تهویه صنعتی غبارگیرها
تهویه صنعتی غبارگیرها
تهویه صنعتی غبارگیرها
تهیه و تنظیم:مهندس سعید رضا زاده
فوق لیسانس مکانیک گرایش تبدیل انرژی متخصص سیستم های تهویه صنعتی – فیلتراسیون هوا و تهویه مطبوع مرکزی
phone: 09026661060
Email: [email protected]
فهرست:
-
تعاریف و اصول بهداشت محیط كار
-
اصول تهویه صنعتی (سیستم های مولد و مكنده)
-
اصول تهویه عمومی و رقتی
-
سیستم های غبارگیری صنعتی
-
انواع دستگاه ها و روش های غبارگیری
-
انواع روش هاي تمیزكاری غبارگیرها
-
انواع فیلترهای غبارگير
-
نكات لازم در طراحی سیستم های غبارگیر صنعتی
خب در ابتداي جلسه يک سری مباحث کلی رو در خصوص اصول بهداشت محيط های کاری و تهويه صنعتی با هم مرور ميکنيم و من در خلالش اون جاهايی که ميخوام در بحث غبارگيرها بيشتر در موردش تمرکز کنم سعی ميکنم عکس يا جدولش رو هم بزارم که دوستان هم بخوبی هدايت موضوعی شوند . بطور کلی هدف از پالايش آلودگی ها در محيطهای صنعتی شامل چهار رويکرد هستش و من اينجوری تقسيم بنديش ميکنم :
- ابتدا و مهم تر از همه حفظ سلامت و ايمنی کارگران و کارکنان اون مجموعه صنعتی هست.
- دوم کنترل و جمع آوری آن آلودگی (اعم از جامد مايع گاز) و امحاء اصولی آن به سبب خطرات زيست محيطی ای هست که دارند.
- سوم استفاده مجدد از اون آلودگی جمع آوری شده (غبار ميست و …) و بازگرداندنش در چرخه به منظور احياء بعنوان محصول.
- چهارم جمع آوری غبار يا ميست با هدف بسته بندی و فروش به صنايع ديگر پايين دستی يا بالا دستی درخصوص حفظ ايمنی کارکنان يکسری الزامات و تعاريف و استاندارد هم وجود داره که به اين صورت توضيح ميدم خدمت دوستان.
يكي حدتماس شغلی TLV=Threshold Limit Value هستش که عبارتست از غلظتی از يک ماده در هوا که اگر تقريبا تمام افراد برای روزهای متوالی با آن در تماس باشند، هيچ گونه اثر سويی در آنها مشاهده نشود . و دوم اينكه ما معيار ديگه اي هم داريم به نام TWA= Time Weighted Average که به معيار “ميانگين وزنی زمانی” معروف هست .
به اين معنی که عبارتست از ميانگين وزنی زمانی غلظت يک ماده برای 8 ساعت تماس معمولی روزانه و 44 ساعت تماس هفتگی که تقريبا در تمام شاغلين هيچ گونه اثر سويی رو ايجاد نکند .
از بين اين دو تا معيار معمولا معيار TWA رو به معيار امن تر منظور ميکنن، چون پارامترهای سنجش اون (زمان و وزن) هستش که توسط افراد عمومی و عادی قابل فهم تر هستش و راحتتر هم اندازه گيری ميشه .
يک نکته ای رو هم خدمت شما عرض کنم که هر دو معيار TLV و TWA هرساله توسط انجمن بهداشت حرفه ای آمريکا ACGIH برای تمام مشاغل اعلام ميشه و ميزان اون با توجه به اهميت بحث سلامت شاغلين و همينطور به سبب الزام صنعتگران و کارفرماها به استفاده از سيستم های مدرن تهويه و تصفيه هوا دچار تغييرات و تمهيدات سختگيرانه تری ميشه .
خب حالا که بصورت اجمالی با معيارهای سنجش خطرات محيط های صنعتی آشنا شديم به بررسی راهکارهای کنترل آلاينده هاميپردازيم . ابتدا توضيح کلی در مورد سيستم های تهويه صنعتی در حد آشنايی و يادآوری برای دوستان ارائه ميدم :
سيستم های تهويه به کار رفته در صنعت، به طور اساسی دو دسته هستند : سيستم مولد که به اون Supply System ميگن و برای توليد هوای فرآوري شده برای محيط کار مورد استفاده قرار ميگيرد .
سيستم مکنده يا همون تخليه کننده که به Exhaust System معروف هستش و برای تخليه آلاينده های توليد شده که در حين عمليات صنعتی (همان ها که در تکست های مقدمه عرض کردم) به کار ميرود .
دوستان در نظر داشته باشيد که يک برنامه کامل تخليه بايد هر دو بخش توليد و تخليه هوا (هوادهی و مکش) را توام داشته باشد . اين رو هم بگم که اگر در سيستم های تهويه ساختمان های مسکونی و تجاری به هر دليلی گاهی سيستم های هوادهی و مکش همزمان وجود نداره و يا اگر وجود داره به خوبی عمل نميکنه و با همون وضع به کارش ادامه ميده
اما در خصوص سيستمهای تهويه صنعتی و علی الخصوص غبارگيرها بحث هوادهی و مکش توامان جزو الزامات سيستم هستش و در خيلی از موارد اساس اتوماسيون و راهبری دستگاه ها که توسط PLC کنترل ميشه بلا استثناء دارای سيگنالهايی از سيستم تهويه کارخانه ميباشد که به محض اختلال در هوادهی يا مکش يا دستگاه های فيلتراسيون هوا يا هر سه آنها، کل سيستم اون بخش از کارخانه به حالت توقف در مياد و تا مشکل تهويه رفع نشود، قادر به استارت مجدد دستگاه ها نيستيم.
خب برگرديم به ادامه بحث : همانطور که گفته شد يک سيستم تهويه استاندارد و کامل بايد هر دو جنبه هواکشی و هوادهی رو مد نظر داشته باشد، حالا ممکن است به فراخور شغل و عمليات آن، نياز به محيطی با فشار مثبت يا منفی باشد که با تنظيم و بالانس سيستم تهويه مي توان به محيط با فشار دلخواه دست يافت. حالا به توضيحات جزيی تر در خصوص اجزاء هر کدوم از سيستم های هوادهی و مکنده ميپردازم :
سيستم های مولد (هوارسان ها) Air House اين سيستم ها به دو منظور کاربرد دارند :
- برای تامين آسايش کارگران و كاركنان (سيستم تهويه مطبوع)
- برای جايگزينی و تأمين هوای تخليه شده (سيستم جايگزين کننده هوا)
از اونجايی که در اين جلسه هم انديشی تأکيد بر سيستم های تهويه صنعتی با محوريت سيستم های غبارگيری و فيلتراسيون هوا هستش از توضيحات مورد 1 صرفنظر ميکنم، چون هم دوستان به حد کافی در اون تخصص دارند و هم با توجه به موضوعات ساير جلسات هم انديشی از تکرار مکررات جلوگيری ميکنم .
يک سيستم هوارسان خوب و استاندارد شامل بخش های زير هست :
- بخش ورودی هوا
- فيلترها
- يونيت های حرارتی و برودتی
- بلوئر
- کانال های توزيع هوا
- دريچه های توزيع هوا و ديفيوزرها
سيستم های مکنده Exhaust Systems:
در بحث تهويه صنعتی سيستم های مکنده رو به دو گروه تقسيم ميکنند :
- تهويه مکنده عمومی General Exhaust System
- تهويه مکنده موضعی Local Exhaust System
تهويه مکنده عمومی برای کنترل گرما و گاهی هم برای دفع آلاينده های توليد شده در يک فضای معين به وسيله حجم زيادی از هوا بکار برده مي شود. از انجايی که در اين سيستم با حجم زيادی از تخليه هوا مواجه هستيم، عموما در کنار اين سيستم از يک يا چند سيستم مولد هوارسان استفاده مي شود تا جبران هوای خارج شده را کرده باشد و همچنين با رقيق سازی هوای داخل کمکی (هرچند ناچيز) به کاهش غلظت آلاينده ها کرده باشد .
سيستم تهويه مکنده موضعی همانطور که از اسم اون پيداست بر اساس دريافت آلاينده در منبع توليد و يا نزديک آن کار ميکند. (در بحث غبارگيرهای صنعتی با اين بخش خيلی سر و کار داريم) اين سيستم غالبا ترجيح داده ميشود زيرا مؤثر تر بوده و در مقايسه با تهويه عمومی، برای تخليه آلاينده ها حجم هوای کمتری نياز دارد.
در حال حاضر بدليل تأکيد بر کنترل آلودگی هوا و نياز هرچه بيشتر بر سيستم های تميزکننده مؤثرتر هوا و با توجه به حجم کمتر هوای مورد نياز در سيستم های مکنده موضعی، اين سيستم که باعث کاهش هزينه های وسايل تميز کننده نيز ميشود توصيه مي گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
حتما بخوانید:
⇐ارزیابی عملکرد سیستم های تهویه صنعتی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)