ارزیابی وضعیت بهداشت محیط مناطق زلزله زده کرمانشاه
ارزیابی وضعیت بهداشت محیط مناطق زلزله زده کرمانشاه
ارزیابی وضعیت بهداشت محیط مناطق زلزله زده کرمانشاه
فرمت: Word تعداد صفحات: 11
چکیده:
زمینه و هدف: بلایای طبیعی به عنوان حوادثی که خارج از کنترل انسان ها می باشند در نظر گرفته شده اند و معمولا به مرگ و میر و آسیب های متنوعی منتج می شوند و وضعیت بهداشت و سلامت عمومی مردم را به طور مشخص متأثر می سازند بلایا به طرق مختلف زندگی مردم را تحت تأثیر قرار می دهند، آنها ممکن است اثرات عمیق، آشکار و نتایج نامعلومی داشته باشند. لذا تحقیق حاضر با هدف ارزیابی وضعیت بهداشت محیط مناطق زلزله زده استان کرمانشاه در زلزله سال 1396 انجام گردید.
روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که داده های توسط کارشناسان بهداشت محیط مرکز بهداشت استان کرمانشاه در رابطه با نظیر بهداشت اماكن عمومي، بهداشت مواد غذايي، مدیریت مواد زائد جامد، نوع و تعداد منابع تامین آب، تعداد مراکز بهداشتی درمانی و خانه های بهداشت و … گردآوری و تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین تعداد روستاهای شهرستان های آسیب دیده در زلزله استان کرمانشاه مربوط به سرپل ذهاب (205 روستا) و قصر شیرین (29 روستا) بود. همچنین بیشترین و کمترین تعداد جمعیت شهری و روستایی مربوط به اسلام اباد (79541 و 50584 نفر) و ثلاث باباجانی (16359 و 19435 نفر) بود. تعداد افراد آسیب دیده طی زلزله 138564 نفر بوده اند. در ارزيابي منابع آب بازرسي شده مناطق زلزله زده استان کرمانشاه، تعداد منابع با خطر پايين (51 مورد)، تعداد منابع با خطر متوسط (171 مورد)، تعداد منابع با خطر بالا (2 مورد) تعداد منابع با خطر خيلي بالا (0 مورد) گزارش گردید. مقدار آب كلرينه شده به متر مكعب (توسط کاراشناسان بهداشت محیط 5059 مورد و تعداد خانوار تحت پوشش كلر مادر 1805 مورد بود. همچنین 1659 مورد مراکز بهداشت اماکن عمومی (1054 مورد سالم و 605 مورد آسیب دیده)، 4564 مورد مراکز بهداشت مواد غذایی (3204 مورد سالم و 1360 مورد آسیب دیده) و 20 مورد مدیریت مواد زائد (16 مورد سالم و 4 مورد آسیب دیده) بعد از وقوع زلزله کرمانشاه گزارش گردید.
نتیجه گیری: بطور کلی نتایج نشان داد که فعالیت های صورت گرفته توسط کارشناسان بهداشت محیط به منظور پاسخ به زلزله استان کرمانشاه در راستای تهیه آب آشامیدنی سالم، دفع زباله و فاضلاب، نحوه تهیه و توزیع مناسب مواد غذایی و … از اثر بخشی کافی برخوردار بوده و تجربه یاد شده می تواند الگوی مناسبی برای پاسخ به زلزله و بحران ها در عرصه های مشابه باشد.
ترجمان دانش:
بطور کلی نتایج نشان داد که فعالیت های صورت گرفته توسط کارشناسان بهداشت محیط به منظور پاسخ به زلزله استان کرمانشاه در راستای تهیه آب آشامیدنی سالم، دفع زباله و فاضلاب، نحوه تهیه و توزیع مناسب مواد غذایی و … از اثر بخشی کافی برخوردار بوده و تجربه یاد شده می تواند الگوی مناسبی برای پاسخ به زلزله و بحران ها در عرصه های مشابه باشد.
کلمات کلیدی: زلزله، بهداشت محیط، بحران، بلایای طبیعی، کرمانشاه
مقدمه
بلا و حادثه غیرمترقبه، موقعیت و شرایطی است که در آن وسایل و امکانات مورد نیاز برای داشتن یک زندگی معمولی در نتیجه بروز یک بلای ناگهانی طبیعی و غیر طبیعی از انجام کارکرد معمول خود عاجز مانده و تاثیر مخرب و ویرانگر حادثه توانایی یک جامعه را در تامین نیازها و تقاضای مراقبتهای سلامتی از بین میبرد(1). امروزه عوارض و صدمات جانی و مالی ناشی از سوانح طبیعی و غیر طبیعی، تاثیر انکارناپذیری بر نحوه زندگی و سلامت انسانها بهجا میگذارد تا آنجا که تاثیر مخرب و ویرانگر آن توانایی یک جامعه را در تامین نیازهای اساسی دچار اختلال میکند و سبب مرگ یا مجروحیت و معلولیت تعداد زیادی از مردم دنیا میگردد (2 و 3).
بلایای طبیعی یک گسیختگی شدید جغرافیایی یا شرایط اضطراری با شدت بالاست که نتایجی مثل مرگ، آسیب و صدمات مالی، جانی و بیماری به همراه داشته و با روش های معمول و منابع موجود بطور موثر نمی توان آن را کنترل نمود، در نتیجه نیاز به کمک های خارجی دارد. در حقیقت بلایای طبیعی معرف پدیده های حاد با سرعت وقوع بالا و با تاثیرات عمیقی است. این پدیده ها نظیر زلزله، سیل، طوفان و … است (4). با توجه به ماهیت و شدت بلایا حجم بسیار زیادی از تلفات و خرابی ها بوجود می آید؛ نظیر سونامی هند در سال 2004 و یا حوادثی که در سال 1999 در امریکا باعث بوجود امدن حجم زیاد پسماند در حدود 15-5 برابر تولید پسماندهای این منطقه بوده است (5). به گزارش UNISDR در فاصله زمانی 2000 تا 2012 بلایای طبیعی سبب مرگ 1.2 میلیون نفر و خسارتی معادل 1.7 تریلیون دلار در سطح جهان گردیده اند (6 و 7).
مطالعات اخیر نشان می دهد که اسیا و استرالیا مناطق حساس به بلایای طبیعی در جهان هستند و معمولا با طیف وسیعی از تهدیدات طبیعی مانند سیل، زلزله، طوفان و غیره روبرو می شوند( 8 و9). از بین کشورهای آسیایی، کشور ایران جزء 10 کشور بلاخیز جهان محسوب می شود بطوریکه از 43 نوع حادثه شناخته شده در سطح جهان، 34 مورد آن در ایران رخ می دهد (4 م 5) و 90 درصد جمعیت آن در معرض بلایای طبیعی مانند زلزله و سیل قرار دارند (10). از میان بلایای طبیعی رخ داده در ایران، زلزله دارای بیشترین تکرار و مخرب ترین تاثیرات بوده است. بطوریکه در 90 سال اخیر باعث از بین رفتن بیش از 180 هزار نفر شده است که نمونه بارز آن، زلزله 5.6 ریشتری بم با بیش از 30 هزار نفر کشته و 10 هزار نفر مجروح می باشد (11). نقشه پهنه بندی خطر زمین لرزه در ایران نشان می هد که بیشتر نقاط شهری و غیر شهری کشور در نواحی با خطر نسبی بالا قرار دارند (10). و بسیاری از شهرهای ایران از قبیل تهران، تبریز، قزوین، زنجان، همدان و کرمانشاه در معرض وقوع زلزله و اسیب های ناشی از ان بوده اند. که با توجه به قانون بازگشت پذیری و تکرار زلزله، این خطر همچنان در مناطق یاد شده محتمل بوده و به قوت خود باقی مانده است (10).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت بهداشت محیط در شرایط اضطراری
نتایج مفصلتر تحقیق فوق را می توانید در مقاله تمام متن با رفرنس ذیل مشاهده نمائید:
Karami A, Dargahi A, Farrokhi M, Poursadeghian M, Ivanbagha R, Mostafaei P et al . Studying the Environmental Health Condition of the Cities in the Kermanshah Province Affected by 2017 Earthquake. HDQ. 2018; 4 (1) :29-36
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.