شاخص های تعیین تقصیر در حوادث ناشی از کار
شاخص های تعیین تقصیر در حوادث ناشی از کار
شاخص های تعیین تقصیر در حوادث ناشی از کار
تعیین مقصیر بر عهده کیست؟
تعیین مقصر در محاکم قضایی اعم از آنکه در هنگام صدور کیفر خواست باشد یا در مقام صدور حکم در دادگاه رسیدگی کننده به پرونده از شئون مقام قضایی است.
جایگاه کارشناس در تعیین مقصر
کارشناس و اهل حبره ای که برابر درخواست مراجع قضایی عهده دار بررسی حوادث ناشی از کار می گردند تنها می بایست پس از کشف چگونگی بروز حادثه, در گزارش تهیه شده علل وقوع حوادث را تعیین و گزارش خویش را به مراجع محترم قضایی بفرستند مگر آنکه صراحتا از ایشان خواسته شده باشد در خصوص مقصر یا مقصرین و میزان قصور ایشان اظهار نظر نمایند.
جرم چیست؟
هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده است, جرم محسوب می شود ( ماده 2 قانون مجازات اسلامی)
ملاک در تشخیص جرم: قوانین و قواعد امره
مشارکت در جرم:
هرکس با شخص یا اشخاص دیگر در عملیات احرایی جرمی مشارکت کند و جرم, مستند به رفتار همه انها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت, شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرائم غیرعمدی نیز چنانچه جرم, مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران, شریک در جرم محسوب می شوند و مجازات هر یک از آنان, مجازات فاعل مستقل آن جرم است. (ماده 125 قانون مجازات اسلامی)
اصول کلی:
مسئولیت کیفری: مسئولیت کیفری, شخصی است (ماده 141 قانون مجازات اسلامی)
در مسئولیت کیفری اصل بر مسئولیت شخص حقیقی است و شخص حقوقی در صورتی دارای مسئولیت کیفری است که نماینده قانونی شخص حقوقی به نام یا در راستای منافع آن مرتکب جرمی شود مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی مانع مسئولیت اشخاص حقیقی مرتکب جرم نیست. (ماده 143 قانون مجازات اسلامی)
تقصیر: تحقیق جرائم غیرعمدی, منوط بر احزار تقصیر مرتکب است. (ماده 145 قانون مجازات اسلامی)
تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبادلاتی است. مسامحه, غفلت, عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند انها, حسب مورد, از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبادلاتی محسوب می شود. (تبصره ذیل 145 قانون مجازات اسلامی)
شبه عمد: هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود, مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد, شبه عمد محسوب می شود/ (بند پ ماده 291 قانون مجازات اسلامی)
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید:
-
دیه
- تعریف دیه و انواع آن
- موارد عمومی دیه
-
ضمان
- ضمان و موجبات آن
-
اجتماع مباشر و مسبب
-
تسبیب
-
تعیین مقصر یا مقصرین
-
جنبه عمومی جرم
-
حوادث در قانون کار
-
یک حادثه …
حتما بخوانید:
⇐ حوادث ناشی از کار دکتر تهرانی
⇐ حوادث ناشی از کار (پیامدها و مسئولیتها)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)