ارزیابی پوسچر به روش CUBE MODEL
ارزیابی پوسچر به روش CUBE MODEL
Postural assessment by CUBE MODEL
مقدمه و هدف :
از نقطه نظر ارگونومی ، مواجهه در کار با ابزارهای دستی ممکن است سبب بروز مشکلات اسکلتی – عضلانی قابل توجهی در کارگران شود . به منظور سهولت در ارزیابی وظایف کار با ابزار دستی ، دل مکعب توسعه یافت .
CUBE MODEL یک روش مبتنی بر مشاهده بوده و جهت طبقه بندی کار با ابزار دستی و تدوین الزامات عملکردی بکار می رود که تنها بر روی طراحی ابزار دستی متمرکز نشده است بلکه کل محیط کار از جمله کاربر ، محیط کاربر ، محیط کار ، سازمان کاری و ابزارهای دستی را مد نظر قرار داده است . این روش توسط اسپرلینگ و همکارانش در سال 1993 در سوئد ارائه گردید .
CUBE MODEL در بسیاری از شرایط ، می تواند خطر ابتلا به آسیب های اسکلتی – عضلانی را بر اساس ترکیب متغیرهای نیرو ، پوسچر و زمان ارزیابی نماید . در مدل مکعب برای هر یک ازسه متغیر اساسی نیرو ، پوسچر و زمان سه سطح نیازمندی به صورت پایین ، متوسط و بالا تعریف شده است .
این مدل مکعب به صورتی دیگر نیز تعریف شده است که در آن از سه متغیر نیرو ، زمان و دقت استفاده شده است . این متغییر ها می توانند تحت تاثیر طراحی ابزار ، محیط کار و سازمان کاری قرار گیرند . در این روش رابطه ی بین زمان ، نیرو ودقت به صورت یک مکعب در نظر گرفته شده است . هر وجه این مکعب به سه سطح نیازمندی پایین ، متوسط و بالا تقسیم شده است . در نتیجه در کل 27 بخش وجود دارد که تعریف کار قابل قبول یا غیر قابل قبول در آن ها بستگی به ترکیب سه متغیر فوق دارد . 10 بخش که به رنگ خاکستری روشن می باشد به عنوان بخش های قابل قبول تلقی می گردد ، 7 بخش که به رنگ سیاه است به عنوان غیر قابل قبول و بخش خاکستری تیره نیز به عنوان بخش هایی که نیاز به بررسی بیشتر دارند تعیین شده اند . ( شکل 23-1 ).
کاربرد در مشاغل و محیط های کاری :
- این روش جهت ارزیابی وظایف کار با ابزار دستی و انتخاب مناسب ابزار دستی بکار می رود .
نقاط قوت :
- متغیر های اساسی در این روش را می توان به صورت های مختلف باهم ترکیب نمود .
- کاربرد آن آسان است .
- بر پایه داده های علمی استوار است .
- تفسیر آسان نتایج
محدودیت ها :
- تنوع پوسچرهای بدنی در آن کم است .
- محدود به پوسچر دست و مچ است .
- برای جمع آوری داده ها نیاز به مشاهده منظم کار دارد .
- فاقد نسخه کامپیوتری می باشد .
فایل پیوستی زیر نحوه ی کامل ارزیابی پوسچر به روش CUBE MODEL را نشان می دهد . در صورت تمایل می توانید فایل پیوستی زیر را دانلود کنید .
لینک به درخواست ناشر حذف شد
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)