مدل Anglo-American در مراقبت های اورژانس پیش بیمارستانی
مدل Anglo-American در مراقبت های اورژانس پیش بیمارستانی
فرمت: Word تعداد صفحات: 12
مقدمه: امروزه در جهان با توجه به وقوع حوادث و بلایا، و بیماری های واگیر و غیر واگیر متعدد که می تواند حیات انسان را به خطر بیاندازد، اورژانس پیش بیمارستانی یکی از ضروری ترین نیازهای جامعه می باشد. جهت مدیریت عملکرد مناسب توسط اورژانس، رویکردهای متفاوتی در کشورهای مختلف استفاده می گردد که یکی از پر استفاده ترین آنها رویکرد Anglo-American بوده که مبتنی بر حمل و انتقال بیمار از محل حادثه می باشد. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی جنبه های مختلف رویکرد Anglo-American، مزایا و معایب آن در جهان به صورت مرور سیستماتیک انجام شد.
روش بررسی: مطالعه حاضر به صورت مروری در زمینه بررسی مدل Anglo-American در مراقبت های اورژانس پیش بیمارستانی در سطح جهان انجام شد. بر این اساس کلیه مقالات منتشر شده در این زمینه از ابتدای سال 2000 تا پایان سال 2018 طی جستجو در پایگاه های اطلاعاتی Web of Science, Pubmed, Scopus, Cochrane Library, Science Direct, Google scholar, Irandoc, Magiran, Medlib and SID استخراج شدند. جستجوی مقالات توسط دو نفر پژوهشگر مسلط به روش جستجو به طور مستقل انجام شد. اطلاعات مورد نیاز در مقالات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته استخراج گردید.
یافته ها: در مدل Anglo-American امدادگران با گذارندن دوره کوتاه آموزشی مراقبت مقدماتی پیش بیمارستانی می توانند وارد محل حادثه شده که منجر به کاهش هزینه های پرسنلی و تجهیزاتی جهت خدمات پیش بیمارستانی می گردد. کاهش Scene Time، افزایش دسترسی به پرسنل و وسایل نقلیه اورژانسی و قرار گرفتن سیستم مراقبت پیش بیمارستانی در کنار سایر سازمانهای امدادی (از جمله پلیس، آتش نشانی و …) بعنوان بخشی از خدمات امدادی ملی از دیگر مزایای مدل Anglo-American می باشد. در مقابل، عدم حضور پزشک در محل حادثه، عدم انجام اقدامات تخصصی درمانی و تریاژ تخصصی در صحنه، افزایش وخامت و یا مرگ و میر ناشی از اتلاف وقت بعلت عدم انتقال احتمالی بیمار به مرکز تخصصی مناسب و افزایش بار مراجعات مراکز درمانی از مشکات و معایب این مدل می باشد.
نتیجه گیری: مدل های مختلفی از سیستم اورژانس پیش بیمارستانی در دنیا وجود دارد و کشورهای مختلف بر اساس جغرافیا، امکانات، تجهیزات و نیروهای امدادی و تخصصی خود معمولا از یکی از این مدل ها استفاده می کنند. با توجه به پیشرفت های صورت گرفته در زمینه تجهیزات پزشکی آمبولانس ها، خدمات اورژانس هوایی و آموزش های تخصصی به پارامدیک ها به نظر این مدل از مدل های مطلوب باشد. توصیه می گردد مطالعات بیشتری در خصوص ارزیابی کارآیی این مدل در کشورهای مختلف دنیا انجام گردد تا ضمن استخراج گپ ها، نقاط ضعف و قوت آن در راستای بهبود و تقویت مزایای این مدل و رفع و کاهش معایب آن تلاش گردد.
Keywords: Emergency medical system, Anglo-American, Pre-hospital emergency ,Systematic Review.
مقدمه
اورژانس پیش بیمارستانی [EMS[1 یک سیستم جامع جهت پاسخ گویی به نیازهای درمانی بیماران یا مصدومان ناشی از حوادث که در مواجهه با عوامل تهدید کننده حیات قرار دارند می باشد که مسئولیت حفظ حیات این افراد را در خارج از سیستم درمانی تا زمان انتقال آنها به این مراکز را بر عهده دارد (1-3). در سیستم اورژانس پیش بیمارستانی تامین پرسنل آموزش دیده و حضور منظم آنها در محل ارائه خدمت، امکانات و تجهیزات برای ارائه خدمات درمانی، هماهنگی و انتقال به موقع حادثه دیده گان به مراکز درمانی از شاخص های مورد نیاز می باشد. همچنین عملکرد اورژانس پیش بیمارستانی بر چهار اصل استوار است که شامل دسترسی به مراقبت های اورژانسی، مراقبت در جامعه، مراقبت در مسیر و مراقبت از بیمار تا زمان دریافت خدمات در مراکز درمانی است(1).
سازمان جهانی بهداشت، اورژانس پیش بیمارستانی را بخش ضروری و جدایی ناپذیر جامعه و سیستم های بهداشتی و درمانی اعلام نموده که به عنوان نخستین نقطه تماس با مصدومین و بیماران بوده و وظیفه حفظ حیات آنها تا انتقال به مراکز درمانی را بر عهده دارد(4). امروزه در جهان پیشرفت های زیادی در زمینه بهبود ارائه خدمات توسط اورژانس پیش بیمارستانی صورت گرفته است که منجر به حفظ حیات مصدومان و بهبود عملکرد سیستم های بهداشتی و درمانی شده است. که از آن جمله می توان به تهیه تجهیزات پزشکی در حجم مناسب جهت ارائه خدمات اورژانسی در وسایل نقلیه و همچنین استفاده از داروهای کنترل شده مانند اپی نفرین و مورفین و در موارد مورد نیاز از روش های تهاجمی مانند لوله گذاری داخل تراشه، تزریق داخل وریدی و غیره جهت حفظ حیات بیماران اشاره نمود(1). بر اساس مطالب مذکور مراقبت اورژانس پیش بیمارستانی نقش حیاتی در حفظ زندگی انسان ها دارد. بنابراین هرچه این خدمات سریعتر، صحیح تر و مناسب تر ارائه گردد، حیات بیماران و مصدومین کمتر در معرض خطر قرار گرفته؛ لذا اتخاذ رویکرد مناسب جهت مدیریت ارائه خدمات اورژانسی به مصدومین امری ضروری می باشد(5, 6).
در جهان یک مدل اورژانس پیش بیمارستانی جامع که توسط کلیه کشورها مورد استفاده قرار گیرد وجود ندارد و هر کشور بر اساس شرایط جغرافیایی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مدل متفاوتی را اتخاذ نموده است(7). در میان مدل های موجود، دو مدل Franco-German و Anglo-American به طور گسترده تر استفاده می شود که مبتنی بر شیوه انتقال بیمار یا مصدوم از محل حادثه به مرکز درمانی می باشد(8). به طوری که اساس مدل Franco-German مبتنی بر تاخیر و درمان می باشد که در آن می بایست خدمات درمانی در محل وقوع حادثه به مصدوم یا بیمار ارائه و پس از ثابت شدن وضعیت حیاتی فرد، آن را به مرکز درمانی انتقال می دهند(9-11). اما اساس مدل Anglo-American حمل و انتقال سریع می باشد، در این مدل هنگام حضور در محل، خدمات اولیه و حیاتی به مصدوم یا بیمار ارائه و همزمان بدون وقفه فرد را به مراکز درمانی انتقال و سایر مراقبت های اورژانسی در مراکز درمانی انجام می شود(12, 13).
روش دیگر طبقه بندی مدل های اورژانس پیش بیمارستانی بر اساس سطح خدمات و دامنه اقدامات انجام شده برای مصدوم می باشند که به مدل های (Basic Life Support (BLS و ALS) Advanced Life Support) طبقه بندی می شوند. اساس مدل BLS مبتنی بر حمل و انتقال سریع بیمار می باشد در این مدل هیچ گونه اقدام تهاجمی از جمله ترزیق دارو و لوله گذاری تراشه انجام نمی شود و فقط خدمات غیر تهاجمی و حمایتی از جمله احیاء قلبی ریوی، ثابت کردن شکستگی ها و اکسیژن رسانی برای مصدوم انجام و سریعا به مرکز درمانی انتقال می یابند. در مدل ALS اساس بر ماندن و درمان در محل می باشد. در این مدل از روش های تهاجمی از جمله لوله گذاری تراشه، تزریق داخل وریدی، مایع درمانی و دارو درمانی استفاده می گردد(1). هر یک از مدل های مذکور دارای مزایا و معایبی می باشد که مناطق مختلف جهان بر اساس شرایط خود از انواع مختلفی از روش ها جهت سیستم اورژانس پیش بیمارستانی خود استفاده می کنند.
همانطور که در بالا ذکر شد مدل Anglo-American یکی از مدل های پرکاربرد اورژانس پیش بیمارستانی در مناطق وسیعی از جهان می باشند(14). با توجه به پیشرفت های فراوان در علوم پزشکی نیاز می باشد که مدل های مورد استفاده در اورژانس پیش بیمارستانی بهبود یابند و نواقص آنها مورد بررسی و نسبت به بهبود آنها اقدام گردد(15). بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی جنبه های مختلف، مزایا و معایب مدل Anglo-American در اورژانس پیش بیمارستانی به صورت مرور سیستماتیک انجام شد تا با مشخص نمودن این شاخص ها نسبت به بهبود عملکرد این مدل اقدام نمود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)