تعاریف پایه و واژگان ایمنی برق
تعاریف پایه و واژگان ایمنی برق
تعاریف پایه و واژگان ایمنی برق
فرمت: PDF تعداد صفحات: 8
مقدمه
هر رشته ای زبان خاص خود را دارد، تعاریف پایه و فهرست واژگان این عناصر برای فهم عمیق آن رشته بسیار مهم هستند با این ذهنیت متن ذیل طرح کلی و اصطلاحات پایه ای مورد استفاده قرار خواهند گرفت شرح میدهد این فهرست واژگان، ابزاری را تشکیل میدهند که برای درک تاثیر وضعیت هادی خنثی (بطور مثال در سیستم اتصال به زمین) در ایمنی سیستم های برق فشار ضعیف بسیار موثر هستند.
تعاریف پایه ای و فهرست واژگان
عایق بندی اصلی
عایق بکار رفته برای قسمت های برقدار و ضروری به منظور فراهم نمودن حفاظت اصلی در برابر شوک الکتریکی
تجهیزات کلاس صفر
تجهیزاتی که فقط دارای عایق بندی اصلی هستند و فاقد ترمینال هم بندی می باشند .
تجهیزات کلاس 1
تجهیزاتی که به عایق بندی اصلی و ترمینال هم بندی مجهز شده اند در موارد نقص در عایق بندی اصلی با قطع خودکار منبع تغذیه می توان حفاظت در برابر شوک الکتریکی را تامین نمود.
تجهیزات کلاس II
تجهیزات مجهز شده به عایق ،مضاعف که شامل عایق بندی اصلی به اضافه عایق تکمیلی یا یک عایق تقویت شده می باشد.
تجهیزات کلاس III
تجهیزاتی هستند که حفاظت در برابر شوک الکتریکی فقط با استفاده از منبع ولتاژ خیلی پایین ایمن تامین می گردد، بنابراین خصوصیات ایمنی اضافی تشکیل دهنده وسایل برقی کلاس I و کلاس II مورد نیاز نمیباشد.
تماس مستقیم
تماس با قسمت هایی از تاسیسات که به طور معمول برقدار هستند.
تماس غیر مستقیم
تماس با قسمت های فلزی که به طور معمول برقدار نیستند (مثل بدنه های هادی)، اما تحت شرایط خطا برقدار شده اند (تفاوت اساسی بین تعریف شرایط تماس مستقیم و غیر مستقیم وجود یک محفظه فلزی بین قسمت برقدار و فرد است)
قطع کننده منبع تغذیه
حفاظت در برابر تماس غیر مستقیم ممکن است توسط قطع خودکار از منبع تغذیه تامین گردد. یک وسیله حفاظتی باید هنگام وقوع خطا در مدار یا تجهیزات بطور خودکار منبع تغذیه را قطع نماید تا ولتاژ تماس بیش از ۵۰ ولت متناوب موثر (یا ولتاژ ۱۲۰۷ مستقیم بدون) تموج زمان کافی برای ایجاد خطر و اثرات نامطلوب فیزیولوژیکی در افراد را نداشته باشد.
بدنه هادی
بدنه هادی یا ECP قسمتی از تجهیزات الکتریکی است که هادی بوده و می تواند لمس شود (حتی اگر خارج از دسترس) باشد و البته این قسمت برقدار نبوده، اما ممکن است در اثر نقص در عایق بندی اصلی برقدار شود البته بخشی از یک هادی که می تواند برقدار شود. فقط به این علت که در تماس با یک ECP است نباید به عنوان یک ECP در نظر گرفته شود گاهی اوقات ECPها به قسمت های فلزی که نقشی در انتقال جریان ندارند اطلاق می گردند.
ولتاژ خیلی پایین
ولتاژ تامین شده از یک منبع که بین هادی ها و نیز بین هادی ها و زمین، از ۵۰۷ تجاوز نمی کند.
بدنه هادی بیگانه ۲
بدنه هادی بیگانه یا EXPC بخش رسانایی است که از اجزای سیستم الکتریکی نبوده ولی می تواند لمس گردد و معرف پتانسیل صفر (مثل پتانسیل زمین) یا یک پتانسیل اختیاری باشد .هر دوی این پتانسیل ها خطرناک هستند. مثال هایی از EXCP، قسمت های فلزی سیستم های گاز، آب و گرمایش، اسکلت فلزی یک ساختمان، کف ها دیوارهای هادی و غیره هستند.
عایق بندی کاربردی
عایق بین قسمت های هادی در ولتاژهای مختلف است که فقط برای عملکرد مناسب وسایل برقی ضروری می باشد.
زمین کردن
زمین به جرم هادی کره زمین گفته می شود که پتانسیل آن به طور قراردادی صفر در نظر گرفته می شود.
سیستم اتصال به زمین IT
سیستم نیرویی که از زمین مجزا شده (زمین نشده ) (شکل 1) یا با استفاده از یک امپدانس بزرگ زمین شده است (شکل 2) ECPها (بدنه های هادی) مستقل از منبع ،نیرو زمین شده اند. البته هادی خنثی ممکن است در سیستم توزیع شده باشد با این وجود توصیه می شود که این کار صورت نگیرد تا عایق بندی آن از زمین امکان پذیر و به سهولت انجام گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ ایمنی برق و تجهیزات حفاظتی الکتریکی چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)