سونامی سرطان در ایران
سونامی سرطان در ایران
سونامی سرطان در ایران
” سونامی سرطان، ایران را در می نوردد. ” این جمله ای است که اکثر سرطان شناسان کشور با نگرانی آن را باز گو می کنند و از بروز تبعات آن نگران هستند. حسین صرافی: سرطان، سومین عامل شایع مرگ در ایران است.
دکتر عبدالله فضلعلی زاده، رئیس انجمن سرطان ایران در گفت و گو با مهر گفت:” سرطان به عنوان یکی از معضلات جامعه بشری با تهدید انسانها در تمام گروههای سنی، سبب خسارات جانی و مالی فراوانی می شود که کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.”او در ادامه افزود:” پولهایی که در بخش درمان بیماران سرطانی هزینه می شود، می بایست در تشخیص بیماری به کار گرفته شود. زیرا، پیشگیری و غربالگری از جمله مسائل مهمی است که در کنترل این بیماری باید به آن پرداخت.
“رشد فزاینده بیماران سرطانی در کشور در حالی است که کارشناسان مصرف سیگار و انواع فرآوردههای دخانی، استفاده از کودهای شیمیایی، کمبود پزشک درمانگر و عدم توجه دولت به سلامت و ثبت دقیق آمار سرطان در کشور را از دلایل افزایش این معضل در کشور می دانند.نقش پر رنگ سیگار در سرطانهایی ایرانی مصرف سیگار در ایران به مرز 60 میلیارد نخ در سال رسیده است. با افزایش مصرف سیگار به مرز 60 میلیارد نخ در سال، میزان مرگ و میر ناشی از مصرف دخانیات در ایران به 70 هزار نفر در سال می رسد که پیش بینی می شود، طی 20 سال آینده، این میزان به 200 هزار نفر نیز افزایش یابد.
دکتر محمدعلی محققی، رئیس انستیتو سرطان بیمارستان امام خمینی در گفت و گو با خبر آنلاین میگوید:” روند افزایشی بیماری سرطان معده در مردان و افزایش بسیار سریع سرطانهای ریه و بروز فراوان سرطانهای مثانه، خون، سلسله اعصاب مرکزی و مغز نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه ویژه شود. در واقع سرطانهای ناشی از استعمال دخانیات در مردان و تا حدودی در زنان با رشد شدیدی همراه است که این هشداری جدی و حاکی از مصرف بیرویه و کنترلناپذیر دخانیات در همه گروههای سنی بهویژه در جوانان و نوجوانان است.”
کود شیمیایی عامل افزایش سرطان در بسیاری از نقاط جهان برای استفاده از کودهای شیمیایی در صنعت کشاورزی استانداردهای دقیق و روشنی طراحی شده است. عناصر تشکیلدهنده این نوع کودها به دقت اندازه گیری میشود تا از ورود مقادیر غیر مجاز این عناصر به محصولات و به تبع آن بدن انسان جلوگیری شود. متأسفانه در ایران استانداردی درباره کود شیمیایی تعریف نشده است. به همین دلیل کودهای شیمیایی نازل بدون کنترل کیفیت در مزارع استفاده میشود.
دکتر محمد جعفر ملکوتی، خاک شناس و استاد دانشگاه تربیت مدرس، تغییر رژیم غذایی و آلودگی مواد غذایی به سمومی همچون نیترات را از مهم ترین علل افزایش سرطان می داند و میگوید:” متأسفانه در کشور ما میزان مصرف کود در بخش کشاورزی بسیار بالا و سالانه حدود ٥/٤ میلیون تن است که ٨٧ درصد آن را کودهای اوره – فسفره تشکیل میدهد؛ استفاده زیاد از این کودها به دلیل داشتن کادمیوم و نیترات، باعث سرطانزایی میشود. به عنوان نمونه غلظت نیترات در سیب زمینی و پیاز باید ٥٠ میلیگرم در هر کیلوگرم وزن تازه ( وزن محصول بلافاصله پس از برداشت) باشد ولی متأسفانه میزان کادمیوم و نیترات در اغلب اوقات بسیار بیشتر از سطح استاندارد و مرگ آور است.”
کمبود پزشک درمانگر بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، در جوامع پیشرفته 18 تا 22 درصد مردم و به عبارت دیگر از هر پنج نفر یک نفر در طول عمر خود به سرطان مبتلا می شوند. این در حالی است که تعداد پزشکان و درمانگران سرطان جوابگوی این تعداد بیماران نیست.دکتر علی قنبری مطلق، انکولوژیست و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به آمار سازمان جهانی بهداشت که نشان می دهد هر 100 هزار نفر یک پزشک درمانگر سرطان نیاز دارد، می گوید:” با توجه به جمعیت 75 میلیونی کشور باید 750 نفر درمانگر سرطان داشته باشیم که در حال حاضر نصف این تعداد را نیز نداریم.”
به گفته این انکولوژیست، ایران در مقایسه با کشورهای ترکیه و مصر که از نظر جغرافیایی، مسائل فرهنگی، جمعیت و شمار مبتلایان به سرطان مشابه ایران هستند، از تعداد متخصصان کمتری برخوردار است.سلامت در سبد خانواده ایرانیان سیزدهمین مولفه است مجموعه یارانه های اختصاص یافته به حوزه سلامت 313 میلیون دلار بوده که 56 میلیون دلار از آن کاهش یافته است. بنابراین می توان پیش بینی کرد که برای مقابله با سرطان با کمبود یارانه و دارو مواجه شویم.
علی رضا زالی، قائم مقام سازمان نظام پزشکی، سهم سلامت را در سبد خانواده ایرانیان سیزدهمین مولفه عنوان می کند و می گوید:” در بودجه 87 سهم سرانه قرار بود 12 هزار و 900 تومان باشد در حالی که سرانه خروجی هفت هزار تومان شد.”او در ادامه می افزاید:” سهم دولت در خوشبینانه ترین اوضاع از صندوق ذخیره ارزی 7/9 درصد است در حالی که در کشورهای دیگر به زیر 5/16 درصد نباید برسد.”قائم مقام سازمان نظام پزشکی، وضعیت بیمه ای نامناسب و پوشش ناکافی آن را از دیگر چالش های موجود حوزه سلامت عنوان می کند و معتقد است:” بضاعت بیمه ها کافی نیست، برنامه های غربالگری وجود ندارد و متاسفانه اکثر برنامه ها درمان محور شده اند.” دکتر رضا ملایری، مسوول بخش شیمی درمانی مرکز پزشکی بیماری های خاص نیز در این زمینه می گوید:” حدود 70 درصد داروهای لازم تحت پوشش بیمه هستند اما 30 درصد باقی مانده که مبالغ بالایی دارند، تحت پوشش نیستند.
این هزینه ها فشار بر بیماران وارد می سازد.”فقدان مرکز ثبت سرطان در ایران سرطان بیماری پیچیده ای است. بنابراین باید برای مقابله با آن باید اطلاعات وسیعی داشت اما در کشور به دلیل عدم وجود مرکز اطلاعات سرطان مقابله با این بیماری سخت شده است.دکترعبدالله فضل علیزاده، رئیس انجمن سرطان ایران به خبرآنلاین میگوید:” آمار روز افزون مبتلایان به سرطان نیازمند تنظیم استراتژی مقابله با این بیماری است.”
او با اشاره به اینکه برای برنامهریزی صحیح به داشتن آمار دقیقی از ابتلا به انواع سرطانها در کشور نیازمندیم، میافزاید:” برای رفع این معضل وجود یک مرکز ملی برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل انواع سرطانها در کشور به شدت احساس نیاز میشود.”رئیس انجمن سرطان ایران تصریح میکند:” طبق آمارهای جهانی تعداد بیماران سرطانی از 11 میلیون و 800 هزار نفر در سال 2005 با 55 درصد رشد به تعداد 18 میلیون و 200 هزار نفر در سال 2020 خواهد رسید.”فضل علی زاده ادامه میدهد:” حدود 18 تا 20 درصد کل مردم در طول عمر خود به سرطان دچار میشوند که ایران نیز از این مساله مستثنا نیست و اگر برنامه غربالگری یا درمانی انجام شود میتوانیم شاهد کاهش این میزان باشیم.”
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)