ایمنی حریق دکتر جواد وطنی
ایمنی حریق دکتر جواد وطنی
ایمنی حریق دکتر جواد وطنی
فهرست:
-
درجه حرارت اشتعال
-
مراحل احتراق و سرعت سوختن
-
احتراق کامل یا ناقص
-
ارتفاع شعله
-
شناخت مثلث آتش, روش های اطفاء و شناخت حرارت
-
خطرات ناشی از حریق
-
طبقه بندی آتش سوزی
-
رفتار حریق
-
تشخیص و کشف حریق
تعاریف:
سوختن (احتراق):
عبارت است از ترکیب یک ماده قابل سوخت با اکسیژن و در نتیجه مقداری از مولکول ها به مولکول های دیگر و اتم های سازنده خود تبدیل می گردند و در خقیقت احتراق یک واکنش اکسیداسیون حرارت زا می باشد.
آتش (شعله):
یک واکنش شیمایی بین ماده سوختنی و اکسیژن است که برای انجام سریع آن به مقدار معینی حرارت نیاز می باشد. ماهیت واقعی انتشار شعله کاملا درک نشده است. شعله ها ساختار متغیر و گوناگونی دارند که به نوع گاز یا بخاری که می سوزد بستگی دارد. مناطق مختلف شعله, غالبا به وسیله نوعی از واکنش ها, در هر منطقه ادامه دارد, مشخص می شوند, اغلب شعله ها نیازمند اکسیژن هستند.
درجه حرارت اشتعال (Ignition Temprerature)
الف) نقطه شعله زنی
عبارت از درجه حرارتی است که آن جسم بخارات کافی جهت تشکیل یک مخلوط قابل اشتعال با هوا در سطح تولید کند و در صورت وجود منبع آتش زنه برای یک لحظه شعله موقت ایجاد شده, ولی ادامه و گسترش نخواهد داشت.
ب) نقطه آتش
پایین ترین درجه حرارتی که یک سوخت تولید بخارات کافی جهت اشتعال و ادامه اشتعال بنماید را نقطه آتش گویند. نقطه آتش معمولا چند درجه حرارت بالاتر از نقطه شعله زنی است. در تعریفی دیگر, نقطه آتش عبارتست از پایین ترین درجه حرارت بگونه ای که حرارت ایجاد شده از احتراق بخار مشتعل, توان تولید بخار کافی جهت ادامه احتراق داشته باشد.
ج) درجه حرارت خود سوزی
پایین ترین درجه حرارتی که در ان ماده به خودی خود مشتعل می شود. یعنی ماده بدون نزدیک شدن به شعله یا منبع دیگر جرقه زنی, خود بخود خواهد سوخت و این بدان معنی است که در شرایطی خاص بعضی از مواد به خودی خود ایجاد حریق می نمایند.
د) احتراق خودبخود «خودسوزی»
برخی از مواد خصوصا مواد آلی که ریشه کربنی دارند, ممکن است در درجه حرارت محیط با اکسیژن واکنش نشان دهند, ترکیباتی مانند روغن بزرگ که دارای پیوندهای مضاعف کربن – کربن هستند برای این نوع واکنش بسیار مستعد هستند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت طراحی سیستم های اعلام حریق
⇐ روش های تشخیص کانون حریق و علل آن
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)