روش اجرایی ارزیابی و مدیریت ریسک
روش اجرایی ارزیابی و مدیریت ریسک
روش اجرایی ارزیابی و مدیریت ریسک
فرمت: PDF تعداد صفحات: 13 و 48
1- هدف:
هدف از تدوین این روش اجرایی تعیین، شناسایی، ارزیابی و بروز سازی جنبه های زیست محیطی و خطرات ایمنی و بهداشتی و تحت کنترل قرار دادن آنها و همچنین ثبت و نگهداری این جنبه های زیست محیطی و خطرات ایمنی و بهداشتی جهت بهبود سیستم مدیریت و حصول اطمینان از انطباق با خط مشی سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS) بهداشت، ایمنی و محیط زیست می باشد.
2- دامنه کاربرد:
این روش اجرایی برای استفاده در معاونت ها، نواحی سه گانه، سازمانها و شرکت های تابعه تدوین گردیده است.
3- تعاریف:
1- بهداشت و سلامت (Hygiene & Health): علم و هنر تأمین بالاترین سطح سلامت، حفظ و ارتقای سلامت شهروندان و کارکنان اعم از پیمانکار و رسمی و حفظ سرمایه از طریق ایجاد محیط زندگی و محیط کار سالم، انتخاب افراد مناسب هر شغل، تطبیق کار با مقتضیات روحی و جسمی کارکنان، پیشگیری از حوادث و بیماری های شغلی و غیر شغلی، آموزش بهداشت فردی و مسایل مربوط به کار و زندگی، تشخیص زودرس و درمان بیماریها است.
2- خطر Hazard: عاملی که بالقوه می توانند سبب بیماری، آسیب، خسارت به اموال، تاسیسات، تولیدات یا محصول، محیط زیست، وقفه در ارائه خدمات، کاهش تولید و ارائه خدمات و یا افزایش عیوب و پرداخت خسارت ها شود.
3- Incident رویداد: یک واقعه (event) زنجیره ای از وقایع است که سبب شده یا می تواند سبب بروز آسیب، بیماری و یا خسارت به سرمایه، محیط زیست یا اشخاص شود.
4- ریسک (Risk): ترکیبی از امکان وقوع یک واقعه نامطلوب و شدت وقوع آن
5- کمترین حد قابل قبول و کاربردی (As Low As Reasonably Practicable (ALARP: منظور تقلیل ریسک به کمترین حد قابل قبول و قابل اجرا است. این امر مستلزم برقراری تعادل در کاهش ریسک با توجه به جنبه های مختلف نظیر زمان، مشکلات، زحمات، امکانات و هزینه های دسترسی به آن است. به بیان دیگر به کارگیری زمان، امکانات و توان برای کاهش ریسک ها بر اساس اولویت بندی انجام شده است.
6- پایش ریسک Risk monitoring: از آنجا که ریسک ها به ندرت ایستا هستند، لازم است که تحت پایش قرار گیرند. به علاوه ضروری است که اثر بخشی برنامه های کنترلی و مدیریت ریسک مورد بررسی و نظارت قرار گیرد.
7- مدیریت ریسک Risk management: مدیریت ریسک فرآیند سیستماتیک شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک ها می باشد.
8. آنالیز ریسک: استفاده اصولی از اطلاعات موجود به منظور برآورد ریسک وارد بر افراد، اموال و محیط زیست می باشد.
9. ارزیابی ریسک: فرآیند تصمیم گیری که در آن ریسک های مختلف بر اساس شاخص ها و معیارهای مشخص اولویت بندی می شوند تا با در نظر گرفتن کنترل های موجود، در مورد پذیرش، کاهش و یا رد آنها تصمیم گیری شود.
10. محیط زیست: محیطی شامل هوا، آب، خاک، منابع طبیعی و گیاهان، جانوران، انسان و روابط متقابل بین آنها که سازمان در آن فعالیت می کند
یادآوری: محیط در این تعریف از درون یک سازمان تا سیستم جهانی را در بر می گیرد.
11. سازمان: شرکت، بنگاه، اداره، مجتمع، نهاد، موسسه یا بخش یا ترکیبی از آنها اعم از ثبت شده یا ثبت نشده، عمومی یا خصوصی که دارای بخش ها و تشکیلات خاص خود باشد.
یادآوری: سازمانهایی که دارای چند واحد کاری هستند، هر یک از آنها می تواند یک سازمان محسوب شود.
12. بهبود مستمر: فرآیندهای تکرار شونده ارتقای سامانه مدیریت محیط زیستی، برای دستیابی به بهبودهایی در عملکرد محیط زیستی سازمان و در راستای خط مشی زیست محیطی آن
13. عملکرد زیست محیطی: نتایج قابل اندازه گیری از مدیریت یک سازمان بر جنبه های زیست محیطی خود
14. پیشگیری از آلودگی: استفاده از فرآیندها، تجربیات، مهارتها، مواد، محصولات، خدمات یا انرژی جهت کاهش یا کنترل ایجاد / انتشار یا تخلیه هر نوع آلوده کننده یا مواد زائد به منظور کاهش مضرات پیامدهای محیط زیست.
یادآوری: پیشگیری از آلودگی می تواند شامل کاهش یا حذف در مبدا، تغییر فرآیند، محصول یا خدمات، استفاده کارا از منابع جایگزینی مواد و انرژی، استفاده مجدد، بازیافت، احیاء و تصفیه باشد.
15. اثرات / پیامدهای زیست محیطی: اثرات مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از فعالیت ها، محصولات و خدمات بر محیط زیست، اگر چه مفید یا مضر باشند، اطلاق می گردد.
16. جنبه های زیست محیطی: بخشی از فعالیت ها، محصولات یا خدمات یک سازمان که بتواند با محیط زیست تاثیر متقابل داشته باشد.
یادآوری: جنبه زیست محیطی بارز، آن جنبه زیست محیطی است که پیامد زیست محیطی بارزی داشته یا بتواند داشته باشد که مطابق روش ارزیابی ریسک مندرج در این روش دارای سطح ریسک ALARP و یا غیر قابل قبول باشند.
17. شناسایی خطرات: فرآیند کشف منابع عمده خطر و فاکتورهایی که ممکن است به عنوان شروع کننده حادثه عمل کنند را شناسائی خطرات گویند. این اطلاعات از طریق تجربیات موجود، استانداردها و الزامات قانونی، بازرسی، بازنگری و ممیزی، گزارش رویدادها، حوادث، شبه حوادث، چک لیست ها و تکنیک های سیستماتیک تجزیه و تحلیل خطر بدست می آیند.
18. شدت خطر: سطح خطرات بر اساس پتانسیل واقعی یا مشاهده شده آنها در ایجاد جراحت، صدمه و آسیب را شدت خطر گویند.
19. احتمال وقوع: امکان بروز شرایط ایجاد یک خطر را احتمال وقوع آن خطر گویند.
20. تواتر: تعداد احتمال وقوع یک خطر در واحد زمان را میزان تواتر آن خطر گویند.
21. شرایط عادی: منظور از شرایط عادی در ارزیابی جنبه های زیست محیطی شرایطی است که فعالیت های روزمره، روتین و بسیار قابل پیش بینی و برنامه ریزی شده اند و منجر به مصرف کنترل شده منابع و انتشار واقعی آلاینده ها به محیط زیست می شوند.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل دوره مدیریت و ارزیابی ریسک در 48 صفحه با موضوعات زیر پیوست شد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ارزیابی و مدیریت ریسک دکتر کاظمی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)