آشنایی با صنعت تولید چرم
آشنایی با صنعت تولید چرم
آشنایی با صنعت تولید چرم
مراحل تولید چرم:
- نگهداری و انتخاب پوست
- خیساندن و آهک دهی
- لش زنی
- دباغی
- فالس
- جوربندی
- دباغی مجدد و روغن کاری
- خشک کردن
- رنگرزی
- میلینگ
- بازرسی نهایی
نگهداری و انتخاب پوست
چرم که از پوست گاو، بز، گوسفندی … تولید می شود با توجه به نوع کار بری و یا چرم رسیده به کارخانه از یک دیگر مجزاو دسته بندی شده تا سایر
مراحل دباغی روی ان اعمال شود، که بهترین نوع چرم منبع گله گاوی گفته می شود که همان چرم گاوی است.
خیساندن و آهک دهی: بعد از خیساندن پوست باترکیبی از سولفات سدیم و آهک حل شده مو از روی پوست برداشته می شود
لش زنی: برداشت هر گونه چربی آمیخته از پشت پوست
دباغی: بعد از آهک گیری و تمیز کردن پوست آماده می شود برای پذیرفتن عمل دباغی و مقاوم سازی دربرابر اختلاط رنگ و جلوگیری از پوسیدگی که این فرآیند با ماده ای به نام کروم انجام می شود که در نتیجه این فرآیند پوست به وت بلو تبدیل می شود.
فالس: پوست به صورت مکانیکی برای یک شکل و یکنواخت کردن سطحش تراش داده می شود.
جوربندی: پوست دباغی با دستگاه های مکانیکی آبگیری شده و پس از این مرحله چرم بر اساس نوع و کیفیت پوست خام در تنوع مختلف برای مصارف گوناگون از قبیل (رومبلی، کیف و کفش) انتخاب می شود.
دباغی مجدد و روغن کاری: پوست ها پس از تراشیده شدن (فالس) در بارابان روغن کاری می شود، روغن کاری علاوه بر چرب کردن الیاف در نرمی و لطافت چرم موثر است.
میلینگ: بعد از عملیات رنگرزی چرم ها برای اینکه حالتی نرم داشته باشند به مدت چندین ساعت در داخل بارابان های (درام) مخصوصی غلت می خورند.
بازرسی نهایی: در انتهای پروسه دباغی هر چرم توسط افراد مجرب درجه بندی می شوند و به وسیله دستگاه های الکترونیکی برای فروش اندازه گیری می شوند.
چرم مصنوعی چگونه تولید می شود؟
پوشش دهی گسترانی «spread coating» معمول ترین روش برای تولید چرم مصنوعی پی وی سی است. مهم ترین نوع رزین پی وی سی که در روش پوشش دهی کاربرد دارد پی وی سی امولسیون است. ذرات این رزین دارای ابعاد 0.2 تا 2 میکرون هستند. هر ذره این رزین توسط مواد فعال کننده سطحی پوشانیده شده است که امری لازم برای پلیمری کردن پی وی سی امولسیون بوده و از طرفی پخش رزین در نرم کننده را تسریع می کند چرم مصنوعی چه از نوعی «پی وی سی» و چه از نوع «پلی اورتان» دارای تنوع بسیارزیاد بوده، این عوامل شباعث ایجاد این تنوع در چرم مصنوعی می گردد.
چرم مصنوعی دارای سه لایه است
لایه اول که در واقع لایه روی چرم مصنوعی است به اسکین (SKIN) یا پوست معروف است این لایه ضمن اینکه تعیین کننده رنگ چرم مصنوعی است دارای طرح و نقش نیز می باشد این طرح و نقش ، توسط کاغذ رلیز و یا دستگاه ایجاد می گردد این لایه از استحکام بالایی نیز برخوردار است و چرم را در برابر فشارهای کششی و پارگی مقاوم می نمایید و هر چه این لایه قوی تر و ضخیم تر باشد چرم مقاومتر خواهد بود .
لایه دوم که دارای خلل و فرج بوده در واقع همان لایه فوم می باشد، این لایه تامین کننده ضخامت در چرم مصنوعی است و هیچ گونه استقامتی در برابر پارگی ندارد. خلل و فرج ایجاد شده در لایه فوم به دلیل تجزیه حرارتی نوعی ماده فوم زا به نام آزودی کربن آمید است این ماده در اثر حرارت تجزیه شده و گاز ازت آزاد می نماید و همین گاز به هنگام خروج باعث ایجاد حفراتی در لایه فوم می گردد لذا مواد فوم متورم شده باعث ایجاد ضخامت در چرم می شود
لایه سوم چسب می باشد، این لایه جهت چسباندن پارچه به پشت چرم روی لایه فوم پخش می شود این لایه پس از پرس شدن پارچه بر روی آن بر اثر حرارت موجود در کوره پخته می شود و باعث محکم شدن پارچه در پشت چرم مصنوعی می گردد .
مصنوعی
حداقل سه نوع ماده مورد نیاز است :
- skin: برای لایه اول که در برگیرنده رنگ و طرح چرم بوده و استحکام لازم را به چرم می بخشد.
- فوم: برای لایه دوم به خاطر ایجاد ضخامت .
- چسب: به خاطر چسباندن پارچه.




دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.