بروز سرطان ریه و مصرف سیگار در کشورهای ایران، ترکیه، انگلستان و آمریکا
بروز سرطان ریه و مصرف سیگار در کشورهای ایران، ترکیه، انگلستان و آمریکا
بروز سرطان ریه و مصرف سیگار در کشورهای ایران، ترکیه، انگلستان و آمریکا
Sheikh S, Poursadeghian M, Rohaninasab M, Vatani J, Akhlaghi Pirposhteh E, Ahmadi-Mazhin S, et al . The Incidence of Lung Cancer and Smoking in Iran, Turkey, England, and the USA: A Comparative Study. Iranian Rehabilitation Journal ۲۰۲۳; ۲۱ (۲) :۲۳۱-۲۳۸
چکیده :
مقدمه و هدف: سرطان ریه کشنده ترین و پرهزینه ترین سرطان در سطح دنیا می باشد. بیش از ۱۳% از تشخیص های سرطان در دنیا در سال ۲۰۱۲ مربوط به سرطان ریه می باشد. در این مطالعه تلاش شده تا وضعیت این بیماری را در چندین کشور مقایسه کنیم.
روش کار: این مطالعه یک مطالعه تطبیقی است. مطالعه ی جامعی بر آمارهای سرطان ریه در چهار کشور، ایران، ترکیه، انگلستان و آمریکا در ۱۲ سال گذشته انجام شد. شاخص های ASR و درصد افراد سیگاری از طریق اطلاعات موجود در پایگاه های اطلاعاتی WHO و بانک جهانی و منابع معتبر گردآوری شدند. پس از انجام مقایسه، روش های کنترل مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: کشور انگلیس با ASR ، ۴۶ بیشترین آمار سرطان ریه و ایران (ASR=۱۱) کمترین نرخ را به خود اختصاص داده است. مصرف سیگار در کشور ایران روندی صعودی در پیش دارد در حالی که در سه کشور دیگر روندی نزولی دارد. مالیات بر سیگار یکی از عوامل موثر در کاهش مصرف سیگار است، از بین چهار کشور منتخب، کمترین مالیات بر سیگار مربوط به کشور ایران (۴٫۸۳) می باشد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که روند بروز سرطان ریه در کشور ایران رو به افزایش است، بنابراین با الگوگیری از کشورهای موفق در زمینه اجرای برنامه ی مالیات بر سیگار می توان گام موثری در کاهش مصرف سیگار برداشت.
کلمات کلیدی: سرطان ریه، نرخ بروز استاندارد شده سنی، مصرف سیگار
مقدمه:
طی دهه های اخیر با وجود موفقیت هایی در زمینه کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیر صورت گرفته است، میزان بروز و شیوع بیماری های مزمن به طور قابل توجهی افزایش یافته است (۱).بعد از بیماری های قلبی عروقی و سوانح و حوادث، سرطان در ایران سومین علت مرگ و میر بوده است (۲). و در بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت به عنوان یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی محسوب می شود (۳, ۴). در بین انواع سرطان ها، سرطان ریه یکی از شایعترین و کشنده ترین سرطان ها در جهان بوده است. بیش از ۱۳% از تشخیص های سرطان در دنیا در سال ۲۰۱۲ مربوط به سرطان ریه می باشد. از هر 10.9 میلیون مورد تازه تشخیص داده شده سرطان، 1.35 میلیون آنها مربوط به سرطان ریه می باشد. ضمن اینکه از هر 6.7 میلیون مورد مرگ ناشی از سرطان، 1.18 میلیون آن در افراد مبتلا به سرطان ریه اتفاق می افتد (۵).
محاسبات جدید آژانس بین المللی تحقیقات سرطان نشان می دهد که مرگ های ناشی از سرطان در سطح جهان در سال ۲۰۰۷ بیش از 1.8 میلیون نفر بوده و احتمال می رود این میزان در سال ۲۰۳۰ به ۱۰ میلیون مرگ در سال برسد که در این میان بیشترین میزان افزایش، مربوط به کشورهای درحال توسعه خواهد بود (۷۰% از موارد مرگ ناشی از سرطان) (۶). در سال ۲۰۱۳ در آمریکا، تعداد ۲۲۹۰۰۰ مورد ابتلاء به سرطان ریه و ۱۶۰۰۰۰ مورد مرگ ناشی از آن تخمین زده شده است (۷). این آمار حدود ۲۷% کل مرگ و میرهای ناشی از همه انواع سرطان ها می باشد، به عبارتی دیگر، از هر ۳ یا ۴ مورد مرگ ناشی از سرطان ، یک مورد بدلیل سرطان ریه می باشد. مطالعات علمی تخمین زده اند که ۷% از افرادی که متولد می شوند در آینده به سرطان ریه مبتلا شده و ۶% آن ها از بین خواهند رفت (۸).
در ایران سرطان سومین عامل مرگ و میر است . سالانه بیش از ۳۰۰۰۰ در اثر سرطان جان خود را از دست می دهند. از طرفی با افزایش امید زندگی و افزایش درصد سالمندی در جمعیت کشور، پیشرفت تکنولوژی و دور شدن سبک زندگی از محیط پاک، سالم و بدون آلاینده های سرطانزای صنعتی انتظار می رود موارد بروز سرطان در دو دهه آینده به دو برابر افزایش یابد بنابر پیش بینی سازمان جهانی بهداشت بروز سرطان در ایران در سال ۲۰۲۰ به ۸۵۶۵۳ مورد در کل جمعیت و میزان مرگ و میر ناشی از سرطان به ۶۲۸۹۷ مورد خواهد رسید. طبق آخرین گزارش کشوری ثبت موارد سرطانی، سرطان ریه جزء ده سرطان شایع و همچنین از جمله کشنده ترین سرطان ها گزارش شده است. بطوریکه سرطان ریه سومین عامل مرگ و میر سرطان می باشد. تعداد مبتلایان به سرطان ریه در سال ۱۳۸۸ ۳۰۵۰ نفر که حدود ۴-۶% از سرطان ها را به خودش اختصاص می دهد (۹). سیگار و کهنسالی ریسک فاکتورهای اصلی سرطان ریه هستند اما عوامل دیگری مثل آلودگی هوا، وراثت، گاز رادون و آزبست در ایجاد سرطان ریه موثر هستند. همه مطالعات انجام شده ریسک فاکتور اصلی سرطان ریه را مصرف سیگار می دانند (۸).
از آنجایی که سهم عمده سرطان ریه در مرگ و میر کلی ناشی از سرطان (۱٫۳ میلیون مرگ در سال) و وابستگی این میزان با کشیدن سیگار، این نکته را خاطرنشان می کند که کارسینوم اولیه ریه یک مشکل عمده سلامتی با پیش آگهی عموماً بد برای دنیا است و از این رو شناخت وضعیت و روند بروز سرطان ریه و تغییرات آن در سال های اخیر می تواند راهگشای برنامه ریزی در خصوص پیشگیری، و حتی پیش بینی های لازم برای تأمین خدمات درمانی لازم در آینده در خصوص سرطان ریه باشد و همچنین از آنجایی که کنترل سرطان ریه یکی از اهداف سازمان جهانی بهداشت (WHO) می باشد و همچنین بعنوان یکی از چالش های مهم نظام سلامت ایران مطرح گردیده (۹). برآن شدیم تا با انجام مطالعه تطبیقی وضعیت این بیماری را در چندین کشور مقایسه کرده و گزارش کنیم.
روش کار
این مطالعه یک مطالعه ی تطبیقی است. اطلاعات از طریق پایگاه های اطلاعاتی سازمان جهانی بهداشت (WHO) و بانک جهانی و اطلاعات موجود در پایگاه های مربوط به کشورهای منتخب، مقالات چاپ شده و منابع معتبر اینترنتی گردآوری شده اند. علت انتخاب کشورهای انگلستان و آمریکا تلاشی است که این کشورها جهت کاهش درصد افراد سیگاری و همچنین کاهش بروز بیماری سرطان ریه کرده اند و برنامه ها و راهکارهای موثری ارایه داده اند و همچنین انتخاب کشور ترکیه به علت همسایگی این کشور و همچنین شباهت عملکرد نظام سلامت ترکیه به ایران می باشد. شاخص های سرطان ریه از جمله ASR، در صد افراد سیگاری در کشورهای منتخب مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند . علت انتخاب این شاخص ها بررسی روند چند ساله و ارتباط بین آنها می باشد. پس از جمع آوری داده ها توسط Expert Panel، یافته ها مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.
ادامه مطلب را با دانلود فایل ورد مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بیماریهای ناشی از بریلیوم و کادمیوم و ترکیبات سمی آن
قابل مشاهده در لینک ذیل:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)