روش های آنالیز خطر
روش های آنالیز خطر
روش های آنالیز خطر
فرمت: PDF تعداد صفحات: 21
فهرست:
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی مفهومی CD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی اولیه PD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی دقیق DD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی سیستم SD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز عملیاتی سیستمOD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر سلامتی HD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر الزامات طراحی RD-HAT
- ارتباط بین انواع تجزیه و تحلیل خطر
- تقسیم بندی تکنیک های ارزیابی ریسک
- محدودیت های روش های کیفی و نیمه کمی ارزیابی ریسک
تجزیه و تحلیل خطر مجموعه ای از کارکردهای متنوع و تخصصی است که با توجه به اهمیتی که در برنامه های ایمنی سیستم دارد به عنوان قلب این سیستم شناخته می شود. از آنالیز خطر به عنوان ابزاری برای شناسایی مخاطرات، اثرات و فاکتورهای مسبب آنها در فرایندهای کاری یاد می شود. آنالیز خطر به صورت سیستماتیک برای تست سیستم، زیرسیستم، تاسیسات، قطعات، نرم افزار، پرسنل و ارتباطات بین آنها استفاده می شود. نتایج زیر از فرایند تجزیه و تحلیل حاصل می گردند:
- شناسایی حالات نقص سیستم که می توانند بستر لازم را برای وقوع خرابی در سیستم فراهم نمایند.
- شناسایی نقاط بحرانی طراحی و ارائه راهکار مناسب برای حذف یا کاهش سطح ریسک آنها به سطح قابل پذیرش
- شناسایی عوامل ایجاد کننده مستقیم یا غیر مستقیم حوادث در محیط کار
- تعيين شدت و احتمال خطرات شناسایی شده
- تصمیم گیری در ارتباط با اقدامات کنترلی تعریف شده برای حذف خطرات
برای تجزیه و تحلیل خطرات دو دسته بندی متفاوت زیر وجود دارد:
الف) انواع تجزیه و تحلیل خطر
ب) تکنیک های تجزیه و تحلیل خطر
انواع تجزیه و تحلیل خطر، طبقه بندیی از آنالیز را تعریف می کنند برای نمونه آنالیز «طراحی دقیق» یا «آنالیز طراحی مفهومی» ولی تکنیک های تجزیه و تحلیل خطر، متدولوژی واحدی را برای آنالیز مخاطرات تعریف می کنند، برای نمونه «تکنیک آنالیز درخت خطا». انواع تجزیه و تحلیل خطر زمانبندی، سطح دسترسی به جزئیات پروژه و سیستم تحت مطالعه را نشان می دهند. انواع تجزیه و تحلیل خطر برای هر یک از فازهای چرخه عمر محصول برنامه های خاصی دارند اما تکنیک های تجزیه و تحلیل خطر متدولوژی آنالیز مشخص با نتایج ویژه ای هستند که ممکن است در تمامی مراحل چرخه عمر محصول استفاده گردند. در مجموع هفت نوع تجزیه و تحلیل خطر برای هر یک از فازهای چرخه عمر سیستم وجود دارد. انواع تجزیه و تحلیل خطر دامنه کاربرد، جزئیات و آنالیز خطر ویژه مربوط به بازه زمانی هر فاز از چرخه عمر سیستم را تشریح می کنند. برای رسیدن به این اهداف ممکن است از چندین تکنیک آنالیز خطر نیز بهره گیرند. جدول 1 تفاوت انواع و تکنیک های آنالیز خطر را نشان می دهند.
جدول 1: تفاوت انواع و تکنیک های تجزیه و تحلیل خطر
انواع |
تکنیک ها |
– زمان، محل و میزان اطلاعات سیستم تحت آنالیز قابل تعیین است
– شرح وظیفه آنالیز ویژه را در یک زمان مشخص از چرخه عمر یک سیستم تعیین می کند. – هدف مطلوب از انجام آنالیز مشخص است. – تمرکز ویژه ای بر طراحی دارند. |
نحوه ی انجام آنالیز بخوبی مشخص شده است. دارای متدولوژی ویژه و هدفمند می باشند. نتایج رضایت بخش را برای انواع تجزیه و تحلیل خطر فراهم می سازند. |
هفت نوع تجزیه و تحلیل خطر کاربردی در ایمنی سیستم:
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی مفهومی CD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی اولیه PD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی دقیقDD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز طراحی سیستم SD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر فاز عملیاتی سیستمOD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر سلامتی HD-HAT
- نوع تجزیه و تحلیل خطر الزامات طراحی RD-HAT
نکته ی مهمی که می بایستی به آن توجه شود این است که هریک از انواع تجزیه و تحلیل فوق به تنهایی نمی توانند آنالیز جامع و کاملی از سیستم داشته باشند بلکه می بایستی تمام هفت نوع آنالیز خطر در تمام فازهای چرخه عمر سیستم بکار برده شوند. شکل 1 فیلترهای خطر را نشان میدهد.

فیلترهای خطر
شکل 1: فیلترهای خطر
در مراحل ابتدایی طراحی خطرات فراوانی وجود دارند که انواع تجزیه و تحلیل خطر به عنوان فیلتری برای حذف این خطرات به شمار می آیند. هر کدام از آنها خطرات ویژه ای را شناسایی می کنند و در انتها نیز مقداری ریسک تحت عنوان “ریسک باقی مانده” وجود دارد. که می بایستی برنامه مناسب برای کاهش اثرات آنها تدوین شود. انواع تجزیه و تحلیل خطر از اجزاء حیاتی شناسایی خطر و ارزیابی ریسک برنامه ایمنی سیستم به شمار می روند.
این هفت نوع تجزیه و تحلیل خطر، تکنیک های فراوانی وجود دارند که کاربرد هر کدام از آنها فاکتورهای مختلفی از قبیل چرخه عمر سیستم، مدها، فازها، عملکردها، سخت افزارها نرم افزارها، فاکتورهای انسانی و جنبه های محیطی بستگی دارد.
نسخه های A و C و D استاندارد نظامی 882، تکنیک های اصلی و مهم برای شناسایی آنالیز خطرات از قبیل لیست مقدماتی خطر، آنالیز مقدماتی خطر، آنالیز خطر زیر سیستم آنالیز خطر سیستم، ارزیابی خطر سلامتی، آنالیز الزامات ایمنی طراحی تحت عنوان الزامات ایمنی سیستم معرفی کرده اند. شکل 2 ارتباط بین انواع و تکنیک های تجزیه و تحلیل خطر را برای چرخه عمر یک سیستم نشان می دهد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آنالیز خطرات شغلی سازمان OSHA
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)