خواص و مضرات و تفاوت های نوشابه و دوغ

خواص و مضرات و تفاوت های نوشابه و دوغ

خواص و مضرات و تفاوت های نوشابه و دوغ

خواص و مضرات و تفاوت های نوشابه و دوغ

 

مقدمه:

همه ما بارها شنیده ایم که نوشابه های گازدار برای سلامتی مضر است، اما معمولا بی توجه از کنار این شنیده ها می گذریم و گویا نمی خواهیم تحت هیچ شرایطی آن را از سفره رنگین غذایی مان حذف کنیم.

البته این ماجرا وقتی شکل جدی تری به خود می گیرد که بدانیم براساس آمارهای موجود و رسمی، میزان مصرف نوشابه های گازدار در ایران، بالاترین میزان سرانه مصرف در جهان است. به عبارتی براساس آمار موجود، میانگین مصرف نوشابه های گازدار در دنیا برای هر فرد ١٠ لیتر و در کشور ما، بیشتر از ٤٢ لیتر برای هر فرد است یعنی چیزی حدود ٤ برابر دیگر کشورها ( اگر جمعیت کشور را ٧٠ میلیون نفر در نظر بگیریم تقریبا می شود سالانه ٢ میلیارد و نهصد و چهل میلیون لیتر ).

مصرف فراوان نوشابه های گازدار آسیب های فراوانی به سلامت جسمی مردم وارد می کند به نحوی که به دلیل نابودی کلسیم موجود در بدن و مصرف نکردن لبنیات خصوصا شیر و دوغ در ایران بیش از ٥ میلیون نفر مبتلا به بیماری مرگبار اما خاموش پوکی استخوان می باشند و از هر ١٠٠ زن ایرانی بالای ٥٠ سال، ٧٠ نفر دچار عارضه پوکی استخوان اند.

مضرات مصرف نوشابه های گازدار

1- پوسيدگي دندانها:

تمام نوشابه هاي گازدار خاصيت اسيدي داشته و سبب فرسايش ميناي دندانها مي گردند. همچنين ميزان قند بالاي اينگونه مـحصولات پوسيدگي دندانها را تسريع مي كند.

 2- چاقي:

نوشابه هاي گازدار عمدتاً از آب تصفيه شده، افزودنيهاي مصنوعي و شكر تصفيه شده تهيه مي گردند. بنابراين فاقد هرگونه ارزش تغذيه اي بوده و تنها به خاطر ميزان قند بالايشان داراي كالري زيادي مي باشند كه سبب چاقي در فرد

مصرف كننده مي گردند. در نوشابه هاي رژيمي نيز جاي شكر معمولي از آسپارتام استفاده مي كنند كه در ضمن آنكه يك ماده اشتها آور مي باشد براي سلامتي نيز مضر بوده و مصـرف آن ميگرن، سرگيجه و كاهش توان حافظه را بدنبال دارد.

3- سوء تغذيه:

PH نوشابه هاي گازدار بين 5/2 تا 5/3 مي باشد كه موجب پديد آمدن محيطي اسيدي در معده مي شوند. در تمام مسير سيستم گوارش، تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنين محيط اسيدي مي باشد. اما در ديگر اعضاي سيستم گوارش بدن، مانند دهان، گلو و مري در پي مصرف نوشابه هاي گازدار محيط اسيدي ناهنجاري ايجاد مي گردد. چرا كه مخاط دهان، گلو و مري بسيار در برابر اسيد حساس و آسيب پذير مي باشند.

اسيد فسفريك موجود در اين نوشابه ها نيز با رقابت با اسيد هيدروكلريك معده، عملكرد صحيح معده را تحت تاثير قرار مي دهد. هنگامي كه معده ناكارآمد مي گردد غذاي مصرفي گوارش نيافته باقي مانده و سبب سوء هاضمه و نفخ مي شود. افرادي كه از زخم معده و سوزش سر سينه رنج مي برند بايد از مصرف نوشابه هاي گازدار جدا خودداري كنند.

4- تاثير بروي كليه ها:

هنگامي كه ميزان اسيد فسفريك خون افزايش مي يابد كليه ها قادر بدفع سريع آن نمي باشند بنابراين فشار مضاعفي بروي كليه ها تحميل مي گردد. مصرف نوشابه هاي گازدار سبب مي شود تا كلسيم از استخوانها برداشته شده و درون خون جريان يابد اين امر موجب رسوب كلسيم اضافي در كليه ها گرديده كه در نهايت منجر به سنگ كليه مي گردد.

5- تاثير بروي پوست:

خونِ اسيدي بروي عملكرد گلوتايتون تاثير ميگذراد. گلوتايتون يك آنزيم با خاصيت آنتي اكسيداني مي باشد. علاوه بر آن نوشابه هاي گازدار فاقد هرگونه مواد معدني و ويتامين مي باشند. افرادي كه نوشابه مصرف مي كنند معمولا مصرف آب ميوه، شير و حتي آب را كاهش مي دهند و بدن خود را از ويتامين ها و مواد معدني كه براي سلامتي پوست ضروري مي باشند محروم مي سازند. بنابراين پوستشان بيشتر دچار چين و چروك مي شود.

6- تاثير بروي استخوانها:

اسيد فسفريك موجود در نوشابه هاي گازدار ماده اي بسيار سمي مي باشد. در صنعت از اسيد فسفريك بعنوان سختي گير آب استفاده مي گردد. به اين طريق كه اسيد فسفريك سبب زدودن كلسيم و منيزيوم از آب سخت مي گردد. اسيد فسفريك در بدن نيز داراي عملكرد مشابهي مي باشد. يعني يون كلسيم را از استخوانها بر داشته و پوكي استخوانها را سبب مي گردد.

به نوشابه هاي گازدار عمدتاً كافئين افزوده مي شود. كافئين موجود در نوشابه هاي گازدار با سرعت بيشتري نسبت به ديگر نوشيدني هاي حاوي كافئين مانند قهوه و چاي، جذب بدن مي گردد. كافئين سبب برهم خوردن نظم خواب شده، علايم پيش از قاعدگي را تشديد كرده و سبب كم آبي در بدن مي گردد.

جدول مقایسه ارزش غذایی یک لیتر دوغ و یک لیتر نوشابه

دوغ

مواد غذایینوشابه
۱۷پروتئین (گرم)

صفر

دوغ

۱۰

چربی(گرم)

نوشابه

صفر

6/0

فسفر (گرم)صفر
47/0کلسیم (گرم)

صفر

06/0-6/0

ویتامین  A ( میلی گرم )

صفر

02/0

ویتامین B1 ( میلی گرم )

صفر

8/0

ویتامین B2 (میلی گرم )صفر
جزئیویتامین D (میلی گرم)

صفر

۲۵

قند ( گرم )104
۹۴۵آب ( سی سی )

۸94

ندارد

مواد نگهدارنده

دارد

260

انرژی (کیلو کالری)

403

  • نكته آخر

به خاطر داشته باشيد كه بيماريها يك شبه پديدار نمي گردند بلكه در طي سالها بر اثر پيروي از رژيم هاي غذايي نامناسب ايجاد مي شوند. بنابراين مصرف نوشابه هاي گازدار را به حداقل ممكن رسانده و در عوض به نوشيدن آب، دوغ و آب ميوه هاي طبيعي روي آوريد.

 

  • هرگونه سوالی در رابطه با خواص و مضرات و تفاوت های نوشابه و دوغ داشتید در نظرات ثبت کنید تا بررسی شود.

    هر مطلبی لازم داشتید, کافیه سفارش دهید تا در سایت قرار گیرد.

حتما بخوانید:

وقتی یک نوشابه میخوری !

لپتوسپیروزیس در کنسرو، قوطی و نوشابه های گازدار

 

مدیر وبسایت تخصصی دانشجویان بهداشت حرفه ای, علاقمند به ایمنی و بهداشت و نرم افزارهای مربوطه هستم و همراه با تیم تخصصی سعی می کنم که محیطی پرباری را برای شما عزیزان فراهم کنم.
با عضویت در خبرنامه ایمیلی جدیدترین مطالب را در ایمیل تان دریافت کنید. اعضاء خبرنامه و صفحات اجتماعی ACGIH از امکانات ویژه ای برخوردار خواهند شد !!! تعداد افراد فید برنر
0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله زیر را حل کنید: *