ایمنی در گازهای خنثی
ایمنی در گازهای خنثی
Safety in inert gases
دی اکسید کربن :
گاز مایع شده تحت فشار بی بو و بی رنگ است. این ماده می تواند از طریق استنشاق جذب بدن شود در اثر مواجهه کوتاه مدت استنشاق غلظت های زیاد این گاز باعث افزایش بدی تنفس و بیهوشی خواهد شد. تبخیر سریع مایع سبب سرمازدگی می شود. اثرات مواجهه طولانی مدت یا مکرر با آن بر سوخت و ساز بدن تاثیر می گذارد.
1-قابل احتراق نیست در صورت بروز اتش سوزی در محیط اطراف استفاده از تمام عوامل خاموش کنندگی مجاز است. از یک جای ایمن کپسول حاوی این گاز را خنک نگهدارید.
2-از تهویه و وسایل حفاظت فردی مانند دستکش های عایق سرمایی، لباس های حفاظتی ؛ عینکهای ایمنی با حفاظ صورت استفاده شود.
3-مصدومین را به هوای تازه ببرید اگر ضروری باشد تنفس مصنوعی بدهید. در صورت الودگی پوست ، در صورت سرمازدگی ابتدا با اب فراوان پوست را بشویید هرگز لباس ها را بیرون نیاورید. در صورت آلوده شدن ، چشم ها را با مقدار زیادی اب بشوئید و به پزشک برسانید.
4- این گاز از هوا سنگین تر است و ممکن است در فضاهایی با سقف کوتاه متراکم شده و سبب کاهش اکسیژن شود. این ماده در دبی های جریان سریع با تولید الکتریسته ساکن می تواند سبب آتش گیری و انفجار هر مخلوط گردد. این ماده در حالت طبیعی مایعی است که به صورت آزاد جریان دارد و متراکم می شود تا نهایتا به شکل یخ سرد خشک دراید.
گاز هلیم
هلیم سرد شده ( مایع شده ) با نام های تجاری دکستروزول ، گلوکولین و دکستروبور موجود می باشد . غیر قابل احتراق است اما در حرارت بالا، با بالا رفتن فشار خطر انفجار هم افزایش می یابد.
1- در صورت بروز آتش سوزی از تمام انواع خاموش کننده می توان استفاده نمود و برای کپسول محتوی آن از آب به شکل مه پاش می توان استفاده نمود.
2- توجه نمایید غلظت بالای آن در هوا باعث کاهش اکسیژن و کمبود اکسیژن در هوا احتمال بیهوشی و مرگ را به همراه خواهد داشت.
3-در هنگام کار از تهویه و وسایل حفاظت فردی همانند دستکش های عایق در مقابل سرما، لباس حفاظتی ، عینک های ایمنی همراه با حفاظ صورت استفاده نمایید.
4- در مصدومینی ( احتمالی) که دچار سرمازدگی شده اند عضو سرمازده را با آب زیاد بشویید. لباس های فرد مصدوم را از بدن مصدوم خارج ننمایید. چشم های فرد مصدوم را با مقدار زیاد اب بشویید. فرد مصدوم را در اسرع وقت به واحد درمانی و پزشک برسانید.
این ماده جزو گازهای بی اثر می باشد و تمایلی به انجام واکنش با مواد دیگر را ندارد.
موارد کاربرد گاز هلیم :
1-ساخت ابر رساناها
2-هواوفضا
3-بالن و کشتی هواپیمایی
4-جوشکاری
5-ساخت فیبر نوری
6-ساخت نیمه رساناها
همچنین از گاز هلیوم برای تولید اورانیوم فلزی، پلوتونیوم، تیتانیوم در فضای خنثی استفاده می شود. گاز هلیوم در گداخت آلیاژهای مختلف ریخته گری نیز استفاده می شود و باعث استحکام محصول می شود. از گاز هلیوم برای حرکت قطارهای مغناطیسی سریع استفاده می شود.
گاز هلیوم یک ماده تجدید ناپذیر می باشد که هیچ منبعی برای تولید مجدد آن موجود نمی باشد. البته امکان جداسازی گاز هلیوم از گاز طبیعی وجود دارد که بسیار پرهزینه است.
آمریکا بزرگترین مصرف کننده شارژ گاز هیلوم و بزرگترین تولید کننده آن می باشد. قطر ، روسیه ، الجزایر نیز شروع به استخراج این گاز نموده اند. آمریکا بیش از نیمی از بازار گاز هیلوم را در دست دارد.
گاز هیلوم خاصیت فشرده سازی را دارا می باشد و در کپسول یا سیلندر ذخیره و شارژ می گردد. شارژ گاز هیلوم به صورت گرید صنعتی و گاز هلیوم آزمایشگاهی می باشد.
گاز ازت ( نیتروژن )
گازی است متراکم شده ، بی رنگ ، بی بو و بی مزه می باشد. به آسانی با هوا مخلوط می شود. در اثر جرقه زدن با اکسیژن و هیدروژن واکنش می دهد و آمونیاک و اکسید نیتریک تولید می کند. غیرقابل احتراق است. و به عنوان گاز خنثی استفاده می شود.
1-درهنگام آتش سوزی استفاده از کلیه ی خاموش کننده ها به منظور اطفا مجاز است.
2-درصورت بروز آتش سوزی ، کپسول گاز نیتروژن ، کپسول گاز نیتروژن را با آب به صورت مه پاش خنک کنید.
3- مصدومین را به هوای تازه منتقل کنید و در صورت لزوم از تنفس مصنوعی استفاده نمایید. در هنگام کار از تهویه و وسیله حفاظت تنفسی استفاده نمایید.
برای مشاهده ادامه مطلب فایل پیوستی زیر را دانلود کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)