مقررات و ایمنی حمل و نقل انواع باتری و انباره الکتریکی
مقررات و ایمنی حمل و نقل انواع باتری و انباره الکتریکی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 12
چکیده:
همگام با رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور، تغییر الگوهای مصرف به ویژه ضرورت استفاده از انرژی به صورت قابل حمل، تولید و مصرف روز افزون باتریها و انباره های الکتریکی را در بخش خانگی و صنعتی به بار آورده است. این در حالی است که علاوه بر آنکه کشور ایران به دلیل عدم توسعه هماهنگ هنوز قادر به تولید کلیه انواع باتری مصرفی خود نمی باشد و در این بخش واردات بی رویه این نوع محصولات به صورت مستقل یا به همراه وسایل الکتریکی همچنان ادامه دارد، ضوابط و مقررات مشخصی نیز بر مدیریت این نوع محصولات حاکم نیست.
از آنجایی که محتویات این نوع محصولات اغلب از نوع آلاینده های خطرناک سرب، کادمیوم و جیوه به لحاظ زیست محیطی و یا خطرناک به لحاظ ایمنی حمل و نقل همانند انواع لیتیومی می باشند، توجه بیشتر به مدیریت این نوع مواد در مراحل مختلف تولید، مصرف و دفع آنها لازم است. امروزه سازمان حفاظت محیط زیست در راستای وظایف قانونی، تنظیم ضوابط پیشنهادی را برای مدیریت پسماند این نوع محصولات در دست اقدام و تصویب دارد. بدیهی است رعایت اصول ایمنی در حمل و نقل این محصولات حاوی مواد خطرناک، در کلیه مراحل زندگی از تولید، توزیع، مصرف، و متعاقبا جمع آوری و بازیافت و دفع اصولی لازم است.
در این مقاله ملزومات حمل و نقل انواع باتری ها تحت مقررات پیشنهادی حمل و نقل مواد خطرناک مصرفی به ویژه نحوه بسته بندی، برچسب گذرای، شرایط حمل و نقل، آموزش و اطلاع رسانی عمومی، آموزش تخصصی و ایمنی در مقابله با حوادث مربوطه مورد بحث قرار می گیرد. به امید آنکه نتایج برای بهبود مقررات حمل و نقل در این زمینه مفید واقع شود.
کلمات کلیدی: حمل و نقل باتری ها و انباره های الکتریکی، حمل و نقل مواد خطرناک، مقررات مواد خطرناک، پسماندهای خطرناک، ایمنی حمل و نقل، برچسب گذرای مواد خطرناک
ضوابط حمل کالاهای خطرناک ویژه:
باتری های انباره سربی مستعمل / نصب ثابت – سیستم باز
حمل و نقل سیستم های باز (سل های ثابت): عبارت “سیستم باز ” به مفهوم سل های موجود در جعبه سل سرباز از جنس شیشه یا پلاستیکی اطلاق می شود. پیاده سازی و تفکیک شامل سه کالای خطرناک می شود
١. اسید سولفوریک: اسید سولفوریک از جعبه سل باز خارج و به یک ظرف پلاستیکی از نوع قابل قبول ریخته می شود.
- علامت گذاری ظرف: با بر چسب کالای خطرناک شماره ۸
- اسناد حمل و نقل ( این اسناد برای هر نوع حمل و نقلی لازم است) اطلاعات در خصوص اسناد حمل و نقل می بایستی به ترتیب ذیل بیان شود پسماند، سیال باتری، اسید مقررات و ضوابط حاکم بر مدیریت پسماندها می بایستی رعایت گردد. همچنین موارد ذیل می بایستی بیان شود:
- تعداد کل و نام کالاهای حمل و نقل شونده .
- مقدار کل کالاهای خطرناک (حجم یا وزن خالص و ناخالص)
- نام و نشانی فرستنده
- نام و نشانی گیرنده و یا گیرندگان
۲. صفحات سربی: ماده جامد معدنی سمی، ترکیبات سربی، محلول، اکسیدهای سربی صفحات سربی می بایستی از جعبه سل خارج و بر روی یک پالت به صورت ثابت بسته شده (بسته بندی) می بایستی به شکل یک کیسه در آید و روی آن با یک پوشش پلاستیکی کشیده شود. بسته های جمع شده توسط طناب های پلاستیکی یا تسمه های کششی محکم شده و بر روی پالت یا سکوی بار به طوری که مانع از جابجایی شود محافظت می شوند.
- علامت گذاری: با بر چسب کالای خطرناک شماره ۶
- اسناد حمل و نقل (این اسناد برای هر نوع حمل و نقلی لازم است) اطلاعات در خصوص اسناد حمل و نقل می بایستی به ترتیب ذیل بیان شود: پسماند، ماده جامد معدنی سمی، ترکیبات سربی یا پسمانده، ترکیب سربی، انحلال پذیر (به عنوان نمونه اکسید سربی) مقررات و ضوابط حاکم بر مدیریت پسماندها می بایستی رعایت گردد. همچنین موارد ذیل می بایستی بیان شود:
- تعداد کل و نام کالاهای حمل و نقل شونده
- مقدار کل کالاهای خطرناک (حجم یا وزن خالص و ناخالص)
- نام و نشانی فرستنده
- نام و نشانی گیرنده و یا گیرندگان
٣. جعبه های سل: جعبه سل های خالی بر روی پالت قرار داده می شود. ابن جعبه ها سپس برای خنثی سازی باقیمانده اسید سولفوریک توسط سود سوز آور شستشو و متعاقبا پس از بسته بندی، در کیسه قرار می گیرند. این کیسه ها توسط تسمه های افقی محکم می شوند. به علاوه بسته جعبه سل های خالی با طناب بر روی پالت محکم بسته می شوند.
- علامت گذاری: با بر چسب کالای خطرناک شماره 6.1
- اسناد حمل و نقل (این اسناد برای هر نوع حمل و نقلی لازم است) اطلاعات در خصوص اسناد حمل و نقل می بایستی به ترتیب ذیل بیان شود: پسمانده، ظروف خالی، 6.1
- مقررات و ضوابط حاکم بر مدیریت پسماندها می بایستی رعایت گردد. همچنین موارد ذیل می بایستی بیان شود
- تعداد کل و نام کالاهای حمل و نقل شونده
- مقدار کل کالاهای خطرناک (حجم یا وزن خالص و ناخالص)
- نام و نشانی فرستنده
- نام و نشانی گیرنده و یا گیرندگان
پس از خنثی سازی اسید باقی مانده، باقی مانده سولفات سرب موجود در جعبه سل ممكن است حاوی کمتر از ۳٪ اسید سولفوریک آزاد بوده که می بایستی حتی الامکان خنثی سازی شود.
باتری های انباره سربی مستعمل / سیستم بسته با غلاف سالم
1- شرایط سالم بودن غلاف:
- غلاف باتری /سل نبایستی نمایانگر علامت خراش یا هر گونه تخریب باشد.
- باتری / سل می بایستی به طریقی نگهداری شود که در معرض لغزش، جابجایی، سقوط و یا دیگر تخریب های پایدار نباشد.
- باتری / سل نبایستی دارای هیچ نوع ذخیره خارجی اسید باشد.
- باتری / سل می بایستی در برابر خطر برقراری مدار کوتاه محافظت شود.
- این شرایط با رعایت نکات ذیل برقرار می گردد.
- باتری های در ظروف فولادی یا پلاستیکی, بر روی یک پالت جمع آوری شود (با اعمال مراقبت بیشتر برای باتری هایی که احتمال جابجایی و لغزش آنها وجود دارد).
- بر روی باتری های بزرگ ( اندازه بزرگ تر از ۱۲۰۰× ۸۰۰ میلی متر) پوشش ضدبارانی کشیده شود. چنانچه انجام ۲ نکته فوق ممکن نیست، بر روی باتریها می بایستی یک ورقه پلی اتیلنی (برای محافظت در برابر برقراری جریان مدار کوتاه) کشیده شده و سپس با طناب محکم شود.
- باتری ها نبایستی از سطح پالت جایگیری به صورت بر آمدگی خارج گردند.
- باتری های نبایستی دارای هیچ گونه شکاف یا خراش به نحوی که موجب خروج اسید سولفوریک شوند باشد.
به صورت یک قاعده کلی، سل ها می بایستی توسط سرپوش مربوطه پوشانده شوند.
۲. سل های غیر ثابت
- باتریها نبایستی از سطح پالت جایگیری به صورت بر آمدگی خارج گردند.
- بر روی یک پالت جمع آوری شود. این سل ها می بایستی به صورت افقی با طناب محکم شوند. (برای سل هایی که احتمال جابجایی و لغزش در آنها وجود دارد ، می بایستی مراقبت بیشتری اعمال گردد).
- چنانچه بسته بندی سل ها ممکن نباشد، توده سل های جمع آوری شده می بایستی با یک ورقه پلی اتیلنی، که بر روی آن محکم طناب کشی صورت می گیرد بر روی پالت نگهداری شود.
- سل ها نبایستی از سطح پالت جایگیری به صورت بر آمدگی خارج گردند.
- به صورت یک قاعده کلی، سل ها می بایستی توسط سرپوش مربوطه پوشانده شوند. در صورت عدم رعایت نکات فوق باتریها / سل ها می بایستی به عنوان کالاهای خطرناک مطابق با دستورالعمل های فنی مربوطه مورد حمل و نقل قرار گیرند.
نکته: به عنوان یک قاعده کلی، باتری های خشک به عنوان کالاهای خطرناک طبقه بندی نمی شوند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)