بهداشت، ایمنی و محیط زیست HSE صنعت نفت و گاز
بهداشت، ایمنی و محیط زیست HSE صنعت نفت و گاز
بهداشت، ایمنی و محیط زیست HSE صنعت نفت و گاز
فرمت: pdf تعداد صفحات: 142
تهیه و تنظیم: پژمان روحی
فهرست:
فصل اول: آشنایی کلی با سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست
- جایگاه بهداشت ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- نقش آموزش های بهداشت ایمنی و محیط زیست در ارتقای سطح بهره وری کار
- تعاریف و اصطلاحات در حوزه بهداشت ایمنی و محیط زیست.
فصل دوم: بهداشت بهداشت عمومی و تغذیه
- بهداشت محیط کار
- عوامل زیان آور فیزیکی
- عوامل زیان آور شیمیایی
- عوامل زیان آور ارگونومیکی
- عوامل زیان آور روحی-روانی
- برخی از روش های کاهش استرس در محیط کار
- آشنایی با قوانین کار و بهداشت و ایمنی کارگاه ها
فصل سوم: ایمنی محیط کار
- ایمنی گاز طبیعی شبکه های گاز رسانی و ایستگاه های تقلیل فشار
- آشنایی با سیستم صدور پروانه کار
- لوازم حفاظت فردی
فصل چهارم: محیط زیست
- دید کلی
- آلودگی هوا
- تعریف آلودگی هوا
- منابع آلودگی هوا
- انواع آلاینده های اصلی هوا
- آلودگی آب
- تعریف آلودگی آب
- عوامل آلوده کننده آب
- فاضلاب
- روشهای مختلف تصفیه فاضلاب
- آلودگی خاک
- پسماندهای عادی
- پسماندهای پزشکی (بیمارستانی)
- پسماندهای صنعتی
- پسماندهای ویژه
- پیش بینی اثرات عمده پروژه بر محیط زیست
- الف) محیط فیزیکی
- ب) محیط بیولوژیکی
- ج) محیط اقتصادی، اجتماعی
- د) محیط فرهنگی
- منابع
- پیوست ۱: مراحل مبارزه با حریق
- پیوست ۲: مطالعه موردی برخی از حوادث به وقوع پیوسته
در دنیای امروزی، تنوع و ریسک خطرات موجود، در اغلب اوقات به حدی بالاست که در عمل امکان جبران پیامدهای حاصل از آن غیر ممکن می گردد به همین علت امروزه علم ایمنی رویکردی کاملاً پیشگیرانه بخود گرفته است. یکی از مشخصات بارز این علم کارکرد آن است به نحوی که در تمام مراحل ،شناسایی ارزیابی و کنترل بر روی کلیه عناصر درگیر تأکید می کند عناصر اصلی این سیستم شامل ،انسان تجهیزات مواد و محیط می باشد از میان عناصر یاد شده، انسان بحرانی ترین عامل محسوب می شود زیرا این عنصر در عین حالی که بر روی عناصر دیگر احاطه دارد قادر است با رفتارهای نا ایمن خود سه عنصر دیگر را تحت تأثیر خود قرار دهد.
عامل انسانی سیستم ایمنی شامل طیف وسیعی از افراد از مدیریت ارشد گرفته تا کارگران صف می گردد یکی از گروه های انسانی موجود در این بخش که اهمیتی روز افزون بخود می گیرد پیمانکاران می باشند پیمانکاران گروه های ثالثی هستند که برای تقبل انجام وظایفی خاص، گروه قابل توجهی از نیروهای انسانی را به خدمت می گیرند.
در ایران با روند سریع و گسترده واگذاری خدمات بخش های دولتی به پیمانکاران و مشکلات فراوان در بخش بهداشت ایمنی و محیط زیست در حوزه پیمانکاری موجب گردیده تا پیگیری مسائل بهداشتی ایمنی و زیست محیطی پیمانکاران اهمیتی دو چندان یابد اگر چه ممکن است تعدد حوادث به وقوع پیوسته در بخش خاصی از صنعت نفت و گاز چشمگیر نباشد، ولی عدم توجه به اصول بهداشت ایمنی و محیط زیست معضلات بالقوه ای را پیش روی این صنعت مهم کشور می گذارد. از اینرو ارتقای سطح دانش و آگاهی نیروی انسانی پیمانکار به عنوان عامل اساسی در ارتقای سطح سلامت کار به عنوان یکی از مهمترین وظایف کارفرمایان و پیمانکاران تلقی می گردد.
جایگاه بهداشت ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
فعالیت های تولید استخراج، پالایش و توزیع گاز و نفت تولید فراورده های مختلف از آن همراه با تبعات بهداشتی، ایمنی و زیست محیطی است. اکثر شرکت های بزرگ فعال در زمینه اجرای پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی دارای یک استراتژی معین در زمینه بهداشت و ایمنی هستند که نظام مدیریت ایمنی هسته مرکزی این استراتژی است.
اجرای مفاد راهنمای نظام مدیریت ایمنی نیز تنها با مشاوره متخصصین این حوزه صورت می پذیرد. رعایت اصول کیفی در شرکتها و سازمانها در استاندارد مدیریت کیفیت شکل گرفت. از سوی دیگر برای لحاظ نمودن جنبه های بارز زیست محیطی که تابع قوانین و معیارهای خود باشند استاندارد نظام مدیریت زیست محیطی با ساختاری مشابه نظام مدیریت ایمنی برای کنترل اثرات این جنبه ها مورد توجه قرار گرفت.
اگر چه در سطح اجرایی تفاوت بارزی بین موضوعات ایمنی و زیست محیطی وجود دارد ولی شرکت های معتبر نفتی بویژه در منطقه اروپا فعالیت های بهداشت ایمنی و محیط زیست خود را بطور همزمان و تحت یک مدیریت با عنوان نظام مدیریت بهداشت ایمنی و محیط زیست پیگیری می کنند.
البته ذکر این مطلب لازم است که همیشه اقدامات مربوط به بهداشت ایمنی و محیط زیست در سطح اجرایی از یک هماهنگی برخوردار نمی باشند بعنوان مثال ممکن است عملیاتی که برای نجات جان انسانها انجام می شود منجر به آلودگی زیست محیطی گردد ولی یک نگاه کلی به مسائل حوزه بهداشت ایمنی و محیط زیست بهترین راهکار ممکن برای حفظ و صیانت از نیروی انسانی، ارتقای سطح سلامتی جسمی و روحی و حفظ محیط زیست را به دنبال دارد.
با توجه به حساسیت و لزوم استقرار نظام مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست در وزارت نفت به عنوان متولی پرخطرترین فعالیت های صنعتی کشور این وزارتخانه به عنوان پیشگام استفاده از مزایای این سیستم مدیریتی در کشور مطرح گردید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ الزامات HSE مرحله عملیات فنی چاه های نفت و گاز
⇐ نمونه شرایط اضطراری ERP در صنعت نفت
⇐ لزوم رعایت نکات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در صنایع نفت و گاز
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)