بررسی صدا در یکی از شرکت های نساجی
بررسی صدا در یکی از شرکت های نساجی
-
مقدمه
-
مروری بر نتایج پژوهش های انجام شده درخصوص صدا
-
تجهیزات مربوط به صدا (اندازه گیری و حفاظت فردی)
-
اندازه گیری صدا در یکی از شرکت های نساجی
-
نتیجه گیری و پیشنهاد
-
منابع
چکیده
زمینه و هدف: افت شنوایی ناشی از صدا، یکی از شایعترین بیماریهای شغلی در دنیا محسوب می شود؛ به طوری که امروزه جزو ده بیماری عمده مربوط به کار معرفی شده است. طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، سر و صدا در سراسر دنیا روزانه چهار میلیون دلار خسارت وارد می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین صدا و افت شنوایی در کارگران کارخانجات نساجی تابان یزد انجام شده روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، وضعیت شنوایی 100 نفر از کارکنان بخش های ریسندگی، بافندگی، مکانیکی کارخانه نساجی تابان یزد، از نظر میزان کاهش شنوایی گوش چپ و راست در فرکانس های 250-500-1000-2000-4000 و 8000 هرتز با استفاده از دستگاه ادیومتری مورد بررسی قرار گرفت؛ همچنین متوسط شدت صدا در شبکه A با استفاده از دستگاه صداسنج در پست های کاری کارگرانی که مورد سنجش ادیومتری قرار گرفته بودند نیز اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های ANOVA و (Less Significant Difference (LSD در سطح معنی داری 0.5 ≥P مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
يافته ها: میانگین سن و سابقه کار جامعه مورد بررسی به ترتیب 38.98±10.43 و 6.1±13.83 سال بود. نتایج نشان داد که با فرض تایت بودن سابقه کار به ازای یک واحد افزایش در شدت صدا، کاهش شنوایی ناشی از صدا (NIHL) به طور متوسط 0.18 و با فرض تابت بودن صدا به ازای یک واحد افزایش در سابقه کار، NIHL به طور متوسط 0.37 افزایش پیدا می کند. آزمون ANOVA در سطح اطمینان 95% نشان داد که میزان افزایش NIHL در گروه های شغلی مختلف متفاوت است ( ۰0.05>P).
نتیجه گیری: در این مطالعه، کاهش شنوایی با درجات مختلف و در همه فرکانس ها در کارگران کارخانه نساجی ایجاد شده بود؛ در حالی که افت شنوایی در محیط های شغلی از فرکانس 4000 هرتز شروع می شود و بر اساس آنالیز رگرسیون تأثیر سابقه کار در کاهش شنوایی بیشتر از تأثیر صدا می باشد.
مقدمه
توسعه علم و فناوری و استفاده از ابزارها و دستگاه های متعدد در فرایند تولید از یک طرف و مواجهه کارگران با عوامل زیان آور مختلف از طرف دیگر، منجر به توجه روزافزون به بهداشت شغلی کارکنان به عنوان اصلی ترین سرمایه های بخش صنعت شده است. سروصدا به عنوان رایج ترین و شایعترین عامل زیان آور محیط کار در دنیا محسوب می شود؛ به طوری که تقریبا 600 میلیون کارگر در معرض سروصدای ناشی از کار قرار دارند.
هنگامی که تراز صدا از حد مجاز تجاوز کند، می تواند اثرات زیان آوری بر روی عملکرد قسمت های مختلف بدن مانند شوایی، گردش خون، روان و راندمان کار ایجاد نماید. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، میزان خسارت روزانه سروصدا، حدود چهار میلیون دلار برآورد شده است؛ گرچه کاهش شنوایی قاشی از صدا (NTHL) بالقوه قابل پیشگیری می باشد، ولی در حال حاضر یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی تلقی و جزو ده بیماری عمده ناشی از کار محسوب و کاهش شنوایی ناشی از مواجهه طولانی مدت با صدا، ناتوان کننده و غیر قابل برگشت می باشد. با توجه به افزایش جمعیت بزرگسال، سن به عنوان یکی از عوامل مهم خطر کاهش شنوایی قلمداد می گردد.
افت شنوایی ناشی از صدا اغلب در طول 10-15 سال اول مواجهه و در فرکانس های بالا رخ می دهد و عمدتا از فرکانس 4000 هرتر شروع می شود ولی میزان آن بسته به عوامل مختلف فردی و محیطی متفاوت می باشد (۱۶). کاهش شنوایی ناشی از صدا به صورت کلاسیک ابتدا فرکانس های زیر 3، 4 و 6 کیلو هرتز را درگیر کرده و سپس در صورت ادامه مواجهه به فرکانس های بم نیز گسترش می باید ( 18، 17)؛ بنابراین برای تشخیص قطعی افت شنوایی باید از آزمایش ادیومتری استفاده شود (8، 19)
سن و سابقه کار به عنوان دو عامل مهم در رابطه با کاهش شنوایی ناشی از صدا اعم از کاهش شنوایی موقت (TTS) یا دائم :(PTS) محسوب میشوند. براساس تقسیم بندی مؤسسه ملی استاندارد و آکادمی گوش و حلق و بینی آمریکا، افت بین 25 تا 40 دسیبل کم شنوایی جزئی، 40 تا 55 دسیبل کم شنوایی ملایم، 55 تا 70 دسیبل کم شنوایی متوسط، 70 تا 90 دسی بل کم شنوایی شدید و افت بیش از 90 دسی بل ناشنوایی یا کری دائم معرفی شده است؛ از طرفی، حداقل تراز فشار صوتی که می تواند باعث کاهش شنوایی موقت شود، 65 دسی بل می باشد.
به طور معمول میزان مجاز مواجهه با صدا، 85 دسیبل به ازای 8 ساعت کار روزانه است و لازم است با هر 3-5 دسی بل افزایش شدت صوت، زمان تماس نصف گردد.
تحقیقات نشان می دهد که کارگران در تمام دنیا بخصوص کشورهای در حال توسعه با مشکل افت شنوایی مواجهند؛ به طوری که در سنگاپور شایعترین بیماری ناشی از کار افت شنوایی در اثر مواجهه با صدا است. در بین کارگرانی که در کشورهای کره، هنگ کنگ، سنگاپور و فیلیسین در معرض سروصدا قرار دارند، به ترتیب 12، 15%، 40%، و 74% کارگران، کاهش شنوایی بیش از 30 دسی بل داشته اند. همچنین نتایج مطالعات انجام شده نشان می دهد که افت شنوایی ناشی از صدا در بین کارگران صنایع نساجی، به طور چشمگیر وجود دارد.
با توجه به مطالب پیش گفت، مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر سر و صدا، سن، سابقه کار و نوع شغل در کاهش شنوایی کارگران صنعت نساجی و تهیه برنامه های پیشگیری و حفاظت شنوایی کارگران انجام شد.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بررسی سروصدا در یک شرکت تولیدی دارویی و ارتباط آن با پارامترهای مختلف
⇐ عوامل فیزیکی زیان آور محیط کار بررسی سر و صدا و روشنایی در محیط کار
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)