طراحی مدل راهبردی ارزیابی عملکرد صنعت ساختمان با رویکرد HSE-BSC و VIKOR
طراحی مدل راهبردی ارزیابی عملکرد صنعت ساختمان با رویکرد HSE-BSC و VIKOR
طراحی مدل راهبردی ارزیابی عملکرد صنعت ساختمان با رویکرد HSE-BSC و VIKOR
فرمت: pdf تعداد صفحات: 8
علیرضا متقی فرد (دانشجوی کارشناس ارشد مدیریت سیستم و بهره وری، دانشکده صنایع و مکانیک ، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین)
منوچهر امیدواری (استادیار، دانشکده صنایع و مکانیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین)
چکیده
امروزه ارزیابی عملکرد جزء لاینفک سازمان های پیشرو در محیط رقابتی است. بر همین اساس صنعت ساخت و ساز که به عنوان یکی از مهمترین و اشتغال زا ترین صنایع کشور بیش از سایر بخش های اقتصادی – صنعتی کشور تحت تاثیر گستره درک و بکار گیری مفهوم ایمنی، بهداشت و محیط زیست است، بنابراین توجه به مسائل مربوط به ایمنی و سلامت شغلی کارگران و کارکنان در این صنعت و گروه های درگیر با این مسئله می بایست بسیار مهم تلقی شود. همچنین از آنجایی که فعالیت های عمرانی بسیار متنوع و پیچیده می باشد، ریسک فراوانی در این گونه فعالیت ها مشاهده می شود. لذا آثار و تبعات عدم رعایت ایمنی، بهداشت و محیط زیست، و پیشامد حوادث برای گروه های ذینفع بسیار پرهزینه و بعضا غیر قابل جبران خواهد بود، به نظر می رسد ارزیابی عملکرد براساس این رویکرد در فرایند ساخت و ساز شهری که بزرگترین عامل تاثیر گذار در زندگی انسان و مسائل زیست محیطی شهرها است از اهمیت ویژه ای برخوردار است، حال این مسئله مطرح است که شاخص های بهداشت، ایمنی و محیط زیست جهت ارزیابی عملکرد سازمانی مانند سازمان نظام مهندسی ساختمان که یکی از ارگانهای تاثیر گذار در زمینه ساخت و ساز یک کشور است از اهمیت ویژه ای برخوردار است و استفاده از ابزار کارت امتیازی متوازن (BSC) که در آن تنها رویکرد مالی منظور نگردیده و رویکرد های بهداشت، ایمنی و محیط زیست را نیز مورد ارزیابی قرار می دهد بتواند ارزیابی دقیق تری را حاصل کند. لذا در این مقاله، امکان تعیین جایگاه و رتبه ی هر یک از شاخص های HSE در منظر های BSC با به کار گیری VIKOR به عنوان یکی از روش های تصمیم گیری چند معیاره فراهم می گردد.
واژگان کلیدی: بهداشت، ایمنی، محیط زیست (HSE)، کارت امتیاز دهی متوازن (BSC)، تحلیل شبکه ای (ANP)، تصمیم گیری چند معیاره، ویکور (VIKOR).
۱- مقدمه
سازمانهای که امروزه در یک دنیای حساس به مسائل اجتماعی و زیست محیطی بسر می برند، لازم است علاوه بر رضایت مشتریان، به سلامتی و رفاه کارکنان و همچنین حفاظت از محیط زیست اهمیت ویژه ای دهند. یکی از مهمترین مواردی که شرکت ها را به سمت استقرار و بهبود سیستم های ایمنی، بهداشت و محیط زیست ترغیب می کند، بروز انتظارات اساسی از طرف ذینفعان سازمان در حوزه های ایمنی، سلامتی و بخصوص محیط زیست است. در حال حاضر علاوه بر مسائل قانونی که شرکت ها ملزم به رعایت آن هستند، بسیاری از شرکت ها از استانداردهایی که در قوانین آمده است، فراتر رفته تا در جامعه ای که در آن کار می کنند به عنوان یک شرکت شاخص مطرح شوند؛ علاوه بر این کاهش خطرات زیست محیطی و ارتقای سلامت و ایمنی کارکنان، موجب بهبود بهره وری گشته و شرکت هایی که شهرت قابل توجهی دارند می توانند از این طریق اعتبار و تصویر خود را نزد مشتریان، سرمایه گذاران و ذینفعانی که نسبت به مسائل اجتماعی حساس هستند، تقویت نمایند. در اهمیت موضوع مدیریت ایمنی و بهداشت، همین بس که در گزارش کمیته اجرایی ایمنی و بهداشت انگلیس با عنوان «هزینه های حوادث» ادعا شده است که هزینه حوادث و سوانح کاری به طور میانگین ۳۷ درصد سود سالانه شرکت های حمل و نقل، ۵/۸ درصد قیمت هر مناقصه برای شرکت های عمرانی و درصد هزینه های جاری بیمارستانها می باشد که لزوم طراحی سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت را در سازمانها نمایش میدهد.
نکته مهم تر این که چنانچه ما به کل هزینه های حوادث نگاه کنیم، خواهیم دید که مهم ترین هزینه های حوادث، هزینه های غیر اقتصادی هستند. این هزینه ها می تواند شامل نقص فیزیکی حادثه دیده، هزینه های روحی وارد شده به خانواده و اطرافیان او و یا حتی هزینه های وارد شده به تعادل و انسجام موجود در کل جامعه باشد که با طراحی اثربخش یک سیستم مدیریتی برای ایمنی، بهداشت و محیط زیست می توان بسیاری از این هزینه ها را کاهش داد و حتی از طریق ایجاد برند و تصویر مثبت در ذهن مشتریان و ذینفعان به رشد درآمدهای سازمان نیز کمک نمود [۱].
در حال حاضر استانداردهایی نظیر استاندارد HSE-MS و یا 14001 OHSAS 18001 ،ISO جهت مدیریت کارآمد ایمنی، بهداشت و محیط زیست وجود دارند که برخی شرکت های مشاوره بر اساس آنها، سیستم های مدیریت HSE را ارزیابی می کنند. اگرچه این استانداردها به صورت سیستمی و فرآیندی فعالیت های مرتبط با HSE را در یک سازمان می سنجند اما این ارزیابی به صورت موضعی و بدون در نظر گرفتن ارتباط سیستم مدیریت HSE با سایر فعالیت های سازمان است و لذا ارزش واقعی فعالیت های HSE را در کسب و کار سازمان مشخص نمی سازد. حال، سوالی که وجود دارد این است که چگونه می توان سیستم های مدیریت HSE را ارزیابی کرد و عملکردشان را در تحقق اهداف کسب و کار و تامین منافع مشتریان و سایر ذینفعان سازمان سنجید؟ چگونه می توان فهمید که آیا سیستم مدیریت HSE برای کسب و کار سازمان ارزش آفرین بوده و یا صرفا برای سازمان هزینه ایجاد کرده است؟
در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سؤالات و ارائه الگویی مناسب جهت ارزیابی عملکرد سیستم های مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست بر اساس کارت امتیازی متوازن (BSC) به اولویت بندی شاخص های HSE سازمانی با یک رویکرد چند معیاره هستیم در این مقاله از VIKOR برای تصمیم گیری استفاده شده است. این پژوهش می تواند نقطه شروعی برای دستیابی سازمان ها به اهداف ارزیابی ایمنی با نگاه جامع و استراتژیک باشد و آنها را برای اجرای برنامه های HSE در همه سطوح و پاسخگویی به توقعات کلیه کارکنان و ذینفعان در درازمدت آماده سازد. این مقاله به صورت ذیل سازماندهی شده است: در بخش دوم به پیشینه تحقیق و مطالعات انجام شده اشاره می شود، بخش سوم به تشریح کارت امتیاز متوازن و در بخش چهارم به ارائه روش ویکور می پردازد، در بخش پنجم کاربرد VIKOR در طراحی مدل راهبردی ارزیابی عملکرد صنعت ساختمان با ترکیب روش HSE-BSC بیان شده و در بخش نهایی نتیجه گیری و پیشنهادات آمده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی ریسک خطرات یک واحد صنعتی به روش آنالیز خطرات عملکردی (FuHA)
⇐ ارزیابی سطح ایمنی عملکردی (SIL Study) برای کنترل ایمنی سیستم های صنعتی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)