ایمنی حریق در داروسازی
ایمنی حریق در داروسازی
ایمنی حریق در داروسازی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 7
- مقدمه
- مشخصات کلی محروقه
- چگونگی وقوع آتش سوزی
- شرح جریان حادثه
- تجزیه و تحلیل پیرامون علت آتش سوزی
- آتش سوزی ناشی از جرقه الکتریکی
- آتش سوزی به علت جوشکاری
- آتش سوزی به دلیل استعمال دخانیات
- آتش سوزی به علت عمد
- آتش سوزی ناشی از نشت گاز
- خطرات تهدیدکننده اینگونه کارخانجات
مقدمه
صنعت داروسازی به عنوان بخشی از تولیدات شیمیایی آلی در جهان از اهمیت فوق العاده مهمی برخوردار بوده و بدلیل حساسیتی که در روند تولید و فرآیند آن وجود دارد لازم است که همپای صنایع دیگر و شاید بیشتر از آنها مورد توجه قرار گیرد. بدین لحاظ در ذیل حادثه آتش سوزی در یک کارخانه داروسازی مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. کارخانه مذکور یکی از بزرگترین کارخانجات تولیدی مواد داروئی و بهداشتی در ایران می باشد که به تولید انواع فرآورده های تزریقی نظیر آمپول و سرم و داروهای خوراکی از قبیل شربت، قرص و کپسول و همچنین داروهای استعمال خارجی مثل پمادها و کرم های مختلف اشتغال دارد.
کارخانه مورد بحث در حومه شهر تهران و در یک منطقه صنعتی قرار گرفته است و برای کلیه ساختمانها، ماشین آلات، مواد اولیه و کالای ساخته شده در نزدیکی از شرکت های بیمه در مقابل خطر آتش سوزی ، انفجار، صاعقه و طوفان پوشش بیمه دریافت نموده است. در بهمن ماه سال ۱۳۶۷ طی یک حادثه آتش سوزی به واحد تولید پوکه آمپول کارخانه خسارت نسبتا زیادی وارد می شود.
مشخصات کلی محل محروقه:
تقریبا هر یک از فرآورده های داروئی و بهداشتی کارخانه در واحد جداگانه ای تولید می شود و بنای سالن محروقه نیز در واحد مستقلی قرار گرفته که در حدود ۲۵۰۰ متر مربع زیربنا دارد، در این واحد علاوه بر تولید پوکه آمپول، پودر الکترولیت خوراکی نیز تولید می گردد. در نتیجه قسمتی از ساختمان به این کار اختصاص داده شده است .
ساختمان سالن محروقه دارای اسکلت فلزی تیرآهن و سقف ضربی میباشد، مصالح بکار رفته در بنای ساختمان تماما از آجر و ملات ماسه سیمان است. زیربنای سالن مذکور حدود ۱۲۰۰ متر مربع و ارتفاع آن حدود ۶ متر است، با یک درب ورودی چوبی که به راهروی مشترک بین دو سالن مرتبط میگردد دیوار ضلع جنوبی و شمالی سالن دارای یک ردیف پنجره با شیشه های رنگ شده است که به منظور استفاده از نور طبیعی در آن تعبیه گردیده است لازم به توضیح است که این دو سالن به طور کل و در اصل جدا از هم نبوده و بنا بر ضرورت تولید به وسیله پروفیل آهن و شیشه های رنگ شده از یکدیگر مجزا شده اند.
این ساختمان در محوطه ای باز قرار گرفته و اطراف آن را تا فاصله ۲۰ متری خیابانهای با عرض ۱۵ متر و فضای سبز تشکیل میدهد. محل محروقه دارای یک خط تلفن داخلی است که می توان به وسیله آن با قسمتهای مختلف کارخانه ارتباط برقرار نمود. آب مورد نیاز سالن از طریق یک خط لوله یک اینچ که برای مصارف بهداشتی می باشد تأمین می شود. تأمین برق مورد نیاز واحد مذکور نیز از طریق برق شبکه سراسری که توسط پست های فشار قوی و ضعیف به ۳۸۰ ولت تبدیل گردیده است صورت می پذیرد.
برای گرم نمودن محیط سالن نیز از سیستم تهویه مطبوع که کانال های آن از زیر سقف عبور نموده استفاده می نمایند. تجهیزات خاموش کننده موجود در سالن را نیز فقط تعدادی کپسول آتش نشانی از نوع پودر و گاز و گاز انیدرید کربنیک تشکیل میدهد، علاوه بر وسایل فوق الذکر یک دستگاه جعبه لوله آب آتش نشانی فاقد شیلنگ و نازل نیز در سالن وجود دارد. نزدیکترین پست آتش نشانی شهری در فاصله ۱۲ کیلومتری کارخانه قرار گرفته و با توجه به وضعیت ترافیک جاده اصلی در بهترین شرایط می تواند طی مدت ۱۵ دقیقه به محل برسد.
واحد مربوطه طبق اظهار مسئولین تا سال ۱۳۶۲ با ظرفیت کامل و در سه شیفت فعالیت داشته و تولید پوکه آمپولهای ۲ سی سی و ۵ سی سی و ۱۰ سی سی در این سالن انجام می گردید. از سال ۱۳۶۲ تا ۳ سال بعد فعالیت تولیدی در این سالن متوقف مانده و پس از آن نیز بصورت بسیار محدود دوباره فعالیت تولیدی در آن آغاز میگردد تا چند ماه قبل که به علت غیر استاندارد بودن لوله های شیشه ای مجددا واحد مذکور غیر فعال می شود و فقط به منظور آزمایش لوله های شیشه ای وارداتی از یکی از ماشین آلات نصب شده در سالن استفاده می گردید در این سالن مجموعا تعداد ۹ دستگاه ماشین تولید پوکه آمپول نصب شده که نیروی محرکه آنها برق و نیروی حرارتی شان گاز شهری می باشد سیستم تغذیه نیروی الکتریکی و حرارتی ماشین آلات تماما از بالای ماشین ها و با فاصله حدود ۱/۵ متر از سقف گذرانده شده است. چگونگی فعالیت در واحد مذکور عبارتست از برش لوله های شیشه ای و تبدیل آنها به پوکه آمپول، برای این منظور لوله های شیشه ای وارداتی بر روی ماشین قرار گرفته و پس از برش که بوسیله مشعل انجام می شود شکل داده شده و به صورت پوکه آمپول در می آید و سپس به سالن بعدی جهت تست منتقل تا پس از آزمایش در خط تولید قرار گیرد. بدلیل نیمه فعال بودن واحد مذکور از قسمتی از آن به عنوان انبار لوله های شیشه ای و مواد شیمیائی و نیز رختکن کارگران واحد تولید پودر الکترولیت استفاده می گردد.
چگونگی وقوع آتش سوزی
براساس اطلاعات داده شده توسط یکی از مدیران تولید کارخانه حدوداً در ساعت ده و هفت دقیقه صبح از دود متصاعد شده از پنجره های نورگیر سالن تولید پوکه آمپول متوجه وقوع آتش سوزی در سالن مذکور می گردند، کارگران پس از رویت دود و نور شعله های آتش به واحد آتش نشانی کارخانه که مقر آن در پنجاه متری سالن اشاره شده قرار گرفته اطلاع می دهند و مأمورین آتش نشان کارخانه در اولین لحظه پس از اطلاع تلفنی در محل حاضر شده و اقدام به خاموش نمودن آتش مینمایند همزمان با اقداماتی که واحد آتش نشانی کارخانه انجام میدهد، مسئولین نیز جریان حادثه را به نزدیکترین ایستگاه آتش نشانی بوسیله تلفن اطلاع میدهند. مأمورین آتش نشانی شهری حدودا پس از ده دقیقه به محل رسیده و همراه با مأمورین آتش نشان کارخانه شروع به خاموش کردن آتش می نمایند، در نتیجه این همکاری حدودا پس از ۱/۵ ساعت تلاش مداوم موفق به خاموش نمودن آتش می گردند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ گزارش کارآموزی بهداشت حرفه ای در شرکت داروسازی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)