عملکرد تصفیه خانه فاضلاب و آزمایشات کنترل کیفی آن
عملکرد تصفیه خانه فاضلاب و آزمایشات کنترل کیفی آن
عملکرد تصفیه خانه فاضلاب و آزمایشات کنترل کیفی آن
تهیه و تنظیم: مهندس سعید سعیدی
در این مقاله به طور اجمالی به فرآیندها، مراحل تصفیه پساب و آزمایش های کنترل کیفی مرتبط خواهیم پرداخت. بدین منظور و برای توصیف واقعی تر جزئیات به تشریح فرآیندهای مذکور در یکی از تصفیه خانه های فعال کشور خواهیم پرداخت.
مجموعه تصفیه خانه شهر صنعتی البرز از جمله مراکزی است که به لحاظ کمک در راستای حفظ محیط زیست و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی و ایجاد یک فضا یسبز مناسب و کاهش آلودگی هوا و خدمت رسانی به ساکنین اطراف تصفیه خانه در مساحتی حدود ۲۰ هکتار احداث و در سال ۱۳۷۸ بعد از انجام مراحل ساخت و نصب تجهیزات با ظرفیت پذیرش فاضلاب ورودی با حجم ۷۰ هزار متر مکعب در شبانه روز به عنوان بزرگترین تصفیه خانه فاضلاب صنعتی کشور مورد بهره برداری قرارگرفت. این واحد در حال حاضر با ظرفیت معمول در شبان هروز ۴۵ تا ۶۵ هزار مترمکعب فاضلاب صنعتی و شهری را تصفیه و برای آبیاری زمینهای کشاورزی آماده می نماید. در حال حاضر حدود ۴۰۰ واحد صنعتی فعال و ۱۲۰۰ واحد کارگاهی تجاری و بخشی از فاضلاب شهری و خانگی شهر الوند و بیدستان و فاضلاب شهر نصرت آباد از طریق شبکه جمع آوری فاضلابها به تصفیه خانه هدایت و تصفیه می گردد.
کیفیت پساب تصفیه شده مطابق با استانداردهای زیست محیطی بوده و آب آن مورد مصارف کشاورزان منطقه می باشد، کنترل و شناسایی کلیه
صنایع مستمر در محدوده شهر صنعتی البرز و یا خارج از محدوده شهر صنعتی البرز به جهت اینکه فاضلاب تولید شده از سوی آن صنایع در محدودة شرایط قابل پذیرش تصفیه خانه باشد، یا به صورت دور های و یا به صورت لحظه ای صورت می پذیرد تا بتوان با طبقه بندی کلیه صنایع به لحاظ میزان بار آلودگی، شرایط بهینه ای را برای تصفیه فاضلاب شهر صنعتی البرز مهیا کرد.
این تصفیه خانه به روش بیولوژیکی لجن فعال فعالیت و تصفیه فاضلاب را انجام می دهد که دارای سیستم پمپاژخانه اولیه، آشغالگیر، چرب یگیر و دانه گیر، استخر تعادل، پمپاژخانه میانی، استخرهای ته نشینی اولیه، سیستم هوادهی و ته نشینی ثانویه، واحد کلرزنی، واحد تغلیظ و تثبیت لجن و استخرهای خشک کن لجن می باشد.
مراحل زیر به اختصار فرآیند تصفیه را توضیح می دهد:
- فاضلاب ورودی به مجموعه تصفیه خانه ابتدا توسط واحد تلمبه خانه اولیه وارد تصفیه مقدماتی می گردد.
- مرحله بعدی شامل تاسیسات آشغالگیر است که در این واحد مواد جامد شناور نظیر تکه های چوب و مواد پلاستیکی و پارچه ها و … به صورت اتوماتیک (یا دستی توسط پرسنل) از فاضلاب ورودی جدا و از طریق نوار نقاله به مخزن تعبیه شده جهت دفع نهائی انتقال می یابند.
- واحد چربی گیر و دانه گیری: در این واحد حذف شن، ماسه و گل و لای از طریق ته نشینی و حذف چربی از طریق دمیدن هوا توسط نازل های هوا صورت می گیرد.
- استخر تعادل: به منظور تنظیم فاضلاب ورودی از نظر نوسانات کمی و کیفی از این استخر استفاده می شود که شامل:
- الف) شوک های ناگهانی به لحاظ اسیدی و قلیایی و دترجنت از سوی شرکت های تولیدی
- ب)بارندگی شدید که منجر به افزایش ناگهانی دبی ورودی فاضلاب بیش از حد پذیرش تصفیه خانه در ساعات مختلف شبانه روز می گردد.
- واحد خنثی سازی: برای خنثی سازی فاضلاب ورودی و کمک به انجام عملیات تصفیه فاضلاب از مواد، تنظیم pH و تزریق مواد مغذی و آنتی فوم از این واحد استفاده می شود.
- پمپاژخانه میانی: فاضلاب پس از خنثی سازی وارد یک پمپاژخانه میانی می گردد که به منظور جلوگیری از افزایش عمق واحدهای بعدی ناشی از افت هیدرولیکی احداث شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ مبانی طراحی لوله کشی فاضلاب و هواکش
⇐ ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) در بهره برداری از شبکه های جمع آوری فاضلاب
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)