کووید 19 و سیستم های تهویه مطبوع (HVAC) در ساختمان ها
کووید 19 و سیستم های تهویه مطبوع (HVAC) در ساختمان ها
کووید 19 و سیستم های تهویه مطبوع (HVAC) در ساختمان ها
فرمت: PDF تعداد صفحات: 15
دکتر سمیه فرهنگ دهقان
استادیار گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار
شقایق عیدانی (دانشجوی کارشناسی ارشد گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی)
لیلا آخوندی (کارشناسی ارشد بهداشت محیط، کارشناس مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار)
فهرست:
- مقدمه
- روش کار
- مسائل کلیدی مربوط به تهویه و کووید-19
- سیستم های تهویه مطبوع و خطر ابتلا به کووید 19
- نقش جریان هوا
- گردش مجدد هوای داخل
- اقدامات موثر در سیستم تهویه مطبوع برای به حداقل رساندن خطر آئروسل های آلوده
- افزایش تهویه هوای بیرون (به حداقل رساندن گردش مجدد)
- افزایش کارایی فیلتر
- پیامدهای نامشخص رطوبت
- نرخ تعویض هوای مورد نیاز
- اندازه گیری دی اکسید کربن (CO2) بعنوان شاخص تهویه محیط داخل
- سیستم های تهویه مطبوع در شرایط استفاده جزئی یا محدود از فضای داخل
- بازرسی یا نگهداری
- منابع
مقدمه:
این راهنما شامل شواهد و مباحثی در مورد نقش سیستم های تهویه مطبوع، رطوبت، جریان هوا و دی اکسید کربن در انتقال کووید-19 است.
کووید-19 در وهله اول از طریق تماس نزدیک (فاصله کمتر از 2 متر) با فرد آلوده منتقل می شود، اگرچه تماس نزدیک راه اصلی انتقال کووید-91 است، اما کووید-19 می تواند در فواصل طولانی تر توسط آئروسل ها تحت شرایط مطلوب نیز منتقل شود.
این خطر در محیط های شلوغ، فاقد تهویه کافی و با افزایش زمان حضور در این اماکن افزایش مییابد. فعالیت هایی مانند ورزش که می تواند منجر به تنفس شدید شود، فریاد زدن و آواز خواندن نیز ممکن است باعث افزایش خطر انتقال کووید-19، به خصوص در فضاهای بسته گردند. اقدامات کلیدی جهت کاهش خطر انتقال کووید-19 عبارتند از: محدود کردن تماس ها، انجام غربالگری و قرنطینه کردن افراد دارای علائم، رعایت فاصله فیزیکی، شستن دست و استفاده از ماسک (کنترل منبع تنفسی).
علاوه بر این، بهبود کیفیت هوای داخل از طریق تهویه و فیلتراسیون، از استراتژی کاهش ذرات حاوی ویروس از طریق حذف و رقیق سازی پشتیبانی می کند. با این حال، تهویه و فیلتراسیون به خودی خود برای کنترل خطر انتقال، به ویژه در مواجهه و تماس نزدیک، کافی نیست. بنابراین، در حالی که تهویه و فیلتراسیون برای کیفیت کلی هوای داخل و همچنین کاهش خطر کووید-19 مهم هستند، باید از آنها در کنار سایر اقدامات بهداشت عمومی استفاده شود تا خطر انتقال به حداقل برسد.
بازرسی و تعمیر منظم برای سیستم های تهویه مطبوع ضروری است. ارزیابی و تنظیمات سیستم تهویه مطبوع باید به بهترین وجه توسط یک فرد متخصص انجام شود، زیرا معمولا موارد ساختمانی خاص و پتانسیل اثرات ناخواسته را باید در نظر گرفت.
روش کار
جستجو در پایگاه داده های
- MEDLINE
- Inspec
- Environment Complete
- Scopus
و همچنین نمونه کارهای (Portfolio) موسسه ملی سلامت آمریکا (NIH) مربوط به کووید-19 برای مقالات داوری شده و یا در دست چاپ در مورد انتقال کووید-19 مرتبط با تهویه مطبوع، هوا یا محیط داخل انجام شد. در این راهنما، نتایج حاصل از مقالات اصلی مربوط به موضوعات مد نظر آمده است.
اصطلاحات کلیدی تعریف شده در این راهنما، بر اساس اصطلاحات واژه نامه انجمن مهندسان گرمایشی، برودتی و تهویه مطبوع آمریکا (ASHRAE) است.
مسائل کلیدی مربوط به تهویه و کووید-19
فیلتراسیون و تهویه از اجزای مهم در استراتژی بهبود کیفیت هوای داخل برای حذف گازها، بخارات و ذرات معلق از جمله گرد و غبار و آئروسل های حاوی ویروس از جریان هوا هستند.
حذف این مواد باعث رقیق شدن غلظت آنها در هوای داخل و کاهش مواجهه افراد ساکن در آن فضای بسته می شود. این اصطلاحات و سیستم تهویه مطبوع در زیر شرح داده شده است.
فیلتراسیون مکانیکی: شامل استفاده از انواع مختلف مدیاهای لیفی است که برای حذف ذرات از جریان هوا طراحی شده اند.
بخشی از ذرات موجود در هوای ورودی به فیلتر به مدیای لیفی متصل می شوند و این چنین هنگام عبور از فیلتر، از جریان هوا حذف می گردند. راندمان حذف ذرات فیلتر، نرخ جریان عبوری از فیلتر، محل فیلتر و اندازه ذرات فیلتر شده توسط سامانه فیلتراسیون در کاهش غلظت ذرات هوای داخل نقش دارند.
تهویه: شامل تأمین/ توزیع یا خروج هوا از یک فضا به روش مکانیکی یا طبیعی است. تهویه می تواند به منظور کنترل سطح آلودگی هوا، رطوبت یا دما در محیط به کار گرفته شود.
این امر می تواند به صورت طبیعی، مثال از طریق پنجره ها، درب ها و با نفوذ (Infiltration) غیر فعال به دست آید. تهویه مکانیکی فرآیند فعال تأمین هوا یا خروج هوا از فضای داخل از طریق تجهیزاتی مانند هواکش ها و دمندهای موتور محرکه است. به عنوان مثال می توان به سیستم های تهویه مطبوع و هواکش های خروجی حمام یا آشپزخانه اشاره کرد.
این راهنما بر تهویه فضاهای ساختمانی متمرکز است، نه بر تهویه مکنده موضعی که در برخی از محیط های شغلی و صنعتی برای کنترل آلاینده های هوا در منبع یا در نزدیکی آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم تهویه مطبوع: شامل تجهیزات، سیستم های توزیع و پایانه هایی است که به صورت دسته جمعی یا جداگانه، فرآیندهای گرمایش، تهویه یا تهویه مطبوع ساختمان یا بخشی از ساختمان را فراهم می کنند. توجه داشته باشید، اکثر سیستم های تهویه مطبوع، مطابق دستورالعمل ها و استانداردهای مربوط به این سیستم ها از سامانه فیلتراسیون استفاده می کنند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ الزامات تهویه بیمارستانی با تاکید بر انتشار کووید-19
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)