آشنایی با سیستم 5s
آشنایی با سیستم 5S
آشنایی با سیستم 5s
بعد از اتمام جنگ جهاني دوم ،اقتصاد ژاپن و صنعت اين كشور در ورطه نابودي قرار گرفته بود و با تلاش و كوشش سخت مردم اين كشور مخصوصاً در احياي دوباره صنايع آن مرز و بوم ،صنعت اين كشور وارد مرحله جديدي از توسعه و بهتر بگوييم تبلور دوباره شد در اين راستا فعاليت هاي مختلفي از سوي كارشناسان و مهندسان ژاپنی شكل گرفت تا صنايع دوباره بازيافته خود را بر پايه دانش روز مهندسي بربا كنند كه در اين راستا مي توان از استفاده موثر افراد متخصصي همچون دكتر ادوارد دمينگ در دهه پنجاه ميلادي نام برد.
با اين سير تحول كه در ژاپن طي شد ديري نباييد كه كارشناسان ژاپني با استفاده از اندوخته هايي كه از مشاوران برجسته آمريكايي و اروپايي بدست آورده بودند شروع به پايه گذاري سيستم هاي مديريتي و كاري مختلف در جهت ارتقاء سازمانهاي خود كردند كه سيستم 5s يكي از عمده ترين فعاليت هاي آنها بود.
تعريف 5S (سازماندهی و آراستگی) :
مجموعه اي از استاندارد ها و فعاليت هايي كه در قالب يك نظام فرهنگي ، مديريتي و ايجاد محيطي سامان يافته ،مرتب ، پاكيزه ،زيبا ، دلپذير ، خلاق و حفظ آن ، تاكيد دارد
اجزای سیستم 5S:
- ساماندهي Seiri
- نظم و ترتيب Seition
- پاكيزه سازي Seiso
- استاندارد سازي Seiketsu
- نگهداري و انضباط Shitsuke
1- ساماندهی :منظور از اين معيار، تشخيص وسايل ضروري از غير ضروري و دور كردن وسايل غير ضروري از محيط كار است.
2- نظم و ترتیب : نظم وترتيب يعني قراردادن اشياء ضروري در مكان هاي مناسب يا به ترتيب مطلوب ، به نحوي كه بتوان از آنها به بهترين وجه استفاده كرد و بكار بردن اشياء مورد نياز بدون انجام جستجو هاي بيهوده.
در واقع در نظم و ترتیب هدف این است ابزار و وسايل به نحوي چيده شوند كه بتوان در زمان حداکثر30 ثانيه به آنها دست يافت.
3- پاکیزه سازی : وقتي كه شما در هم ريختگي ها و آشغالهايي را كه فضاي كاري شما را حجره حجره كرده اند را حذف كرديد و اقلام ضروري را مشخص كرده ،و جاي آنها را تعيين نموديد ، قدم بعدي تميز كردن كامل محيط كار مي باشد پيگيري روزانه تميز كردن به منظور حفظ و نگهداري اين بهبود يك ضرورت است .
باور نكات زير موجب مي شود كه اجراي عمليات پاكيزه سازي موفق گردد :
1- چيزي يا جايي را كثيف نكنيم .
2- ريخت وپاش نكنيم .
3- هر چيزي را بلافاصله بعد از كثيف شدن تميز كنيم .
4- محل كار را خانه خود بدانيم .
5- خود را مسئول تميزي محيط كار خود بدانيم .
6- حافظ دستاوردهاي حاصل از تميزي باشيم .
4- استاندارد سازی :استاندارد سازي، عبارت است از كنترل و اصلاح دائمي ساماندهي ،نظم وترتيب و پاكيزگي است و به اين ترتيب ،هم شامل پاكيزگي و نظافت شخصي و هم در برگيرنده پاكيزگي محيط كار است. تاكيد اصلي در استاندارد سازي ،متوجه مديريت ديداري و استاندارد كردن مقررات است .
5- انضباط و فرهنگ سازی : انضباط يعني آموزش و توانايي بر انجام وظيفه ، از ديدگاه 5S انضباط به معني ايجاد توانايي لازم براي انجام امور به شيوه مطلوب است و به عبارت ديگر يعني شكل دهي و ايجاد عادات صحيح به جاي عادات نادرست.
نکات قابل توجه در پیاده سازی انضباط و فرهنگ سازی :
1- آموزش افراد و آگاهي
2- آگاهي از مقررات
3- ايجاد عادت صحيح
4- حضور كليه افراد
5- گردهمايي و جلسات كوتاه
6- تكرار شفاهي الزامات
کلام آخر : 5S ، فضايي مناسب ، بهره ور ، فعال ، زيبا ، شاد و ايمن را در محيط كار ايجاد مي نمايد
حتما بخوانید:
منبع: دانشجویان بهداشت حرفه ای
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)