بیوریتم و کاربرد آن در مهندسی فاکتورهای انسانی (ارگونومی)
بیوریتم و کاربرد آن در مهندسی فاکتورهای انسانی (ارگونومی)
بیوریتم و کاربرد آن در مهندسی فاکتورهای انسانی (ارگونومی)
فرمت: pdf تعداد صفحات: 8
فهرست:
- بيوریتم چیست؟
- روزهای بحرانی و صفر
- چگونه از بیوريتم در محيط های کار استفاده کنیم؟
- منابع
بیوریتم یکی از جدیدترین موضوع ها در حیطه شناسایی ارگونومی ذهن افراد است که با بررسی و شناخت از جنبه های فکری، جسمی، روحی می توانند در تقلیل حوادث طبیعی ناشی از کار روزمره و کاهش اشتباهات ظاهراً بدون دلیل بسیار مؤثر واقع شود.
بیوریتم چیست؟
با اندکی تأمل در محیط اطراف خود، به این نکته پی خواهیم برد که همه چیز به صورت دورهای تکرار شده و تغییر مییابد. انسان ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و به صورت ادواری دستخوش تغییرات درونی می شوند. دانشمندان در این راستا به وجود نامیده می شوند. در واژهنامه «بیوریتم» سیکل هایی در بدن افراد پی برده اند آکسفورد، بیوریتم(Biorhythm) اینگونه تعریف شده است «الگوی مکرری از فعالیت های فیزیکی، احساسی، و ادراکی که به اعتقاد برخی ها بر رفتار انسان تأثیر می گذارد» در واقع، بیوریتم با بررسی و شناخت جنبه های فکری، جسمی، و روحی افراد می تواند در تقلیل حوادث طبیعی ناشی از کار روزمره و کاهش اشتباهات ظاهراً بدون دلیل، بسیار مؤثر واقع شود.
معنای اصطلاحی بیوریتم «ریتم حیات» است و بر اساس اصول بیوریتم، زندگی هر انسان از لحظه تولد تا لحظه مرگ مرتبا در سه سیکل خاص که مانند منحنی های سینوسی دارای فازهای مثبت و منفی هستند، قرار می گیرد:
- سیکل جسمی (Physical cycle ): هر 23 روز یکبار تکرار می شود.
- سیکل حسی (روحی) (Emotional cycle): هر 28 روز یکبار تکرار می شود.
- سیکل ذهنی (فکری) (Intellectual cycle): هر 33 روز یکبار تکرار می شود.
معنی مرگ مرتباً در سه سیکل خاص که مانندمنحنی های سینوسی دارای فازهای مثبت و منفی هستند در حال گذر است. دوره جسمی ۲۳ روزه و بر فعالیت های فیزیولوژیکی بدن اثر می گذارد مواردی از قبیل مقاومت بدن در برابر بیماری ها، نیروی جسمی هماهنگی بدن و سرعت انجام فعالیت فیزیکی دوره روحی یک دوره ۲۸ روزه بوده و بیشتر شامل مواردی از قبیل خلاقیت، حساسیت، سلامت روحی و ادراک می شود
دوره فکری شامل ۳۳ روز بوده و شامل کارکرد حافظه – سرعت انتقال و قدرت یادگیری و تجزیه و تحلیل مسائل می شود.نصف دوره زمانی هر کدام از این سیکل ها مثبت و نیم دیگر منفی است به عبارت دیگر در هر ۱۱.۵ روز اول فعالیت جسمی همراه با تحریک انرژی –قدرت جسمانی بالا و کار مفید عاری از اشتباه و توأم با تحمل است و در ۱۱.۵ روز بعد ضعف، خستگی، انرژی ذخیره ای کمتر و کاهش توانایی مشاهده می شود در ۱۴ روز اول دوره احساسی خوش رویی، خوشبینی و علاقمندی بکار و زندگی و علاقمندی به مشارکت فعال در امور تشریک مساعی دوره مثبت سیکل است و ۱۴ روز بعد که همراه با بد اخلاقی –زود رنجی و تند مزاجی است به همین ترتیب از لحاظ فکری بعد از ۱۶.۵ روز نخست قدرت هوش ودرک و فهم مطالب و روحیه تحلیلی بالا و خلاقیت و در ۱۶.۵ روز دوم فراموش کاری، تنبلی فکری و مشکل بودن تمرکز و ذهن و تصمیم گیری است.
طبق مطالعات انجام شده در مورد بیوریتم افراد، در هنگام تولد هر سه دوره از نقطه صفر نمودار شروع شده و بالا می روند تا به اوج خود برسند، سپس پایین آمده تا به نیمه خود برسند. در این حالت، سیکل مزبور وارد قسمت منفی خود شده سپس حرکت می کند تا به انتهای خود برسد. این سیکل ها حول محور زمان یا سطح بحرانی نوسان دارند و فازهای مثبت و منفی را به وجود می آورند. این سه دوره، دائما در حال تکرار هستند و یکدیگر را در بسیاری نقاط قطع می کنند. منحنی های بیوریتم پس از 21252 روز، یعنی در حدود 59 سالگی در نقطه صفر یکدیگر را قطع می کنند. البته چون مدت زمان یکی از این دوره ها (احساسی) عددی زوج است. هر سه منحنی یک بار نیز در اوایل سی سالگی، بعد از 10626 رو ز، با یکدیگر در نقطه صفر برخورد می کنند
انواع سیکل های بیوریتم
سیکل فیزیکی: این سیکل به خصلت مردانگی یک فرد برمی گردد و بر شرایط جسمانی وی اثر می گذارد. دوره این سیکل 23 روزه است و مواردی نظیر قوت، تکاپویی، بنیه، توان، تحمل، مقاومت، نوآوری، و ابتکار را تحت کنترل خود دارد. هنگامی که سیکل فیزیکی در بالای خط مبنا قرار دارد (روزهای دوم تا یازدهم)، شرایط فیزیکی و جسمانی فرد در حالت شارژ شده است و به مرور تخلیه می شود. در چنین وضعیتی، یک فرد، بهتر از پس کارهای فیزیکی برمی آید و احساس می کند که نیرومندتر و پرشورتر از قبل است، احتمال مریض شدن وی ضعیف است، تاب و تحملش نیز بیشتر می شود. برخی از پزشکان معتقدند که بین روزهای دوم تا نهم (زمانی که سیکل فیزیکی فرد بیمار کاملا دًر منطقه مثبت قرار دارد) بهترین زمان برای انجام عمل جراحی است. اما زمانی که سیکل فیزیکی در پایین خط مبنا قرار می گیرد (روزهای سیزدهم تا بیست و سوم)، انرژی تخلیه شده فرد به مرور شارژ می شود. فرد مزبور در این حالت به سادگی خسته شده و استعداد ابتلا به سرماخوردگی و سایر امراض را دارد. این دوره برای بهبود یافتن و تجدید قوا مناسب است.
سیکل حسی: این سیکل بر سیستم عصبی افراد تسلط دارد؛ بیشتر به خصلت زنانگی یک فرد مربوط می شود و احساسات فرد را تحت تأثیر قرار می دهد. در واقع، می توان گفت که تمام خانم ها وجود این سیکل را در بدن خود احساس می کنند. دوره این سیکل 28 روزه است که میزان حساسیت، مسائل عاطفی، خلق و خوی، حالات روحی، اعصاب و میزان خلاقیت افراد را تحت کنترل خود درمی آورد. مادامی که سیکل مذکور در بالای خط مبنا سیر می کند (روزهای دوم تا چهارم) خلاقیت، احساسات، عشق، و حس همکاری فرد در وضعیت مطلوبی بهسر می برد و فرد خوشبین تر و شادتر از گذشته است. بر عکس، زمانی که این سیکل در پایین خط مبنا قرار می گیرد (روزهای شانزدهم تا بیست و هشتم) احساس بی حوصلگی، بدخلقی، و افسردگی به فرد دست خواهد داد. همچنین، تحریک پذیرتر و زودرنجتر از قبل است. البته باید درنظر داشت که حالات مختلف این سیکل، مسلما مًتأثر از نوع رفتار و خلق و خوی فرد است. یک فرد هیجانی و احساسی بیشتر از یک فرد متین و آرام دچار نوسان شده و تحت نفوذ سیکل احساسی قرار می گیرد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)