تجزیه و تحلیل درخت رویداد ETA
تجزیه و تحلیل درخت رویداد ETA
تجزیه و تحلیل درخت رویداد ETA
تهیه و تنظیم: مهندس فاطمه سیفی
تعداد صفحات: 37 و 12
موضوعات:
- مقدمه
- کلیات
- تاریخچه
- تعاریف
- تئوری و متدولوژی
- فرایند ETA
- 2 نمونه انجام شده به روش ETA
- مزایا و معایب تجزیه و تحلیل رویداد به روش ETA
مقدمه:
- تجزیه و تحلیل درخت رویداد ETA روشی جهت شناسایی و ارزیابی زنجیره یا توالی وقایع در یک سناریو حادثه بالقوه به دنبال بالقوه به دنبال وقوع رویداد آغازین.
- ETA از یک ساختار درختی منطقی که درخت واقعه ET نامیده می شود بهره می گیرد.
- هدف ETA تعیین چگونگی پیشرفت رویداد آغازین به حادثه جدی و یا تعیین چگونگی کنترل یک واقعه بوسیله سیستم های ایمنی یا دستورالعمل های تدوین شده می باشد.
- نتیجه ETA دستیابی به پیامدهای ممکن مختلف ناشی از یک رویداد آغازین و به دست آوردن احتمال هر پیامد است
کلیات:
- ETA یک روش قدرتمند برای شناسایی و ارزیابی تمامی مسیرهای پیامدهای سیستم که امکان وقوع آنها پس از رویداد آغازین وجود دارد ،است .
- مدل ETA می تواند نشان دهد احتمال اینکه طراحی سیستم در یک مسیر عملکرد ایمن، یا مسیر افت عملکرد و یا مسیر غیر ایمن باشد.
- از روش ETA برای مدلسازی کل سیستم، تجزیه و تحلیل زیر سیستم ها، اجزاء ، نرم افزارها ، دستورالعمل ها ، محیط زیست و خطاهای انسانی می توان بهره برد.
- ETA را در مراحل مختلف, از جمله طراحی مفهومی (اولیه), طراحی پایه طراحی تفضیلی می توان اجرا نمود.
- ETA همچنین در نیروگاه های هسته ای، فضاپیماها و صنایع شیمیایی بخوبی قابل اجراست.
تاریخچه:
ETA در واقع شکل باینری (دودویی) از یک درخت تصمیم گیری برای ارزیابی مسیرهای مختلف تصمیم گیری در یک مساله داده شده است.
ETA بنظر می رسد که در طول WASH-1400 (مطالعه ایمنی نیروگاه هستهای حدود سال 1974) توسعه یافته است. تیم WASH-1400 تشخیص داد که جهت ارزیابی ریسک احتمالی نیروگاه می توانند از FTA استفاده کنند. با توجه به اینکه FTA بسیار پیچیده و دست و پا گیر بود آنها تصمیم به ایجاد روش ETA جهت تدوین تصویر منسجم تر و متمرکزتر در حالی که هنوز از FTA استفاده می کردند نمودند.
تعاریف:
سناریوی حوادث: مجموعه ای از رویدادهایی که در نهایت منجر به حادثه می شوند. زنجیره وقایع با یک رویداد آغازین و معمولا با چند رویداد میانی که در نهایت وضعیت نامطلوبی را ایجاد می کند.
رویداد آغازین: نقص خرابی یا رویداد نامطلوبی که باعث شروع زنجیره حوادث می شود. IE ممکن است ایجاد یک حادثه نامطلوب کند که این موضوع بستگی به عملکرد موفقیت امیز کنترل کننده خطر است که در سیستم طراحی شده است.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل ورد «آنالیز درخت رخدادها ETA» در 12 صفحه پیوست شد.
آنالیز درخت رخدادها (ETA) یک تکنیک تحلیلی برای تشخیص و ارزیابی زنجیره وقایع در مجموعه ای از رخدادهای پیاپی درون یک حادثه بالقوه است. ساختمان منطقی این تکنیک بعنوان یک درخت از رخدادهای پیاپی شناخته می شود. هدف (ETA) تعیین رخداد اولیه ای است که منجر به ناهنجاری جدی می گردد است در این صورت است که می توان آن رخداد را اختصاصا توسط تدابیر و سیستم های ایمنی کنترل کرد. تکنیک (ETA) می تواند تمام پیامد های ممکنه از یک رخداد اولیه را پوشش دهد و برای تعیین آنها از کارایی لازم برخوردار است.
زمینه
تکنیک درخت رخدادها به منظور آنالیز مخاطرات در طراحی سیستم (SD-HAT) بکار میرود و می بایست تدارک لازم را برای بدست آوردن SD-HAT فراهم آورد.
ETA یک ابزار بسیار قوی برای تشخیص و ارزیابی همه مسیرهای پیامدهای سیستم که ممکن است بعد از رخداد اولیه رخ دهند، می باشد. این مدل تمامی پیامدهای محتمل در طراحی مسیرهای ایمن عملیات و یا عملیات غیرایمن و اسیب دیده را در هر فرآیندی را پوشش میدهد. هدف از ETA ارزیابی تمامی پیامدهای ممکن از یک رخداد اولیه است. عموما پیامد های متعددی به دنبال یک رخداد اولیه وجود دارد که بستگی به به طراحی و عملکرد مناسب یا نامناسب سیستم دارند. ETA یک ارزیابی از ریسک های محتمل (PRA) برای ریسک های قابل قبول در برای هر پیامد را به شما ارائه می دهد. این تکنیک می تواند به عنوان مدلی برای اجزای سیستم و تمام زیر سیستم ها، ماشین ها و اجزای ماشین ها، نرم افزارها و رویه های کاری، محیط و خطاهای انسانی بکار گرفته شود. علی ایحال این تکنیک را می توان در سطوح مختلفی از سیستم مانند سطوح مربوط به طراحی های اصلی – سطوح بالا در طراحی (عوامل بنیادی) – سطوح مربوط به طراحی جزییات و…. محدود و مدیریت کرد همچنین این تکنیک در صنایع متعددی مانند نیروگاه های هسته ای، صنایع شیمیایی و حتی پایگاه های فضایی کاربرد دارد.
این تکنیک در مراحل اولیه طراحی سیستم بکار میرود لذا در ابتدا طراحی هر سیستمی ضروری است که تدابیر ایمنی لازم اندیشیده می شوند و مسلما بر روش آزمون و خطا پس از طراحی و ساخت سیستم ارجحیت دارد. برای توسعه و کاربرد صحیح تکنیک ETA نیازمند درک درستی از تئوری ETA و FTA هستیم بعلاوه برای آنالیز کردن هم به شناخت کاملی از اجزای سیستم وابسته ایم در کل یادگیری و درک این تکنیک آسان است و عملکرد آن نیز به پیچیدگی سیستم و مهارت آنالیزکننده بستگی دارد. استفاده از این تکنیک کاری سخت نیست اما نیازمند شناخت و درک FTA و آمار احتمالات است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ پاورپوینت آنالیز حوادث به روش TRIPOD BETA
⇐ بررسی روش های ارزیابی خطرات با استفاده از روش های HAZOP-FTA-FMEA-ETA
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)