پاورپوینت جامع ایمنی جرثقیل
نویسنده: Sirvan Sheikhiدسته بندی: ایمنی ماشین آلاتلینک کوتاه: https://acgih.ir/?p=20627پاورپوینت جامع ایمنی جرثقیل
6 دیدگاه/در ایمنی ماشین آلات/توسط Sirvan Sheikhiپاورپوینت جامع ایمنی جرثقیل
پاورپوینت جامع ایمنی جرثقیل
اگر می خواهید در مورد انواع جرثقیل ها, قوانین و مقررات, ایمنی و … آنها تخصص پیدا کنید توصیه می کنم که حتما این پاورپوینت را از دست ندهید. با توجه به جامع بودن مطلب در مورد ایمنی جرثقیل تصمیم گرفته شد که موارد مهم و پرکاربرد ایمنی جرثقیل به صورت رایگان منتشر شود.
در ابتدا توضیحاتی کلی از چندین اسلاید اول را می توانید در ادامه مطلب مطالعه کنید و برای مشاهده کامل پاورپوینت فایل پیوستی را دانلود کنید.
جرثقيل ها از نظر طرح و سيستم بارگيري و تخليه به دو دسته تقسيم مي شوند :
دسته اول : جرثقيل هايي که داراي وينچ يا درام ثابت وتخليه و بارگيري آن مستقيماٌ عمود بالا و پايين مي شوند مانند جرثقيل هاي سقفي و پلي Over Head Crane آسانسورها که خود انواع مختلف دارند و بنابر کاري که انجام مي دهندنامگذاري شده اند و ظرفيت آنها از 5 تن تا 630 تن در کارخانه ها مشغول بکار هستند.
دسته دوم : جرثقيل هاي گردان داراي دکل و برج و جت مي باشد که از نظر طرح و اهميت کاملاٌ متفاوت هستند .
انواع جرثقيل ها عبارتند :
- جرثقيل هاي ريلي برجي Tower Crane
- جرثقيل هاي ريلي لکوموتيو Locomotive
- جرثقيل هاي ريلي Jeep Crane
- جرثقيل هاي تندرو ماشيني Mobile Crane
- کندروهاي زنجيري Chain Crane
تمام جرثقيل ها داراي يک قانون و مقررات ايمني مشترک هستند.
در مورد انواع جرثقيل هاي دکل دار و برج و جت دار شرح مختصري داده مي شود.
1) جرثيقل هاي ريلي برجي Tower Crane:
اين جرثيقل داراي گردان و برج و دکل مي باشد . شاسي گردان با مجموعه اي ازکليه مکانيزم هاي بالا بر قلاب و بالابر دکل و مکانيزم هاي سوئينک يا گردان و وزنه هاي تعادل بوده و حداكثر تا شعاع 50 متر و زاويه اي برابر 360 درجه گردش نموده و با بالا و پايين آوردن دکل نسبت به سطح افق برد کم و زياد مي کند و مي توانند تا حداکثر ظرفيت 50 تن را حمل و نقل نمايد و يکي از انواع برجي ها داراي دکلي ثابت بوده و بر روي دکل ، کاريچه اي حرکت نموده و يا جلو و عقب رفتن کاريچه زير دکل نسبت به مرکز ثقل جرثقيل برد را کم و زياد کرده و در بردهاي مختلف داراي ظرفيت هاي متغير دارند.
2) جرثقيل هاي ريلي لکوموتيوي Locomotive Crane
اين دستگاه داراي دکلي بر روي شاسي گردان و نصب روي کفي واگن قطار مي باشد و داراي حداکثر دکلي به طول 30 متر و تا 360 درجه گردش مي کند. در موقع بارگيري و تخليه روي کفي خود با حداکثر تناژ خود بايد روي سطح تراورسهاي قطار جک بزند و الا جرثقيل مزبور واژگون خواهد شد.
3) جرثقيل هاي تندرو ماشيني Mobile Crane
اين جرثيقل ها روي شاسي هاي مخصوص تريلي و کفي سوار مي شوند و يا خود داراي شاسي مخصوص مي باشند. قسمت گردان آن توسط جعبه دنده اي به حرکت در مي آيد . اين نوع مانند يک کفي تريلي مي تواند تند حرکت کنند و از محلي به محل ديگر نقل مکان کند و به همين دليل به نام تندروها معروف شده اند. در موقع شروع به کار و بارگيري يا زدن جک هاي هيدروليکي و يا جک هاي دستي سطح تکيه گاه خود را بر روي جک ها قرار داده و لاستيک ها از زمين بالا قرار مي گيرد. و اغلب 360 درجه به حول محور گردان حرکت نموده و بار و بارگير مي نمايند.
مهم ترين مساله جرثقيل هاي ماشيني برد مي باشد
- برد جت و فاصله بين مركز ثقل بار و مركز ثقل محور دكل را برد مي نامند .
- درجرثقيلهاي ماشيني تندروها و کندروها باکم و زياد شدن بُرد ظرفيت يا تناژ تغيير مي کند .
- مقدار باري كه جرثقيل مجاز است بارگيري و تخليه كند ظرفيت يا تناژ مي نامند .
ظرفيت يا تناژ چيست ؟
مقدار باري كه جرثقيل مجاز است بارگيري و تخليه كند ظرفيت يا تناژ مي نامند .
برد هر جرثقيل به طرق هاي مختلف کم و زياد مي شود بعضي از جرثقيل ها با بالا و پايين بردن دکل بُرد تغيير مي کند بعضي از جرثقيل ها با اضافه و کم کردن طول دکل مي توان بُرد را تغيير داد . مسلماٌ اضافه کردن طول دکل به علت داشتن ارتفاع بيشتر مي باشد که مطمئناٌ بُرد تغيير مي کند و ظرفيت هم تغيير خواهد کرد. بعضي از جرثقيل ها براي بلند کردن طول دکل طرح وسيستم را طوري طراحي و ساخت مي شود که دکل ها در همديگر به حالت کشويي در همديگر رفته و در موقع ضروري دکل هاي انتهايي بيرون آورده و ارتفاع بيشتر شده و بُرد تغيير مي کند.
با تغيير برد ظرفيت يا تناژ جرثقيل كم و زياد مي شود . مثلاٌ جرثقيل کشويي ماشيني با طول دکل 5/13 متر و بُرد 6/3 متر و ظرفيت کل جرثقيل 90 تن مي تواند 90 تن را حمل و نقل کند. البته اين ظرفيت طبق شرايطي انجام خواهد شد . همين جرثقيل با همين تناژ يا ظرفيت با طول دکل 42 متر و برد 9 متر مي تواند 19 تن ظرفيت داشته باشد. بايد فراموش نشود كه هميشه ظرفيت كه مقدار بار مجاز است برابر وزن قلاب + وزن بار مي باشد .
بنا براين هر جرثقيل با کم ترين طول دکل و بُرد مي تواند بالاترين ظرفيت را داشته باشند و با بيشترين طول دکل و پيدا کردن ارتفاع با بُرد زياد مي تواند کمترين ظرفيت يا تناژ را حمل و نقل نمايند.
همان طور که ملاحظه شد دکل نسبت به سطح داراي زاويه اي مي باشد که تحت آن زاويه بُرد آن متغير و ظرفيت آن تغيير پذير است . جرثقيل هاي ماشيني يا زنجيري هر کدام داراي سه حرکت مشترک بوده ، حرکت سوئينک يا گردش دوراني که اغلب حول محور گردان 360 درجه گردش مي کنند اما کاربُرد اصلي آن 180 درجه به طرف عقب شاسي مي باشد اگر خوب ملاحظه شود:
هر جرثقيل داراي چهار چک ، دو عدد در عقب و دو عدد از نيمه به طرف جلو ، لذا بيشترين کاربرد بين دو عدد جک عقب مي باشد . مسلماٌ دو پهلو ها تا زاويه 180 درجه يا بُرد کم از مزاياي بارگيري و تخليه برخوردار هستند. اما در بُردهاي زياد با بلند شدن جک هاي طرف مخالف دکل باعث چپه شدن يا واژگون شدن جرثقيل مي شود .
حرکت دوم حرکت دکل يا بوم مي باشد که بالا رفتن و پايين آمدن که يا کم و زياد شدن زاويه مطرح است بُرد را کم و زياد مي کند و حرکت سوم : بالا و پايين رفتن قلاب همراه با بار مي باشد. هر جرثقيل به نام بالابر معروف است . چون براساس خاصيت قرقره هاي مرکب که شامل قرقره هاي ثابت روي دکل و قرقره هاي متحرک در بلوک قلاب و چرخ هاي دندانه دار در گيربکس مي توان با نيروي کم موتور بار سنگيني را بلند نمود.
لذا با نيروي چرخشي موتور و يا نيروي هيدروليکي شافتي به حرکت درآورده اين حرکت در گيربکس يا رداکتور سرعت آن کاهش پيدا نموده و قدرت يا ممان چرخشي آن بالا رفته با اين قدرت درام يا وينچ جرثقيل به گردش در آمده و سيم بکسل هاي قلاب را روي آن جمع نموده و قلاب بالا مي رود. اما در موقع پايين آمدن فقط سيم بکسل از روي درام با وينچ باز مي شود و چون قلاب سنگين است حال با بار يا بدون بار تحت اثر نيروي جاذبه زمين به طرف پايين هدايت مي شود.
هر جرثقيل داراي يک طرح سيم بکسل کشي بين قلاب و سر دکل خود مي باشد که بر مبني تعداد رشته سيم بکسل بين قلاب و سر دکل و تعداد قطعه سيم بکسل مصرفي روي جرثقيل آن جرثقيل داراي فال Falle بخصوص مي باشد كه اين فال در جرثقيل هاي سقفي ثابت اما در جرثقيل هاي دكل دار و برج دار و داراي جت قابل تغيير مي باشد .
هر چند فال جرثقيل با حداکثر ظرفيت آن طراحي شده اما به علت سرعت عمل در کار مي توان با کم و يا زياد نمودن تعداد رشته هاي سيم بکسل بين قلاب و سرد کل سرعت عمل را تغيير داد.
مثلاٌ براي بارهاي سبک وزن نسبت به ظرفيت جرثقيل از تعداد رشته هاي کم تري استفاده نموده و در ازا راندمان را بالا برد . وقتي باري با ظرفيت دستگاه برابري مي کند بايد تمام رشته هاي سيم بکسل تمام قرقره هاي موجود در بولک قلاب و سر دکل را پر نمايد تا داراي آن ظرفيت اسمي باشد. البته زياد و کم نمودن تعداد رشته هاي سيم بکسل هم بايد طبق قواعد و نقشه و دستورالعمل مربوطه باشد.
رانندگان موظف هستند. قبل از استقرار در محل کار خود براي بارگيري و تخليه از وضعيت و ظرفيت و محل استقرار ، و طرز ايستادن و چگونگي ورود و ارتفاع و از همه مهم تر بُرد خود آگاهي و باخبر شوند. و بر مبني ظرفيت بار ظرفيت خود را با کم و زياد نمودن تعداد رشته هاي سيم بکسل دستگاه را تنظيم نمايند. همچنين از وضعيت بار براي وسايل بار بلندکن باخبر شوند. وسايل بارگيري خود را بر مبني ظرفيت بار انتخاب ، نسبت به طول بار طول سيم بکسل هاي بار بلند کن يا زنجيرهاي باربلند کن و نسبت به وزن بار قطر آن اسلينک ها Slings را انتخاب نمايند.
آن در صلاح نيست ، کم بارکم ظرفيتي را با آخرين ظرفيت جرثقيل در مدت زمان طولاني حمل و نقل نمايند. به همين دليل سر سيم بکسل قلاب يک طرف آن روي وينچ يا درام و سر ديگر روي قلاب يا روي سر دکل نصب شده که با پايين آوردن دکل بتوان به راحتي تعداد سيم بکسل قلاب را کم و زياد و ظرفيت را تغيير داد . يک چرثقيل ماشيني يا زنجيري داراي دکل گردان موقعي مي توان داراي ظرفيت اسمي حداکثر باشد که تمام قرقره هاي سر دکل و قلاب آن را از سيم بکسل کلي تجهيز نمود. بار تحت کوتاه ترين بُرد و طول دکل قرار گيرد.
پس هر جرثقيل ماشيني و زنجيري در موقع كار به سه عامل اصلي آن توجه مي شود :
- برد يا زاويه دكل
- ارتفاع يا طول دكل
- رل يا تعداد رسته هاي سيم بكسل
محل استقرار بار که در کدام طرف جرثقيل بارگيري و تخليه به عمل مي آيد. که بهترين استقار وقتي است که بار چسبيده به عقب شاسي جرثقيل باشد.
موضوعات زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
قوانین و مقررات جرثقیل های ماشینی
-
ایمنی جرثقال ها (Safety of crane)
-
چه کارهایی باید اپراتور جرثقیل انجام ندهد
-
ایمنی تخصصی مربوط به وظایف اپراتور جرثقیل ها
-
اصول اساسی سیم بکسل اندازی و باربندی
-
طرز صحیح بستن بارهای مختلف
-
طریق بستن سر سیم بکسل روی جراثقال ها
-
انواع اسلینگ ها
-
وینچ یا سیم بکسل جمع کن Drum
-
ایمنی زنجیر ها
-
دستورالعمل ریگر یا سیم بکسل انداز
-
مقررات ایمنی روی جراثقال
-
نکات مهم در مورد ترک جرثقیل
-
تعویض سیم بکسل از نظر ایمنی
-
انواع استانداردهای جرثقیل
-
شکل ها و ایمنی انها
-
ایمنی قلاب زنی
-
چگونگی حمل انسان با جرثقیل
حجم: 3.9 MB
فرمت: PPT
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
دستورالعمل ایمنی جرثقیل
فهرست مندرجات
- هدف
- کاربرد
- مسئوليت ها
- تعاريف
- شرح
- پيوست
- توزيع نسخ
1- هدف:
این دستورالعمل با هدف طراحی و اجرای یک سیستم ایمن کار برای فعالیت باربرداری با جرثقیل های موبایل و برجی شامل انتخاب، استقرار، برپاکردن، بازرسی، تعمیرات و نگهداری، فعالیت باربرداری و در نهایت برچیدن جرثقیل تدوین گردیده است.
2- کاربرد:
اين دستورالعمل در چارچوب سیستم مدیریت یکپارچه (IMS) تهیه گردیده و در کليه پروژه های شرکت نیرپارس و پیمانکاران مربوطه کاربرد دارد.
3- مسئوليت ها:
3-1- مسئولیت رعایت مفاد این دستورالعمل با کلیه رانندگان / اپراتورهای جرثقیل، ریگر (قلاب اندازان)، علامت دهندگان، نصابان جرثقیل، سرپرستان مربوطه و کلیه افراد شاغل مرتبط با جرثقیل در کارگاه شرکت نیرپارس و پرسنل پیمانکار و پیمانکاران اجاره دهنده جرثقیل مي باشد.
3-2- مسئوليت اجراي مفاد این دستورالعمل در کارگاه بر عهده مدیر پروژه شرکت می باشد.
3-3- مسئولیت انجام بازرسی روزانه جرثقیل ها با راننده / اپراتور جرثقیل می باشد.
3-4- مسئولیت انجام بازرسی هفتگی جرثقیل ها با مسئول ایمنی پیمانکار می باشد.
3-5- مسئولیت انجام بازرسی ماهیانه جرثقیل ها با سرپرست واحد تعمیرات نگهداری ماشین آلات و مدیر HSE پروژه بهمراه مسئول ایمنی پیمانکار می باشد.
3-6- مسئولیت نظارت بر اجراي اين دستورالعمل با مدیر HSE پروژه مي باشد.
3-7- مسئولیت نظارت عالیه بر اجرای این دستورالعمل بر عهده مدیر QHSE می باشد.
4- تعاريف:
4-1- جرثقیل (Crane):
ماشینی است که برای بالا و پایین بردن بار و جابجا نمودن بار در حالت معلق مورد استفاده قرار می گیرد. جرثقیل دارای انواع مختلفی با توجه به نوع کاربرد می باشد.
4-2- جرثقیل سیار (Mobile Crane):
جرثقیلی است که بر روی وسایل نقلیه موتوری یا بر روی شاسی سوار شده و نیروی محرکه آن مکانیکی و هیدرولیکی می باشد. جرثقیل سیار دارای بازویی است که می تواند حرکت کند. حرکت جرثقیل بدون مسیر مشخص است و باربرداری جرثقیل بر اساس مرکز ثقل و پایداری آن می باشد. بازوی جرثقیل می تواند ثابت، متحرک، تلسکوپی یا مشبک باشد. بعضی از انواع جرثقیل بشرح زیر می باشد:
4-2-1- جرثقیل خزنده (Crawler Mounted Crane)
4-2-2- جرثقیل نصب شده بر کامیون (Truck crane)
4-2-3- جرثقیل نصب شده بر شاسی چرخدار (غیرموتوری) (Chacis Crane)
4-3- جرثقیل برجی (Tower Crane):
جرثقیلی است که با پایه های خرپایی شکل، که بر روی برج آن یک سکوی گردان و بوم و مجموعه قلاب قرار گرفته است قرار دارد. این جرثقیل بر حسب نوع برج ، بازو و پایه به انواع مختلفی بشرح ذیل تقسیم می شود:
4-3-1- جرثقیل های برجی چرخان و غیرچرخان
4-3-2- جرثقیل های برجی با بازوی افقی، مایل، بازو با شعاع ثابت، بازوی متحرک با قابلیت تغییر زاویه در صفحه انجام عملیات.
4-3-3- جرثقیل برجی با پایه ثابت داخل پی بتنی ، پایه سازه ایی.
4-4- قلاب (Hook):
وسیله ای است که بر روی مجموعه باربرداری قرار گرفته سیم بکسل یا تجهیزات باربرداری بر روی آن قرار می گیرد.
4-5- سیم بکسل (Wire Rope):
وسیله ای است که جهت باربرداری بکار رفته و یکی از تجهیزات باربرداری نیز به شمار می رود.
4-6- درام (Drum):
قطعه استوانه ای شکل می باشد که سیم بکسل بر روی آن قرار گرفته و در هنگام باربرداری سیم بکسل را به سمت بالا و پایین هدایت می کند.
4-7- قرقره راهنما (Guide Sheave):
قرقره راهنما بمنظور اطمینان از عدم اصطکاک و مالش بین سیم بکسل و بدنه بازو بر روی بازو نصب می شود.
4-8- سیستم ترمز: (Breaking System):
سیستمی برای کنترل سرعت موتور الکتریکی می باشد.انواع آن عبارتند از: ترمز مکانیکی، هیدرولیکی، دینامیکی، پنوماتیکی، اضطراری و ترمز نگهدارنده در مواقع قطع جریان الکتریکی می باشد.
4-9- کابین (Cap):
اتاقکی است که اپراتور، کنترل جرثقیل را از داخل آن انجام می دهد.
4-10- بازو (Boom):
در جرثقیل های موبایل عضوی است که ممکن است بصورت ثابت یا هیدرولیکی بوده و با گردش و بالا و پایین
رفتن آن مجموعه قلاب جابجا می شود.
4-11- نشانگر اتوماتیک بار ایمن (Automatic Safe load indicator)
وسیله ای است که با نصب بر روی جرثقیل بصورت اتوماتیک کار در محدوده مشخص و مجاز بار را امکان پذیر می کند و با رسیدن به بار کاری ایمن یک هشدار و با عبور از مقدار مجاز تعیین شده هشدار مضاعفی را اعلام می نماید. این هشدارها باید بطورواضح برای راننده قابل درک باشد.
4-12- ابزارهای محدودکننده حرکت:
تجهیزاتی هستند که بمنظور ایجاد محدودیت های حرکتی در طول، عرض، ارتفاع، چرخش و سایر حرکات بر روی جرثقیل نصب می شوند این وسایل باید مرتباً بازرسی شده و در وضعیت کاری مناسب نگهداری شوند.
4-13- نشانگر شعاع بار (load Radius indicator):
در جرثقیل هایی که در شعاع های عملیاتی متفاوت، دارای بارکاری ایمن مختلفی هستند باید به یک نشانگر شعاع بار مجهز شوند. این نشانگر هنگام عملیات باید بطور واضح برای راننده قابل رویت بوده و بار کاری ایمن و شعاع بار برای هر وضعیت عملیاتی جرثقیل قابل تشخیص باشد.
4-14- وسایل توقف اتوماتیک حرکت در هنگام اضافه بار:
یکسری کلید یا میکروسوئیچ که بمنظور جلوگیری از بوجود آمدن وضعیت اضافه بار بر روی جرثقیل نصب می گردد. در هنگام بوجود آمدن وضعیت اضافه بار قوای محرکه اصلی جرثقیل قطع شده و فقط اجازه حرکاتی که منجر به برگشتن جرثقیل به شرایط ایمن می شود داده می شود.
4-15- بادسنج:
این وسیله میزان سرعت جریان باد را نشان می دهد. بادسنج می بایست در محل مناسبی نصب شده و بطور واضح برای راننده قابل رویت باشد.
4-16- جداول بار کاری ایمن:
میزان بار مجاز با توجه به تمام شرایط کاری شامل طول بوم، شعاع و وزن بار در جداولی که از سوی سازنده تهیه شده است در اختیار اپراتور قرار می گیرد.این جداول باید بطور واضح در اختیار راننده / اپراتور جرثقیل قرار گیرد.
4-17-دستورالعمل های راهنما:
نکات و پیشنهاداتی که توسط سازنده جرثقیل جهت استفاده ایمن از جرثقیل تهیه گردیده و می بایست در محل مناسبی از جرثقیل و در دسترس قرار گیرد.
4-18- شعاع عملیات (Radius):
فاصله افقی بین نقطه ای روی مرکز گردش جرثقیل روی زمین و مرکز ملحقات بار ، شعاع نامیده می شود.
4-19- راننده جرثقیل (اپراتور جرثقیل) (Crane Driver (Operator)
شخصی که توانایی هدایت و کارکردن با جرثقیل بمنظور جابجایی بار، مطابق دستورالعمل سازنده و در قالب یک سیستم ایمن کاری را داشته باشد. راننده جرثقیل مسئول عملکرد صحیح جرثقیل بوده و باید فقط به علائمی که از طرف ریگر (قلاب انداز/ علامت دهنده) صادر می شود واکنش دهد.
4-20- ریگر (قلاب انداز):
قلاب انداز مسئول اتصال بار به ملحقات بلند کننده بار ، یا جداکردن بار از این ملحقات ، استفاده صحیح از لوازم و تجهیزات بلند کننده مطابق طرح ریزی عملیات شروع جابجایی ایمن جرثقیل می باشد.
4-21- علامت دهنده:
علامت دهنده مسئول بازگو کردن علائم از قلاب انداز به راننده جرثقیل می باشد. علامت دهنده ممکن است بجای قلاب انداز مسئولیت هدایت جرثقیل را برعهده گیرد مشروط به اینکه فقط یکی از آنها این مسئولیت را بر عهده بگیرد.
4-22- نصاب جرثقیل:
نصاب جرثقیل مسئول نصب و برپایی جرثقیل برجی مطابق دستورالعمل های سازنده می باشد.اگر تعداد نصاب ها دو نفر یا بیشتر باشد لازم است شخصی بعنوان سرپرست نصب و برپایی بمنظور کنترل ایمن عملیات نصب تعیین گردد.
4-23- مدیریت عملیات بلند کردن بار:
بمنظور انجام صحیح و ایمن عملیات بلند کردن بار ، این عملیات باید از ابتدا تا انتها بصورت صحیح مدیریت شود. مدیریت عملیات بلند کردن بار شامل 3 مرحله می باشد.
4-23-1- استقرار سیستم ایمن کار.
4-23-2- طرح ریزی و کنترل عملیات بلند کردن بار.
4-23-3- بررسی قراردادها.
5- شرح:
5-1- پرسنل جرثقیل و مشخصات آنان:
5-1-1- راننده (اپراتور) جرثقیل باید:
5-1-1-1- دارای گواهینامه پایه یک، گواهینامه ویژه جرثقیل و مجوز کار با جرثقیل از طرف مدیر HSE پروژه باشد.
5-1-1-2- ماهر و مجرب باشد.
5-1-1-3- دارای قدرت بینایی، شنوایی و عکس العمل مناسب بوده و دارای مدارک پزشکی سلامت باشد.
5-1-1-4- توانایی فیزیکی برای بکارگیری ایمن جرثقیل داشته باشد.
5-1-1-5- توانایی تشخیص فاصله ، ارتفاع و فاصله ایمن را داشته باشد.
5-1-1-6- دانش کافی درباره جرثقیل و ابزارهای ایمنی آن داشته و در مورد نوع جرثقیلی که می بایست هدایت کند آموزش کافی ببیند.
5-1-1-7- از وظایف قلاب انداز و علامت دهنده مطلع باشد و باید مجموعه علائمی که در این زمینه ارائه شده است را کاملاً درک نموده و فرا گرفته باشد.
5-1-1-8- با تجهیزات اطفاء آتش موجود در جرثقیل و نحوه کاربرد آنها آشنا باشد.
5-1-2- ریگر (قلاب انداز) باید:
5-1-2-1- ماهر و مجرب باشد.
5-1-2-2- بیش از 18 سال سن داشته باشد.
5-1-2-3- دارای قدرت بینایی، شنوایی و عکس العمل و چالاکی مناسب باشد.
5-1-2-4- در مورد شیوه قلاب زنی و علامت دهی آموزش کافی دیده باشد و توانایی شروع حرکت و هدایت ایمن جرثقیل راداشته باشد.
5-1-2-5- بتواند باری که باید جابجا شود را بدرستی متوازن نموده و فاصله ایمن بار را از موانع جرثقیل در نظر بگیرد.
5-1-2-6- با تجهیزات و ابزار بلند کردن متناسب با باری که باید بلند شود آشنا باشد.
5-1-3- اگر بیش از یک قلاب انداز وجود دارد فقط یکی از آنها باید در هر زمان بسته به موقعیتی که نسبت به جرثقیل دارد مسئولیت قلاب اندازی را بر عهده بگیرد.
5-1-4- جایی که از تجهیزات شنیداری مانند بی سیم استفاده می شود توانایی فرستادن دستور شفاهی واضح و دقیق را داشته باشد.
5-1-3- علامت دهنده باید :
5-1-3-1- ماهر و مجرب باشد.
5-1-3-2- دارای قدرت بینایی، شنوایی و عکس العمل و چالاکی مناسب باشد.
5-1-3-3- قادر به تشخیص فاصله ها، ارتفاع و فاصله ایمن بین بار با سایر موانع باشد.
5-1-3-4- در مورد شیوه علامت دهی آموزش دیده باشد و مجموعه علامت مربوطه را بفهمد.
5-1-3-5- جایی که از تجهیزات شنیداری مانند بی سیم استفاده می شود توانایی فرستادن دستور شفاهی واضح و دقیق را داشته باشد.
5-1-3-6- توانایی هدایت و جابجایی ایمن جرثقیل و بار را داشته باشد.
5-1-3-7- برای انجام وظایف علامت دهی منصوب شده باشد.
5-1-3-8- از مسولیت های راننده جرثقیل و قلاب انداز آگاهی کامل داشته باشد.
5-1-4- در جاهایی که بوسیله راننده قابل رویت نیست و لازم است که علامت دهی تداوم داشته باشد ممکن است از علامت دهنده دیگری برای بازگو کردن علائم به راننده استفاده گردد.
5-1-5- در صورت علامت دهی بوسیله بی سیم دستورات شفاهی باید بطور پیوسته تکرار شود و با قطع دستور پیوسته راننده ملزم به توقف کلیه حرکات جرثقیل می باشد.
5-1-6- هنگامی که لازم است علامت دهنده موقعیت خود را ترک نماید باید شخص واجد شرایط دیگری را بطور واضح به راننده معرفی نموده و اطمینان حاصل نماید که راننده متوجه این تغییرات شده است.
5-1-7- نصاب جرثقیل باید:
5-1-7-1- ماهر و مجرب باشد.
5-1-7-2- بیش از 18 سال سن داشته باشد.
5-1-7-3- دارای قدرت بینایی، شنوایی و عکس العمل و چالاکی مناسب باشد.
5-1-7-4- در مورد شیوه قلاب زنی و علامت دهی آموزش کافی دیده باشد و توانایی شروع حرکت و هدایت ایمن جرثقیل راداشته باشد.
5-1-7-5- قادر باشد بطور مطمئن و ایمن در ارتفاع کار کند.
5-1-7-6- توانایی استقرار وزنه ها و توازن بارها را داشته و بتواند فاصله ایمن جرثقیل از موانع را تشخیص دهد.
5-1-7-7- آشنایی کامل با نحوه نصب و برچیدن و کار کردن با انواع جرثقیل هایی که مورد استفاده قرار می گیرد داشته باشد و نیز در خصوص استفاده ایمن و تنظیم هر نوع وسیله بلند کردن در طی دوره نصب آموزش کافی دیده باشد.
5-1-7-8- با کلیه تجهیزات ایمنی و تست ابزارهای ایمنی که متناسب با نوع جرثقیل بر روی آن نصب می گردد و نیز تجهیزات بالابرنده ای که بکار می روند آشنایی کافی داشته باشد.
5-2- تجهیزات ایمنی:
5-2-1- کلیه جرثقیل ها می بایست مجهز به تجهیزات ایمنی بشرح ذیل باشند:
5-2-1-1- نشانگر اتوماتیک بار ایمن (مجهز به آلارم شنیداری و نوری).
5-2-1-2- نشانگر شعاع عملیات.
5-2-1-3- نشانگر وضعیت ارتفاع.
5-2-1-4- ابزارهای محدود کننده حرکت.
5-2-1-5- وسایل توقف اتوماتیک حرکت در هنگام اضافه بار.
5-2-1-6- بادسنج.
5-2-1-7- ضامن ایمنی روی قلاب.
5-2-1-8- آلارم شنیداری حرکت روبه عقب.
5-3- مدارک و مستندات جرثقیل:
5-3-1- کلیه جرثقیل ها و متعلقات آنها می بایست دارای مدارک و مستنداتی بشرح ذیل بوده و این مدارک می بایست در جرثقیل و در دسترس راننده/اپراتور باشد.
5-3-1-1- چارت و جداول بار کاری ایمن
5-3-1-2- دستورالعمل های راهنما
5-3-1-3- گواهینامه آزمایش و سلامت
5-3-1-4-گزارشات آزمایش
5-4- مجوز کار با جرثقیل:
5-4-1- کلیه جرثقیل های مورد استفاده در کارگاه (شامل جرثقیل های تحت تملک شرکت و پیمانکاران اجاره دهنده جرثقیل) می بایست دارای گواهینامه سلامت و ایمنی از مراجع معتبر و دارای صلاحیت باشند.
5-4-2-کلیه جرثقیل ها قبل از ورود به کارگاه می بایست توسط مدیر HSE پروژه مطابق فرم به کد FO411 مورد بازرسی قرار گرفته و پس از تائید، اجازه ورود به جرثقیل داده خواهد شد. در زمان فعالیت در کارگاه می بایست با توجه به حجم کار مجوز کار (Work Permit) از سوی واحد HSE برای جرثقیل مربوطه صادر شود.
5-4-3- اپراتور/راننده، قلاب انداز، علامت دهنده، نصاب جرثقیل و کلیه پرسنل مرتبط با باربرداری می بایست قبل از آغاز به کار در کارگاه اقدام به دریافت مجوز کار (Work Permit) از سوی واحد HSE نمایند.
5-5- فعالیت ایمن با جرثقیل:
5-5-1- حمل بار توسط جرثقيل بايستــــي توســــــــــــط راننده/اپراتور واجد شرايط طبق بند 5-1-1- به همراه حداقل يک ريگر (قلاب انداز) که دارای شرایط ذکر شده در بند 5-2-1- می باشد انجام پذيرد.
5-5-2- وجود چارت و جدول بارکاری ایمن جرثقيل در داخل کابين الزامي است و می بایست کليه رانندگان/اپراتورها و ريگرهاي جرثقيل با نحوه استفاده از آن آشنا بوده و آموزش کافي در این زمینه را ديده باشند.
5-5-3-کليه سرپرستان کارگاه ها بايستي از وجود برنامه منسجم ايمني در زمينه حمل و نقل توسط جرثقيل ها اطمينان حاصل نمايند. استقرار این برنامه بر عهده مدیر HSE پروژه می باشد. اين امر جهت رعايت موازين قانوني ملی و بين المللي و جلوگيري از بروز حوادث از اهميت ويژه اي برخودار است.
5-5-4- تمام تجهيزات حمل بار مربوط به جرثقیل بايستي دارای شماره و میزان بارکاری مجاز بهمراه گواهینامه تست و آزمایش از سوی شرکت سازنده باشند.
5-5-5- انجام هر اقدامي که باعث برهم زدن شرايط ايمن کار با جرثقيل گردد ممنوع می باشد.
5-5-6- حرکات جرثقیل اعم از بالاکشیدن بار، جابجایی جزئی بار، بالا و پایین بردن بازو و حرکات گردشی نباید بنحوی باشد که بار بر روی زمین کشیده شده یا راستای سیم بکسل بصورت غیرعمود بر امتداد زمین قرار گیرد. قبل از اینکه بار بلند شود امتداد سیم بکسل باید کاملاً شاغولی باشد و باید با کنترل دقیق حرکات جرثقیل، از نوسان بار جلوگیری نمود.
5-5-7- برای استفاده ایمن از جرثقیل باید سیستم های هدایت جرثقیل بصورت کاملاً واضح نشانه گذاری شده تا حرکات به راحتی تحت کنترل راننده / اپراتور بوده و وی با آگاهی کامل جهت حرکت و جابجایی بار، اهرم ها را بکار گیرد. نشانه گذاری ها باید به زبان رسمی بوده و یا باید از یکسری علائم توافق شده بین المللی استفاده گردد.
5-5-8- کلیه تعمیرات جزئی و کلی می بایست توسط واحد تعمیرات و نگهداری ماشین آلات صورت گرفته و اقدام به تعمیر جرثقیل از سوی اپراتور/ راننده و سایر اشخاص ممنوع می باشد.
5-5-9- راننده/اپراتور باید در طی عملیات جابجایی بار مراقبت لازم جهت جلوگیری از وارد شدن ضربه یا هر گونه بار جانبی به بازو یا سازه جرثقیل بعمل آورد.
5-5-10- قبل از اینکه حرکت کاملاً متوقف شود نباید جهت حرکت معکوس گردد مگر اینکه لوازم کنترلی موتور بگونه ای طراحی شده باشد که اجازه این کار را فراهم نماید.
5-5-11- از تجهیزات ایمنی جرثقیل مانند محدودکننده های حرکت نباید بمنظور متوقف نمودن آن استفاده شود.
5-5-12- کلیه جرثقیل های سیار می بایست مجهز به چراغ های هشداردهنده بوده و این چراغ ها بایدکاملاً قابل تشخیص باشند.
5-5-13- جرثقیل نباید در شرایطی که سرعت باد بیشتر از آنچه که در دستورالعمل جرثقیل ذکر شده بکارگرفته شود.
5-5-14- فعالیت جرثقیل در شرایط نامساعد جوی (باران و برف) ممنوع بوده و در شرایط خاص، تحت اقدامات احتیاطی و با نظر مدیر HSE پروژه صورت گیرد.
5-5-15- تحت هيچ شرايطي نبايد از جرثقيل و ادوات آن در بيش از ظرفيت ثبت شده بر روی آنها استفاده شود. انجام LOAD TEST با بار بیش از ظرفیت، تحت نظر مدیر HSE پروژه و کارشناس فني واجدشرايط جهت بازرسی مجاز می باشد.
5-5-16- ريگر (قلاب انداز) جرثقيل بايستي از ايمن بودن نحوه اتصال بار به بکسل ها و قلاب اطمينان حاصل نماید.
5-5-17- قطعاتي که پس از بلند شدن توسط جرثقيل بايستي هنگامي که معلق هستند تنظيم شده يا چرخش نمايند و يا هدايت شوند بايستي قبل از شروع کار در محل مناسبي توسط طناب با طول مناسبــــــــــ و توســــــــــــط فرد ديگـــــري تحــــت کنترل قرار بگيرند.
5-5-18- هنگامي که جابجائي بار در مسيري است که تردد و فعاليت افراد زياد مي باشد يا بايستي عمليات حمل را به زمان ديگري موکول نمود و يا تا پايان عمليات حمل، بایستی در مسير حرکت بار کليه فعاليت ها ممنوع شود.
5-5-19- کليد و پينچ ها بايستي داراي ترمز اضطراري باشند.
5-5-20- براي اطمينان از نـــحوه صحيح اتصال بار و تــــوان جرثقيل، بايســــتي ابتدا بار را چند سانتي متر ( ١٠ تا ٣٠ ) از زمين به آرامي بلند نموده و در صورت صحت و ايمن بودن شرايط به کار ادامه داد.
5-5-21- راننده/اپراتور جرثقيل بايد در هر حالت و به هر شکلي حرکات اجزاء جرثقيل را به آرامي انجام دهد.
5-5-22- پائين آوردن بار صرفاً با ترمز اکيداً ممنوع است.
5-5-23- هنگامي که جرثقيل تحت بار مي باشد و يا دستگاه روشن است ترک کابين جرثقيل توسط راننده اکيداً ممنوع است.
5-5-24-کليه پله ها، سکو ها، دستگيره ها و پدال هاي جرثقيل بايستي کاملاً تميز و عاري از روغن و گريس باشند. اين موارد بايستي روزانه توسط راننده/اپراتور جرثقیل کنترل گردد.
5-5-25- تجمع يا ايستادن و يا حرکت در شعاع عملکرد جرثقيل ممنوع بوده و براي حفاظت این محدوده خطرناک بايد علامات و موانع احتياطي نصب شود.
5-5-26- در هيچ شرايطي نبايد از جرثقيل براي کشيدن يا هل دادن بار استفاده شود.
5-5-27- قرار گرفتن بين بارها در هنگام جابجایی اکيداً ممنوع است.
5-5-28- دقت و توجه اپراتور جرثقيل به ريگر از اهميت زیادی برخوردار است بنابراين در هنگام حمل بار فقط يکنفر به عنوان ريگر با راننده/اپراتور در ارتباط باشد و افراد متفرقه از انجام وظايف ديگر جداً خودداري نمايند.
5-5-29- تدارک روشنایی کافي و زاويه ديد مناسب جهت راننده/اپراتور و ريگر بسيار مهم است. انجام عمليات حمل بار در محل هایي که نور کافي نبوده و زاويه ديد نامناسب باشد اکيداً ممنوع است.
5-5-30- بالا بردن باري که وزن آن نزديک حد مجاز ظرفيت جرثقيل مي باشد نبايد به يکباره صورت گيرد بلکه بايد به شکل مرحله به مرحله بدین شرح انجام پذيرد. ابتدا به اندازه ٢٥ تا 30 سانتي متر بار از زمين بلند شده و دستگاه جهت رسيدگي به باربندها، مهارها و مکانيزيم بالابر متوقف گردد. ادامه کار پس از حصول اطمينان کامل از محکم بودن بار مجاز است.
5-5-31- بلند کردن و حمل چند نوع مختلف از بار به شکل همزمان با يک جرثقيل اکيداً ممنوع است.
5-5-32- تماس با شرکت سازنده در مورد تعميرات روي بوم الزامي می باشد.
5-5-33- پیش از بلند کردن بار ، بوسیله بوق زدن می بایست دیگران از آغاز عملیات مطلع شوند.
5-5-34- در صورت نیاز به بلند کردن افراد توسط جرثقیل، این عملیات می بایست توسط یک سبد با مشخصات ایمن انجام شود و آویزان شدن افراد از قلاب اکیداً ممنوع است.
5-5-35- تحت هیچ شرایطی نباید بار بصورت معلق در هوا بمدت طولانی نگهداشته شود.
5-5-36- پس از اتمام فعالیت باربرداری و خاموش نمودن جرثقیل و قبل از اقدام به ترک آن می بایست درب کابین راننده قفل شود.
5-5-37- نصب کپسول آتش نشانی در کابین راننده الزامی بوده و راننده/اپراتور و ریگر می بایست با نحوه استفاده از آن آشنا باشند.
5-5-38- در زمان جابجایی می بایست بار تا حد امکان به سطح زمین نزدیک باشد.
5-5-39- یدک کردن و کشیدن اتومبیل و غیره بوسیله جرثقیل اکیداً ممنوع است.
5-5-40- سیم بکسل اندازی و بلند کردن باری که بطور آزاد روی زمین نباشد، میخکوب یا جوشکاری شده یا قسمتی از آن زیر خاک باشد ممنوع است.
5-5-41- بلند کردن باری که محل تخلیه آن مشخص نشده است ممنوع می باشد.
5-5-42- گرفتن لنگر قلاب با دست ممنوع است. گرفتن لنگر می بایست توسط طناب یا میله با طول کافی انجام شود.
5-5-43- در موقع باربرداری توسط دو جرثقیل رعایت موارد ذیل الزامی است:
5-5-43-1- اطلاع از تناژ و ظرفیت باری هر جرثقیل و وزن بار.
5-5-43-2- طرز قرار گرفتن دو جرثقیل و وسایل بلند کردن متناسب با وزن بار برای هر جرثقیل.
5-5-43-3- انتخاب سیم بکسل و وسایل بلند کردن متناسب با وزن بار برای هر جرثقیل.
5-5-43-4- استفاده از دو جرثقیل مشابه در صورت امکان.
5-5-43-5- بالا و پایین بردن بار بصورت هماهنگ و یکنواخت توس طدو جرثقیل.
5-5-44- استفاده از زنجير جهت جابجایي بار ترجیحاًًً ممنوع است.
5-5-45- در موقع اتصال سیم بکسل بلند کننده بار یا حلقه زنجیر به قلاب جرثقیل، حلقه آن می بایست کاملاً کف شاخه قلاب قرار گرفته باشد.
5-5-46- بارهایی که دارای آی بولت (حلق اتصال مخصوص جهت بارگیری) می باشند باید هنگام زنجیراندازی کنترل و از آن بمنظور بستن بار استفاده گردد.
5-5-47- در موقع باربرداری بوسیله آی بولت، می بایست نسبت به بسته شدن کامل رزوه های پیچ آی بولت روی بار توجه جدی شود.
5-5-48- سیم بکسل ها بايستي هر ٦ ماه يکبار تست شوند. همچنين وسايل کمکي نيز بايد با باري که داراي ٢٥ درصد بيشتر از ظرفيت اسمي آنها باشد هر ٦ ماه يکبار تحت آزمايش قرار گيرند.
5-5-49- اتصال دو سر دو قطعه سیم بکسل بمنظور به دست آوردن سيم طويل توسط گيره مجاز نمي باشد.
5-5-50- طول بکسل بايستي طوري انتخاب شود که هنگام رسيدن قلاب به پائين ترين نقطه، حداقل دو دور سيم بکسل باقي بوده و لبه های درام حداقل به اندازه 2 برابر قطر سیم بکسل در منتهی الیه جمع شدن بکسل از لایه خارجی بکسل بیرون زده باشد.
5-5-51- قلاب جرثقيل بايستي از جنس فولاد بوده و دارای ضامن ایمنی سالم باشد و هر هفته نحوه اتصال آن به جرثقيل بازرسي و بازديد گردد.
5-5-52- کليه شکل ها بايستي داراي پين اصلي خود بوده و استفاده از هر نوع وسيله ديگري مانند پيچ و مهره ممنوع است.
5-5-53- جرثقيل بايستي مجهز به سیم بکسل هاي مناسب در سايز هاي مختلف بر اساس دستورالعمل سازنده و ظرفيت دستگاه، شکل، ورق گير ، لوله گير ، و … بوده و مرتباً توسط ريگر بازديد شده و در صورت بروز هر گونه اشکال از سيستم خارج گردند .
5-5-54- قطر استوانه نگهدارنده کابل نبايد کمتر از ٣٠ برابر قطر کابل باشد به شرط آنکه حداقل مساوي ٣٠٠ برابر قطر کلفت ترين سيم کابل باشد .
5-5-55- دو سر استوانه کابل بايد داراي فلنج باشد بطوريکه حداقل ارتفاع آن کمتر از 5/2 برابر قطر کابل نباشد .
5-5-56- براي زنجيرها حداقل ضريب اطمينان با احتساب حداکثر بار مجاز بايد ٥ باشد و در موارد ذيل حتماً بايستي تعويض شوند:
5-5-56-1- بيش از ٥% به طول اوليه آن اضافه شده باشد.
5-5-56-2- بيش از 4/1 ضمانت اوليه حلقه هاي زنجير در اثر کار خورده شده باشند.
5-5-56-3- ضريب اطمينان کابل هاي فلزي نبايد کمتر از ٦ باشد.
5-5-57- در صورت مشاهده کمترين نشانه خطر در روي محل اتصالي کابل هاي فلزي بايد از آن نقطه در حدود ١ تا ٣ متر بريد و مجدداً اتصال کابل را بست.
5-5-58- طناب هاي مهار بايد داراي حداقل مقاومت (٨٠٠ کيلوگرم بر سانتي متر مربع ) باشند ضريب اطمينان براي اين نوع طناب ها نبايد کمتر از ١٠ باشد.
5-5-59- نگهداری مناسب سیم بکسل شامل تمیز نمودن و روغن کاری رشته ها و مفتول های آن با استفاده از روغن های معدنی جهت جلوگیری از ایجاد خوردگی الزامی است.
5-5-60- بمنظور جلوگیری از صدمات فیزیکی می بایست سیم بکسل را با احتیاط تخلیه نموده و قرقره ها یا کلاف ها نباید به زمین پرتاب شوند.کلاف سیم بکسل نباید بوسیله نوارهایی که دور رشته های کلاف بسته شده است بلند شود مگر اینکه نوارها بطور خاص برای این منظور طراحی شده باشند.
5-5-61- در انبار کردن سیم بکسل ها می بایست به موارد ذیل توجه شود:
5-5-61-1- سیم بکسل هایی که از روی جرثقیل بمنظور استفاده مجدد برداشته می شوند باید قبل از انبار شدن کاملاً تمیز شده و با مواد مناسب روغنکاری شوند.
5-5-61-2- سیم بکسل می بایست در مکان های خشک و خنک انبار شده و نباید در تماس با کف محل باشند.
از قرار گرفتن سیم بکسل ها در معرض بخار و فیوم شیمیایی یا سایر عوامل خورنده باید خودداری کرد.
5-5-61-3- سیم بکسل در داخل انبار می بایست مرتبا بازرسی شده و در صورت نیاز روغن کاری شود
5-5-61-4- سیم بکسل های بیش از 30 متر می بایست روی قرقره جمع شده و انبار شوند.
5-5-61-5- سیم بکسل ها نباید بصورت آشفته و درهم از کلاف و قرقره که روی زمین قرارداده شده باز شوند.
5-5-62- برش سیم بکسل می بایست مطابق دستورالعمل سازنده صورت گیرد.
5-5-63- در سوار کردن و انتقال سیم بکسل از یک قرقره به درام و یا قرقره دیگر می بایست از شل شدگی و انحناء سیم بکسل جلوگیری شود.
5-5-64-از قفل شدن قرقره راهنما (شیاردار) می بایست جلوگیری شده و قرقره در فواصل زمانی منظم مرتباً می بایست بازرسی شود تا اطمینان حاصل گردد که آن ها دچار چرخش نشده اند.
5-6- فعالیت ایمن با جرثقیل موبایل:
5-6-1- محل قرار گيري جرثقيل بایستی قبل از شروع بکار بطور کامل بررسی شده و از احتمال نشست جک ها و انجام اقدامات مقتضي قبل از استقرار جرثقيل مطمئن گردید.
5-6-2- در زیر جک ها هنگام استقرار می بایست الوار مناسب قرار گیرد.
5-6-3- جرثقیل نباید بار خود را حمل نماید حتی در صورتیکه توانایی انجام این عملیات را داشته باشد.
5-6-4- در زمان حرکت غیر از راننده/اپراتور هیچ فردی حتی ریگر و علامت دهنده حق سوار شدن به جرثقیل را ندارد.
5-6-5- در زمان پارک کردن جرثقیل می بایست از جک های تعادلی بطور ایمن استفاده گردد.
5-6-6- در زمان بلند کردن آویزان و سوار شدن روی بار اکیداً ممنوع است.
5-6-7- جابجائي جرثقيل فقط بايستي با اجازه سرپرست مربوطه و صرفاً جهت انجام امور مربوط به حمل ونقل تجهيزات باشد. جابجائي دستگاه بجزء مورد فوق اکيداً ممنوع است.
5-6-8- در صورتي که بر اساس شرايط کار بايستي جرثقيل در محل هاي خطرناک فعاليت نمايد علامت گذاري محل و بررسي دقيق آن قبل از شروع به کار الزامي است.
5-6-9- بجز در شرايط کمک رساني و امداد (در صورت نياز) کار با رعايت اصول ايمني حمل و نقل افراد توسط جرثقيل ممنوع است.
5-6-10- تغيير در تجهيزات جرثقيل مانند افزايش طول بوم و يا باز کردن متعلقات بايستي تحت نظر بازرس فني صلاحیت دار انجام پذيرد.
5-6-11- حمل افراد توسط سبد فقط با تائید مدیر HSE پروژه و رعایت کلیه موارد ایمنی امکان پذیر می باشد.
5-6-12- هنگاميکه بار در نقطه اي قرار دارد که زاويه بوم جرثقيل نسبت به جک هاي تعادلي عمود يا موازي نباشد بيشترين فشار هنگام جابجایي بر سطح زمين وارد شده و ممکن است در اثر فرو رفتن سطح زمين در آن نقطه جرثقيل تعادل خود را از دست بدهد. بنايراين حتي المقدور از جابجا کردن بار در اين شرايط خوداري شده مگر اينکه از مقاومت زمين اطمينان حاصل گردد.
5-6-13- حتماً بايستي سطح زيرين جک هاي تعادلي توسط تخته فرش يکپارچه اي که سطح آن حداقل ٣ برابر سطح جک مذکور باشد پوشيده شود. چيدن چند تخته روي هم با آجر و وسائل ديگر اکيداً ممنوع است و تخته ها بايستي حتماً به سطح اتکاي پايه جک مرتبط باشند.
5-6-14- تراز بودن جرثقيل از اهميت ويژه اي برخوردار است جهت اطمينان از اين امر پس از تراز اوليه جرثقيل بوم آن کاملاً عمود نموده و قلاب را تا نزديک زمين پائين آوريد در اين حالت وايرها و قلاب در هر جهت بايستي رو به مرکز قرار گيرند در غير اينصورت تا تنظيم صحيح کار با جرثقيل ممنوع می باشد.
5-6-15- اغلب جرثقيل ها با بوم تلسکوپي داراي دريچه اي هستند که باعث مي شود بخش هاي بوم هيدروليکي به شکل مساوي خارج شوند. در صورت نياز به استفاده از چند بوم بايستي ميزان خروجي هر يک با هم برابر باشد زيرا جدول بار ایمن جرثقيل بر مبناي افزايش برابر طول بوم ها تهيه شده است در غير اينصورت اطلاعات اين جدول قابل قبول نبوده و براي جرثقيل خطرناک است.
5-6-16- همواره از ايجاد Two – Bloxking در جرثقيل جلوگیری نمائید. اين حالت وقتي اتفاق مي افتد که قرقره به سمت انتهاي بوم کشيده شده و کاملاً به بوم مي چسبد. در اين حالت اگر جرثقيل تحت بار باشد احتمال بريدن واير ، تخريب بوم و در نهايت سقوط بار وجود دارد. اين حالت در جرثقيل هاي بوم خشک نيز هنگامي که دکل به سمت پائين آورده مي شود بسيار محتمل است.
5-6-17- جرثقيل ها بايستي مجهز به وسایل مربوط به جلوگيري از ايجاد Two – Bloxking باشند. نوعي از اين سيستم داراي سوپاپ سلونوئيدي است که با سيستم هيدروليک درگير است. در هنگام عمليات روتين و صحيح جرثقيل، اين سولونوئيد تقويت مي شود و در صورت برخورد هوک اصلي به آن سيستم هيدروليک از کار مي افتد و هوک متوقف مي شود.
5-6-18- ايمن ترين زاويه بين بار و بکسل و بکسل ها با يکديگر در محل تلاقــــي با قلاب ٦٠ درجه مي باشد.
5-6-19- هنگامي که بيش از يک جرثقيل متحرک در روي يک مسير کار مي کند حداقل فاصله دو جرثقيل متحرک از يکديگر نبايد از ٩ مترکمتر باشد.
5-7- طرح ریزی، استقرار، نصب و برچیدن و کار ایمن با جرثقیل برجی:
5-7-1- در استقرار جرثقیل باید تمام مواردی که ممکن است بر عملکرد ایمن آن اثر بگذارد بویژه موارد ذیل در نظر گرفته شود:
5-7-1-1- فرد صلاحیت دار گروه نصاب باید اطمینان دهد که بار ایجاد شده بوسیله جرثقیل، از طریق زمین یا بوسیله هر نوع سیستم باربر پی تحمل می گردد. در این زمینه می بایست محاسبات فنی موردنیاز صورت گیرد.
5-7-1-2- بارهایی که بوسیله جرثقیل به زمین یا پی تحمیل می شود می بایست از طریق سازنده جرثقیل با اسناد و مدارک مربوطه بدست آید.
5-7-1-3- در بارگذاری زمین یا پی می بایست ترکیب اثرات زیر در نظر گرفته شود:
5-7-1-3-1- وزن جرثقیل و ملحقاتی نظیر وزنه های تعادل ” وزنه های نصب شده روی جرثقیل های برجی” و پاره سنگ ” وزنه هایی که در قسمت پایه جرثقیل بمنظور حفظ تعادل نصب می شود” در صورت وجود.
5-7-1-3-2- بار مرده “شامل وزن بار و هر نوع ملحقات باربرداری”
5-7-1-3-3- نیروهای دینامیکی که بر اثر حرکت های جرثقیل یا نوسان باد ایجاد می شود.
5-7-1-3-4- بارگذاری باد که به علت سرعت باد، بیشتر از حداکثر مقدار مجاز آن بوجود می آید. این مقدار با توجه به موقعیت محل تعیین می گردد.
5-7-1-3-5- بار تحمیل شده در شرایط سرویس بیشتر خواهد بود اما در شرایط خارج از سرویس و حین نصب و برچیدن نیز می بایست دقیقا بررسی شود.
5-7-1-3-6- توزیع نیروهای افقی و عمودی معمولا بصورت غیریکنواخت می باشد. بهمین دلیل و نیز بواسطه در نظر گرفتن سایر اثرات غیر قابل پیش بینی از یکسری ضرایب افزایش بار استفاده می گردد.
5-7-2- در نظر گرفتن خطراتی که در مجاورت جرثقیل وجود دارد مانند خطوط وکابل های هوایی برق، سازه ها و تاسیسات مجاور، وسایل نقلیه و سایر جرثقیل ها و تاسیسات زیر زمینی می بایست مورد توجه قرار گیرد.
5-7-3- شالوده جرثقیل می بایست بطور اطمینان بخشی از تاسیسات زیر زمینی (شامل لوله های گاز و آب یا کابل برق) دور باشد.
5-7-4- مسیر باربرداری جرثقیل در صورت امکان می بایست علامت گذاری و مرزبندی شود بگونه ای که بین هر بخشی از جرثقیل و موانع موجود در مسیر، فاصله ایمنی حداقل به میزان 600 mm در نظر گرفته شود.
5-7-5- در هنگام استقرار جرثقیل، رعایت فاصله ایمن از خطوط انتقال برق و تاسیسات الکتریکی می بایست مطابق دستورالعمل مربوطه و با هماهنگی شرکت برق شهرستان/شهر صورت گیرد.
5-7-6- اگر جرثقیل در شعاعی کمتر از 6 Km از فرودگاه/فرودگاه کوچک بکار گرفته شود و ارتفاع آن بیش از 10 متر یا بلند تر از سازه ها و درختان مجاور فرودگاه باشد فرد مسئول نصب باید با مسئولین فرودگاه مشورت نموده و موارد ایمنی لازم مطابق قوانین ناوبری هوایی را از آنها کسب نماید.
5-7-7- نصب و برچیدن جرثقیل می بایست دقیقاً مشابه عملیات بلند کردن بار طرح ریزی گردیده و بطور مناسب بر آن نظارت شود. شیوه نصب و برچیدن می بایست شامل موارد ذیل باشد:
5-7-7-1- نصب و برچیدن جرثقیل می بایست مطابق کتابچه راهنما و دستورالعمل های سازنده جرثقیل صورت گیرد.
5-7-7-2- کلیه پرسنلی که مشغول نصب و برچیدن جرثقیل می باشند می بایست دارای تجربه و تخصص کافی بوده و آموزش کافی را در این زمینه دیده باشند.
5-7-7-3- هر نوع تغییر در شیوه های تعیین شده نصب و برچیدن می بایست بوسیله طراح جرثقیل یا یک مهندس ناظر باتجربه تائید شود. تا اطمینان حاصل شود که بخش های مکانیکی و سازه ای جرثقیل تحت بار گذاری بیش از اندازه قرار نمی گیرند.
5-7-7-4- باید بر روی تمام قطعاتی که بخش های اصلی جرثقیل را تشکیل می دهند و بمنظور سهولت در جابجایی از هم جدا شده اند بویژه اجزایی که بر پایداری جرثقیل اثر خواهند گذاشت علائم و شماره های واضحی حک گردد.در کنار این علامتگذاری یا درج شماره باید نقشه هایی با همان سیستم شماره گذاری که جزئیات دقیق نصب را به زبان ساده شرح می دهد نیز وجود داشته باشد بطوری که اطمینان حاصل گردد که در موقع سر هم کردن قطعات دقیقا در محل واقعی خود نصب می شوند.
5-7-8- موارد ذیل جهت تامین انرژی الکتریکی جرثقیل می بایست رعایت گردد.
5-7-8-1- سازه جرثقیل، محفظه های موتور، پوشش های رسانای تجهیزات الکتریکی، کانال ها و نگهدارنده های فلزی کابل ها می بایست بطور مستقیم و موثر به زمین ارت شوند.
5-7-8-2- مشخصات برق خروجی منبع تغذیه نظیر ولتاژو آمپراژ باید متناسب با تجهیزاتی باشد که روی جرثقیل نصب می شوند. قبل از بررسی این انطباق نباید اقدام به برقراری جریان بین منبع این تجهیزات نمود.
5-7-8-3- کابل های تامین کننده انرژی الکتریکی جرثقیل باید به یکی از روش های زیر در برابر صدمه مکانیکی محافظت شوند:
5-7-8-3-1- نگهداری در داخل کانال های محافظ یا بر روی سینی.
5-7-8-3-2- اتصال به سازه با استفاده از بست های مخصوص.
5-7-8-3-3- پیش بینی قسمت هایی از سازه جرثقیل بمنظور قرار دادن این کابل ها بگونه ای که کابل ها جزیی از سازه جرثقیل محسوب گردند.
5-7-8-4- در حین فعالیت جرثقیل می بایست مراقب بود به کابل های جرثقیل صدمه وارد نگردد.
5-7-8-5- علاوه بر کلیدهایی که قادر به قطع و وصل جریان الکتریکی هر کدام از حرکات جرثقیل هستند می بایست از کلید دیگری که دور از جرثقیل نصب می شود و قادر به قطع انرژی الکتریکی کل جرثقیل می باشد نیز استفاده گردد. تمامی این کلیدها می بایست در موقعیت خاموش off قفل شوند و بطور واضح در داخل تابلو برق اصلی قابل تشخیص باشند.
5-7-9- هنگام تعویض قطعات می بایست از قطعات اصلی و سالم استفاده نمود.
5-7-10- جابجانمودن جرثقیل از محل مونتاژ به محل انجام عملیات از روش های پیشنهاد شده سازنده جرثقیل استفاده گردد.
5-7-11- جرثقیل باید کاملا تراز گردد. در غیر این صورت میزان اختلاف مجاز از وضعیت تراز باید بوسیله سازنده مشخص گرددو نصب بر همین اساس صورت گیرد.
5-8- بازرسی جرثقیل:
5-8-1- بازرسی جهت اخذ گواهینامه سلامت:
5-8-1-1- کلیه جرثقیل ها می بایست بمنظور آغاز بکار در کارگاه توسط یک شرکت معتبر و صلاحیت دار مورد آزمایش و تست قرار گرفته و پس از تائید و دریافت گواهینامه سلامت، وارد کارگاه شوند.
5-8-2- بازرسی روزانه:
5-8-2-1- اپراتور جرثقیل باید هر روز و در شروع کار روزانه جرثقیل را مورد بازدید کلی قرار داده و از سلامت آن مطمئن شود. این بازدید بصورت بازدید چشمی بخش های مختلف جرثقیل صورت می گیرد.
بازدید های روزانه شامل موارد ذیل می باشد:
5-8-2-1-1- کنترل های روزانه ای که بوسیله کتابچه راهنمای سازنده الزامی است.
5-8-2-1-2- کنترل نحوه استقرار سیم بکسل ها بر روی قرقره ها و درام از نظر اینکه از جایگاه خود خارج شده باشند.
5-8-2-1-3- کنترل چشمی تجهیزات الکتریکی بطوری که در معرض آلودگی بوسیله روغن، گریس، آب یا گردوغبار نباشند.
5-8-2-1-4- کنترل چشمی میزان افت سطح روغن های روان کننده و خنک کننده.
5-8-2-1-5- کنترل سویچ های کنترل کننده، کلید های قطع کننده و نحوه عملکرد آنها در صورت بروز نقص احتمالی.
5-8-2-1-6- کنترل نشانگر اتوماتیک بار ایمن بمنظور اطمینان از عملکرد صحیح آن.
5-8-2-1-7- کنترل تناسب بین شعاع بار و وضعیت قرارگیری بازو در صورتی که از نشانگر بار ایمن اتوماتیک استفاده نمی شود.
5-8-2-1-8- کنترل عملکرد صحیح ملحقات بلند کننده بار.
5-8-2-1-9- کنترل فشار هوا در سیستم های پنوماتیک مانند ترمزها.
5-8-2-1-10- کنترل عملکرد صحیح چراغ ها ، برف پاکن شیشه جلو و آب پاش ها.
5-8-2-1-11- کنترل چشمی وضعیت چرخ ها و شرایط لاستیک های چرخ جرثقیل های متحرک چرخ دار.
5-8-2-1-12- بررسی عملکرد سیستم های کنترلی جرثقیل در حالت بدون بار.
5-8-2-1-13- کنترل عملکرد صحیح کلیه ابزارهای هشداردهی.
5-8-2-1-14- کنترل محل استقرار جرثقیل از نظر پاکیزگی و عاری بودن از ظروف روغن،لباس کهنه و مواد قابل اشتعال بمنظور جلوگیری از آتش سوزی.
5-8-2-1-15- کنترل مسیر جابجایی جرثقیل از نظر وجود موانع.
5-8-3- بازرسی هفتگی:
5-8-3-1- در صورت استفاده مستمر از جرثقیل، علاوه بر کنترل های روزانه، مسئول ایمنی پیمانکار با نظارت مدیر HSE پروژه اقدام به تکمیل فرم چک لیست بازرسی هفتگی جرثقیل به كد FO412 می نماید. چک لیست فوق پس از تکمیل می بایست به تائید مدیر HSE پروژه برسد.
5-8-3-2- موارد ذیل می بایست در کنترل هفتگی جرثقیل مدنظر قرار گرفته و بازرسی شوند:
5-8-3-2-1- کنترل نشانگر اتوماتیک بار ایمن مطابق دستورالعمل های عملیاتی.
5-8-3-2-2- بازرسی چشمی سیم بکسل ها از نظر تعداد رشته های شکسته شده، صاف شدن
عاج ها، اعوجاج الیاف بافته شده و خوردگی بیش از حد سطح سیم بکسل.
5-8-3-2-3- کنترل نواحی انتهایی سیم بکسل ها، مفاصل گردان، پین ها، خارها، ضامن ها و بوش ها.
5-8-3-2-4- بازرسی سازه جرثقیل از نظر آسیب هایی مانند خم شدن مهاربندی ها (( اعضاء مورب مهاری))، علایم ساییدگی غیرمعمول بر روی بازوهای تلسکوپی، وجود ترک خوردگی در جوش ها، بریدگی در پیچ ها و مشاهده وضعیت نامناسب در اتصالات.
5-8-3-2-5- کنترل قلاب و سایر ملحقات بلند کننده بار، گیره های ایمنی و مفاصل گردان از نظرآسیب دیدگی، میزان آزادی حرکت و هرز شدگی و در صورت نیاز قراردادن مهره بمنظور جلوگیری از جابجایی بیش از حد (که می تواند نشانه ای از خوردگی باشد).
5-8-3-2-6- بررسی عملکرد کنترل کننده های جرثقیل.
5-8-3-2-7- در جرثقیل های هیدرولیکی کنترل حرکات تدریجی قطعات هیدرولیک.
5-8-3-2-8- کنترل عملکرد ترمزها و کلاج.
5-8-3-2-9- کنترل قفل های چرخشی در جرثقیل های گردان در صورتی که بر روی جرثقیل نصب شده است.
5-8-3-2-10- بررسی سیستم فرمان، ترمز پایی ، چراغ های راهنما، بوق، برف پاک کن و شیشه شوی در جرثقیل های کامیونی می بایست صورت گیرد.
5-8-4- بازرسی های ویژه:
5-8-4-1- در مواردی که جرثقیل بطور منظم و مستمر مورد استفاده قرار نمی گیرد می بایست کنترل های ذیل بر روی جرثقیل صورت گیرد.:
5-8-4-1-1-کنترل هایی که توسط سازنده برای اینگونه موارد پیشنهاد شده است.
5-8-4-1-2- کنترل کلیه سیم بکسل های جرثقیل از نظر وجود علائم خوردگی و آسیب و اطمینان از روغن کاری مناسب آنها.
5-8-4-1-3- آزمایش اهرم های کنترلی بمنظور تائید عملکرد مناسب آنها و در صورت نیاز اطمینان از اینکه بطور صحیح روغن کاری شده اند.
5-8-4-1-4- آزمایش حرکت های جرثقیل در جهات مختلف بدون بار، در ابتدا هر حرکت بصورت مجزا و بعد با ترکیب دو یا چند حرکت و در نهایت ترکیب این حرکات بطور همزمان صورت پذیرد. در انتها نیز آزمایش با بار بر روی جرثقیل تکرار گردد.
5-8-4-1-5-کنترل عملکرد صحیح تمام ابزارهای ایمنی جرثقیل مانند نشانگر اتوماتیک بار ایمن، نشانگر شعاع عملیات و ارتفاع.
5-8-4-1-6-کنترل شیلنگ ها و واشرها و سایر قطعاتی که ظاهر آنها می تواند وضعیت جرثقیل را بازگو نماید.
5-8-5- بازرسی ماهیانه جرثقیل:
5-8-5-1- بازرسی ماهیانه جرثقیل ها توسط یک فرد صلاحیت دار از واحد تعمیرات و نگهداری و سرپرست HSE کارگاه/ مسئول ایمنی پیمانکار با نظارت مدیر HSE پروژه بوسیله فرم به کد FO411 صورت خواهد گرفت. این فرم نیز می بایست به تائید مدیر HSE پروژه برسد.
5-8-6- در موارد ذیل ارائه گزارش نواقص و سوانح به واحد HSE کارگاه الزامی است:
5-8-6-1- هر نقصی که در کنترل های روزانه، هفتگی و ماهیانه تشخیص داده می شود.
5-8-6-2-هر نقصی که در هر زمان دیگری تشخیص داده می شود.
5-8-6-3-حوادث و سوانح جرثقیل حتی اگر جزئی باشد.
5-8-6-4-در صورت وارد شدن ضربه یا بارهای ضربه ای به جرثقیل.
5-8-7- قبل از تعمیر و تائید دوباره سلامت جرثقیل توسط واحد صلاحیت دار، استفاده از جرثقیل به هر نحو اکیداً ممنوع می باشد.
5-8-8-کلیه مدارک بازرسی های هفتگی، ماهیانه، تعمیرات و گواهینامه سلامت جرثقیل می بایست در دفتر واحد HSE بایگانی و نگهداری شود.
6- پيوست:
6-1- فرم چک لیست بازرسی هقتگی جرثقیل به کد: FO412
6-2- فرم چک لیست بازرسی ماهیانه جرثقیل به کد: FO413
7- توزيع نسخ:
1-7- معاون امور اجرایی.
2-7- مدیران پروژه.
3-7- مدیر QHSE.
4-7- مدیر HSE پروژه.
نکات ایمنی کار با جرثقیل
با پیشرفت صنعت به ویژه صنعت ساختمان یکی از ماشینآلاتی که در این امر نقش حیاتی دارند جرثقیلها هستند که عدم توجه به نکاتی چند در مورد کار با آنها میتواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد و موجب خسارات مالی و جانی سنگینی شود که این خطرات شامل برخورد، تماس با خطوط برق، واژگونی، جدا شدن بازوی خرپاها، باز کردن بازوی مشبک، سقوط اجسام و … میباشد. در ادامه تعدادی از نکات ایمنی کار با جرثقیل آورده شده است:
1) جرثقیل باید مجوز سلامت داشته باشد که پس از کنترل کلیه بخشها برای مدت معین صادر میشود.
2) قبل از شروع کار با جرثقیل از نشتی روغن، سالم بودن سیم بکسلها، کلیدهای قطع کننده و ترمز ها مطمئن شوید.
3) در هوای طوفانی یا بادهای شدید کار را متوقف کنید.
4) قبل از شروع به کار با جرثقیل باید کلیه حفاظها و پانلها در جای خود قرار گیرند.
5) راننده باید پیش از حرکت دادن جرثقیل به جلو، طرفین و پشت سر را هم نگاه کرده و هنگامی که نزدیک سایر تجهیزات و ساختمانها کار میکند دائما مراقب عابران پیاده باشد کلیه دستگاههای بالابرنده باید مجهز به بوق خودکار دنده عقب باشند.
6) قبل از اقدام به اتصال یا جدا کردن گیره تجهیزات یدک کش، ابتدا باید جرثقیل متوقف شده و دنده خلاص گردیده و ترمزها تست شوند.
7) جایی که شرایط محیطی منطقه کار ایجاب میکند یک نفر راهنما یا پرچمدار باید در محل گمارده شود.
8) در ماشینهایی که جرثقیلهای بازویی یا دکلدار روی آنها نصب شده باید محدودیت ظرفیت بارگیری و شرایط استفاده از جرثقیل در نظر گرفته شود.
9) راننده نباید قبل از اطلاع کلیه افراد، بار را بالا ببرد.
10) هنگام کار جرثقیل به شعاع کار در اطراف ماشین باید تابلوهای هشدار دهنده نصب گردد.
11) هنگام بارگیری یک وسیله نقلیه راننده جرثقیل هرگز نباید:
الف) پیش از اطمینان از اطلاع راننده وسیله نقلیه را شروع کرد
ب) بار را بالای سر کارگران تاب دهد
ج) قبل از پائین آوردن بار آن را تخلیه نماید
د) دستگاه را ترک کند در حالی که سیستم PTO (سیستم هیدرولیک) فعال باشد
ه) بار سنگین بر روی زمین بکشد
12) بخشهای مختلف و وسائل انتقال بار به نحوی انتخاب شود که استقامت کافی را داشته باشد.
13) بر روی هر جرثقیل باید پلاک مشخصات فنی حاوی اطلاعات زیر باشد:
الف) نام کارخانه سازنده
ب) تاریخ ساخت
ج) شماره سریال
د) استاندارد
ه) حداکثر ظرفیت مجاز
14) کلیه جرثقیلها جهت کنترل فاصله بین هوک تا سر بوم باید مجهز به micro switch باشند.
15) تمام چرخ دندهها و سایر قسمتهای انتقال دهنده باید دارای حفاظ و پوشش مناسب باشند.
16) کلیه جرثقیلها باید دارای دفترچه راهنمای مشخصات فنی ساخت و نحوه بهرهبرداری و چگونگی تعمیر و نگهداری و دفترچه بازرسیهای ضروری باشد.
17) مقادیر بار مجاز جرثقیل ها باید به طور واضح روی هر سمت جرثقیل علامت گذاری شود به طوری که اپراتورها به راحتی بتوانند آن را بخوانند.
18) قلابها، طنابها، زنجیرها، ترمزها و تمامی اتصالات مکانیزم هدایت باید به طور روزانه از نظر خرابی و فرسایش بیش از حد بازرسی شوند.
19) اگر از علائم هدایت دستی استفاده میشود این علائم باید استاندارد بوده و کلیه اپراتورها و ریگرها نحوه کاربرد آن ها را یاد گرفته باشند.
20) وایرهای حمل بار نباید گریس کاری شوند در صورتی که سیم بکسل با توجه به مغز سیم بکسل از گریس مخصوص مثلا فلزی یا کلسیمی یا پتاسیمی استفاده میشود.
21) هر گاه وزن بار نزدیک به حداکثر ظرفیت مجاز بالابر باشد اپراتور باید با بالا بردن بار به اندازه چند اینچ از سطح زمین و اعمال ترمزها آنها را آزمایش نمائید.
22) وقتی قلاب در پائینترین موقعیت خود قرار دارد حداقل باید دو دور سیم بکسل روی قرقره باقی بماند.
23) انتهای سیم بکسل باید به طور ایمن و مطمئن به وسیله دو گیره با زاویه مخالف یا پیچ مخصوص که توسط کارخانه سازنده جرثقیل یا سیم بکسل تایید شده باشد به قرقره متصل شود.
24) قلاب جرثقیلها را باید به چفت فنری (شیطانک) مجهز باشد.
25) صحت عملکرد میکرو سوئیچها باید به وسیله آزمایش با قلاب بدون بار تعیین گردد.
26) یک دستگاه کپسول اطفاء حریق از نوع پودر خشک یا سایر انواع مناسب باید در کابین کنترل یا سایر نقاط مناسب بر روی جرثقیل نصب گردد.
27) سیم بکسل تنشی و کششی جرثقیل در صورت افزایش طول یا کاهش قطر بیش از حد استاندارد باید تعویض شود.
28) در هنگام کار جرثقیلها بر روی زمینهای سست، نرم و یا بر روی سطوح لغزنده (آسفالت، سیمان و …) حتما از تخته چوبی در زیر جک های جرثقیل استفاده شود به نحوی که ابعاد تخته از هر سمت حدود 25 سانتیمتر بزرگتر از ابعاد صفحه جکها باشد.
29) محل استقرار جرثقیلها کاملا مسطح و دور از شیب و پرتگاه و یا خاکریز باشد.
30) گیج یا Level فشار روغن هیدرولیک و هم چنین وضعیت نشتی روغن در جکها، موتور و یا مخازن هیدرولیک به صورت روزانه کنترل شود.
31) طول سیم بکسل بلندکننده بار باید طوری در نظر گرفته شود که زاویه بین دو شاخه سیک بکسل در داخل قلاب از 90 درجه بیشتر نباشد.
32) کار مشترک دو جرثقیل برای بلندکردن بار بایستی با اجازه سرپرست قسمت و با نظارت مسئول ایمنی باشد.
33) راننده نباید فراموش کند که ابتدا بار را به مقدار 20 سانتیمتر از زمین بلند کرده و بعد از اطمینان ترمزها بار را بالا برده و جابجا نماید.
34) راننده باید به محض شنیدن استوپ از طرف هر کسی کا باشد دستگاه را متوقف کند.
35) بارهای مختلف از نظر سایز باید به طور جداگانه حمل شوند و در زمان جابجایی، بار تا حد امکان به زمین نزدیک شود.
36) هنگام سوختگیری موتور جرثقیل را خاموش کند و مطمئن شود که سیگار یا شعله بازی در فاصله حدود هشت متری از ناحیه سوختگیری روشن نباشد.
37) موادی مانند بنزین، اسید، سودسوزآور و حلالهای پاک کننده که بخارات سمی و آتشگیر منتشر میکنند را در کابین انبار نکند این گونه مواد را در ظروف سربسته و در مکان ایمن نگهداری کند.
38) در زمانی که سرعت باد بیش از 10 متر بر ثانیه میباشد کار باد متوقف شود.
مقررات ایمنی برای کارگران که در زیر جرتقیل کار می کنند
1) اشخاصی که میتوانند به عنوان سیم بکسل انداز یا علامت دهنده انجام وظیفه نمایند که آموزش مخصوص آن را دیده و پس از قبولی، از طرف بخش یا کارگاه به این شغل گمارده شوند.
2) سنجش مجدد معلومات سیم بکسل اندازان در موارد زیر ضروری است:
- در مواردی که بیش از شش ماه کار تخصصی خود را ترک کرده باشند
- حداقل سالی یک بار
3) هنگامی که منطقه عملیات جرثقیل به طور کامل از کابین راننده جرثقیل دیده نمیشود از طرف سرپرست بخش و یا کارگاه شخصی از میان بکسل اندازان با تجربه جهت علامت دادن به راننده جرثقیل انتخاب میشود.
4) شخصی که به عنوان سیم بکسل انداز کار میکند باید در مسائل ذیل اطلاعات لازم را داشته باشد:
- ساختمان و ظرفیت مجاز جرثقیلی که با آن کار می کند
- سیم بکسل اندازانی که با جرثقیلهای دکلدار کار می کنند باید ظرفیت بالابری آن ها را نسبت به طرز قرار گرفتن دکل و شعاع فعال دکل و هم چنین وضعیت تکیه گاههای کمکی بدانند.
- سیم بکسل انداز باید بتوانند سیم بکسل یا سیم بکسلهای مناسب را طبق ظرفیت بالابری، تعداد شاخه ها، طول و زاویه شیب شاخه های سیم بکسل را نسبت به حالت عمودی وزن و مشخصات بار انتخاب نمایند.
- به استاندارد وازدگی سیم بکسلها و از کار افتادگی ظروف حمل بارهای ویژه آشنایی داشته باشد
- روش درست بستن و آویزان نمودن بار به قلاب را بداند
- با روش پر کردن ظروف حمل بارهای ویژه آشنایی داشته باشد
- علائم تعیین شده در شرکت جهت راهنمایی رانندگان جرثقیل را بداند و به آن ها عمل نماید
- ترتیب، حجم و اندازه باری که بای انباشته شود را بداند
- به مقررات ایمنیکار با جرثقیلهای دکلدار خودرو که در نزدیکی خطوط هوایی انتقال برق و سازههای فلزی کار میکنند آشنا باشد.
- سیم بکسل انداز باید محل قرار گرفتن کلید اصلی تغذیه برق جرثقیل را بداند و بتواند در موارد اضطراری جریان برق جرثقیل را از شبکه قطع نماید.
5) بکسل انداز قبل از شروع به کار باید موارد زیر را مدنظر قرار دهد:
- وسایل باربندی و سیم بکسلها را طوری انتخاب کند که با وزن و مشخصات باری که باید جابجا شود مطابقت نماید. هنگام سیم بکسل بندی بارهای طویل، بادی سیم بکسلها را به نحوی انتخاب نماید که زاویه بین شاخههای آن ها بیش از 90 درجه نباشد.
- سیم بکسل انداز باید سیم بکسل را با توجه به زاویه و اندازه باری که نقل مکان داده میشود انتخاب نموده و مشخصات سیم بکسل را با پلاک هویت آن مطابقت نماید و هم چنین سالم بودن ظروف مخصوص حمل مصالح و بارهای ویژه، وزن خالص و حداکثر باری را که باید حمل شود کنترل نماید.
- روشنایی محل کار را کنترل نموده و در صورت کافی نبودن روشنایی موظف است به مسئول ایمنی جابجایی بار به وسیله جرثقیل گزارش نماید
6) وظایف سیم بکسل انداز در هنگام بستن و سیم بکسل اندازی بارها عبارتند از:
- سیم بکسل انداز فقط پس از دریافت دستور میتواند شروع به کار نماید و در مواردی که دستور روشن و صریح نباشد باید از شخصی که مسئول ایمنی جابجایی بارها با جرثقیل است اطلاعات لازم را کسب نماید.
- سیم بکسل انداز در هنگام بستن بار باید وزن باری را که جرثقیل جابجا میشود از روی علائم و نوشتههای آن کنترل نماید و اگر امکان تعیین وزن بار را نداشته باشد بادی از مسئول ایمنی جابجایی بار با جرثقیل سئوال نماید.
- سیم بکسل انداز باید در موقع بستن بار، سیم بکسلها را طوری روی قسمت اصلی بار قرار دهد که تاب و گره خوردگی نداشته باشند و به منظور جلوگیری از صدمه دیدن بار و سیم بکسل لازم است بین بار و سیم بکسل چوبهای مخصوص را طوری قرار دهد که به هنگام جابجایی، قطعات چوب نیافتاده و بار تغییر وضعیت ندهد.
- سیم بکسل انداز باید در مورد بارهایی که دارای حلقههای مخصوصی جهت جابجایی میباشند باید از حلقهها استفاده نماید.
- سیم بکسل انداز باید هنگام آویزان نمودن بار بر روی قلاب دو طرفه، سیم بکسلها را به نحوی قرار دهد که سنگینی بار به طور یکنواخت روی قلاب تقسیم شود.
- سیم بکسلهای فرعی را که جهت هدایت بار در نظر گرفته شده و در موقع حمل بار مورد استفاده قرار نمیگیرد لازم است سیم بکسل انداز به نحوی جمعآوری و کوتاه نماید که در موقع حمل بار با وسایلی که در مسیر است برخورد نکنند.
- در موقع حمل بار توسط دو جرثقیل لازم است سیم بکسل انداز تمام عملیات را زیر نظر مسئول ایمنی جابجایی بار به وسیله جرثقیل انجام دهد.
- برای سیم بکسل انداز باید اطمینان حاصل شود که بار درگیری ندارد و با کف چسبندگی پیدا نکرده است.
7) هنگام بستن و سیم بکسل اندازی موارد زیر مجاز نیست:
- جابجایی بار که وزن آن نامشخص یا بیش از ظرفیت مجاز جرثقیل باشد.
- استفاده از وسایل باربندی و ظروف مخصوص حمل بار که معیوب یا آزمایش نشده باشند
- متصل کردن سیم بکسلهای معیوب به یکدیگر
- آویزان نمودن بار روی یک شاخه قلاب دو طرفه
- بستن و سیم بکسل اندازی بارها روی قلاب جرثقیل در فاصلهای کمتر از 30 متر از سیم های هوایی انتقال نیرو.
- بالا بردون اشخاص با گریفر
8) وظایف سیم بکسل انداز در هنگام بالا بردن و جابجا کردن بار عبارتند از:
- سیم بکسل انداز باید شخصا علائم لازم را به راننده جرثقیل یا شخصی که مسئول مبادله علامت است بدهد
- سیم بکسل انداز قبل از علامت دادن در مورد بار اطمینان حاصل کند که بار محکم بسته شده است
- سیم بکسل انداز باید کنترل کند که روی بار و یا داخل لولهها، قطعات اضافی که هنگام بالا بردن ممکن است سقوط نماید وجود نداشته باشد.
- سیم بکسل انداز باید اطمینان حاصل کند که در هنگام بلند کردن، بار به جایی گیر نکند.
- سیم بکسل انداز باید مراقب باشد که افراد در کنار بار، میان بار و دیوار و یا تجهیزات قرار نگرفته باشند.
- سیم بکسل انداز باید خرابی وسایل و جرثقیل را بلافاصله به اطلاع راننده جرثقیل برساند و کار را متوقف کند.
- چنان چه وزن باری که بالا برده میشود نزدیک به ظرفیت مجاز جرثقیل باشد دستور بالا بردن بار را تا ارتفاع 200 میلیمتری داده و درستی و یکنواختی سیم بکسلها و پایداری جرثقیل و عمل ترمزها را کنترل نماید و در صورت ضرورت برای اصلاح کردن وضعیت سیم بکسلها، بار را مجددا پائین آورد.
- قبل از جابجا کردن بار به طور افقی اطمینان حاصل کند که بار در ارتفاع حداقل 5/0 متری بالاتر از اشیائی که در مسیر هستند قرار گرفته است.
- جهت جلوگیری از چرخیدن خودبخودی بارهای طویل و بزرگ، باید از طنابهای مهاری مخصوص استفاده نمود.
- جابجایی محصولات سیال و ریز دانه باید در ظروف مخصوص صورت گیرد.
9) وظایف سیم بکسل انداز قبل از پائین آوردن بار عبارتند از:
- محل قرار گرفتن بار را بررسی کرده و اطمینان حاصل نماید که امکان اصابت، واژگون شدن و لغزیدن بار وجود ندارد.
- قطعاتی از تخته و چوب را زیر بار قرار دهد تا سیم بکسلها به آسانی از زیر بار خارج شوند.
- باز کردن سیم بکسلها از زیر بار یا قلاب را پس از اطمینان کامل از استقرار باز انجام دهد.
- قرار دادن بار روی لوله، کابل و سایر محلهایی که برای چیدن بار در نظر گرفته نشده است ممنوع میباشد.
منابع
1-دستورالعمل های کاربردی HSE، مهندس مهدی ادیبی، نشر فن آوران، 1389.
2-ایمنی در جرثقیل ها، بالابرها و تجهیزات باربرداری، مهندس رضا امیرنژاد، مهندس سینا جعفری، انتشارات فدک ایساتیس، 1387.
3- ایمنی کاربردی و شاخص های عملکرد در صنعت، دکتر احسان ا… حبیبی، انتشارات فن آوران، 1383.
4-ایمنی در پروژه های عمرانی، حسنعلی مسلمان یزدی، انتشارات فدک ایساتیس، 1388.
فیلم ایمنی کار با جرثقیل
هرگونه سوالی در رابطه با پاورپوینت جامع ایمنی جرثقیل داشتید در نظرات ثبت کنید تا بررسی شود.
هر مطلبی لازم داشتید, کافیه سفارش دهید تا در سایت قرار گیرد.
حتما بخوانید:
⇐ ایمنی مقدماتی جرثقیل سقفی و تجهیزات لیفتینگ
با سلام و خسته نباشید ..در جزوه ایمنی جرثقیل جایی که جرثقیلها رو تقسم میکند نوشته شده جرثقیل ها به دو نوع تقسیم میشوند جرثقیل های متحرک و جرثقیلهای سیار ..ایا متحرک همان سیار نیست ؟یا ممکن است غلط املایی باشد بجای ثابت و متحرک اینو نوشتن.با تشکر
سلام
بله ثابت و متحرک هستن و بایستی اصلاح بشه
سلام مهندس.با تشکر.لینک دانلود این فایل مشکل داره.لطفا مشکل رو بر طرف کنید.
سلام مهندس
لینک اصلاح شد
ممنون از اینکه اطلاع دادید
با سلام و ادب
چند بار طي ديروز و امروز سعي كردم اين مطلب و مطلب ديگر را دانلود كنم؛ متاسفانه دانلود نشد. لطفا راهنمائي بفرمائيد مشكل فايل است يا اصلا دانلود در كار نيست. با تشكر
با سلام.
مهندس یک ایمیل یاهو یا جیمیل بهم بدید تا با اکانتتون ست کنم. فک کنم مشکل از میهن میل باشه چون یک مورد دیگه هم به همین صورت داشتیم.