تجزیه و تحلیل لایه محافظ (LOPA)
تجزیه و تحلیل لایه محافظ (LOPA)
تجزیه و تحلیل لایه محافظ (LOPA)
تاریخچه LOPA
توسعه ی اولیه تجزیه و تحلیل لایه محافظ ( LOPA) در شرکت های اختصاصی انجام شده است. وقتی متد توسعه یافت و اصلاح شد، چند شرکت مقالاتی توصیفگر را در تلاشهای خود برای توسعه متد با تجربیات خود از LOPA و مثالهایی از کاربرد آن منتشر کردند. به ویژه مقالات مبحث در میان شرکت کنندگان کارگاه و کنفرانس بین المللی تحلیل خطر در ایمنی پروسه (CCPS) در اکتبر 1997 توافقی را به همراه آورد که کتاب توصیفگر متد LOPA بایستی توسعه یابد.
براساس این تلاشها مباحث طبق شرایط سیستم های ایمنی موثر (SIS) برای ارائه سطوح قابلیت دسترسی مورد نیاز رخ داده است. استانداردهای بین المللی و آمریکا (IEC) ویژگیهای طراحی و معماری SIS ها را توصیف کرده اند و بخشهای آموزنده، متدهایی را برای تعیین سطح یکپارچگی ایمنی مورد نیاز SIL ارائه کرده اند.
این موضوعات در برنامه ی کاربردی S84 ISA کارگاه CCPS که در سال 2000 برگزار شد, به طور خلاصه امده است. اولین کتاب LOPA توسط کمیته CCPS از سال 1997 تا 2000 توسعه یافته و در سال 2001 به چاپ رسیده است. اکثر شرکت ها در دنیا از LOPA استفاده کرده اند.
هدف LOPA
روش تجزیه و تحلیل لایه های محافظ (LOPA), یکی از ابزار های تجزیه و تحلیل خطر فرآیند است. این روش به منظور ارزیابی خطر یک رویداد ، شدت رویداد ، علت رویداد و امکان وقوع آن، به اطلاعات حاصله از روش HAZOP استناد می کند. این روش امکان تعیین ریسک حاصل از رخدادهای خطرناک گوناگون را با استفاده از شدت رویداد و احتمال وقوع آن رویداد را به کاربر می دهد و به کمک روشهای تعیین ریسک متنوع، کاربر می تواند میزان کلی کاهش ریسک مورد نیاز و کاهش ریسکی را که لایه های محافظ مختلف فراهم کرده اند را تعیین نماید.
اگر پس از طراحی پروسه اتخاذ تدابیر ایمنی در سیستم مورد مطالعه نیاز به کاهش بیشتر ریسکها مشاهده گردید؛ می توان یکی از روشهای تغییر در سیستم اصلی کنترل فرآیند (BPCS) وسایل اعلام خطر ، تشریح وظایف متصدی ، نصب شیرهای اضطراری و اطمینان و
یا تهیه دستورالعمل های نظام مند ایمنی (SIF) را مورد استفاده قرار داد. میزان کلی سطح ایمنی سیستم (SIL) را می توان با استفاده از دستورالعمل های نظام مند ایمنی و براساس تدابیر کاهش ریسک بکار رفته در سیستم محاسبه نمود.
LOPA يك روش آناليز نيمه كمي است ، که تمركز آن بر روي يك سناريو در زماني خاص است.
محاسبة احتمال وقوع پيامد از حاصل ضرب احتمال وقوع واقعة آغازين در احتمال نقص حفاظ بدست می آید.
فرآيند LOPA كاهش احتمال وقوع پيامد خاص تا زماني كه ريسك قابل قبول شود را ، درپی دارد.
زمان اجرای LOPA
اصولًا در هر نقطه اي از چرخة عمر سيستم ، پروژه يا فرآيند مي تواند به كار رود اما از لحاظ اقتصادي بيشترين كارايي آن قبل از ساخت سيستم و بعد از تعيين جريان فرآيند است.
در فرآيندها، بايد در طول يا پس از اجراء يا تأييد مجدد PHA يا HAZOP اجرا گردد.
مراحل اجرای LOPA
تیم lOPA
روش LOPA می تواند اطلاعات مورد نیاز تیم طراحی و اجرای سیستم ایمنی را فراهم نماید. این تیم باید شامل افراد زیر باشد:
- تکنسین مجرب در فرایند تحت بررسی
- مهندس دارای تجربه کاری در آن فرایند
- مدیر تولید
- مهندس کنترل پروژه
- فرد آشنا به دستگاه ها و ابزارهای الکتریکی مورد استفاده در سیستم
- متخصص تحلیل ریسک
نکته: حداقل یک نفر آشنا به روش LOPA باید در تیم باشد.
ادامه مطلب که شامل مطالب زیر است را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
لایه های محافظتی مستقل (IPLs)
-
مزایای LOPA
-
نتیجه گیری
-
نمونه عملی روش LOPA
-
مدل های مختلف ارائه ی LOPA
این پست بروزرسانی شد و فایل پاورپوینت مقایسه روش های ETBA و LOPA پیوست شد
در بروزرسانی دوم جزوه تجزیه و تحلیل لایه های محافظ دکتر عدل پیوست شد
در بروزرسانی سوم مثالی از روش LOPA پیوست شد
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)