مقدمه ای بر حوادث
مقدمه ای بر حوادث
مقدمه ای بر حوادث
Introduction to Accident at Work
فرمت: PDF تعداد صفحات: 19
فهرست:
- مقدمه
- ضرورت داشتن برنامه ایمنی و بهداشت حرفه ای
- مقایسه رویکردهای ایمنی و بهداشت در ایران و کشورهای توسعه یافته
- نقاط ضعف در وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای
- تعاریف حادثه
- عناصر حادثه
- حادثه و علت
- رویداد یا incident یا مقابله حادثه یا accident
- شبه حوادث (Near Miss, Near Hit, Close Call)
- هرم حادثه
- چرا پیشگیری از حادثه نیاز است؟
- انواع خسارت های حادثه
- پیامدهای حادثه
- اثرات حادثه
مقدمه
با توجه به رشد فزاینده فن آوری و صنایع، به همان ترتیب نیز میزان حوادث و بیماری های شغلی بطور فزاینده در حال رشد و گسترش است به طوری که هزینه های تحمیلی این حوادث و بیماری ها در کاهش تولید ملی و کاهش سرانه درآمد ملی تاثیر فراوان گذاشته و هزینه های مستقیم و غیرمستقیمی را در سطح سازمانی و ملی تحمیل می کند. با نگاه گذرا به حوادث بزرگ چند سال اخیر نظیر حادثه قطار نیشابور، حوادث ناوگان هوایی کشور، حوادث رانندگی، حوادث در اردوهای تفریحی، حادثه شازند، ملارد، یزد، حادثه ساختمانی مشهد، حوادث در صنایع بزرگ و حتی حوادث در مساجد می توان به این نتیجه رسید که این مقوله از مدیریت نادرست در زمینه حفظ و صیانت از منابع انسانی و مادی از زاویه ایمنی و بهداشت حرفه ای رنج می برد. ریشه یابی علل این حوادث حاکی از آن است که علت این حوادث ناشی از شرایط های ناایمن، خطاهای انسانی و فن آوری است و نشان می دهد سازوکار منسجم و دقیقی برای ایجاد موانع ایمنی بر سر راه این عوامل وجود ندارد.
رویکردی که در برابر این حوادث گرفته شده در حد گزارش عادی از شرح واقعه و بایگانی آن و رویکرد قضا و قدر و همچنین برگزاری مجالس ترحیم بوده است نه رویکرد آموختن از حادثه و جلوگیری از وقوع مجدد آن. لذا با این رویکرد هر روز بیش از گذشته شاهد حوادث و وقایع وخیم تر هستیم به طوری که حوادث را جز لاینفک برنامه زندگی دانسته و با آن خو گرفته ایم و حساسیت چندانی در افراد جامعه ایجاد نمی کند. با این مقدمه به بحث درباره ضرورت داشتن برنامه، نقاط ضعف، فرصت ها و چشم اندازه ها درباره ایمنی و بهداشت حرفه ای می پردازیم.
ضرورت داشتن برنامه ایمنی و بهداشت حرفه ای اینکه ما چرا نیاز به برنامه ایمنی و بهداشت داریم شاید برای همگان پاسخ دادن به این سوال ساده باشد ولی همین ساده انگاشتن لزوم برنامه ایمنی و بهداشت حرفه ای باعث گردیده است که افراد درک درست، منسجم، منطقی و علمی از ضرورت داشتن برنامه ایمنی و بهداشت حرفه ای نداشته باشند لذا به دلایل زیر ما نیاز به مدیریت قوی و داشتن اهداف و برنامه های ایمنی و بهداشت داریم:
- اینکه افراد شاهد درد و رنج دیگران باشند، نشان میدهد که افراد جامعه دارای روحیه غیراخلاقی هستند.
- اینکه فرد مسئول شاهد درد و رنج کارکنان باشد، نشان میدهد که این فرد دارای یک روحیه غیر اخلاقی است.
- حوادث و بیماری ها هزینه های سنگینی بر جامعه و سازمان وارد می کند.
- حوادث و بیماری ها به شدت بهره وری را کاهش میدهد.
- اتخاذ برنامه های ایمنی و بهداشت حرفه ای در برخی از سازمانها ثابت کرده است که می توان میزان و شدت حوادث و بیماریها را کاهش داد. پس چرا ما چنین برنامه هایی نداشته باشیم!! وجود زیان و هزینه های آشکار شامل اشتباهات، نقایص، ضایعات، تغییر در سفارشات، بازرسی مجدد، دوباره کاری، جلسات و بازنگری های اضافی، شکایات و صرف وقت اضافی).
- زیانهای پنهان شامل، دیرکردها، عدم تحویل بموقع، تأخیر در دریافت سفارش، جریمه ها، از دست دادن شهرت، کاهش اعتماد مشتری، شکایات ناگفته، انتقال نارضایتی به دیگران، تکرار اشتباهات، فرصت های از دست رفته، هزینه های اضافی تولید، نقایص محصول در هنگام استفاده، نگهداری نامناسب، خرابی زودرس تجهیزات، تأخیر در انجام تعمیرات، چیدمان ناصحیح، جابجایی اضافی، توقف های زیاد ماشین و فرآینده آموزش های نامؤثر، غیبت ها و تأخیرات، گسترش عدم احساس مسئولیت، تأخیر در خرید، عدم زمان سنجی صحیح کار، حوادث محل کار، عدم پاکیزگی محیط، صرفه جویی بی مورد، تأخیر در انجام تغییرات، صرف وقت برای تهیه گزارشات بی مورد.
هم اکنون در کشور تاسیسات زیربنایی و صنعتی فراوانی در حال توسعه و برنامه ریزی است نظير تاسیسات هسته ای، نیروگاهی، تولیدی و معدنی که هزینه های ریالی و ارزی فراوانی را برای کشور در پی داشته است. لذا به سادگی نمی توان از کنار حوادثی که میلیاردها ریال ضرر و زیان بر جامعه وارد می کنند، گذشت و به عنوان رویکرد قضا و قدر و رویکرد سهل انگارانه به آن داشت چرا که اینگونه حوادث باعث میشود که چرخ های صنعتی کشور به کندی به گردش درآید و به همان نسبت از جامعه بین المللی عقب تر خواهیم رفت. لذا جا دارد به این مقوله با دید واقع بینانه تری نگاه بیندازیم.
بطور کلی ضرورت پیاده سازی برنامه های ایمنی و بهداشت حرفه ای یا دلایل ضرورت برنامه های ایمنی و بهداشت حرفه ای و اهمیت حوادث ناشی از کار را می توان در شش مقوله اصلی دسته بندی کرد:
- دلایل انسانی – هر گونه حادثه ناشی از کار ولو جزیی سبب درد و ناراحتی شخص کارگر و افراد خانواده اش گردیده و در صورتی که حادثه شدید بوده و منجر به مرگ یا از کارافتادگی دائمی شود این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می کند.
- دلایل اجتماعی – از آنجا که پیشرفت و ترقی هر اجتماعی بستگی به نیروی کار افراد جامعه دارد لذا محصول کار هر کارگر نه تنها مایه امرار معاش زندگی خود و خانواده اوست بلکه سرمایه و پشتوانه اقتصاد یک جامعه نیز می باشد. چنانچه میدانیم قریب ۵۰ تا ۶۰ درصد افراد هر اجتماعی را افراد در سنین کار تشکیل میدهند ولی در اصل افراد فعال جامعه، مخصوصا در کشورهای کم رشد در حدود یک چهارم کل جمعیت میباشد و حال اگر از این تعداد افرادی نیز به علت حوادث ناشی از کار نتوانند کار خود را انجام دهند این امر سبب تزلزل در وضع اجتماعی جامعه می گردد.
- دلایل قانونی و حقوقی
- دلایل اقتصادی (هزینه های مستقیم و غیرمستقیم)
- دلایل زیست محیطی
- دلایل عقلانی
پروفایل حوادث در دنیا و تجزیه و تحلیل آن – آمارهای سازمان جهانی کار
- سازمان جهانی کار برآورد می کند که بطور روزانه در سراسر جهان افراد زیادی بواسطه حوادث و بیماری های ناشی از کار جانشان را از دست می دهند.
- برآوردها نشان می دهد هر ساله بیش از ۲۳۴۰۰۰۰ نفر ناشی از حوادث و بیماری های ناشی از کار کشته می شوند.
- برآوردها نشان می دهد هر ساله بیش از ۲۰۲۰۰۰۰ نفر ناشی از بیماری های ناشی از کار کشته می شوند.
- برآوردها نشان می دهد هر ساله بیش از ۱۶۰۰۰۰۰۰۰ مورد بیماری های غیرکشنده ناشی از کار گزارش می شوند.
- هر روز بیش از ۶۳۰۰ نفر ناشی از حوادث و بیماری های ناشی از کار کشته می شوند.
- از ۶۳۰۰ کشته در روز بیش از ۵۵۰۰ نفر بواسطه بیماری های شغلی کشته می شوند.
- از ۶۳۰۰ کشته در روز بیش از ۸۰۰ نفر بواسطه حوادث شغلی کشته می شوند.
- در پایان هر روز کاری بیش از یک میلیون کارگر از آسیب ها و جراحات ناشی از کار رنج می برند.
- هر سال ۲۷۰ میلیون حادثه غیر کشنده در جهان رخ می دهد که هر کدام از این حوادث بیش از سه روز کاری از دست میدهند.
ادامه مطالب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ واژه شناسی مدیریت خطر حوادث و بلایا
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)