بررسی حوادث در صنایع و مشاغل مختلف
بررسی حوادث در صنایع و مشاغل مختلف
حادثه: رويدادی غير منتظره است كه به طور ناگهاني اتفاق افتاده و اجتماع كوچكي را در برميگيرد قابل پيشبيني نميباشد
ايمني: واژه ايست مترادف با امن، امان، ايمن و امنيت كه به معناي وجود شرايطي است كه هيچگونه خطايي وجود نداشته و خطري افراد و اموال را تهديد نكند.
ضريب ايمني : درصد رهايي و خلاصي از ريسك غيرقابل قبول و درجه دوري يا فرار از خطر را ضريب ايمني گويند.
ضريب خطر يا ريسک: از حاصلضرب احتمال وقوع حادثه در شدت حادثه به دست مي آيد:
شدت حادثه × احتمال وقوع = ريسک يا خطر
حادثه يا سانحه: رويدادي ناخواسته و بدون برنامه ريزي است كه ممكن است ايجاد خسارت جاني و مالي نمايد .
شبه حادثه: حادثه ايست كه واقع مي شود ولي خساراتي بهمراه ندارد
شرايط اضطراري: انحراف شديد از شرايط عادي و وضعيت نرمال و استاندارد ، ايجاد شرايط اضطراري مي نمايد. (حريق و حوادث يا سوانح مترقبه و غيرمترقبه كه شرايط عادي را تحت تأثير قرار ميدهند ايجاد شرايط اضطراري مي نمايند).
شرايط اضطراري ممكن است در مسائل بهداشتي ، اجتماعي و اقتصادي يك جامعه نيز ايجاد شود .
شدت حادثه: شدت حوادث و سوانح را معمولاً با تعداد كشتگان، مجروحان و يا ميزان خسارات مالي ببارآمده مي سنجند.
تقسيم بندي سوانح و حوادث: سوانح و حوادث به سه دسته زير تقسيم مي شوند:
- بلايای طبيعي : حوادث و سوانحي هستند كه براثر بي نظمي غيرعادي 4 عنصر زمين، هوا، آتش و آب بوجود مي آيند. حوادث و سوانحي مثل زمين لرزه، توفان، گردباد، سيل، آتشسوزي جنگلها، صاعقه و رانش زمين از اين دسته هستند.
- سوانح و حوادث صنعتي : حوادثي هستند كه با دخالت همان 4 عنصر و محاسبات غلط، اشتباه، غفلت يا بيتوجهي انسانها واقع مي شوند. حوادث معادن، انتشار گاز يا مواد شيميايي صنعتي، تخريب پلها و سدها، انفجارات مخازن و منابع بزرگ موادقابل انفجار و آلودگي محيط زيست از اين دسته سوانح هستند.
- حوادث و سوانح ناشي از برخوردها و مسائل اجتماعي و فردي: اينگونه حوادث معمولاً كمتر به 4 عنصر اساسي زمين، هوا، آتش و آب مرتبط مي شوند بجز مواردي كه اشخاص به اشتباه ، خودسري يا اختلالات شخصيتي تصميم هايي بگيرند كه به وقوع حوادثي در زمين ، هوا و يا آتش سوزي منجر مي شود، مثل سوانح حمل و نقل (هوايي ، زميني ، دريايي) . اين دسته سوانح و حوادث ناشي از اختناق اجتماعي و فرهنگي و حوادث تروريستي و جنگ و فقر و بيكاري و گرسنگي، فساد و بيماريهاي مختلف است.
انواع خسارات حوادث و سوانح
1- خسارات مستقيم : خساراتي هستند كه مستقيماً در اثر وقوع حادثه بروز مي نمايند مثل: ريزش ساختمانها و لغزش زمين در اثر زمين لرزه و كشته شدن ساكنين ساختمانها و يا تخريب اماكن مسكوني در اثر وقوع سيلاب و يا سوختن درختان جنگلها در اثر آتش سوزي.
2- خسارات غيرمستقيم: خساراتي هستند كه در اثر وقوع حوادث ثانويه اي كه پس از وقوع حادثه اصلي واقع مي شوند ببار مي آيد. مثل آتش سوزي يا نشت گازهاي سمي و قابل اشتعال، انفجار و مخازن تحت فشار در اثر تخريب تاسيسات و ساختمان ها براثر وقوع زمين لرزه و يا شيوع بيماري در اثر عدم رعايت بهداشت پس از وقوع زمين لرزه در اماكن مسكوني شهرها و يا تخريب سدها در اثرزمين لرزه و ايجاد سيلاب در مناطق آبگير اطراف سد.
قربانيان حوادث و سوانح
قربانيان سوانح به چند دسته تقسيم مي شوند:
- قربانياني كه بيش از سايرين در معرض تاثير مستقيم سانحه بوده اند ( كشته ها و مصدومين و جان باختگان ) .
- بستگان ونزديكان قربانيان دسته اول كه ميزان دلتنگي و پريشاني و وحشت آنها متناسب با ميزان نزديكي يا قرابت آنها با قربانيان است.
- كاركنان گروههاي امداد و كشف و جمع آوري اجساد و ايمن سازي و بازسازي محل حادثه ديده .
- ساير افراد متأثر از حادثه به لحاظ اجتماعي، اقتصادي، روحي و رواني و گروههاي جمعآوري هدايا و كمكهاي مردمي وسازمانها و موسسات خيريه و مردمي (دولتي و غيردولتي).
مثلاً در سانحه سقوط يك هواپيماي مسافربري در دريا و يا در يك منطقه كوهستاني و صعب العبور كه در امداد رساني حادثه، نياز به گروههاي امداد ويژه با لوازم و تجهيزات متناسب با محل حادثه و سازماندهي مؤسسات و سازمانهاي مختلفي مي باشد و يا وقوع يك زمين لرزه در يك شهر بزرگ كه كليه نيروها و سازمانهاي دولتي و غيردولتي كشور را درگير حادثه و تبعات ناشي از آن مي نمايد.
کلیاتی از تعاریف و حوادث بیان شد. در این بخش به صورت کامل به بررسی حوادث موارد زیر می پردازیم:
-
بررسی حوادث چاه
-
بررسی حوادث ساختمان و آوار
-
بررسی حوادث آسانسور
-
بررسی حوادث مونواکسید کربن
-
فراماندهی حوادث جاده ای
در این پاورپوینت 240 اسلاید شما با کلیه حوادث موارد بالا آشنا می شوید و به راحتی در محیط کار می توانید قبل از بروز با ارائه راه حل های کنترلی از بروز حوادث جلوگیری کنید.
حتما بخوانید:
⇐ حوادث ناشی از کار (پیامدها و مسئولیتها)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)