اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل خطر مرتبط در بین نانوایان
اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل خطر مرتبط در بین نانوایان
اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل خطر مرتبط در بین نانوایان
فرمت: Word تعداد صفحات: 14
چکیده
مقدمه: اختلالات اسکلتی- عضلانی (MSDs) یکی از شایع ترین بیماریها و آسیبهای شغلی در محیط کار است. اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار و عوامل خطر ارگونومی که در کارگران نانوایی شیوع بالایی دارد به ندرت مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی مرور سیستماتیک مطالعات انجام شده در کل دنیا در حیطه اختلالات اسکلتی عضلانی نانوایان است. تا بتوان با شناسایی عوامل خطر مشترک به منظور تمرکز بر مراقبتهای پیشگیرانه و بکارگیری درمان های اولیه بکار برد.
روش کار: یک مرور نظام مند از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus و Science Direct از ابتدا تا 4 فوریه 2022، بر اساس موارد گزارش ترجیحی از دستورالعملهای بررسیهای نظام مند و متاآنالیز (PRISMA) انجام یافت. برای اجرای استراتژی جستجو از کلمات کلیدی و عبارات MeSH استفاده شد. اطلاعات مربوط به اختلالات اسکلتی- عضلانی و عوامل خطر ارگونومی در کارگران نانوایی جمع آوری گردید. دو بازبین به طور مستقل روی انتخاب مطالعه، استخراج دادهها و رتبه بندی کیفیت مقالات کار کردند.
یافته ها: این بررسی 14 مطالعه را از هفت کشور شناسایی کرد. اگرچه شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارگران نانوایی مورد بررسی قرار گرفته است، تنها تعداد کمی از آنها به طور مکرر برای عوامل خطر ارگونومیک مورد مطالعه قرار گرفته اند و یافته ها بسیار محدود بوده است. ارتباط بین عوامل خطر مختلف و اختلالات اسکلتی- عضلانی در مقایسه با بسیاری از بیماریهای شغلی دیگر قابل توجه به نظر می رسید، اما سیستم سنتی پخت نان و عدم مکانیزاسیون سازی ممکن است خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی را در کارگران نانوایی افزایش دهد.
بحث و نتیجه گیری: اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار و عوامل خطر ارگونومی برای کارگران نانوایی در مقایسه با سایر بیماریهای شغلی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نظام مند ما پیوندهای قابل توجهی را با رویدادهای شیوع پیدا کرد، اما مقایسه سیستمهای سنتی پخت غذا و سیستم مدرن پخت غذا با بیماریهای اندام فوقانی، شانهها و کمردرد را به عنوان راه های ممکن برای تحقیقات آینده نشان داد.
کلیدواژه: بیماریهای شغلی، اختلالات اسکلتی- عضلانی، عوامل خطر، صنعت غذایی، کارگران نانوایی، مرور نظاممند
مقدمه
افزایش روزانه حوادث و بیماری های شغلی ریشه در فقدان توجه به ارگونومی محل کار دارد. یکی از اهداف مهم ارگونومی و فرایند ارگونومیکی طراحی شیوه کار و فعالیت های افراد به نحوی که در دامنه تواناییها و محدودیتهای آنها قرار گیرد، میباشد. هدف اصلی ارگونومی محل کار، ایجاد تناسب و تطبیق شرایط محیط با انسان است (۱). وقتی در یک حرفه شرایط به گونهای باشد که فعالیتهای کاری مکرر، از ظرفیت و توانایی کارگر بیشتر گردد، چنین فعالیتهایی باعث ایجاد آسیب میشوند. تروماهای ناشی از حرکتهای تکراری عضو دارای ویژگی تجمعی یا انباشتگی میباشند که با گذشت زمان، پیشرفت کرده و اثرات خود را در درازمدت به صورت صدماتی که دستگاه اسکلتی- عضلانی را درگیر میکند، نشان میدهند. مرکز مدیریت و پیشگیری بیماریها (CDC) انستیتو ملی ایمنی و بهداشت (NIOSH)، ایالات متحده آمریکا، اصطلاح اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WRMSDs) را به عنوان شرایطی اطلاق میکند که شامل در هم تنیدن گروهی از رشتههای عضلات، تاندونها، اعصاب، مفاصل و ساختارهای حمایتی بدن مانند دیسکهای بین مهرهای باشد (۲).
اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در بسیاری از مشاغل از جمله کارکنان اداری (۳)، کارکنان صنایع (۴)، کارکنان سیستمهای مراقبت درمانی (۵) در سراسر جهان شایع است. اختلالات اسکلتی– عضلانی مرتبط با کار (WRMSDs)، از شایعترین و پرهزینه ترین ناراحتیهای شغلی در دنیا محسوب میشوند (۶). اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار معمولا در اثر آسیب یا استرس های تکراری در طول زمان در بافت نرم بدن انسان مثل اعصاب و عروق خونی، عضلات، تاندونها، رباط و مفاصل ایجاد میشوند. این اختلالات چندعلتی (۷) میتوانند در محیطهای کاری تشدید و ازدیاد یابند که در نتیجه یک ترومای آنی یا حاد میباشند (۸). مطالعات بسیاری نشان دادهاند که اختلالات اسکلتی– عضلانی از نظر اقتصادی پر هزینه اند و عامل بسیاری از غیبت های محل کار محسوب میشوند. اختلالات ناشی از ریسک فاکتورهای شغلی می تواند سبب بروز علائمی مانند درد مزمن، ناراحتی، آسیب، سوزن سوزن شدن، درد مداوم اندام ها و در کل ناتوانی ساختارهای بدن گردد (۹, ۱۰). ارگونومیستها حرکات تکراری (RMIs)، را یکی از مهمترین عوامل افزایش خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی می دانند (۱۱).
بر اساس گزارش اخیر دفتر آماری ایالت متحده آمریکا اختلالات اسکلتی– عضلانی ۴۴ درصد غرامت های مرتبط با آسیب های کار را به خود اختصاص داده است و هزینه ای در حدود ۴۵ تا ۵۴ میلیون دلار در سال را شامل میشود (۱۲). در بریتانیا، میانگین شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در تمام صنایع، ۱۱۳۰ مورد در هر ۱۰۰۰۰۰ کارگر در دوره ۲۰۱۸-۲۰۲۱ بود. این موارد شامل ۲۱۲۰۰۰ (%۴۵) موردی است که در آنها اندام فوقانی یا گردن در سالهای ۲۰۲۰-۲۰۲۱ تحت تأثیر قرار گرفته است (۱۳). شایع ترین انواع اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در بین کارگران بیست و هشت کشور اتحادیه اروپا (EU-۲۸) نیز نشان داد کمردرد و دردهای عضلانی در اندام فوقانی (به ترتیب ۴۳ و ۴۱ درصد) در سال ۲۰۱۵ بوده است (۱۴).
در صنعت غذا، بالاترین میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در سراسر جهان به طور مداوم در میان نانوایان شاغل در صنایع کوچک گزارش شده است (۱۵, ۱۶). بر اساس گزارش بخش کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA) در شکل ۱، چین، اتحادیه اروپا و هند بزرگترین مصرف کننده گندم در جهان در سالهای ۲۰۲۱-۲۰۲۲ هستند. بخشی از این مصرف گندم شامل پخت نان در صنایع غذایی میشود. پخت نان در کشورهای جهان با توجه به سنت های اقوام مختلف و الگوی خاص تغذیه ای انجام میگیرد که تعداد زیادی از نانوایان در این صنعت مشغول به فعالیت می باشند.
Fig۱. Wheat consumption worldwide in ۲۰۲۱٫۲۰۲۲, by country (in ۱,۰۰۰ metric tons)(۱۷)
نان به عنوان یک ماده غذایی بسیار مهم در بین کشورها مطرح است و مصرف روزانه آن بسیار چشمگیر است. در ایران و سایر کشورهای جهان مانند مصر، هند، لبنان، اندونزی، تایوان، مصر و اکوادور نان در نانوایی های سنتی با روشهای مختلف تولید میشود (شکل ۲).
کار در نانوایی با قرار گرفتن در معرض بارهای فیزیکی در طول فرآیند تولید محصولات نانوایی همراه است که بر خطر اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار تأثیر میگذارد. نانوایان با توجّه به وظایف روزانه که در بردارنده حرکات تکراری زیادی میباشد در معرض ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی قرار میگیرند (۸). این عوامل خطر در اثر برخی ویژگیهای سازمانی نظیر چرخه ی کار- استراحت نادرست، سرعت زیاد انجام کار، مدت زمان طولانی انجام کار، کارهای ناآشنا، نبود تنوع در کار، کارهایی که سرعت آنها را ماشین تعیین میکند، دریافت دستمزد براساس شمار نان تولیدی و سایر عوامل مرتبط شدت می یابند.
شایعترین نوع بیماریها و عوارض زیان آور محیط کار در نانوایان، تنش گرمایی (۱۸)، بیماریهای دستگاه تنفسی (۱۹)، بار کار ذهنی (۲۰) و از همه مهمتر اختلالات اسکلتی- عضلانی است که منجر به کاهش بهرهوری، کارآیی و ناتوانی این افراد میشود. در حالی که اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار در بین کارکنان رایج است، احتمال دارد نانوایان نسبت به کارکنان سایر مشاغل بیشتر به یک اختلال اسکلتی- عضلانی مرتبط با کار مبتلا شوند، زیرا شغل آنها اغلب از نظر فیزیکی سخت و طاقت فرسا است. اختلالات اسکلتی- عضلانی مرتبط با نانوایان شامل کمردرد، درد شانه، آسیبهای فشاری مکرر و درد مفاصل است که مانع حرکت بدن می شود. در این راستا، مطالعه مروری نظاممند حاضر با هدف بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در میان نانوایان و شناسایی عوامل خطر ارگونومیکی موثر در بروز این اختلالات انجام گرفت.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی خطر وقوع اختلالات اسکلتی – عضلانی در نانوایان به روش QEC
⇐ مدلسازی مداخلات ارگونومی به منظور کاهش اختلالات اسکلتی عضلانی، افزایش کیفیت زندگی کاری و بهره وری
⇐ آگاهی در مورد اختلالات اسکلتی – عضلانی
⇐ آشنایی با شیوه های ارزیابی خطر بروز اختلالات اسکلتی – عضلانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)