نمونه ارزیابی پوسچر به روش RULA در کارکنان مونتاژ
نمونه ارزیابی پوسچر به روش RULA در کارکنان مونتاژ
نمونه ارزیابی پوسچر به روش RULA در کارکنان مونتاژ
فرمت: pdf تعداد صفحات: 7
یکی از شایع ترین و عمده ترین ناراحتی هاي کارگران مربوط به کار اختلالات اسکلتی- عضلانی یا WMSDs است که علت اصلی از کار افتادگی را تشکیل می دهد. این اختلالات به صورت مزمن است و در اثر حرکات و یا استرس هاي تکراري و وضعیت نامناسب بدنی بروز می کند. موسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی NIOSH بیماري ها و عوارض ناشی از کار را بر اساس اهمیت آنها (از نظر شیوع شدت و امکان پیشگیري) طبقه بندي نموده است که در آن پس از بیماري هاي تنفسی شغلی، اختلالات اسکلتی عضلانی مربوط به کار در رتبه دوم جهان قرار دارد.
بر اساس آمارهاي موجود سهم بیماري هاي اسکلتی عضلانی از کل بیماري هاي شغلی در فنلاند 31 درصد و در ایالت متحده آمریکا 44 درصد بوده است. هزینه مستقیم بیماري هاي اسکلتی عضلانی در ایالات متحده آمریکا در سال 1997 بالغ بر 20 میلیارد دلار گزارش شده است. عوامل متعددي در ایجاد این اختلالات نقش دارند، یکی از این عوامل حرکات تکراري است. اختلالات ناشی از حرکات تکراري عبارتی است که براي یک سري اختلالات که بر دست ها، مچ، بازو، گردن، پشت و شانه اثر می گذارد، به کار می رود. این اختلالات می تواند توسط حرکات تکراري، استفاده مکرر از نیرو (کشیدن، هل دادن، چنگش و …) کار در پوسچر غیر طبیعی یا طولانی مدت رخ دهد. آسیب هاي ناشی از حرکات تکراري (Repetitive Motion Injury یا RMI) یا اصطلاح کم و بیش مترادف آن، آسیب تجمعی (Cumulative Trauma Disorder یا CTD) که در نتیجه عوامل فیزیکی و مکانیکی ایجاد می شود، نیز در ده سال گذشته اهمیت زیادي در (ارگونومی پیدا کرده است. با توجه به موادر ذکر شده ملاحظه می گردد که اختلالات اسکلتی عضلانی و اختلالات ناشی از حرکات تکراري در صنایع و محیط هاي کاري از اهمیت زیادي برخوردار می باشد. به همین علت در حال حاضر روش هاي گوناگونی براي ارزیابی مواجهه شغلی با عوامل خطرساز دخیل در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی ابداع شده است. همچنین شیوه هاي گوناگونی وجود دارد که به کمک آن ها می توان مشاغلی را که خطر ابتلا به این گونه اختلالات در آنها بالاست، شناسایی و عوامل خطرساز درون شغلی را تعیین نمود.
آنالیز پوسچرها شیوه اي نظام مند است که می تواند تکنیکی قوي و موثر براي ارزیابی فعالیت هاي کاري از دیدگاه ارگونومیکی باشد. همچنین ارزیابی خطرهاي ارگونومیکی ناشی از وضعیت نامناسب بدن، به پیش بینی احتمال بروز WNSDs کمک می کند. مونتاژ کاري از جمله مشاغلی است که حرکات تکراري و در نتیجه خطر اختلالات اسکلتی-عضلانی در آن بالا است. در این حرفه، اجزاي تشکیل دهنده یک دستگاه در یک رویه منظم به یکدیگر متصل یا اضافه می شوند تا در نهایت محصول اصلی تولید گردد. در این گونه صنایع و بخش هاي کاري، عوامل خطرساز متعدد ارگونومیکی مانند تکرار عمل، اعمال نیرو، پوسچر بدنی نامناسب و فقدان زمان بازیابی و فعالیت استاتیک ماهیچه هاي بعضی از اندام ها، خطر ابتلا به اختلالات شغلی ناشی از حرکات تکراري را افزایش می دهد.
در ایران مطالعاتی بر روي مونتاژکاران انجام شده است. مطالعه خانجانی و همکاران نشان داد که این قبیل افراد از اختلالات اسکلتی عضلانی در نواحی مختلف بدن به خصوص مچ دست ( 33 %) و در شانه و کمر هر کدام 21.3 درصد بیشتر از سایر نواحی بدن رنج می برند. در مطالعه چوبینه و همکاران بر روي مونتاژکاران یک صنعت مخابراتی در شیراز مونتاژکاران از اختلالات اسکلتی عضلانی در ناحیه شانه ( 73%) زانوها (67.1 درصد) و کمر ( 66.7 درصد) شکایت داشتند. صالحی و همکاران نیز در مطالعه اي که بر روي 160 نفر از شاغلین مونتاژ کار شرکت بهمن موتور انجام دادند بیشترین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی را مربوط به ناحیه کمر ( 51.9 %) و کمترین آن را 5.6 % در ناحیه ران و باسن ذکر کرده اند. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی کارگران بخش مونتاژ شرکت پایا کلاچ شهر رشت و ارزیابی بود.
ادامه این مقاله را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پروژه ارگونومی به روش OWAS و RULA
⇐ بررسی و ارزشیابی وضعیت های انجام کار به روش رولا RULA
⇐ ارزیابی ارگونومی در کارکنان تولیدی قطعات خودرو با تلفیق روش های چک لیست OWAS و RULA
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)