بیماریهای ناشی از الکل ها، گلیکول ها و کتون ها
بیماریهای ناشی از الکل ها، گلیکول ها و کتون ها
بیماریهای ناشی از الکل ها، گلیکول ها و کتون ها
فرمت: PDF تعداد صفحات: 10
ویژگی های عوامل
الكل ها، هیدروکربن هایی هستند که یک اتم هیدروژن با یک گروه هیدروکسیل (OH) جایگزین شده است و گلیکول ها هیدروکربن هایی هستند با 2 گروه هیدروکسیل، الکل های زنجیر کوتاه و زنجیر متوسط مایع هستند و برخی از آنها مانند (میتل الكل و اتيل الكل)، به شدت قابل تبخیر می باشند. گلیکول ها مایعات چسبناکی هستند که قدرت تبخیری کمی داشته و رایحه شیرین دارند.
مصارف
الكل هاوگلیکول ها در مراحل مختلف صنعتی بکار میروند که در برگیرنده:
الف) سنتز سایر ترکیبات آلی
ب) به عنوان حلال رنگدانه ها، رزین ها، رنگ ها، مرکب و پلاستیک
ج) در روغن های مخصوص برش
د) به عنوان مایع ضدیخ
ه) در تولید غذاها و داروها و ترکیبات آرایشی ویژه
و) در صنایع نساجی، لاستیک و پلاستیک سازی می باشد.
پرمصرف ترین الکل ها عبارتند از: متيل، اتیل، روپیل، ان بوتیل و آمیل الکل اتیلن و پروپیلن گلیکول از مشتقات مهم صنعتی شامل اترها (اتیلن گلیکول، مونومتیل اتر و اتیلن گلیکول مونواتیلن اتر)، استرها (اتیلن گلیکول استات)، اتر استرها (اتیلن گلیکول مونومتیل اتر استات) و پولی گلیکول ها می باشند. این ترکیبات به طور وسیعی به عنوان مایعات هیدرولیک (در مکانیک و …) و نیز به عنوان حلال بسیاری از مواد استفاده می شود.
مشاغلی که دربرگیرنده احتمال تماس با الکل ها و گلیکول ها هستند
کارگرانی که در تولیدات یا مصارف صنعتی این ترکیبات هستند، سازندگان رنگ، رنگرزان، نقاشان و … در معرض بیشترین خطر هستند.
مکانیسم عمل جذب
در تماس های شغلی، الكل ها، گلیکول ها و مشتقات آنها هم از طریق تنفسی و جذب از طریق انتقال پوستی وارد بدن می شوند. در حالی که الکل هایی که به شدت تبخیر شونده هستند، نظير متیل و اتيل الكل ها عمدتا از طریق ریه ها جذب می شوند گلیکول ها اکثرا از طریق پوست جذب می شوند. مسمومیت تصادفی در نتیجه خوردن آن، ترکیبات پدید می آید. توزیع بدنی این ترکیبات، بستگی به میزان آب میان بافتی (گنجایش آبی بافت ها) دارد؛ متیل الکل و متابولیت های آن بطور انتخابی در طناب نخاعی و مایعات چشمی تجمع می یابند که باعث بروز تأثیرات مشخص و معروف آن می گردد.
تغییر شکل بیولوژیک یا بیوترانسفورماسیون در بدن: تغییر شکل متابولیکی الکل ها و گلیکول ها شامل : اکسیداسیون پیشرونده بنیان هیدروکسیله (S) به آلدئیدهای مربوطه و اسیدهای کربوکسیلیک می باشد. متیل الکل به اسید فرمیک، اتيل الكل به استالدئید و استیک اسید، اتیلن گلیکول به اسیدهای گلیکولیک، گلی اکسیلیک و اگزالیک متابولیزه می شوند.
دفع: متابولیت ها، چه بصورت آزاد و چه به شکل کونژوگه در ادرار وارد می شوند. بخشی از ترکیبات تبخیری در هوای بازدمی وارد تخلیه میشود.
سنجش تماس
سنجش محیطی
غلظت های بالای هوابرد این ترکیبات براحتی از طریق بوییدن شناسایی می شوند اما وقتی تماس مکرر باشد. این حساسیت بویایی از بین میرود سنجش تماس از طریق نمونه برداری از هوا در محدوده تنفسی یا از طریق نمونه برداری فردی و آزمایش های بعدی انجام می شود. با این حال باید در نظر داشت که با این روش نمی توان میزان خطر جذب پوستی را ارزیابی نمود.
سنجش بیولوژیک
هیچ روش خاصی برای پایش بیولوژیک در دست نیست. متابولیت های نهایی در ادرار و یا الکل های فرار موجود در هوای بازدمی قابل اندازه گیری هستند اما ارتباط کامل بین میزان تماس و مقادیر دفع شده ناشناخته مانده است.
تأثيرات کلینیکی
تحت شرایط عادی تماس های شغلی، الکل ها و گلیکول ها وضع خطرناک عمده ای برای سلامتی فرد ایجاد نمی کنند. این ترکیبات باعث تحریکات پوستی و غشاهای موکوسی شده و دارای تأثیرات تخدیری روی سیستم عصبی مرکزی می باشند. به دلیل آهسته آنها، تماس طولانی مدت با غلظت های بالای متیل الكل، می تواند منجر به آسیب اعصاب بینایی شود.
مسمومیت حاد
مسمومیت حاد ناشی از الکل ها و گلیکول ها در صنعت نادر بوده و عمدتا در نتیجه بلع تصادفی آنها اتفاق می افتد. بیمارانی که به طور حاد مسموم شده اند، دچار سردرد، عدم تعادل و گیجی، سرگیجه ، احساس مستی تهوع، استفراغ، دردهای اثنی عشر (اپی گاستر) و ضعف اعمال حسی می گردند.
مسمومیت با متيل الكل منجر به آسیب های بینایی در نتیجه نوریت رتروبولبار می شود که می تواند به آتروفی اعصاب بینایی توسعه یابد. اسیدوز متابولیکی ناشی از تشکیل اسید فرمیک، یک چهره مشخص بیوشیمیایی مسمومیت حاد با متیل الکل می باشد. آزردگی سیستم عصبی مرکزی، تهوع، استفراغ و دردهای شکمی از علائم اولیه مسمومیت حاد با اتیلن گلیکول است. در هر صورت آسیب های شدید تنفسی و قلبی در عرض مدت کوتاهی پیش آمده و مرحله آخر مسمومیت غالبأ با آسیب کلیوی همراه است که شامل (الیگوری (کم ادراری)، پروتئينوری (پروتئین در ادرار) و وجود مقادیر زیادی کریستال های اگزالات در رسوب ادراری است. مسمومیت حاد با اترها و استرهای گلیکول با تأثیرات تخدیری مخصوص و انسفالوپاتی قابل تشخیص می باشد. همچنین احتمال خیزریوی و بروز تأثيرات سمی روی کلیه ها و کبد وجود دارند.
مسمومیت مزمن
به استثناء سردردهای مقطعی و تحریک دستگاه گوارشی فوقانی هیچ علامت مشخص دیگری در مسمومیت مزمن دیده نمی شود. تحریکات چشمی و دستگاه گوارش فوقانی انوریت چشمی توأم با نورترسی (فتوفوبی) و تاری دید، ناهنجاری های سیستم عصبی مرکزی علائم مسمومیت مزمن با متیل الکل هستند. جذب اتیل الکل، در بدن باعث بسیج آنزیم های میکروزومال کبدی شده و سرعت بیوترانسفورماسیون داروها و سایر ترکیبات با منشا بیرونی را تغییر دهد.
تأثيرات تاخیری (دیروس)
کارگرانی که در بخش تولید الكل ایزوپروپیل با استفاده از اسیدهای قوی، شاغل، شيوع فزاینده در نئوپلاسم سینوس های پارانازال را نشان می دهند که در نتیجه تماس با ترکیبات فعال واسطه ای یا توسط ترکیبات بینابینی که در این نوع فرایند تولیدی شرکت ایجاد می شود. در سایر روش های تولید الكل ایزوپروپیل و يا مصارف آن چنین خطری وجود ندارد.
رابطه بین تماس و عوارض آن
عمومأ غلظت های چند صد میلی گرمی در مترمکعب هوا، باعث تحریک چشم ها یا غشاهای موکوسی و یا تأثیرات تخدیری گردد.
پیش آگهی
اگر درمان مناسبی انجام شود، پیش آگهی مسمومیت حاد، مطلوب می باشد. نوریت چشمی (آسیب اعصاب بینایی) در نتیجه متیل الکل می تواند منجر به آسیب مداوم چشمی یا کوری گردد.
تشخیص های افتراقی
مسمومیت حاد، باید از سایر علل ایجاد کننده ناهنجاریها و کوما بویژه ناهنجاری هایی با منشا متابولیک یا اختلالات قلبی – عروقی و سیستم عصبی مرکزی تشخیص داده شود. اسیدوزو، نوریت چشمی مشخصأ در مسمومیت متيل الكل دیده می شود همچنان که آسیب کلیوی و کریستال اگزالاته در مسمومیت اتیلن گلیکول به طوربارز دیده می شود. فراهم کردن مدارکی دال بر وجود تماس با میزان بالای آلودگی در محیط کار، کاملا ضروری است.
حساسیت
افرادی که مبتلا به اختلالات سیستم عصبی مرکزی بوده اند، الكلیست ها، کسانی که از بیماریهای کبدی و کلیوی رنج می برند، کسانی که تحت دارو درمانی برای بیماری های مزمن هستند، بیش از دیگران حساس می باشند.
معاینات بهداشتی
معاینات قبل از استخدام
این معاینات بایستی شامل تاریخچه پزشکی و معاینات فیزیکی با توجه ویژه روی سیستم عصبی باشند.
معاینات دوره ای
از نظر پزشکی این معاینات عینا مانند معاینات قبل از استخدام هستند. معاینه در صورتی که موازین بهداشتی محیط کار به طور رضایت بخشی رعایت شوند، سالانه تکرار می گردند، در صورت تماس با میزان بالاتر یا مواردی که احتمال مسمومیت حاد و تحت حاد دارد ، معاینات پزشکی باید قبل از این دوره سالانه انجام شود. علاوه برای نام های عمومی پزشکی، یک معاینه از سیستم عصبی مرکزی و آزمایشات کبدی و های مورد نیاز است، در مورد تماس بامتيل الكل، سلامت بینایی مرتب باید آزمایش گردد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)