مدیریت بلایا بر پایه ظرفیت های اجتماعات محلی
مدیریت بلایا بر پایه ظرفیت های اجتماعات محلی
مدیریت بلایا بر پایه ظرفیت های اجتماعات محلی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 42
وقوع زلزله، حتی زلزله های مرگبار متأسفانه در ایران امری عادی است به طوری که در فاصله ی دو زلزله ی فاجعه بار بم و رودبار، ده ها زلزله در نقاط مختلف ایران به وقوع پیوسته است که هر کدام از ۵ تا ۵ هزار کشته داشته است سازمانهای غیر دولتی و بشر دوستانه برای مداخله در بحران و التیام بخشیدن به مردم آسیب دیده در عرصه های مختلف فعالیت می کنند زلزله ی بم برای انجمن دوستداران کودک که هدف اصلی خود را ترویج پیمان نامه ی حقوق کودک و گسترش آموزش های انسانگرا و خلاق و حمایت از کودکان آسیب دیده می داند، فرصتی را فراهم کرد تا اعضای آن بتوانند در روند ترمیم و مراقبت از کودکان فعالیت کنند و با برنامه های خود مانع تأثیر مخرب رویدادهای آسیب زا بر روند رشد کودکان شوند.
پس از وقوع حادثه انجمن دوستداران کودک در قالب گروهی متشکل از ۱۲ سازمان غیر دولتی تحت عنوان ستاد مراقبت از کودکان وارد بم شد و به طور مستمر در عرصه های آموزشی و اطلاع رسانی فعالیت کرد.
کار مشترک، خواندن و مشاهده تجربیات دیگران این دیدگاه را که بایستی هدف اساسی بازتوانی و توان افزایی جامعه ی محلی از جمله کودکان به گونه ای باشد که دیدگاهی پیشگیری محور، کلیت گرا و مبتنی بر جامعه تقویت شود و نقش آژانس های کمک رسانی بیرونی کاهش یابد را در انجمن تقویت کرد بدیهی است که این امر تنها با مشارکت فعال و درگیر کردن کلیه ی ذینفعان در جریان کار به دست می آید. انجمن دوستداران کودک توانست با شرکت در برنامه های آموزشی، برگزاری کارگاه های آموزشی همکاری فعال با مردمان و درگیر شدن در پروژه های کودک محور همراه با پژوهش های مستمر به تجربیات ارزشمندی دست یابد؛ این تجربیات هم اکنون مکتوب شده است؛ برخی از این مکتوبات معرفی تئوریهای مدیریت بلایای مبتنی بر اجتماع و کودک محور و برخی دیگر ترکیبی از تجربه ی انجمن در استان کرمان و به ویژه بم و تجربه ی جهانی است.
مكتوب شدن این تجربیات فرصتی را فراهم می کند که نظرات مبتنی آن نقد و بررسی شود و در وضعیتی که ما همواره در مواجهه با خطرات حاصل از حوادث طبیعی اجتماعی یا زیست محیطی قرار داریم امکان پیشگیری و حل بهتر مسائل فراهم شود.
مقدمه
همه ی ما آرزو داریم در جهانی زندگی کنیم که حوادث طبیعی در آن آسیب رسان نباشد یا حداقل آسیب های کمی داشته باشد و پیامد این حوادث برای ما فاجعه آمیز نباشد در طول تاریخ بشر تلاش کرده است که حوادث پیرامون خود را به اشکال مختلف مدیریت کند و به این ترتیب بقا و پایداری نسل خود و دستاوردهای آن را حفظ کند. از سوی دیگر همه میدانیم که قدرت کنترل بسیاری از حوادث طبیعی را نداریم آنها اتفاق میافتند و حتی در بسیاری موارد ما نیازمند این اتفاقات برای تداوم زندگی هستیم؛ داستان گسل ها و قنوات در سرزمین ما که دو روی سکه ی زلزله و آب است، می تواند مثال خوبی برای این مسئله باشد.
بنابراین ما با مفهوم «حادثه» و «اتفاق» سر و کار داریم و از سوی دیگر این حادثه میتواند به یک «فاجعه»، «بلا» و «بحران» تبدیل شود؛ در حقیقت وقتی حادثه با جمعیت انسانی آسیب پذیر گره می خورد تبدیل به «بلا» و «فاجعه می شود هر روزه در سراسر جهان زلزله آتشفشان و…. اتفاق میافتد، بسیاری از این حوادث در مناطق غیر مسکونی یا در مناطقی که آسیب پذیری کمی دارد به وقوع می پیوندد، بنابراین تبدیل به فاجعه نمی شود؛ از سوی دیگر همه ی حوادث طبیعی نیست بسیاری از آنها به وسیله ی انسانها ساخته می شود و در نتیجه ی عدم مدیریت درست به فجایعی تبدیل می شود که به زندگی مردمان آسیب میرساند
گرمایش زمین، جنگل زدایی، فعالیت های هسته ای و جنگ طلبانه مصرف روزافزون منابع حیاتی مانند آب از جمله عواملی است که امکان بروز بلایای ظاهراً طبیعی مثل سیل، لغزش زمین و خشک سالی را بیشتر می کند. بنابراین امکان جلوگیری از پیشامدهای طبیعی برای انسانها وجود ندارد آنچه در توان ماست تلاش برای مدیریت و کاهش خطرات است بی شک برای کاهش خطرات رویکردهای گوناگونی وجود دارد اما آنچه ما می دانیم و به آن باور داریم و در عین حال تجربیات جهانی آن را دنبال کرده ایم و روشهای بومی خود را نیز آزموده ایم. رویکردهایی تحت عنوان مدیریت بلایا مبتنی بر اجتماعات محلی مؤثرترین روش است. این رویکرد در دنیا تحت عنوان CBDM شناخته می شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت اثرات روانی منفی در بلایا
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)