• آموزش VIP
Phone: 09338413734
  • 0سبد خرید
سایت تخصصی دانشجویان بهداشت حرفه ای
  • خانه
    • پرتال
    • سایت متخصصین بهداشت و درمان
  • انجمن
  • وبلاگ
  • فروشگاه
    • سبد خرید
    • پرداخت
    • راهنمای خرید
    • دانلود محصولات
    • بازنشانی گذرواژه
  • تبلیغات
  • استخدام
    • ثبت روزمه
    • ثبت آگهی استخدام
    • نویسندگی
  • خدمات
    • سفارش ترجمه
  • ابزارهای آنلاین
    • ابزار حمل دستی بار
    • ابزارهای اندازه گیری صدا
    • ابزار سن و روشنایی
  • ورود یا ثبت نام
  • ▼خروج از حساب کاربری
    • ویرایش حساب کاربری
  • منو منو
خانه مقالات بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی
بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی

بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی

نویسنده: Sirvan Sheikhiدسته بندی: مقالاتلینک کوتاه: https://acgih.ir/?p=62460

بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی

2021-02-22/0 نظرها/در مقالات /توسط Sirvan Sheikhi/لینک کوتاه https://acgih.ir/?p=62460

بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی

بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی

چکیده:

امروزه عملکرد 24ساعته یک جز اجتناب ناپذیر در صنایع متعددی می باشد. کار شبانه یک وضعیت ضروری برای شاغلین بخش مهمی از نیروی کاری است. کار شیفتی به کار در خارج از ساعت های معمول روز (تقریبا 7:00 صبح تا 6:00 عصر) است. تحقیقات نشان می دهد که اختلالات گوارشی در میان نوبت کاران شایع می باشد. نوبت کاری می تواند با الگوهای نامنظم غذا خوردن و هضم غذا، در اثر تغییر زمان کار و زمان خواب تداخل نماید که منجر به اختلالاتی چون سوء هاضمه، گارستریت، گاسترودئودنیت، اولسرپپتیک، یبوست، کولیت و … می گردد. در این مقاله به ارائه راهکارهایی جهت پیشگیری از این اختلالات و نقش تغذیه سالم در جلوگیری از این اختلالات تاکید می گردد.

مقدمه:

امروزه عملکرد 24 ساعته یک جز اجتناب ناپذیر در صنایع متعددی می باشد. کار شبانه یک وضعیت ضروری برای شاغلین بخش مهمی از نیروی کاری است. کار شیفتی به کار در خارج از ساعت های معمول روز(تقریبا 7:00 صبح تا 6:00 عصر) است. مثال هایی از عملکرد 24 ساعته در نیروی پلیس، آتش نشان ها، مراقبین بهداشتی و حمل و نقل می باشد. تخمین زده می شود که 25-10% کارگران همه مشاغل کار شیفتی انجام می دهند که بیشتر از نیمی از آنها عصر و شب و حدود 25% شیفت های چرخشی دارند. به دلیل لزوم عملکرد 24 ساعته، کارگران شیفتی اغلب در الگوی متفاوتی با الگوی معمول فعالیت انسان ها زندگی می کنند (که بالاترین فعالیت در روز و ساعت های عصر است). با توجه به اینکه پروسه های فیزیولوژیک (میزان متابولیک) و سایکولوژیک (حافظه کوتاه مدت) و اجتماعی (عملکرد متقابل خانوادگی) همه افزایش و کاهش ریتمیک را در فعالیت روزانه نشان می دهند، این تفاوت ها از عملکرد زمان روز، کارگران شیفتی را در تضاد با عملکرد نرمال قرار می دهد.

این الگوهای ریتمیک، ریتم سیرکادین نامیده می شود زیرا آنها یک بار در روز می چرخند و اختلال و desynchronization در ریتم های سیرکادین فاکتور کلیدی میانجی در ایجاد پیامدهای زیانبار سلامتی و ایمنی در کارگران شیفتی است. وجود پیک فعالیت در شب به آسانی منجر به تغییرات ریتم سیرکادین نمیشود که به دلیل پابرجایی نسبی ریتم سیرکادین می باشد.

تحقیقات نشان می دهد که اختلالات گوارشی در میان نوبت کاران شایع می باشد. نوبت کاری می تواند با الگوهای نامنظم غذا خوردن و هضم غذا، در اثر تغییر زمان کار و زمان خواب تداخل نماید که منجر به اختلالاتی چون سوء هاضمه، گارستریت، گاسترودئودنیت، اولسرپپتیک، یبوست، کولیت و … می گردد. همچنین فاکتورهای زیر نیز می تواند به اختلالات گوارشی در میان افراد نوبت کار کمک نماید:

  • مصرف غذای بیشتر یا کمتر در شب.
  • مصرف خوراک مختصر (مثلاً ساندویچ) حاوی چربی بالا در شب.
  • دسترسی کمتر به مواد غذایی در شب.
  • پایین بودن عمل هضم و سایر فعالیت های بدن در شب.

البته هنگام توضیح اتیولوژی بیماری های گوارشی در نوبت کاران چند علت را می توان نام برد:

  1. اختلال در سیستم سیرکادین: در ترشح اسید معده و آنزیم های روده ای یک ریتم سیرکادین وجود دارد (عمل هضم از ریتم سیرکادین پیروی می کند) که با تغییر وضعیت خواب و بیداری این وضعیت منظم به هم می خورد و باعث اختلال در اعمال و فعالیت های سیستم گوارشی می شود. همچنین یکی از وظایف مهم سیرکادین در بدن از بین بردن اشتها برای 7 یا 8 ساعت خواب کافی است که در صورت بهم خوردن ریتم سیرکادین در این امر نیز اختلال ایجاد می شود.
  2. مصرف بیش از حد قهوه و الکل: به نظر می رسد در کارگران نوبت کای که مصرف الکل و یا قهوه زیادتری دارند این عوامل در اختلال گوارشی نقش داشته باشند همچنین مطالعاتی نشان می دهد که در میان نوبت کاران مصرف سیگار زیاد است. (1)
  3. وضعیت تغذیه: مشخص شده است که نوبت کاران در وعده های غذایی خود غذای کمتر و در میان وعده های خود، غذای زیادتری میل می نمایند. (همچنین اغلب از تنقلات استفاده  می کنند) اشتهای این افراد کم بوده و از عادات غذایی خود شاکی اند. (10)

بخوبی مشخص شده است که مصرف کافی و بموقع ترکیبات غذایی از نظر تغذیه ای و سلامت دارای اهمیت فراوانی می باشد. علاوه بر مصرف متعادل، زمان و دفعات مصرف مواد غذایی نیز دارای اهمیت فراوانی است و در واقع زمان مصرف غذا ممکن است وابسته به فاز ریتم سیرکادین بر روی هضم، برداشت و متابولیسم آن تأثیر بگذارد. زمان مصرف غذا نیز بر روی ریتم سیرکادین تأثیرگذار است. (3)

نوبت کاری در طولانی مدت از طریق اختلال در برنامه غذایی و سایر فاکتورهای مرثر بر عملکرد دستگاه گوارش مثل استرس های روانی – اجتماعی و غیره موجب اختلالات گوارشی که قبلاً به آن اشاره شد، می شود.

در مطالعه ای که توسط کاستا و همکارانش بر روی کارگران نساجی انجام شد، شیوع گاسترودئودنیت و اولسرپپتیک در شب کاران (چه ثابت و چه چرخشی) بیشتر از روزکاران و عصرکاران بوده است. در مورد افرادی که در حال حاضر شیفت کار هستند و یا قبلاً شیفت کاری داشته اند میزان ناخوشی 34 درصد افزایش می یابد. همچنین در شیفت کاران نسبت به روزکاران افزایش برز گاسترودئودنیت و کولیت مشاهده می شود که چنین اختلالاتی سبب غیبت کارگران از کار می شده است تا آنجایی که تعداد روزهای غیبت این افراد از تعداد روزهای غیبت روزکاران چند برابر بیشتر بوده است. (5)

ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.

برای دیدن لینک دانلود در سایت ثبت نام و اکانت خود را ویژه کنید
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...

 

حجم: 10 KB فرمت: WORD آموزش فعال کردن اکانت ویژه (VIP)

حتما بخوانید:

⇐ کارایی نوبت کاران و پیامدهای ایمنی نوبت کاری

⇐ نوبت کاری و تاثیر آن بر ایمنی و تندرستی کارکنان

⇐ مشکلات و اثر نوبت کاری بر عملکرد و بهره وری

4 / 5 ( 1 امتیاز )
اشتراک این مطلب
  • اشتراک گذاری در Facebook
  • اشتراک گذاری در Twitter
  • Share on WhatsApp
  • اشتراک گذاری در LinkedIn
  • اشتراک گذاری در Reddit
  • اشتراک با ایمیل
https://acgih.ir/wp-content/uploads/2021/02/Digestive-problems-shift-work.jpg 361 700 Sirvan Sheikhi https://acgih.ir/wp-content/uploads/2019/12/lego.png Sirvan Sheikhi2021-02-22 19:53:122021-02-22 19:53:12بررسی عوارض گوارشی ناشی از نوبت کاری (شب کاری) و ارائه راهکارهای پیشنهادی
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.

دسته‌ها

ورود
عضویت

آخرین کاربران Vip

  • آواتار کاربران ehsanasadi
  • آواتار کاربران reza9915
  • آواتار کاربران sajadkarimi
  • آواتار کاربران m.a.farahani
  • آواتار کاربران eng.ghoorchani
  • آواتار کاربران Salimpour
  • آواتار کاربران farzan_c_e
  • آواتار کاربران nazi.mhd
  • آواتار کاربران mohamadmod
  • آواتار کاربران novinjajarm

تعداد کل کاربران ویژه: 7203

تبلیغات متنی

  • 1000 نکته کنکوری + خلاصه جزوات ارشد بهداشت حرفه ای
  • تبلیغ شما در این مکان
  • تبلیغ شما در این مکان
  • تبلیغات شما در این مکان

درباره ما:

سایت تخصصی دانشجویان بهداشت حرفه ای در سال 1391 راه اندازه شد و با ارائه خدماتی همچون نوشتن و ترجمه مقالات تخصصی, مشاوره و … توانست بعنوان مرجع, برای دانشجویان و دانش آموختگان این رشته شناخته شود و همواره سعی می کند که با بکار بردن بروز ترین متدها رضایت مشتریان و کاربران محترم را فراهم کند.

عضویت در خبرنامه - تعداد افراد مشترک تعداد افراد فید برنر
  • نماد اعتماد الکترونیکی 2 ستاره
قبليبعدي
12
  • 09338413734
  • آ.غ - بوکان - خیابان 55
تمام حقوق مادی و معنوی برای دانشجویان بهداشت حرفه ای محفوظ است
  • ارتباط با ما
  • ارسال مطلب
  • درباره ما و قوانین سایت
رفتن به بالا
  • ورود
  • عضویت

فراموشی رمز عبور؟

به جامعه 37740 نفری مهندسین سایت بپیوندید
معادله را حل کنید: + =

رمزتان را فراموش کرده اید؟ لطفا ایمیلتان را وارد کنید تا لینک بازیابی رمز را برایتان بفرستیم.

معادله را حل کنید: + =

برگشت برای ورود به سایت