منابع و استاندارد آلودگی صوتی و تاثیر آن بر انسان
منابع و استاندارد آلودگی صوتی و تاثیر آن بر انسان
منابع و استاندارد آلودگی صوتی و تاثیر آن بر انسان
فرمت: pdf تعداد صفحات: 19
فهرست:
- مقدمه
- آلودگی صوتی
- تاثیر زیان آور آلودگی صوتی بر انسان
- آلودگی صوتی ناشی از هواپیما
- اصوات با تن (آهنگ) خالص و باند پهن
- میزان سطح آستانه شنوایی و تعریف فشار صوت مبنا
- منابع تولیدکننده آلودگی صدا
- روش های کنترل آلودگی صوتی
- استانداردهای صوت زیست محیطی
- منابع
مقدمه
رشد بی رویه جمعیت توام با توسعه صنعتی و تکنولوژی کلان شهرها مشکلات عدیده ای را برای شهرنشینان به ارمغان می آورد که آلودگی صوتی محیط زیست یکی از مهمترین این معضلات است.
آلودگی صوتی
یکی از انواع آلودگی ها ناشی از سر و صدای بیش از حد مجاز در اکثر محیطهای کاری و دنیای اطراف ما می باشد که در تمام مدت روز با آن در ارتباط هستیم. صدمات سر و صدا بیشتر متوجه سیستم های شنوایی و اعصاب است و می توانند منجر به کاهش بازدهی کار، کاهش دقت و در نهایت امکان ایجاد حادثه شود. آلودگی صوتی با فناوری و تکنولوژی صنعتی رابطه مستقیم داشته و به عبارت دیگر همزمان با رشد و ارتقاء تکنولوژی مشکل صدا نیز ابعاد گسترده تری یافته و باعث بروز مشکلات بیشتری خواهد شد.
مشکل آلودگی صوتی در اکثر کشورهای صنعتی به عنوان یکی از مهمترین موضوعات زیست محیطی تلقی شده و حتی در مدیریت شهری و معماری داخلی، آموزشی، تحقیقاتی، مسکونی و تجاری و همین طور طراحی ماشین آلات صنعتی مورد توجه قرار گرفته است. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که هیاهو و دغدغه های زندگی ماشینی، ناراحتی جسمی و روحی شهروندان کلان شهرها را منجر می شود که عوارض جسمی، روحی و روانی ناشی از سر و صدای ترافیکی در مقایسه با انواع دیگر بسیار زیان بارتر است. این مسائل باعث شده که جهان امروز برای مبارزه با این معضل، هزینه های هنگفتی را صرف نماید.
تعاریف صوت
سر و صدا یک صوت ناخواسته است، این تعریف عامیانه ترین تعریف است و جنبه علمی ندارد زیرا میزان خواسته یا ناخواسته بودن یک چیز بستگی به سلیقه اشخاص دارد. برای شخصی ممکن است نوع خاصی از سر و صدا آزار دهنده بوده ولی همان سر و صدا برای شخص دیگر خوشایند و مطلوب است.
سر و صدا محصول تبدیل انرژی و یا فراورده ای از تبدیل انرژی است. همچنین می توان گفت که سر و صدا یکی از اشکال اتلاف انرژی است. از اشکال دیگر اتلاف انرژی می توان از گرما و ارتعاش نام برد. تعریفی که در فیزیک از صوت می شود به این ترتیب است که صوت عبارت است از ارتعاش سریع و مکانیکی محیط های کشسان. وقتی موج صوتی در یک محیط به وجود می آید، سبب تغییر مکان تعدادی از مولکول های تشکیل دهنده آن محیط نسبت به وضع عادی آن شده و این تغییر مکان منجر به نوسان ذرات آن محیط خواهد شد و در اثر این نوسانات صوت منتقل می شود. به عنوان مثال هنگامی که یک دیاپازون به ارتعاش در می آید مولکول های هوای اطراف آن دچار تراکم و انبساط می شوند و این حالت باعث ایجاد صدا می گردد. تعداد تراکم و انبساط متوالی را فرکانس می نامند.
گوش انسان قادر به شنیدن تمام اصوات نیست و فقط صداهایی را می شنود که فرکانس آنها در محدوده ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ هرتز باشد. فرکانس مکالمه معمولا ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ هرتز است. اصوات با فرکانس کمتر از ۲۰ هرتز را مادون صوت و با فرکانس بیشتر از ۲۰۰۰۰ هرتز را ماوراء صوت می نامند.
- صدا یا صوت عبارت است از امواج طولی که از ارتعاش اجسام و مواد اعم از جامد، مایع و گاز تولید می شود.
- آلودگی صوتی عبارت است از پخش و انتشار هرگونه صوت و صدا و ارتعاش بیش از حد مجاز و مقرر در فضای باز.
صدا با دو ویژگی کمی و کیفی سنجیده می شود. کمیت صدا عبارت است از انرژی موجود در نمایه صدا در حالی که کیفیت آن پراکندگی انرژی در فرکانس آکوستیک است.
انواع صوت
– صوت ساده: یک ارتعاش تک فرکانسی است که در محیطهای صنعتی به ندرت وجود دارد و معمولا برای مصارف علمی و پژوهشی در آزمایشگاهها آن را به وجود می آورند.
– صوت مختلط: در مواقعی وجود دارد که ارتعاش صوتی از فرکانس های مختلف تشکیل شده باشد. اصواتی را که معمولا می شنویم جزء اصوات مختلط می باشند. این اصوات را می توان به وسیله آنالیزور به اصوات ساده تشکیل دهنده آن تجزیه نمود. همچنین صوت ممکن است یکنواخت (مانند صدایی که از برداشتن گوشی تلفن می شنویم یا غیر یکنواخت (مانند آژیر آمبولانس و کوبه ای یا ضربه ای (مانند صدای ناشی از کار پرس) باشد.
کمیات فیزیکی صوت – فشار صوت:
فشار صوت در هر نقطه نیروی وارد بر سطح به وسیله موج صوتی است. به عبارت دیگر تغیرات فشار در محیطی که در آن تعادل فشار به دلیل انتقال امواج صوتی به هم خورده باشد فشار صوت می گویند. واحد فشار صوت در سیستم MKS نیوتن بر متر مربع (پاسکال) و در سیستم CGS دین بر سانتی متر مربع (میکروبار) است.
– شدت صوت: شدت صوت در هر نقطه مقدار انرژی صوتی است که در واحد زمان از واحد سطحی که عمود بر جهت انتشار صوت باشد عبور می کند. واحد شدت صوت را معمولا بر حسب دات بر سانتی متر مربع بیان می کنند. از نظر احساس شدت صوت مقدار انرژی است که در واحد زمان به
پرده گوش می رسد هر قدر شدت صوت بیشتر باشد احساس صدا شدیدتر است. برای بررسی اثرات سر و صدا از واحدی لگاریتمی به نام دسی بل که معادل یک دهم بل است استفاده می کنند.
– شدت نسبی صوت: با واحدی به نام بل اندازه گیری می شود و عبارتست از لگاریتم اعشاری شدت صوت یا صدای اعشاری مورد نظر بر شدت صوت کمترین صدای قابل شنیدن که با N نمایش می دهند. شدت کمترین صدای قابل شنیدن شدت صدای مورد نظر N = log۱۰
تاثیر زیان آور آلودگی صوتی بر انسان
به طور کلی می توان تاثیر آلودگی صوتی بر روی انسان را به چند قسمت زیر تقسیم کرد:
- کاهش شنوایی
- اثرات بالینی
- تاثیر بر خواب
- اثرات روحی روانی
- اختلال در مکالمه
- تطبيق
- خستگی
کاهش قدرت شنوایی
بیشترین خطر سر و صدای بیش از حد در محیط های کار متوجه دستگاه شنوایی است که به صورت گری عارض می شود.
کری شغلی که در اثر کار کردن در محیط های پر سر و صدا به وجود می آید به دلیل از بین رفتن و در واقع فلج شدن اندام های کرتی بوده و یک کری عصبی است. از این رو بعد از بوجود آمدن آن هیچگونه تدابیر درمانی در حال حاضر برای آن وجود ندارد. لازم به ذکر است که قبل از کری دائم، کری موقت به وجود می آید. در این حالت بعد از ترک کار پر سر و صدا و یا پس از اصلاح آلودگی صوتی در محیط به تدریج قدرت شنوایی فرد باز گردانده می شود. در حالیکه در کری شغلی در افراد طی چهار مرحله زیر صورت می گیرد
مرحله شروع به آن، مرحله خستگی شنوایی می گویند. این مرحله در اوایل اشتغال به کار پر سر و صدا به وجود می آید و فرد دچار احساس وزوز گوش، گرفتگی گوش، خستگی روانی و ناراحتی عمومی می گردد. این ناراحتی ها در پایان روز معمولا بیشتر محسوس بوده و در ایام تعطیل نیز احساس نمی شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)