مدیریت اقدامات در میدان سانحه
مدیریت اقدامات در میدان سانحه
مدیریت اقدامات در میدان سانحه
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 18
فهرست:
- هدف
- تعاریف و شرح
- سبک ها و شیوه های هدایت
- انواع هدایت و رهبری
- مهارت های لازم برای هدایت کردن
- نکات کلیدی مدیریت اقدامات در میدان سانحه
- وظایف اعضای تیم فرماندهی هدایت و کنترل عملیات پاسخ پزشکی به شرایط اضطراری
- نیروی انسانی و تیم مورد نیاز
- منابع
مدیریت شرایط اضطراری با انجام فعالیت هایی نظیر برنامه ریزی، سازماندهی، نظارت و کنترل، انگیزش ارتباطات، هدایت و تصمیم گیری سازمان را به اهدافش رهنمون می سازد.
با طراحی واحدهای سازمانی و تعیین اداره ها و بخش های داخلی کارهای سازمان میان واحدهای اصلی تقسیم می شود و امکان استاندارد و تخصصی کردن فعالیت کارکنان فراهم می گردد ولی موفقیت سازمان در تحقق اهدافش مستلزم هدایت و کنترل فعالیت ها است. در واقع بدون این امر احتمال بروز سردرگمی اتلاف وقت و سایر منابع و اختلال در برنامه ها افزایش می یابد و ممکن است سازمان با ناکامی مواجه شود. در صورتی که وسعت یک سازمان و یا تعداد فعالیت ها یا افراد درگیر در آنها زیاد باشد هدایت و کنترل اقدامات آنان اجتناب ناپذیر است.
در این راهنما تلاش خواهد شد با معرفی هدایت و کنترل عملیات به عنوان یک ابزار مدیریتی، جایگاه آن در بهبود سازوکار و ساختارهای مدیریت شرایط اضطراری و بحران برشمرده شود.
در مدیریت بحران معمولاً چندین سازمان مختلف درگیر انجام وظایفی می شوند که باید با هماهنگی کامل نسبت به پیشگیری از بحران و کاهش اثرات آن و آمادگی لازم اقدام نمایند. در حقیقت مدیر بحران یک هدایت کننده کنترل کننده و هماهنگ کننده واحدها و افراد درگیر در مدیریت بحران است.
هدف:
هدف از تدوین این راهنما، ارائه سندی برای تدوین و پیاده سازی عملیات هدایت و کنترل پاسخ پزشکی در طرح مدیریت اضطراری در سایت برای تحقق موارد ذیل است:
- پیش بینی مسائل و مشکلات آتی و برنامه ریزی برای هدایت و کنترل عملیات مدیریت شرایط اضطراری
- بررسی شرایط و وظایف تیم پاسخ پزشکی در راستای هدایت و کنترل عملیات آن در زمان بحران
- حصول اطمینان از دستیابی به سطح بالای هماهنگی و عدم تداخل اقدامات تیم عملیاتی پاسخ پزشکی به بحران و در نتیجه ارتقای اثربخشی واکنش اضطراری
- جلوگیری از گسترش وضعیت های اضطراری و آسیب رسیدن به افراد جامعه و سازمان
- تقویت اعتماد و اعتبار عمومی زیر مجموعه های سازمان
- بازیابی سریع پس از بروز وضعیت های اضطراری و تداوم خدمات سازمان
- کاهش آثار و پیامدهای جانی مالی و زیست محیطی حوادث پرتوی
تعاریف
حادثه: حادثه عبارت است از یک رویداد برنامه ریزی نشده و در نتیجه، ناخواسته که موجب بروز زیان می شود. بیشتر حوادث بر اثر یک یا چند نارسایی در سامانه یا فرایند و یا تماس با یک منبع انرژی بروز می کند که بیشتر از آستانه نهایی تحمل بدن یا هر ساختار دیگر است این مطالب برای حادثه پیش بینی شده مانند جنگ و دیگر حوادث عمدی مصداق ندارد زیرا حوادث عمدی، حوادث برنامه ریزی شده است. در این راهنما حادثه را براساس شدت آن به سه دسته تقسیم بندی می کنیم:
- حادثه جزئی: بیشتر مربوط به افراد مستقر در سایت و سرویسهای عملیاتی است.
- حادثه جدی: باید توسط تیم های واکنش اضطراری کنترل شود و احتیاج به کمک های خارجی نیست.
- حادثه کلی: احتیاج به کمک های خارجی دارد.
شرایط اضطراری: شرایط اضطراری در یک مجموعه کاری، رویداد برنامه ریزی نشده ای است که می تواند منجر به چندین مورد مرگ یا صدمات قابل ملاحظه در بین کارکنان مشتریان یا مردم عادی شده یا کسب و کار را تعطیل و عملیات را قطع نموده یا منجر به آسیب های فیزیکی و یا زیست محیطی شده یا وضعیت مالی یا وجه عمومی مجموعه را تهدید نماید.
بحران: بحران رویدادی است که به طور طبیعی یا بوسیله بشر، به طور ناگهانی یا فزاینده به وجود آید و سختی و مشقتی را به جامعه انسانی تحمیل کند که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اضطراری اساسی و فوق العاده باشد.
هدایت کردن: یکی از پیچیده ترین وظایف مدیریت وظیفه هدایت و رهبری است که با نظارت بر زیر دستان و انگیزش آنها باعث رسیدن به اهداف سازمان می شود. مدیریت در لغت یعنی اداره کردن ولی مفهوم واقعی آن هدایت و رهبری است. هدایت یعنی ایجاد انگیزه و رهبری لازم به طوری که باعث شود کارکنان وظایف خود را به طور مطلوب انجام داده و به اهداف از پیش تعیین شده برسند. بنابراین هدایت افراد در جهت نیل به اهداف سازمانی عبارت است از انجام مقاصد سازمانی به وسیله افراد از طریق راهنمایی و انگیزش آنها هدایت کردن شامل تعیین کار هر فرد تشریح روشهای انجام ،کار صدور فرامین لازم و نظارت به منظور رفع اشتباهات است.
شرح:
وظیفه هدایت کردن به ویژه در سطح سرپرستان اهمیت خاصی دارد زیرا بیشترین کارکنان سازمان در این سطح به کار اشتغال دارند فرایند هدایت کردن معمولا مترادف با ایجاد انگیزه، رهبری، راهنمایی یا روابط انسانی نیز به کار میرود و شامل نفوذ در رفتار فرد و تغییر آن به میل و یا علیرغم میلش به سمت تحقق اهداف سازمانی است.
شرایط، روابط و مناسبات حاکم بر سازمان بستگی به شیوه هدایت و رهبری آن دارد که به خصوص در مورد تیم های درگیر در حوادث بزرگ اهمیت این امر دوچندان می شود. آنچه در انتخاب شیوه هدایت و رهبری مؤثر است طرز تفکر مدیر نسبت به ویژگی های کارکنان است؛ نظیر آنچه در نظریه X,Y مک گرگور مطرح شده است:
- بیشتر انسانها مسئولیت ناپذیرند و ترجیح میدهند در انجام کارها تحت هدایت و رهبری قرار گیرند.
- انسانها برای تمایلاتشان به کار خوب برانگیخته نمی شوند بلکه به وسیله محرک های مادی برانگیخته می شوند.
- بیشتر انسانها باید تحت هدایت و کنترل شدید قرار گیرند و از زور و ابزارهای نگرشی منفی و مجازات استفاده شود.
مدیری که از این نظریه استفاده می کند می پندارد که کارکنان معمولی ذاتاً از کار بیزار هستند و برای رسیدن به اهداف سازمانی باید از اجبار استفاده کرد. طبق این نظریه انسان تا بتواند از کار شانه خالی می کند.
مفروضات نظریه Y مبنی بر انطباق اهداف فردی با اهداف سازمانی است ی گوید و می انسان از کار لذت می برد و در دستیابی به هدف های مطلوب احساس مسئولیت می کند و نیاز به اعمال کنترل شدید و تهدید ندارد. مدیری که از این نظریه تبعیت می کند شکوفایی استعدادها را فراهم کند و توانمندی های افراد در جهت رسیدن به اهداف سازمانی را به کار می بندد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ سیستم فرماندهی حادثه و مدیریت صحنه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)