تعیین ابعاد صندلی های مورد استفاده پرستاران و مقایسه آن با استاندارد ANSI/HFES100
تعیین ابعاد صندلی های مورد استفاده پرستاران و مقایسه آن با استاندارد ANSI/HFES100
فرمت: Word تعداد صفحات: 10
چکیده:
مقدمه: طراحی صحیح صندلی و متناسب بودن با خصوصیات تن سنجی ضمن ارتقا کیفیت ارائه خدمات و جلوگیری از ناراحتی های اسکلتی و عضلانی باعث سلامت بیشتر افراد می گردد مطالعه حاضر با هدف تعیین ابعاد صندلی های مورد استفاده پرستاران و مقایسه ان با استاندارد ANSI/HFES100 انجام شد
روش ها: مطالعه حاضر به روش توصیفی – تحلیلی به صورت مقطعی انجام گرفت. تعداد 238 صندلی مورد استفاده در این بیمارستان با استفاه از چک لیست، که شامل 6 پارامتر در مقایسه با استاندارد ANSI/HFS100 مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین پرسشنامه نوردیک جهت شناسایی میزان شیوع اختلالات اسکلتی و عضلانی در 111 پرستار توزیع گردید. در پایان داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که 92.01% از جابجایی افقی در پشتی صندلی و 100% در جابجایی عمودی، 100% جابجایی عمودی و افقی در تکیه گاه بازو غیر استادارد بودند. هم چنین 57.22% از نشستنگاه صندلی ها ارتفاع قابل تظیم مناسب نداشتند و 44.11 % پایه صندلی ها قابلیت جابجایی آسان بر روی سطوح را نداشتند. هم چنین میانگین عمق، پهنا، پهنا پشتی، ارتفاع پشتی و طول دسته به ترتیب 42، 44.1، 38.07 ،49.85 و 29.4 بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که در بررسی به عمل آمده صندلی های مورد استفاده در این بیمارستان استادندارد نبوده توصیه می گردد که با خرید صندلی های ارگونومیکی مناسب باعث افزایش سطح رضایت، سلامت و راندمان کاری پرستاران را افزاریش داد.
واژگان کلیدی: صندلی، بیمارستان، ANSI/HFS100
ترجمان دانش:
با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق فوق، پیشنهاد می شود با خرید صندلی هایی که به استانداردهای ارگونومیکی نزدیک باشند، سطح رضایت، سلامت و راندمان کاری پرستاران را افزایش داد. خریداری صندلی های مرکز با مشاوره کارشناس بهداشت حرفه ای انجام شود تا بیشترین تطابق را با استاندارد داشته باشد. آموزش افراد درزمینه صحیح نشستن و آشنایی با مخاطرات ناشی از پوسچرهای غلط نشستن، می تواند تأثیر بسزایی در کاهش اختلالات اسکلتی-عضلانی داشته باشد. انجام ورزش های حین کار نیز از فاکتورهای مؤثر کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی می باشد.
مقدمه:
ارگونومی عبارت است از رعایت اصولی که باعث پیشگیری از بیماری، حوادث و افزایش بهره وری می شود وتناسب کار با انسان را ایجاد نماید(1) طراحی ایستگاه کار به گونه ای که راحت و مناسب بوده و به بهره وری بیشتر نیروی کار کمک کند فلسفه اساسی ارگونومی را تشکیل می دهد. مطلوب این است که ایستگاه کار به گونه ای طراحی گردد که هم از نظر فیزیکی و هم از نظر روانی با کاربران هم خوانی و تناسب داشته باشد.(2) در حالی که راحتی، سلامت فیزیکی، رفاه و بهره وری در نتیجه تطبیق بین تجهیزات و کاربران افزایش چشمگیری دارد(3)
وسایل و تجهیزات مورد نیاز انسان با علم اندازه گیری ابعاد متفاوت بدن انسان یا آنتروپومتری طراحی می شود. بنابراین وسایل مصرفی باید چنان طراحی شود که با مشخصات فیزیکی تعداد بیشتری از افراد مطابقت داشته باشد. علم ارگونومی باعث افزایش کارآیی محصولات و بهره وری بیشتر می شود. بسیاری از ناراحتی ها همانند ناراحتی های درد کمر، شیوع دردهایی در شانه و گردن و دیگر نقاط بدن می تواند به دلیل رعایت نکردن مسائل ارگونومی در ساخت کالاها یی همانند میز و صندلی باشد معمولا صندلی های مورد استفاده، متناسب با حالت استاندارد یا مطابق با اصول مهندسی انسانی نیست، زیرا ابعاد آنها با ابعاد فیزیکی مصرف کنندگان هماهنگی های لازم را ندارد(4)
هدف اصلی طراحان صندلی ساخت با ابعاد و اندازه های مختلف را در برداشته باشد. سازندگان صندلی سعی می کنند صندلی هایی بسازند که در چندین بعد مهم قابل تنظیم باشد. این وسیله می تواند توسط افراد مختلف استفاده شود بنابراین طراحان باید الزامات کار به همراه ویژگی های آناتومیکی و آنتروپومتریکی کاربران را مدنظر قرار دهند. در سال های اخیر شرکت های مختلفی اقدام به طراحی و ارائه صندلی های اداری و آموزشی نموده و عموماً ادعا می کنند که این صندلی ها بر اساس اصول ارگونومیک طراحی و ساخته شده اند با این همه تاکنون صحت این ادعا کمتر مورد توجه قرار گرفته است. عدم استفاده از داده های آنتروپومتری در طراحی یک محصول می تواند باعث هدر دادن منابع گوناگون ازجمله منابع انسانی مالی و زمان گردد(5)
در مراکز بهداشی درمانی یکی از ارکان مؤثر در رسیدن به استراتژی های سازمان، حرفه پرستاری می باشد که وظیفه آن حفظ، ارتقاء و نوتوانی سلامت بیماران است. لذا رضایت مندی و سلامت پرستاران می تواند اثر مستقیم و غیر مستقیم در رسیدن به اهداف عالیه سازمان داشته باشد. در مطالعه ای که دکتر مجید معتمدزاده و همکاران بر روی طراحی و ساخت صندلی ارگونومیک منطبق با ابعاد بدنی کارمندان ایرانی، انجام داده اند، سطح رضایت 60 نفر از کارمندان قبل و بعد از استفاده از صندلی ارگونومیکی سنجیده شد که نشان دهنده رضایت پرسنل نسبت به صندلی ساخته شده می باشد(6).
پوسچر استاتیک و طولانی مدت نشسته در حالت خمش رو به جلو که اغلب پرستاران به این حالت هستند باعث ایجاد تنش فیزیولوژیک در ماهیچه ها، لیگامنت ها و دیسک ها می شود. افرادی که در حالت نشسته رو به جلو متمایل می شوند و دستها (بازو، مچ و آرنج) و شانه ها را رو به جلو می کشند، بدشکلی در بدنشان تسریع می شود و پشت آنها به صورت قوز کرده درمی آید. برای غلبه بر این بدشکلی میز و صندلی باید دارای ارتفاع بهینه باشد و فاکتورهای استاندارد در آنها رعایت شده باشد تا عضلات حین استفاده در حالت عادی و آرامش قرار داشته باشند (7)
در مطالعه ای که سید حمید شریف نیا و همکاران در سال 1389 بر روی یک نمونه 400 نفری از پرستاران شهر آمل انجام داده اند، نتایج نشان داده شد که در یک سال پیش انجام این مطالعه 81 درصد پرستاران کمردرد، 29.5 مچ درد، 50 گردن درد، 35.5 درد شانه و 63.5 درد زانو را تجربه کرده اند. که نشان می دهد اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از جدیترین مشکلات حرفه پرستاری است(8)
در بررسی دیگری که توسط ابوالفضل رحیمی و همکاران در سال 1384 بر روی 180 نفر از پرستاران بیمارستان های همدان انجام شد، یافته ها نشان داد که در 51.1 درصد موارد پس از شروع به کار در حرفه پرستاری به درد ستون فقرات مبتلا شده اند که شایعترین محل درد در ناحیه کمر بوده است. در این بررسی بیان شده است که 48.9 درصد موارد از اصول صحیح مراقبت از ستون فقرات خود آگاهی متوسط دارند، در حالی که 6.7 درصد از آنان این اصول را همواره بکار می بندند(9). با توجه به این موضوع که صندلی های استاندارد می توانند در افزایش رضایتمندی، سلامت و راندمان کاری تأثیر مطلوبی داشته باشند، تعیین ابعاد صندلی های مورد استفاده پرستاران و مقایسه آن با استاندارد ANSI/HFES100 بود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ تاثیر میز و صندلی قابل تنظیم بر وضعیت نشستن
⇐ توصیه هایی برای طراحی صندلی پست کار
⇐ اندازه گیری سطح ارگونومی در یک محیط اداری به روش کمی فنلاندی
نتایج مفصلتر تحقیق فوق را می توانید در مقاله تمام متن با رفرنس ذیل مشاهده نمائید:
Mehrabi Matin A, Nazari Z, Ebrahimi M H, Poursadeghiyan M, Yarmohammadi H, Raei Mehdi , 2016.Measurement of chair dimensions used by nurses and comparing with ANSI / HFES100 standard.IJPT, 8(2):14028-14037.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)