تصمیم سازی و ارزیابی ریسک آتش سوزی در عملیات اطفایی
تصمیم سازی و ارزیابی ریسک آتش سوزی در عملیات اطفایی
تصمیم سازی و ارزیابی ریسک آتش سوزی در عملیات اطفایی
فهرست:
- مقدمه
- تصمیم سازی در شرایط بحرانی
- انتخاب روش ارزیابی ریسک
- اصول کلی بر ارزیابی ریسک در محل عملیات
- محاسبات اعداد جدول ماتریس ارزیابی ریسک
- افسر ایمنی ارزیابی ریسک
- ارزیابی خطرات و تعیین نرخ ریسک آتش سوزی ساختمان اداری تجاری آریو
همانطور که می دانیم روش های متعددی برای ارزیابی ریسک وجود دارد. این روش ها در شرایطی انجام می شود که شرایط اضطراری نمی باشد و کارشناس فرصت کافی برای ثبت شرایط و داده ها و ارزیابی موقعیت و مشاوره با متخصصان مربوطه و استخراج اعداد و جداول ارزیابی ریسک را دارا می باشد. در شرایط حادثه، اولویت نجات افراد و مهار آتش سوزی بوده و ارزیابی پویای ریسک توسط آتش نشانان با مهارت محدود ارزیابی ریسک با محدودیت ها و موانع متعدد نرم افزاری و سخت افزاری مواجه می باشد.
در ادامه ارزیابی ریسک آتش سوزی ساختمان اداری تجاری آریو برای افراد آتش نشانی خسارتهای انسانی پرسنل و خسارتهای مادی احتمالی پرخطر برای آتش نشانان به صورت محدود مورد تحلیل قرار گرفته است. بررسی نشان میدهد ارزیابی ریسک خطر برای آتش نشانان در محل عملیات، از سال ۱۳۹۸ آغاز شده و نیازمند توجه مدیران سازمان های آتش نشانی، افسران ایمنی و پرسنل آتش نشان میباشد. در کشورهای پیشرفته پس از گذار از مراحل ارزیابی ریسک، آموزش تصمیم سازی در شرایط بحرانی به آتش نشانان آغاز شده است.
مقدمه
همانطور که میدانیم عناصر فرماندهی و مدیریت از جنبه های آشکار در مدیریت سانحه است که در سه بخش کلیدی، تاثیر بیشتری دارد: سازماندهی در محل حادثه (ساختار جدید سازمانی در محل حادثه)، مدیریت ریسک سانحه (ایمنی پرسنل، مردم و اموال)، صلاحیت فرماندهی (تمام مهارت های دانش محور مورد نیاز برای حفظ شایستگی).
در شرایط حادثه، اولویت تیم آتش نشانی، نجات افرادی است که در معرض آسیب بیشتر و مرگ قرار دارند و نجات ساختمان از ریزش و کاهش خسارتهای مالی می باشد. با این شرایط و نگاه، برای سالیان طولانی ایمنی خود آتش نشان همواره مغفول واقع شده و یا در درجات بعدی اهمیت قرار گرفته است. این شرایط در کشورهای مختلف متفاوت است. برای مثال در انگلستان و هند اگر ساختمان خطر ریزش داشته باشد، ورود آتش نشان به داخل ساختمان ممنوع می باشد. نمونه آن آتش سوزی ساختمان گرانفل در شهر لندن در سال ۱۳۹۶ بود.
در سال های اخیر با توجه به نیاز سازمان های آتش نشانی به پیاده سازی در شرایط حادثه، اولویت نجات افراد و مهار آتش سوزی بوده و ارزیابی پویای ریسک توسط آتش نشانان با مهارت ارزیابی ریسک محدود با محدودیت ها و موانع متعدد نرم افزاری و سخت افزاری مواجه میباشد. راه حل های اساسی شامل دقت در استخدام آتش نشان (دانش و شرایط روحی روانی) و حفظ و توسعه سلامت و توانمندی ایشان، آموزش روشهای تصمیم سازی در شرایط بحرانی، توسعه روش های عملیات استاندارد و ارزیابی مخاطره میباشد. در این مقاله ابتدا شرایط تصمیم سازی و سپس ماتریس ارزیابی ریسک، اعداد و محاسبه نرخ ریسک و علل انتخاب آن به منظور کمک به فرایند تصمیم سازی تشریح شده است.
سامانه فرماندهی عملیات به جای روش موجود فرماندهی عملیات، ارزیابی ریسک و ایمنی پرسنل تیم عملیاتی مورد توجه قرار گرفته است. اما فاصله زیادی وجود دارد بین آنچه میدانیم که باید انجام دهیم و آنچه در سازمانها و ادارات آتش نشانی شهری و صنعتی ایران انجام می دهیم.
تصمیم سازی در شرایط بحرانی
همانطور که می دانیم روش های متعددی برای ارزیابی ریسک وجود دارد. این روشها در شرایطی انجام می شود که شرایط اضطراری نمی باشد و کارشناس فرصت کافی برای ثبت شرایط و داده ها و ارزیابی موقعیت و مشاوره با متخصصان مربوطه و استخراج اعداد و جداول ارزیابی ریسک را دارا می باشد. در شرایط حادثه، اولویت نجات افراد و مهار آتش سوزی بوده و ارزیابی پویای ریسک توسط آتش نشانان با مهارت محدود ارزیابی ریسک با محدودیت ها و موانع متعدد نرم افزاری و سخت افزاری مواجه می باشد. به همین دلیل شرایط به دو حالت تقسیم می شود. [۳] [۴]
1- شرایطی که تصمیم سازی و تصمیم گیری لحظه ای در شرایط بحرانی باید انجام شود و فرصتی برای ارزیابی ریسک وجود ندارد. مثلا دست فردی زیر آوار گیر کرده و احتمال آوار بزرگتر بعدی وجود دارد. باید دست را قطع کرد یا نکرد؟ به منظور افزایش توان تصمیم گیری و اقدام درست در این شرایط لازم است از قبل اقدامات مهم و ارزشمند زیر انجام شده باشد. استخدام در استخدام، شرایط روحی روانی و دانش پایه افراد به درستی ارزیابی شده و افراد مناسب این شغل استخدام شوند.
2- دانش عملیاتی و غیر عملیاتی پرسنل: در دوره بدو ورود و دوره های متعدد حین خدمت، آموزش روش های متعدد تصمیم سازی در شرایط بحرانی آموزش داده شود.
دانش پایه و مهارتهای آتش نشانان به طور واقعی افزایش داده شده و ارزیابی شود. در انتصابات فرماندهی، دانش عملیاتی و غیر عملیاتی مورد نیاز برای تصمیم گیری اندازه گیری و در صورت تایید انتصاب انجام شود. تدوین، ابلاغ و توسعه روشهای عملیاتی استاندارد به تیم های عملیاتی و پرسنل به منظور کاهش خطای انسانی افراد.
توضیح: تشریح فنی روشهای تصمیم سازی خود به مقاله مجزایی نیاز دارد. با شرایطی که فرصت ارزیابی ریسک ساده وجود دارد. مانند شرایطی که افسر ایمنی فرصت کافی بررسی شناخت مخاطره ها و تاثیر آنها را دارد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ روش مهندسی ارزیابی ریسک حریق (FRAME)
⇐ ارزیابی شاخص حریق و انفجار DOW
⇐ ارزیابی ریسک خطرات یک واحد صنعتی به روش آنالیز خطرات عملکردی (FuHA)
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)