساختمان فيزيولوژيكي مخصوصي است كه كما بيش هادي جريان برق مي باشد لذا بدن انسان داراي مقاومتي است و زماني انسان دچار برق گرفتگي مي شود كه دو نقطه از بدن انسان با دو نقطه از يك سيم الكتريكي كه در ولتاژهاي مختلف مي باشد تماس حاصل نموده و در اثر اين تماس و اختلاف ولتاژ جريان الكتريكي بين اين دو نقطه برقرار گردد .
مقاومت بدن افراد مختلف با هم فرق مي كند . همچنين مقاومت مسير عبور جريان در قسمت هاي مختلف بدن متفاوت است . ولي چيزي كه كاملا مشخص است پوست و استخوان ، چربي و غضروف نسبت به عضلات و خون مقاومت بيشتري را در مقابل عبور جريان برق نشان مي دهند و بزرگترين مقاومت بدن در قشر پوست كه فاقد عصب و رگهاي خوني است . به همين دليل در ابتدا برق گرفتگي ، كه پوست محل ورود و خروج جريان سالم است جريان عبوري كمتر است و لي بعد از مدت كمي كه لايه پوست از بين ميرود جريان عبوري با توجه به پايين آمدن مقاومت بدن بيشتر مي شود . در محيط هاي گرم و مرطوب كه معمولا با عرق كردن همراه است مقاومت الكتريكي پوست خيلي كم ميشود و برق گرفتگي شديدتر خواهد بود .
بطور كلي عوامل زير باعث تغيير مقاومت بدن انسان مي شوند :
- ضخامت پوست
- وضع رطوبت پوست ، درجه حرارت و مقدار نمك پوست
- سطح تماس پوست به قسمت برقدار
- شدت جريان الكتريكي
- مسير عبور جريان
- مدت عبور جريان
- نوع جريان الكتريكي و فركانس
وضع روحي شخص نيز ممكن است در تغيير مقاومت موثر باشد، خنده زياد، هيجانات و گريه مقاومت بدن را كمتر از حالت آرام مي نمايد . مقدار جريان خطرناك براي برق صنعتي 50 تا 60 هرتز ، 25 ميلي آمپر تعيين گرديده است .
عوارض ناشي از برق گرفتگي :
- اختلالات قلبي
- اختلالات و ضايعات عصبي
- اختلالات حسي
- سوختگي در اثر برق گرفتگي
لازم به توضيح است كه عوارض فوق الذكر باعث بوجود آمدن امراضي از قبيل :
- دريچه قلب گشاد مي شود و همچنين باعث انبساط قلب و لخته شدن خون مي گردد.
- اختلال مشاعر و هذيان گويي ، سردرد عصبي و از دست دادن حافظه
- كور و كر شدن شخص برق گرفته
- سوختگي بدن مخصوصا جايي كه در تماس مستقيم با برق قرار گرفته است .
خصوصيات خطرناك نيروي برق :
برق گرفتگي مي تواند در سه حالت باعث كشته شدن شخص شود .
- به دليل تماس مستقيم شخص با جريان الكتريكي باعث ايجاد اثر مستقيم بر قلب و دستگاه تنفس مي گردد.
- با توجه به شدت جريان الكتريكي باعث مي شود شخصي كه دچار برق گرفتگي مي شود، پرت شده و در صورتيكه شخص بر روي ارتفاع بلند باشد باعث افتادن وي و نهايتا موجب هلاكت وي مي شود .
- به دليل تماس سيم با بدن ، شخص دچار سوختگي و جراحت مي شود .
چگونگي و حالات برق گرفتگي :
- تماس بدن با هر دو سيم فاز و نول
- تماس يك فاز و يك نقطه با بدن و يا زمين
- تماس بدن با دستگاهي كه جريان فاز به آن متصل است .
نكات ايمني مربوط به سيستم برق :
- وسايل و ادوات برقي بايد داراي حفاظ بوده و طوري ساخته و نصب و بكار برده شود كه خطر برق گرفتگي نداشته باشد.
- نصب و امتحان و يا تنظيم وسايل و ادوات الكتريكي بايد فقط توسط اشخاصي كه صلاحيت فني آنها محرض باشد انجام گيرد و متخصص قبل از شروع بكار آنرا مورد آزمايش قرار دهد .
- پوشش ها و زره كابل هاي برق و لوله ها و بست ها و متعلقات و همچنين حفاظ ها و ساير قسمت هاي فلزي وسايل برقي كه مستقيما تحت فشار برق نيستند براي جلوگيري از بروز خطر احتمالي بايد مجهز به سيستم اتصال به زمين موثر گردند ، اين سيستم به سيستم Earting موسوم است .
انواع حفاظ های موجود در برابر خطرات مکانیکی ماشین آلات
حفاظ ثابت
نوعی حفاظ است که هیچ بخش آن حرکت نمیکند و عملکرد آن به هیچ یک از بخش های ماشین وابسته نیست . این نوع حفاظ برای جلوگیری از دسترسی به همه ی بخشهای خطرناک ماشین آلات که معمولا دسترسی به آن مناطق لازم نیست بکار می رود ، مانند بخشهای عملیاتی .
این حفاظ ها معمولا از این جهت ساخته میشوند که از حضور یا ورود دست به داخل منطقه ی خطر جلوگیری کند ولی باید فضایی باز در این حفاظ ها به وجود آید که اجازه ی ورود قطعه ی و عبور آن را از حفاظ به منطقه ی عملیاتی بدهد .
حفاظ ثایت ایزوله ی کاملی را به وجود می آورد و ایمن ترین نوع حفاظ است. ولی بیشترین محدودیت را نیز باعث میشود . این حفاظ اولین حفاظی است که حفاظ های بعدی را می توان با تغییراتی در آن بوجود آورد .
حفاظ اینترلاک :
اینترلاک به معنای قفل درونی و چفت و بست است . در این حفاظ همراه با باز شدن حفاظ، یادستگاه خاموش میشود یا بخش متحرک آن از حرکت باز می ایستد . هنگامی که کار به گونه ای است که دسترسی به منطقه ی خطر ضروری است و کاربرد حفاظ ثابت عملآ مقدور نیست حفاظ اینترلاک بکار میرود .
حفاظ تنظیم شدنی :
این حفاظ شبیه حفاظ نوع ثابت است و مانعی را فراهم می آورد تا بر حسب اندازه ی قطعه کار امکان دسترسی به منطقه ی عملیاتی را محدود می کند از این نوع حفاظ بیشتر در جایی استفاده میشود که به منطقه ی عملیاتی بطور موقت نیاز است .
معمولا از این نوع حفاظ در نقاط عملیاتی ماشین هایی استفاده می شود که قطعه ی کار باید به طریق دستی یا نیمه خودکار باردهی شود و این باردهی از فضای باز مجاز وارد منطقه ی عملیاتی می شود .
این حفاظ دارای معایبی به شرح ذیل است :
- احتمال اسیب کارگر باز هم وجود دارد
- نیاز به تعمیر و نگهداری همیشگی دارد
- می تواند در دید اختلال ایجاد کند
حفاظ خود تنظیم شونده :
این حفاظ به خودی خود نسبت به اندازه های مختلف قطعه ی کار انعطاف پذیر هستند. همچنان که کارور قطعه ی کار را پیش میراند، این حفاظ به خودی خود به گونه ای تنظیم می شود که تنها دهانه ای کوچک به اندازه ی آن باز بماند .
- سيم هاي اتصال به زمين بايد داراي ضخامت كافي و در نتيجه مقاومت كم باشند يا بتوانند حداكثر جريان احتمالي كه در اثر از بين رفتن و يا خراب شدن عايق بوجود مي آيد استقامت داشته باشند . ضمنا بايد در مدار جريان وسايل پيش بيني شود كه در صورت پيدا شدن نقصي كه موجب اتصال جريان برق به زمين گردد تمام مدار يا قسمت معيوب آنرا قطع كند .
- در نقاطي كه احتمال صدمه به سيمهاي اتصال زمين ميرود بايستي يه وسيله مكانيكي آنها را محافظت نمود.
- در مدت تعمير شبكه برق بايد آنرا بوسيله كليد از منبع جريان قطع، و به زمين متصل نمود.
سيم ها و كابل هاي برق بايد داراي روپوش عايق مناسب با فشار الكتريسيته و ساير شرايط بوده و روي اصول فني نصب و حتي الامكان در لوله يا كانال قرار گرفته باشد
این مطلب بروز رسانی شد و فایل پاورپوینت «ایمنی ماشین آلات و خطرات مکانیکی» در 70 اسلاید به موضوعات زیر پیوست شد.
- تعریف ماشین
- اهمیت ایمنی ماشین آلات
- جنبه های ایمنی ماشین آلات
- ماشین ناقص چیست؟
- مسوليت طراحان در قبال ايمنی ماشين آلات
- بررسی انواع مخاطرات مکانیکی
- راه حل مقابله با خطر مكانیکی
- روش های کنترل خطرات
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ عوامل زیان آور مکانیکی محیط کار PPT
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)