ارزیابی مدیریت بحران در پروژه های شهری
ارزیابی مدیریت بحران در پروژه های شهری
چکیده
امروزه مدیریت بحران یک بخش اساسی از مدیریت استراتژیک پروژه های عمرانی است. قبل از تعقیب هرگونه اهداف بلند مدت پروژه ها، مدیریت بحران برای تضمین ثبات و موفقیت یک پروژه عمرانی ضروری است. اساساً پروژه هایی که در معرض بحران قرار دارند، به آمادگی بیشتری در برابر آن نیاز دارند. مدیریت بحران مؤثر نیازمند یک رویکرد منظم و نظام مند است که مبتنی بر هوشیاری، حساسیت مدیریتی و یک درک خوب از اهمیت برنامه ریزی دقیق وآمادگی سازمانی پروژه است.
بحران یکی از بزرگترین و مخرب ترین مسائلی است که اثر ویران کننده و تخریبی بر پروژه های عمرانی دارد و همه عوامل پروژه را تحت تأثیر خود قرار می دهد. بحران در پروژه های عمرانی می تواند به صورت های مختلفی ظاهر شود که به عنوان مثال می توان به بحران مالی، بحران نیروی انسانی، بحران مدیریتی و حتی بحران های طبیعی از قبیل سیل و زلزله اشاره نمود. در این هنگام جستجوی راه حل و تمهیداتی که بتواند پروژه را در برابر اثرات منفی بحران ها حفظ کند از ضروریات مدیریت استراتژیک پروژه های عمرانی است.
اندیشیدن تدابیر لازم جهت جلوگیری از وقوع بحران ها در پروژه های عمرانی از ضروریات مدیریت استراتژیک پروژه هاست، زیرا اندکی غفلت در این زمینه موجب بوجود آمدن وضعیت جبران ناپذیر و ویران کننده ای خواهد شد. با توجه به مطالب فوق می توان گفت مدیریت بحران علمی است کاربردی که با استفاده از تجزیه و تحلیل بحران های گذشته و با کمک علم و فن آوری در جستجوی یافتن راه حل و ابزاری است که بوسیله آن بتوان از وقوع بحران پیشگیری کرد و یا اینکه ابزار و روش های مقابله با آن آماده شود. هدف از انجام تحقیق فوق ارائه روش های مؤثر در مدیریت بحران پروژه های عمرانی است تا مدیران پروژه ها با استفاده از این روش ها بتوانند پروژه هایشان را از گرفتار شدن به بحران ها تا حد زیادی کاهش دهند.
روش تحقیق در این مقاله بصورت مطالعات کتابخانه ای و همچنین بازدیدهای گسترده از پروژه های عمرانی در حال ساخت و گفتگو با مدیران ارشد پروژه های عمرانی و استفاده از نظرات و پیشنهادات آنان می باشد. نتایج تحقیق فوق نشان می دهد که مدیران پروژه های عمرانی می توانند با استفاده از روش های ارائه شده در این مقاله مهارت های تصمیم گیری خود را در مدیریت بحران توسعه داده و اهمیت نقش مدیریت بحران در فرایند مدیریت استراتژیک پروژه های عمرانی را درک کنند.
واژه های کلیدی: مدیریت، بحران، پروژه های شهری
مقدمه
یکی از موضوعاتی که بیشتر پروژه های عمرانی با آن دست به گریبان هستند، موضوع بحران است. با توجه به ماهیت غیر مترقبه بودن بحران ها و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم ها و اجرای عملیات، دانشی تحت عنوان مدیریت بحران بوجود آمده است. این دانش به مجموعه فعالیت ها و روش هایی اطلاق می شود که قبل ، بعد و هنگام وقوع بحران باعث کاهش اثرات آن گردد. بحران ها رویدادهای ناگواری هستند که می توانند باعث شکست پروژه ها شوند و انواع مختلفی دارند که می توان به بحران مالی، بحران نیروی انسانی، بحران مدیریتی و … اشاره نمود.
در مواقع بحرانی، خودشیفتگی و رضایتمندی از خود نمی تواند مدیران را در تصمیم گیری اثربخش یاری کند، بلکه تنها آنها را آشفته خواهد ساخت. مدیرانی که در شناسایی بحران ها کوتاهی می کنند و هیچ برنامه ای برای آن ندارند، هنگام بحران دچار گرفتاری های شدیدی خواهند شد.
2- تعریف بحران و مدیریت بحران
- بحران یعنی به هم خوردن روند عادی و طبیعی چرخه حیات پروژه.
- بحران یعنی ایجاد بی نظمی و اختلال در پروژه و به هم خوردن توازن و تناسب بین نیازها و منابع پروژه.
- بحران یعنی نتیجه یک سری عوامل طبیعی و غیر طبیعی از قبیل زلزله، سیل، طوفان، جنگ و…
مدیریت بحران علمی است کاربردی که با استفاده از تجزیه و تحلیل بحران های گذشته و با کمک علم و فن آوری در جستجوی یافتن راه حل یا ابزاری است که بوسیله آن بتوان از وقوع بحران پیشگیری کرد و یا اینکه ابزار و روش های مقابله با آن آماده شود.
3-تاریخچه مدیریت بحران
واژه بحران یا crisis بیش از پنج قرن پیش مطرح شد .عبارت امروزی مدیریت بحران برای اولین بار توسط مک فامارو با توجه به امکان درگیری موشکی آمریکا و کوبا عنوان گردید و با موضوع مدیریت بحران در بلایای طبیعی اولین بار در سال 1989 در هشتمین کنفرانس جهانی زلزله در آمریکا توسط دکتر فرانس پریس مطرح شد. در ایران نیز در تاریخ 1348/3/17 قانون پیشگیری و مبارزه با خطرات سیل به تصویب مجلس رسید و بعد در سال 1386 قانون مدیریت بحران کشور به تصویب رسید که بصورت سازمان شکل گرفت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.