حمل و نقل ایمن کالای خطرناک در هوا
حمل و نقل ایمن کالای خطرناک در هوا
حمل و نقل ایمن کالای خطرناک در هوا
The Safe Transport of Dangerous Goods by Air
حمل و نقل ایمن کالای پر خطر در هوا و هواپیما عنوان ضمیمه شماره ۱۸ سازمان هواپیمای کشوری (18 Annex) می باشد. کالای پر خطر “Dangerous goods “طبق انکس ۱۸ عبارت است از هر نوع کالا و ماده ای که دارای ریسک خطر برای سلامتی، ایمنی، دارایی یا محیط باشد و در لیست کالاهای پر خطر قواعد فنی (Doc 9284) ذکر شده و یا بر اساس این قواعد طبقه بندی شده باشد.
طبقه بندی مواد و کالاهای خطرناک بایستی بر اساس قواعد فنی “Technical Instructions” یعنی سند ضمیمه شماره ۹۲۸۴ سازمان بین المللی هوانوردی کشوری باشد و جزئیات معین شده برای طبقه بندی مواد خطرناک در (Technical Instructions for the Safe Transport of (Dangerous Goods by Air (Doc ذکر شده است و در این طبقه بندی ، خطرات بالقوه و مرتبط با حمل و نقل کالاهای پر خطر در هوا براساس توصیه های کمیته صادرات و نقل و انتقال کالاهای پر خطر ملل متحد می باشد .
(United Nations Committee of Experts on the Transport of Dangerous Goods). لازم بذکر است ، انتقال کالاهای پر خطر بوسیله هوا ممنوع میباشد مگر اینکه در آنکس ۱۸ قید شده باشد و یا جزئیات این استثنا ها در سند قواعد فنی برای حمل با شرایط خاص ذکر شده است. انتقال مواد و کالاهای زیر بوسیله هوا ممنوع میباشد مگر اینکه جزئیات و نحوه انتقال آنها در قواعد فتی (9284 Doc) ذکر شده باشد.
۱- کالاها و موادی که در شرایط عادی در قواعد فتی ذکر شده باشد ممنوع می باشند
2- حیوانات زنده آلوده.
بسته بندی مواد و کالاهای پرخطر: PACKING
مواد و کالاهای خطرناک بایستی بر اساس شرایط آنکس ۱۸ و داکیومنت ۹۲۸۴ برای حمل هوایی بسته بندی شده باشد. و این بسته بندی با کیفیت بالا و با ساختار مطمئن و برای جلوگیری از نشط و تراوش در شرایط تغییرات دمایی و رطوبت و فشار و ارتعاش بسته بندی شده باشد و بسته مناسب به محتوا بوده و در مواجه مستقیم با سایر مواد برای جلوگیری از فعل و انفعالات شیمایی مصون و محفوظ شده باشد. و هر بسته بایستی برچسب مناسب داشته باشد و دارای آرم شکلی مناسب داشته و علایمی مانند شماره بین المللی برای مواد خطرناک UN number نیز داشته باشد. توصیه میشود علاوه بر زبان کشور اصلی حمل کننده کالا ، علایم به زبان انگلیسی نیز در مورد کالا های خطرناک درج گردد. بایستی ارائه دهنده کالای پرخطر شناخت کافی در مورد دستورالعمل های حمل کالای ممنوعه بوسیله پست هوایی را داشته باشد. و این فرد هنگام ارائه کالا جهت حمل هوایی ، فرم مربوط به حمل کالا های خطرناک را بر اساس داکیومنت پر نموده و امضای نماید و سند مربوطه را که حاوی دستورالعمل های مورد نیاز است به اپراتور حمل کننده کالا ( شرکت هواپیمایی ) ارائه دهد.
شرکت هواپیمایی بایستی چک لیست پذیرش برای کالاهای خطرناک داشته باشد. بارگیری و انبار کردن کالا و محموله شامل مواد رادیواکتیو در هواپیما بایستی بر طبق موارد ارائه شده در قواعد فني (9284 Doc) باشد. و این محموله ها بایستی در مورد نشتی آن بازدید شود و بدون هر نوع صدمه ای باشد. و در صورت مشاهده هر نوع نشتی در محموله بارگیری شده در هواپیما بایستی اپراتور شرکت هواپیمایی نسبت به تخلیه آن از هواپیما توسط خود با سازمانهای مسئول اقدام کند و در مورد آلودگی سایر محموله ها مطمئن گردد.
شرایط حمل کالای پر خطر در هوا:
کالاهای خطرناک نبایستی توسط هواپیمایی مسافربری و یا توسط هواپیمایی که دارای خدمه پرواز است حمل شود مگر اینکه بر اساس داکیومنت قواعد فنی مجاز شده باشد.
اگر هر نوع آلودگی ناشی از نشتی حمل کالای پر خطر در هواپیما دیده شود بایستی بلافاصله رفع گردد و در صورتیکه آلودگی مربوط به مواد رادیواکتیو بود بایستی هواپیما بلافاصله خارج از سرویس گردد تا میزان آلودگی رادیواکتیو طبق داکیومنت قواعد فنی به حد قابل قبول برسد.
کالا های پرخطر باید بطور جدا از سایر کالاها در هواپیما حمل شود. بسته های سمی و مواد مسری باید بر اساس قواعد فنی در هواپیما انباشته شود و مواد رادیواکتیو جدا از اشخاص و حیوانات زنده و فیلم عکاسی استفاده نشده قرار گیرد.
وقتی مواد و کالاهای پرخطر در هواپیما بارگیری گردید شرکت هواپیمایی مربوطه موظف به حفظ و نگهداری این مواد از صدمات و هر نوع حرکتی که باعث خرابی محموله گردد میباشد و در مورد بسته های که دارای مواد رادیواکتیو میباشند این حفاظت بایستی اطمینان از جدایی ذکر شده در بالا نیزشامل باشد. بجز در مواردی که در داکیومنت قواعد فنی ذکر شده هر نوع بارگیری کالاهای پر خطر در هواپیماهای صرفا باربری بایستی طوری بارگیری گردد که در تحت نظر پرسنل مسئول باشد و نگهداری آن در مورد اندازه و وزن و جدایی نسبت به سایر بار ها مد نظر قرار گیرد.
ارائه اطلاعات در مورد حمل کالاهای پرخطر:
اپراتور شرکت هواپیمایی که کالای پر خطر حمل می کند باید هرچه زودتر قبل از خروج هواپیما اطلاعات لازم را در این مورد به صورت نوشته همانطور که در داکیومنت قواعد فنی ذکر شده به سرخلبان پرواز ارائه دهد.
اپراتور شرکت هواپیمایی که کالای پر خطر حمل می کند باید این اطلاعات را در کتابچه دستی عملیاتی ارائه کالا ، علایم به زبان انگلیسی نیز در مورد کالا های خطرناک درج گردد.
بایستی ارائه دهنده کالای پرخطر شناخت کافی در مورد دستورالعمل های حمل کالای ممنوعه بوسیله پست هوایی را داشته باشد. و این فرد هنگام ارائه کالا جهت حمل هوایی، فرم مربوط به حمل کالا های خطرناک را بر اساس داکیومنت پر نموده و امضای نماید و سند مربوطه را که حاوی دستورالعمل های مورد نیاز است به اپراتور حمل کننده کالا (شرکت هواپیمایی) ارائه دهد. شرکت هواپیمایی بایستی چک لیست پذیرش برای کالاهای خطرناک داشته باشد.
بارگیری و انبار کردن کالا و محموله شامل مواد رادیواکتیو در هواپیما بایستی بر طبق موارد ارائه شده در قواعد فني (9284 Doc) باشد. و این محموله ها بایستی در مورد نشتی آن بازدید شود و بدون هر نوع صدمه ای باشد. و در صورت مشاهده هر نوع نشتی در محموله بارگیری شده در هواپیما بایستی اپراتور شرکت هواپیمایی نسبت به تخلیه آن از هواپیما توسط خود با سازمانهای مسئول اقدام کند و در مورد آلودگی سایر محموله ها مطمئن گردد.
شرایط حمل کالای پر خطر در هوا
کالاهای خطرناک نبایستی توسط هواپیمایی مسافربری و یا توسط هواپیمایی که دارای خدمه پرواز است حمل شود مگر اینکه بر اساس داکیومنت قواعد فنی مجاز شده باشد.
اگر هر نوع آلودگی ناشی از نشتی حمل کالای پر خطر در هواپیما دیده شود بایستی بلافاصله رفع گردد.و در صورتی که آلودگی مربوط به مواد رادیواکتیو بود بایستی هواپیما بلافاصله خارج از سرویس گردد تا میزان آلودگی رادیواکتیو طبق داکیومنت قواعد فنی به حد قابل قبول برسد.
کالاهای پرخطر باید بطور جدا از سایر کالاها در هواپیما حمل شود.
بسته های سمی و مواد مسری باید بر اساس قواعد فنی در هواپیما انباشته شود و مواد رادیواکتیو جدا از اشخاص و حیوانات زنده و فیلم عکاسی استفاده نشده قرار گیرد.
وقتی مواد و کالاهای پرخطر در هواپیما بارگیری گردید شرکت هواپیمایی مربوطه موظف به حفظ و نگهداری این مواد از صدمات و هر نوع حرکتی که باعث خرابی محموله گردد می باشد. و در مورد بسته های که دارای مواد رادیواکتیو می باشند این حفاظت بایستی اطمینان از جدایی ذکر شده در بالا نیزشامل باشد.
بجز در مواردی که در داکیومنت قواعد فنی ذکر شده هر نوع بارگیری کالاهای پر خطر در هواپیماهای صرفا باربری بایستی طوری بارگیری گردد که در تحت نظر پرسنل مسئول باشد و نگهداری آن در مورد اندازه و وزن و جدایی نسبت به سایر بار ها مد نظر قرار گیرد.
ارائه اطلاعات در مورد حمل کالاهای پرخطر
اپراتور شرکت هواپیمایی که کالای پر خطر حمل می کند باید هرچه زودتر قبل از خروج هواپیما اطلاعات لازم را در این مورد به صورت نوشته همانطور که در داکیومنت قواعد فنی ذکر شده به سرخلبان پرواز ارائه دهد. اپراتور شرکت هواپیمایی که کالای پر خطر حمل می کند باید این اطلاعات را در کتابچه دستی عملیاتی ارائه تجهیزات ورزشهای رزمی ( پنجه بکس ، گرز، چماق، خرمن کوب برنج، مته، كوباتن، کوباسات ، اسکیت بورد.
- مواد منفجره و قابل اشتعال : اسپری رنگ – مشروبات بیش از ۸۰ درصد الكل – مهمات – کلاهک موشک – چاشنی و فتیله ها – تجهیزات انفجاری – وسایل آتش بازی – سوخت قابل اشتعال ( بنزین ، گازوئیل ، مایع روشن کننده، الكل، اتانل، گاز و کپسول گاز، بوتان، پروپان، استیلن، اکسیژن با حجم بالا ) – انواع نارنجک – مین ها و منابع قابل انفجار – کبریت های فاقد ایمنی تجهیزات انفجاری جعلی – انواع گاز اشک آور و دودزا تربانتین و تیتر رنگ.
- مواد سمی و شیمیایی : اسیدها و مواد قلیایی (باطری های مرطوب قابل نشت) – مواد خورنده ( جیوه و کلرین) – اسپری ناتوان کننده ( گاز اشک آور و اسپری فلفل ) – خاموش کنندهای آتش – مواد بیولوژیکی خطر زا ( خون آلوده ، باکتری و ویروس )- مواد خود اشتعال یا احتراق سموم – مواد رادیواکتیو ( ایزوتوپهای تجاری و دارویی).
- سایر اشیا ممنوعه با درصد ریسک :برخی از اقلام برای اقدام به عملیات مداخله جویانه می تواند بکار رود که توسط بعضی کشورها به لیست اقلام ممنوعه اضافه شده است و نباید در کیف دستی یا کابین هواپیما حمل گردد : در بطری بازکن – سوزنهای تزریق فاقد نسخه پزشک سوزن خیاطی -چاقو و قیچی های با لبه تیز کمتر از ۶ سانتی متر – کارد و چنگال فلزی – تیغ ها
اقلام و مواد پرخطر زیر نبایستی به هیچ عنوان در کیف دستی مسافران حمل گردد:
- مواد مخرب : جیوه، باطری ماشین
- مواد منفجره : چاشنی ها، فتیله های مواد منفجره، نارنجکها، مین ها و مواد منفجره
- مایعات قابل اشتعال: گازوئیل و متانول.
- جامدات قابل اشتعال و مواد واکنشی : منیزیم، روشن کنندگان آتش، وسایل آتش بازی و منورها.
- گازها :پروپان ، بوتان
- اکسید کنندها و پروکسید های آلی: سفید کنندها و جعبه ابزار ماشین.
- مواد رادیواکتیو : ایزوتوپهای تجاری و دارویی
- مواد سمی و سرایت کننده : سموم کشنده ، خون آلوده
- سایر مواد : اجزای سیستم سوخت وسایل نقلیه که حاوی سوخت باشند
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ایمنی حمل و نقل مواد شیمیایی خطرناک
⇐ آیین نامه مدیریت ایمنی حمل و نقل و سوانح رانندگی
⇐ راهنمای ایمنی و امداد رسانی در حوادث حمل و نقل مواد خطرناک
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)